ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να συνεχίσει η λειτουργία του Κέντρου Υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο
Παρασκευή 12 Μάη 2017

Την ανάγκη να συνεχίσει τη λειτουργία του το Κέντρο Υποδοχής αιτούντων πολιτικό άσυλο στο Λαύριο και να εξασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων σ' αυτό με τη μονιμοποίησή τους, επισημαίνει το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή.

Η Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας και Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρει:

«Προβληματισμός και μεγάλη αγωνία διακατέχει τους 23 εργαζόμενους του Κέντρου Υποδοχής αιτούντων πολιτικό άσυλο στο Λαύριο, για το μέλλον της δομής αλλά και τη συνέχιση της εργασίας τους σ' αυτήν. Η συγκεκριμένη δομή είναι η παλαιότερη της χώρας και λειτουργεί από το 1947. Οι σχέσεις των προσφύγων με την τοπική κοινωνία ήταν και συνεχίζουν, παρά τα όσα προβλήματα, να παραμένουν σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και αλληλεγγύης. Το ότι το κέντρο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, βοήθησε να αναπτυχθούν αυτές οι σχέσεις και δεν λειτούργησε ως γκέτο περιθωριοποίησης.

Το υπουργείο αποφάσισε από το Σεπτέμβρη του 2016 τη μη χρηματοδότηση του Κέντρου. Από τότε χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια (πρόγραμμα ΕCHO), το οποίο έχει αναλάβει πέραν της λειτουργικής δαπάνης (σίτιση, νοσηλεία, μισθοδοσία) και την επισκευή των τριών κτιρίων.

Το υπουργείο με πρόσφατη απόφαση δεν εντάσσει το συγκεκριμένο κέντρο στις μόνιμες δομές, αλλά στις βραχείας μορφής δομές.

Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την παύση της χρηματοδότησης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, τη διακοπή των εργασιών για την επισκευή των κτιρίων, καθώς και την απόλυσή τους.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, υπερασπιζόμενο τους 23 εργαζόμενους καθώς και την υποδομή των εγκαταστάσεων, η οποία μπορεί να παρέχει μετά την επισκευή του τη στέγη, τη σίτιση και την υγειονομική περίθαλψη στους πρόσφυγες, θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η απόφαση του υπουργείου και να επανέλθει ως μόνιμη δομή αιτούντων άσυλο.

Θα πρέπει να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το κέντρο να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του. Δεν μπορεί να αφεθεί η τύχη χιλιάδων προσφύγων στις ΜΚΟ, οι οποίες φαίνεται ότι έρχονται να υποκαταστήσουν το προσωπικό και στον συγκεκριμένο χώρο, με σκοπούς που έχουν να κάνουν και με την εκμετάλλευση του προσφυγικού ζητήματος και των προσφύγων.

Θεωρούμε ότι μπροστά στη γενικότερη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι πρόσφυγες μετά τον εγκλωβισμό τους στη χώρα μας, δομές σαν αυτή του Λαυρίου, αλλά και οι υπόλοιπες, πρέπει να λειτουργούν με την ευθύνη του κράτους και να μην αφήνονται στις επιδιώξεις ΜΚΟ και διαφόρων εσωτερικών και εξωτερικών "υπηρεσιών".

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του το Κέντρο Υποδοχής αιτούντων πολιτικό άσυλο στο Λαύριο και να εξασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων σε αυτό με τη μονιμοποίησή τους, καθώς και η ανάδειξη της ευθύνης που πρέπει να έχει το κράτος για τη λειτουργία αυτών των δομών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για την Παγκόσμια Μέρα Προσφύγων (2020-06-20 00:00:00.0)
Προσήλωση στις αντιδραστικές διεθνείς συμφωνίες που είναι η αιτία του εγκλωβισμού (2019-11-13 00:00:00.0)
Σε διαβούλευση το αντιδραστικό νομοσχέδιο για το άσυλο (2019-10-17 00:00:00.0)
Ζητά τη μεταφορά από τα νησιά των προσφύγων που αιτούνται άσυλο (2018-09-05 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ για το Κέντρο προσφύγων στο Λαύριο (2013-05-17 00:00:00.0)
Μείζον πολιτικό θέμα το άσυλο (2000-06-16 00:00:00.0)