ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεν έχουν καν σκηνές οι πληγέντες του σεισμού...

 

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σεισμόπληκτοι ψάχνουν για κατάλυμα μετά το συσσίτιο στην πόλη Ντούζτσε

Associated Press

Σεισμόπληκτοι ψάχνουν για κατάλυμα μετά το συσσίτιο στην πόλη Ντούζτσε
Σημαντική έλλειψη σκηνών που μπορούν ν' αντέξουν στις σκληρές συνθήκες του χειμώνα αναφέρει η Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία καλεί για αποστολή υλικού προκειμένου να καλυφθούν οι δεκάδες χιλιάδες αστέγων στο Μπόλου, οι οποίοι προστίθενται στους 500.000 που είχαν μείνει άστεγοι από το σεισμό του Αυγούστου.

Χτες δόθηκε ο επίσημος απολογισμός του σεισμού πριν από δύο βδομάδες: 749 νεκροί και 5.000 τραυματίες. Ωστόσο πολλοί εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι.

Η κατάσταση των πληγέντων είναι δραματική στις πληγείσες περιοχές, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα σκληρές. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα περάσουν τον υπόλοιπο ανελέητο τουρκικό χειμώνα. Ηδη, ιατρικές πηγές μιλούν για σοβαρά προβλήματα ασθενειών, ειδικά μεταξύ των παιδιών που είναι πιο ευαίσθητα στις αλλαγές του καιρού.

Η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι υπάρχει ανεπάρκεια στις σκηνές. «Αυτοί που έχουν είναι αυτοί στους οποίους δόθηκαν ήδη», λέει. 10.000 σκηνές παραγγέλθηκαν από τις ΗΠΑ, αλλά ούτε κι αυτές μοιάζουν να είναι αρκετές.

Αλλά ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ διέψευσε ότι υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. «Εχουμε περισσότερες σκηνές απ' όσες χρειαζόμαστε... Κανονικά δεν πρέπει να υφίσταται πρόβλημα», δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters».

Οι αρχές προσπαθούν να κτίσουν προκάτ σπίτια. Ο στόχος τους είναι να δημιουργηθούν 26.000 τέτοιες κατοικίες ως το τέλος του μηνός. 14.000 κτίρια, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Ανατολή», επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων, έχουν ήδη ανεγερθεί και μπορούν να παραδοθούν στους πληγέντες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Μετωπικές συγκρούσεις» στο Κοινοβούλιο

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Πραγματικό πεδίο μάχης θύμιζε χτες το γερμανικό Κοινοβούλιο, καθώς διεξαγόταν η τελευταία συνεδρίαση για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2000, προϋπολογισμού που προβλέπει περικοπές ύψους 30 εκατομμυρίων μάρκων στις κοινωνικές δαπάνες, προκειμένου, όπως υποστηρίζουν οι κυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες, να δοθεί η κατάλληλη ώθηση στη γερμανική οικονομία.

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, κατά την καταληκτική ομιλία στη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, υπεραμύνθηκε των προτεινόμενων μέτρων - μέτρα, που έχουν προκαλέσει απίστευτη κοινωνική αναταραχή στη χώρα - ενώ, απαντώντας στις κατηγορίες των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι είναι ανίκανος να εφαρμόσει τα προτεινόμενα σχέδια για την οικονομία, τους επιτέθηκε, προτρέποντάς τους, μάλιστα, να ψηφίσουν και να υποστηρίξουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις - βλέπε περικοπές - για το «κοινωνικό κράτος», κάτι που δεν μπορούσε ούτε ο προκάτοχός του, χριστιανοδημοκράτης Χέλμουτ Κολ να επιτύχει! Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τόνισε ο Σρέντερ από το βήμα της Μπούντεσταγκ, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες για μία πολύ πιθανή αναθέρμανση της γερμανικής οικονομίας.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης πάντως νωρίτερα είχαν κατηγορήσει ευθέως τον Σρέντερ για «χαοτική οικονομική πολιτική», η οποία τους 13 μήνες, που βρίσκεται στην εξουσία, πηγαίνει από αριστερά στα δεξιά και αντιστρόφως, πάντα κατά το δοκούν, προκαλώντας τέτοια ασάφεια, που έχει δημιουργήσει πανικό σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Πάντως, θεωρείται μάλλον απίθανο να μην ψηφιστεί ο προϋπολογισμός από την Μπούντεσνταγκ, καθώς Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν την πλειοψηφία. Το ερώτημα παραμένει τι θα γίνει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Μπούντεσβαρ, όπου, μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε ομοσπονδιακό επίπεδο, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν την πλειοψηφία. Το θέμα της στάσης των Χριστιανοδημοκρατών περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, Πέτερ Στρακ, έθεσε ζήτημα αμφιβολιών για τη διαδικασία της διερεύνησης που κάνει το Κοινοβούλιο, καθώς ο Κολ δείχνει απρέπεια και αρνείται συστηματικά να καταθέσει στην ερευνητική επιτροπή, που διερευνά τις υποθέσεις πωλήσεων όπλων που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του Χέλμουτ Κολ. Αμφιβολίες που προκάλεσαν την έκρηξη του πρώην Γερμανού καγκελάριου.

ΓΑΛΛΙΑ - ΕΕ
Αλλεπάλληλες εμπλοκές με τις «οδηγίες» των Βρυξελλών

 

ΠΑΡΙΣΙ.-

Η μία κρίση φαίνεται ότι βαίνει στο τέλος της ενώ μία άλλη, μόλις, αρχίζει στις σχέσεις της Γαλλίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μόλις, χτες, το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας επιβεβαίωσε ότι έχει ζητήσει νέα αναφορά από την Εθνική Εταιρία Ασφαλείας Τροφίμων προκειμένου να εξετάσει εκ νέου την άρση ή όχι της απαγόρευσης εισαγωγής βρετανικού βοδινού, η οποία έχει προκαλέσει την οργή της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν, ήδη, δρομολογηθεί νομικές διαδικασίες σε βάρος της Γαλλίας, και του Λουξεμβούργου, επειδή δεν υιοθέτησαν νομοθεσία που να εισάγει την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων ηλεκτρισμού.

Μέσα στις επόμενες δέκα μέρες αναμένει το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας τη νέα γνωμάτευση της Εθνικής Εταιρίας Ασφάλειας Τροφίμων προκειμένου να επανεξετάσει την απαγόρευση που έχει επιβάλει στις εισαγωγές βρετανικού βοδινού. Η μονομερής αυτή απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτώβρη, ενώ η ΕΕ ήρε τη σχετική απαγόρευση από τον Αύγουστο, έχει προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις Παρισιού - Βρυξελλών. Εντούτοις, η γαλλική κυβέρνηση, επικαλούμενη τις γνωματεύσεις της γαλλικής Εταιρίας Ασφάλειας Τροφίμων, υποστήριξε ότι το βρετανικό βοδινό είναι ακόμη ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σημείο, μάλιστα, που επισείει νέα ευρωπαϊκή απαγόρευση. Η στάση αυτή του Παρισιού τιμωρήθηκε με λήψη μέτρων από την ΕΕ. Ανάλογη αρνητική στάση έχει τηρήσει και η Γερμανία, η οποία, όμως, απέφυγε να προχωρήσει στην επιβολή δικής της απαγόρευσης, απλώς αρκέστηκε να μη συμμορφωθεί με την άρση της απαγόρευσης, επικαλούμενη κάποιους τυπικούς λόγους της γερμανικής νομοθεσίας.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Λογιόλα ντε Παλάτσιο, του επιτρόπου Ενεργείας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε, ήδη, επίσημη επιστολή προς τη γαλλική κυβέρνηση, και προς την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου, ζητώντας επαρκείς εξηγήσεις για την καθυστέρηση στην υιοθέτηση νομοθεσίας που θα αποτελέσει το πλέγμα για την ιδιωτικοποίηση του 26,5% των κρατικών εταιριών ηλεκτρισμού. Μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, οι χώρες - μέλη της ΕΕ οφείλουν να συμμορφωθούν με την οδηγία των Βρυξελλών για «άνοιγμα» στην αγορά των μετοχών των κρατικών εταιριών ενεργείας. Εντούτοις, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της γαλλικής Βουλής δεν ενέκρινε, λόγω επιμέρους διαφωνιών, το σχετικό νομοσχέδιο, κατά την τελευταία της συνεδρίαση την περασμένη βδομάδα, με αποτέλεσμα το θέμα να παραπέμπεται προς επίλυση μετά τα τέλη Γενάρη. Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άφησαν να εννοηθεί ότι, ασχέτως της επίσημης απάντησης που θα λάβουν μέσα στις επόμενες 15 μέρες από τη γαλλική κυβέρνηση και αυτήν του Λουξεμβούργου, έχουν, ήδη, δρομολογηθεί νομικά μέτρα σε βάρος τους.

Εκλεισαν τα λιμάνια

Αποκλεισμένα έμειναν, χτες, επί ώρες όλα τα μεγάλα λιμάνια της Γαλλίας καθώς οι ψαράδες διαμαρτύρονταν για τις, διαρκώς, μειούμενες ζώνες αλιείας. Οι Γάλλοι ψαράδες απέκλεισαν τα λιμάνια του Καλέ, της Βουλώνης και του Ντουνκέρκ, τονίζοντας ότι τα αυξανόμενα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στο κανάλι της Μάγχης, η κατασκευή νέων μεγάλων κυματοθραυστών στο Ντουνκέρκ και η επικείμενη έναρξη εργασιών εξόρυξης άμμου στις βρετανικές ακτές, θα περιορίσουν την αλιευτική τους δραστηριότητα στα ελάχιστα μέτρα έξω από τα λιμάνια και κατά συνέπεια θα τους οδηγήσουν στην καταστροφή.

NΙΓΗΡΙΑ
Αιματηρή επέμβαση στρατού στο Δέλτα του Νίγηρα

 

ΑΜΠΟΥΤΣΑ._

Κατεστραμμένο τοπίο θυμίζει ως επί το πλείστον το επίνειο Χάρκουτ στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, μετά την επέμβαση ισχυρών νιγηριανών στρατιωτικών δυνάμεων, που έχουν σταλεί στις πετρελαιοφόρες περιοχές για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών του μαύρου χρυσού και να καταπνίξουν κινήματα ντόπιων φυλετικών κοινοτήτων που μάχονται για τα δικαιώματά τους. Σύμφωνα με ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, από την περασμένη Παρασκευή έως χτες, είχαν χάσει τη ζωή τους από τις σφαίρες των στρατιωτικών δυνάμεων περισσότεροι από 43 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων νέοι. Η είσοδος προς το λιμάνι της πόλης Χάρκουτ έχει «σφραγιστεί» από εκατοντάδες στρατιώτες, οι οποίοι προηγουμένως φέρονταν να έχουν καταστρέψει ολικώς την πόλη Οντι.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους, περιοριζόμενοι απλώς να πουν πως τα νούμερα που δόθηκαν στη δημοσιότητα «είναι υπερβολικά». Ωστόσο, η διασταύρωση των πληροφοριών είναι δύσκολη, μια που οι στρατιώτες έχουν απαγορεύσει σε δημοσιογράφους να προσεγγίσουν τις ζώνες πυρός.

Σε διαψεύσεις αρκείται η νιγηριανή κυβέρνηση

Μπροστά στις συγκεχυμένες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εν σχέσει με τη χαοτική κατάσταση που διαμορφώνεται τα τελευταία 24ωρα στο Δέλτα του Νίγηρα, η κυβέρνηση κρατά σταθερά στάση άρνησης, διαψεύδοντας είτε πως έχει επιβληθεί στην περιοχή Μπαγέλσα κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», είτε πως οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν σταλεί στην περιοχή «έχουν αναλάβει στρατιωτική δράση»! Σε χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η νιγηριανή κυβέρνηση, υποστηρίζεται πως οι στρατιώτες που στάλθηκαν στην περιοχή «έχουν τεθεί υπό τις εντολές του τοπικού κυβερνήτη για να επιβάλουν το νόμο και την τάξη». Δίνεται επίσης η «διαβεβαίωση» πως η κατάσταση «θα επανέλθει σύντομα σε κανονικούς ρυθμούς».

Ωστόσο, δεκάδες πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην περιοχή Μπαγέλσα, φθάνοντας σε ασφαλέστερες περιοχές την περασμένη Δευτέρα, είπαν σε δημοσιογράφους πως κατάφεραν να ξεφύγουν από τα πυρά του στρατού και πως οι στρατιώτες συγκρούονται τις τελευταίες μέρες με εξεγερμένες ομάδες νεαρών της φυλής «Αϊτζό». Οι πρόσφυγες κατήγγελλαν πως οι στρατιώτες έχουν σκοτώσει δεκάδες, ενώ όσοι δημοσιογράφοι κατάφεραν αργότερα να προσεγγίσουν την περιοχή κατέθεσαν πως είδαν εκατοντάδες πρόσφυγες, εκ των οποίων πολλοί ήταν ηλικιωμένοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ