Τρίτη 26 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Η «σκυτάλη» των παζαριών από τον Κούσνερ στον πρίγκιπα Γουίλιαμ

ΑΜΜΑΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με φόντο την προώθηση των βρετανικών γεωπολιτικών επιδιώξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, εν αναμονή της δημοσιοποίησης του δήθεν «ειρηνευτικού» σχεδίου που θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο Βρετανός πρίγκιπας Γουίλιαμ, δεύτερος διάδοχος στο θρόνο της Βρετανίας, έγινε χτες το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που πάτησε στο έδαφος του Ισραήλ, 70 χρόνια μετά την ίδρυσή του, στα αποκαΐδια της Παλαιστίνης μετά τον πόλεμο του 1948.

Η επιλογή της βρετανικής μοναρχίας να δημοσιοποιήσει το πρόγραμμα επίσκεψης του 36χρονου Γουίλιαμ με την επισήμανση πως θα μεταβεί «στα παλαιστινιακά» εδάφη της Ιερουσαλήμ και της Ραμάλα στη Δυτική Οχθη προκάλεσε αναστάτωση στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να προβάλει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της χώρας του. Η αναφορά των βρετανικών ανακτόρων στην ταυτότητα της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ (που άλλωστε προσδιορίζεται ως τέτοια από δεκάδες Αποφάσεις του ΟΗΕ) δεν είχε βεβαίως καμία σχέση με στήριξη του δίκαιου αγώνα για απελευθέρωση, που πραγματοποιεί εδώ και δεκαετίες ο Παλαιστινιακός λαός. Ωστόσο, αυτό και μόνο ήταν ικανό να προκαλέσει «ανησυχία» ιδιαίτερα στους Ισραηλινούς ακροδεξιούς υπουργούς.

Σε αντίθεση με τον Γουίλιαμ, που θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, ο Αμερικανός σύμβουλος στον Λευκό Οίκο και γαμπρός του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, ολοκλήρωσε στα τέλη της περασμένης βδομάδας την επίσκεψή του στην περιοχή (Ιορδανία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία) δίχως κάποιος Παλαιστίνιος αξιωματούχος να δεχτεί να τον συναντήσει. Ωστόσο έδωσε, με δική του πρωτοβουλία, συνέντευξη στην παλαιότερη παλαιστινιακή εφημερίδα, «Αλ Κουντς», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή. Εκεί υποστήριξε πως «σύντομα» θα δημοσιοποιήσει τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα για το Παλαιστινιακό», προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ «θα ήταν πρόθυμες» να ξεκινήσουν συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς «εάν» επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ. Σε αντίθετη περίπτωση, «οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν το ειρηνευτικό σχέδιο με ή χωρίς τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο» είπε ο Κούσνερ, «κατηγορώντας» στη συνέχεια την παλαιστινιακή ηγεσία ότι δεν έχει αλλάξει θέσεις «τα τελευταία 25 χρόνια».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Πληροφοριών αποδοκίμασε με ανακοίνωσή του τη στάση Κούσνερ, κατηγορώντας τον πως έχει επιδοθεί «σε κατασυκοφάντηση του διεθνούς νόμου», ενώ τονίζει ότι «η Ουάσιγκτον δεν είναι ούτε έντιμος, ούτε αποδεκτός μεσολαβητής».

Παράλληλα, ο Ουάσιλ Αμπού Γιουσέφ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), επέμεινε ότι οι Αραβες ηγέτες που συναντήθηκαν τελευταία με τον Κούσνερ και τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζέισον Γκρίνμπλατ, τους ξεκαθάρισαν πως «η θέση τους παραμένει σαφής: Λύση στη βάση δύο κρατών, στη βάση Αποφάσεων του ΟΗΕ».

Αργότερα χτες το βράδυ, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στη Ρωσία, Αμπντέλ Χαφίζ Νοφάλ, δήλωσε ότι ο Αμπάς δεν είναι αντίθετος να συναντήσει τον Νετανιάχου στη Μόσχα, καθώς και οι δύο ηγέτες έχουν προσκληθεί να παρευρεθούν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ