Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούλη 2006 - αριθ. φύλλου: 9539

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τσουχτερές ανατιμήσεις και στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Ο χορός της ακρίβειας - μετά τις προχτεσινές αυξήσεις φόρων και τελών σε τσιγάρα και κινητά - διευρύνθηκε χτες με τις τσουχτερές αυξήσεις στα τιμολόγια (μέχρι 7%) και τα πάγια τέλη (μέχρι και 76,2%) της ΔΕΗ. Το ΚΚΕ στιγματίζει την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και υπογραμμίζει την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων.


ΣΕΛ.  16

ΤΟΞΙΚΕΣ «ΒΟΜΒΕΣ» σε όλη τη χώρα

Επιτακτική η ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων, που αφορούν σε όλες τις φάσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των επικίνδυνων εργοστασίων

Μια διαρκής απειλή για εργαζόμενους και κατοίκους αποτελεί το καθεστώς ασυδοσίας στις βιομηχανικές περιοχές της χώρας, που έχουν ουσιαστικά επιβάλλει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τη συνενοχή νομαρχιακών και δημοτικών αρχών. Η περίπτωση της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο «ΧΥΜΑ ΑΕ» στο Λαύριο ανέδειξε για άλλη μια φορά ότι η ζωή του εργάτη είναι έρμαιο των διαθέσεων των κεφαλαιοκρατών.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα στοιχεία για τα προβλήματα και τις επικίνδυνες μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ακόμα, συνεντεύξεις με ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους εργαζομένων και υποψήφιους αγωνιστικών συνδυασμών.

Οπως προκύπτει απ' όλ' αυτά, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας που αφορούν στο σχεδιασμό, στην αδειοδότηση, στην κατασκευή, στη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων με βάση τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ομως, όλα αυτά αφήνονται στη βούληση και την ευθύνη του επιχειρηματία, όπως στην περίπτωση του Λαυρίου, όπου από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα και γενικότερες συνέπειες στο περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής.


ΣΕΛ.  4,    12   -   13

Associated Press

ΠΑΜΕ - ΝΑΣ - ΕΕΔΥΕ
Νέες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για Λίβανο και Παλαιστίνη

Σε νέες συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους σκληρά λαούς της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, προχωρά το εργατικό και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα την Τρίτη 1 Αυγούστου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν οι φονικοί βομβαρδισμοί της ισραηλινής αεροπορίας, η οποία χτύπησε κι ένα κομβόι προσφύγων και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που απομακρύνονταν από τα πεδία των μαχών. Στη φωτογραφία, βομβαρδισμένα κτίρια της κωμόπολης Κεφάρ Τζαούζ του Νότιου Λιβάνου.


ΣΕΛ.  7

Εικοσιέξι σωματεία και ενώσεις εργαζομένων συνυπογράφουν το ψήφισμα της Παλαιστινιακής Κοινότητας της Ελλάδας για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα σωματεία, καταγγέλλουν τις απάνθρωπες ενέργειες του Ισραηλινού Στρατού και τη συνεχιζόμενη κατοχή και ισοπέδωση της Παλαιστίνης από το Ισραήλ. Παράλληλα, ζητουν από τη Διεθνή Κοινότητα «να «επιδείξει την αναγκαία αποφασιστικότητα που απαιτεί η κρισιμότητα των τελευταίων ημερών για να τερματιστεί το αιματοκύλισμα των αμάχων και η ανθρωπιστική καταστροφή» και την καλούν επίσης «να αναλάβει τις ευθύνες της και να απαιτήσει από το Ισραήλ να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα της διεθνούς νομιμότητας, και να αποχωρήσει από τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, για να γίνει επιτέλους πραγρατικότητα το όρομα της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών με αλληλοσεβασμό, δικαιοσύνη και ελευθερία, με την ίδρυση του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Ακόμα, το ψήφισμα αναφέρεται αναλυτικά στη μορφή και τις συνέπειες της ισραηλινής επιδρομής στην Παλαιστίνη. «Από τις 28 Ιουνίου το Ισραήλ έχει κηρύξει έναν ανελέητο πόλεμο "χωρίς χρονοδιαγράμματα", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Εχούντ Ολμέρτ, στους 1.400.000 Παλαιστινίους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι και πρόσφυγες», τονίζει το ψήφισμα, που αναφέρεται ακόμα στην πολύμορφη και κατάφορη καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου από το Ισραήλ, στους χιλιάδες Παλαιστινίους που παραμένουν υπό κατοχή, αποκλεισμένοι, φυλακισμένοι, που υφίστανται βασανιστήρια, καταδικάζονται στην προσφυγιά ή τη φτώχια και τις άθλιες συνθήκες ζωής.



«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ»
«Διάσωση» σημαίνει απολύσεις και κλείσιμο

Το «σχέδιο διάσωσης» της «Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων» περιλαμβάνει μείωση του προσωπικού σε 120 από 380 εργάτες. Οι υπόλοιποι 260, είτε θα συνταξιοδοτηθούν πρόωρα είτε θα πάνε στο εργοστάσιο Λιπασμάτων της Καβάλας.


ΣΕΛ.  11
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
«Ανοιχτές παραλίες για το λαό»

Συνεχίζει και αύριο τις κινητοποιήσεις της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», κρατώντας ανοιχτές τις πύλες σε παραλίες όπου έχει επιβληθεί εισιτήριο.


ΣΕΛ.  15
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Σταθερά στο πλευρό της Κούβας

Σε εκδήλωση αλληλεγγύης προς την Κούβα μίλησαν χτες στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρέσβης της Κούβας Ερμές Ερέρα.


ΣΕΛ.  3

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ