Τρίτη 26 Ιούνη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Διαμαρτυρίες στην Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν να δημιουργήσουν φόβο στην καρδιά του ιρανικού λαού με ψυχολογικό πόλεμο και αύξηση της οικονομικής πίεσης μέσω επιβολής κυρώσεων στις τράπεζες», είπε την Κυριακή, απευθυνόμενος σε Ιρανούς δικαστές στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, ο γενικός εισαγγελέας Αμπάς Τζαφάρι Νταουλαταμπάντι. Παρατήρησε επίσης πως οι πρόσφατες διαδηλώσεις, που φέρεται πως έγιναν στην Τεχεράνη μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων, «αξιοποιούνται από εχθρούς του Ιράν που θέλουν να παρουσιάσουν τα αιτήματα των διαδηλωτών ως πράξεις πολιτικής ανυπακοής».

Αφορμή φαίνεται πως έδωσαν οι πρώτες (μετά από εκείνες στις αρχές του χρόνου) ξαφνικές κινητοποιήσεις κάποιων εκατοντάδων Ιρανών που σημειώνονται στην Τεχεράνη το τελευταίο 48ωρο, μετά το εκεί κλείσιμο δύο κεντρικών καταστημάτων της αλυσίδας «Grand Bazaar».

Οι διαδηλωτές, που φέρονται δυσαρεστημένοι με τη φθίνουσα πορεία της ιρανικής οικονομίας μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, καταγράφηκαν να συγκρούονται με αστυνομικούς σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από το ιρανικό κοινοβούλιο, σε βίντεο που κυκλοφόρησαν σε ορισμένα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και τα οποία αναπαρήγαγαν πρόθυμα ΜΜΕ στη Δύση. Οι αστυνομικοί φέρεται πως απάντησαν πετώντας αρκετά δακρυγόνα σε βάρος διαδηλωτών.

Τα σαφή αιτήματα των διαδηλωτών και οι διοργανωτές των διαμαρτυριών δεν έγιναν άμεσα γνωστά, γεγονός που έκανε ορισμένους Ιρανούς αξιωματούχος (όπως ο γενικός εισαγγελέας Τεχεράνης) να πιθανολογήσουν πως «έβαλαν το χέρι τους» ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Αβραμόπουλος - Ζαρίφ στην Τεχεράνη

Το ίδιο 24ωρο, συναντήθηκαν στην Τεχεράνη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ με τον Ελληνα επίτροπο Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σε διεθνή ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρεται πως οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για τη διεθνή συμφωνία του 2015, ζητήματα μετανάστευσης, αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή, καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και «ακραίων οργανώσεων» (π.χ. τζιχαντιστές από το «Ισλαμικό Κράτος»).

Ο Αβραμόπουλος συναντήθηκε νωρίτερα και με τον Ιρανό υπουργό Εσωτερικών, Αμπντολρεζά Ραχμάνι Φαζλί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ