ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ
Είναι αγώνας ηθικού χρέους

Εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή πραγματοποίησε χτες βράδυ το Εθνικό Συμβούλιο

Πέμπτη 13 Σεπτέμβρη 2001

Ο αγώνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις αποτελεί εκπλήρωση ηθικού χρέους, ενώ στις 19 Σεπτέμβρη, στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο παίζεται η τελευταία πράξη της εθνικής μας τραγωδίας στο θέμα με τις γερμανικές επανορθώσεις.

Το μήνυμα αυτό απηύθυναν χτες το βράδυ από την αίθουσα συνεδριάσεων της Παλιάς Βουλής τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, σε μια εκδήλωση, όπου πήραν μέρος εκπρόσωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, κυρίως εκπρόσωποι από τις μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά της περιόδου 1940-1945, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, βουλευτές, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων κλπ. Συνδιοργανωτές της χτεσινής εκδήλωσης ήταν το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Θυμάτων της ναζιστικής κατοχής.

Από το βήμα της αίθουσας συνεδριάσεων της Παλιάς Βουλής το Εθνικό Συμβούλιο έκανε σαφές στη γερμανική κυβέρνηση ότι την προσεχή Δευτέρα, 17 του μηνός, στις 12.00 το μεσημέρι, αν δεν υπάρξει κάτι απρόοπτο, θα γίνει ο πλειστηριασμός του Ινστιτούτου «Γκαίτε», εφ' όσον η Γερμανία εμμένει στην άκαμπτη θέση της και δε δέχεται να αποζημιώσει τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Ο πρώην υπουργός και αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Γ. Α. Μαγκάκης καταφέρθηκε κατά της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για σύμπλευση με τη γερμανική, λέγοντας ότι είναι τραγικό να επαναλαμβάνει ο Κ. Σημίτης τους ισχυρισμούς του προέδρου της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου, ότι δηλαδή η καταβολή των αποζημιώσεων θα δημιουργήσει πρόβλημα στις φιλικές ελληνογερμανικές σχέσεις.

Ο Ε. Μαχαίρας, πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ αναφέρθηκε στις μεθοδεύσεις του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία και αμφισβήτησε την παραπομπή της υπόθεσης στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ).

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ είπε ότι γίνεται παραπομπή στο ΑΕΔ, όταν υπάρχει αντίθετη γνώμη μεταξύ των ανωτάτων δικαστηρίων (Αρειο Πάγος, ΣτΕ και Ελεγκτικό Συνέδριο) και δεν μπορεί να παραπέμπεται μια υπόθεση στο ΑΕΔ, επειδή υπήρξε διαφορετική γνώμη μεταξύ του Α` τμήματος του Αρείου Πάγου και της ολομέλειας του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος Ι. Σταμούλης μίλησε και πάλι για δικαστικό πραξικόπημα εκ μέρους του προέδρου του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία και τον κάλεσε να αυτοεξαιρεθεί από τις δίκες της 17/9 και 19/9, λέγοντας ότι βρέθηκε ελπίδα πως θα έχει τελικά τη γενναιότητα να αυτοεξαιρεθεί.

Παράλληλα, δήλωσε ότι και η γερμανική κοινή γνώμη συμπαρίσταται απολύτως στον αγώνα των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας και κατέληξε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι «εσωτερικό», καθώς προέρχεται από ορισμένους ανώτατους δικαστές όπως είναι ο Στ. Ματθίας.

Στην ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση αναφέρθηκαν ο Β. Καλκούλιας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Θυμάτων Ναζιστικής Κατοχής και ο δήμαρχος των μαρτυρικών Καλαβρύτων Θ. Παπαδόπουλος.

Η πρωτοβουλία του Εθνικού Συμβουλίου για τις γερμανικές Αποζημιώσεις χαιρέτισε και ο Αχ. Κανταρτζής εκ μέρους του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι το Κόμμα μέσα από τη Βουλή και την Ευρωβουλή θα στηρίξει τον αγώνα των Αντιστασιακών Οργανώσεων και του μαζικού κινήματος για να υποχρεωθεί η Γερμανία να καταβάλει τις αποζημιώσεις.

Τέλος, πριν από την έναρξη της χτεσινής εκδήλωσης, ο Μ. Γλέζος, ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή για τα τραγικά θύματα της τρομοκρατικής ενέργειας στις ΗΠΑ, λέγοντας μεταξύ άλλων: εμείς που ζήσαμε τη φρίκη της Κατοχής κατανοούμε τη σημαίνει αφαίρεση ανθρώπινης ζωής και ελπίζουμε οι ΗΠΑ να συνετιστούν για μια άλλη συμπεριφορά απέναντι στους λαούς και τους ανθρώπους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ονειδος η απόφαση για τις γερμανικές αποζημιώσεις (2002-09-25 00:00:00.0)
Απόφαση - πρόκληση από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (2002-09-19 00:00:00.0)
Οι γραικύλοι (2001-11-01 00:00:00.0)
«Η ελληνική Δικαιοσύνη να κάνει το καθήκον της» (2001-09-14 00:00:00.0)
Συγκέντρωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις (2001-09-12 00:00:00.0)
Στο «σφυρί» κινδυνεύουν να βγουν «Γκαίτε» και Γερμανική Αρχαιολογική Σχολή (2001-07-12 00:00:00.0)