Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Εμπορευματοποίηση και ασφυξία ή αγώνας για υγεία στο ύψος των αναγκών;

«

Διάβασε» ο Μητσοτάκης τα αποτελέσματα των εκλογών; «Πήρε το μήνυμα»; «Ακουσε» τους ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους που έχασε; Αυτά τα ...βαθυστόχαστα ερωτήματα των αστικών αναλυτών παίρνουν κάθε μέρα την απάντησή τους από την πραγματική ζωή και την εφαρμοζόμενη πολιτική. Από τις ευρωεκλογές και μετά, η πολιτική της κυβέρνησης και στην Υγεία δίνει απαντήσεις.

Περισσότερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση. Για τον λαό μας, λίγα και για λίγο, «τόσο - όσο» να βρίσκουν οι ανάγκες του για δωρεάν, σύγχρονη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο ταβάνι των «δημοσιονομικών αντοχών», των πολεμικών δαπανών, των κερδών των καπιταλιστών. Οντως λοιπόν ο Μητσοτάκης άκουσε τα μηνύματα των εκλογών και αποφάσισε να συνεχίσει απερίσπαστα την εφαρμογή της πολιτικής υπηρέτησης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε η πολιτική της εκάστοτε αστικής κυβέρνησης - και της σημερινής - δεν καθορίζεται από το όνομα και τον χαρακτήρα του κάθε πρωθυπουργού, αλλά από τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Το τελευταίο μετεκλογικό διάγγελμα - ανάρτηση του πρωθυπουργού τιτλοφορείται «Η ανάταξη του ΕΣΥ αποτελεί μια από τις μείζονες προτεραιότητές μας». Αρκεί λοιπόν κάποιος να ρίξει μια ματιά στα πεπραγμένα του τελευταίου μήνα για να καταλάβει περί τίνος πρόκειται.

Τρεις μεταρρυθμίσεις...

Μεταρρύθμιση πρώτη: Αυξήσεις έως και 357% για τουλάχιστον 400 φάρμακα. Στο όνομα του «δημοσιονομικού εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης» αύξησαν κι άλλο τις τιμές των φαρμάκων, απειλώντας ότι αν οι ασφαλισμένοι δεν πληρώσουν ακόμα περισσότερα για τα φάρμακά τους δεν θα τα βρίσκουν στα φαρμακεία, καθώς «δεν θα υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων». Η λιανική τιμή για φάρμακα π.χ. όσων έχουν καρδιολογικά προβλήματα τριπλασιάζεται, το ίδιο για αντιβιοτικά και ογκολογικά σκευάσματα.

Με τις μέχρι στιγμής ανατιμήσεις οι ασθενείς επιβαρύνονται με τουλάχιστον 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από την αύξηση της συμμετοχής. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, την οποία πληρώνει ο λαός όχι μόνο με τις πληρωμές συμμετοχής για τα σκευάσματα της θετικής λίστας (λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων) αλλά και με τη διαρκή μεταφορά σκευασμάτων από τη θετική στην αρνητική (λίστα σκευασμάτων που πληρώνουν οι ασθενείς εξολοκλήρου από την τσέπη τους), όπως έγινε πρόσφατα με τα ισχυρά αναλγητικά «LONARID-N tb» και «LONALGAL tb». Η αύξηση των τιμών στα συγκεκριμένα φάρμακα αποτελεί αίτημα των φαρμακοβιομηχανιών. Είχε προηγηθεί η ικανοποίηση του αιτήματος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας για αύξηση τιμών σε φάρμακα που η τιμή τους είναι σήμερα μέχρι 15 ευρώ (μέχρι πρότινος προβλέπονταν αυξήσεις για σκευάσματα μέχρι 10 ευρώ), στο όνομα τάχα της καταπολέμησης των ελλείψεων. Να ποιους άκουσε ο Μητσοτάκης.

Μεταρρύθμιση δεύτερη: Διαλύουν και κλείνουν τις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. Ντάλα καλοκαίρι δόθηκε στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης». Στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, αξιοποιώντας το νομικό οπλοστάσιο που της παρέδωσαν όλες οι προκάτοχοί της, είναι να υλοποιηθούν κατά γράμμα οι κατευθύνσεις της ΕΕ για διάλυση της δημόσιας Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης και χάρισμά της σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ) και ιδιώτες. Οι ανάγκες του λαού, των ψυχικά ασθενών, των χρηστών και των οικογενειών τους θυσιάζονται για άλλη μια φορά στον βωμό του «κόστους - οφέλους», αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των εναπομεινάντων Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων (ΨΝΑ Δαφνί, ΨΝ Θεσσαλονίκης) για να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Ταυτόχρονα βάζει λουκέτο στο ΚΕΘΕΑ, στο 18 ΑΝΩ, στο ΑΡΓΩ, στο ΙΑΝΟΣ, στο ΔΙΑΠΛΟΥΣ, σε δημόσια δωρεάν «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, και κλείνει τα Κέντρα Πρόληψης αφού δεν διασφαλίζεται μετά το 2027 η λειτουργία τους. Στον αντίποδα αυτών φτιάχνονται προγράμματα - πυροτεχνήματα, με ημερομηνία λήξης, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς (όπως το πρόσφατο παράδειγμα με τα προγράμματα έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση, που έχει μόλις 18 μήνες διάρκεια, αντιμετωπίζοντας την έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση σαν μια παροδική ανάγκη) και με τις ευλογίες της ΕΕ δίνονται γενναίες χρηματοδοτήσεις για τη δημιουργία νέων ΜΚΟ και ΑΜΚΕ, με τους ιδιώτες και κάθε λογής «φιλάνθρωπους» να αναλαμβάνουν αυτό που το κράτος θα έπρεπε να παρέχει. Και πάλι, να ποιους άκουσε ο Μητσοτάκης.

Μεταρρύθμιση τρίτη: Δυνατότητα σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο και σε ιδιώτες να καλύπτουν κενά στο ΕΣΥ: Η νομοθέτηση σε γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο αποτελεί κυνική ομολογία ότι δεν θα βελτιώσει το εισόδημά τους - όπως όλες οι κυβερνήσεις - και δεν θα πάρει κανένα μέτρο για την επιστημονική τους ανέλιξη, ενώ η νομοθέτηση της εισόδου ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ - που επίσης όλες οι κυβερνήσεις έχουν νομοθετήσει, με τα γνωστά από δεκαετίες «μπλοκάκια» - αποτελεί θρασύτατη ομολογία ότι δεν έχει καμία πρόθεση να στελεχώσει τα δημόσια νοσοκομεία, ότι έχει κηρύξει «εμπάργκο» στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Η κυβέρνηση λέει ωμά: «Πηγαίνετε να τα πάρετε από τους ασθενείς. Εάν δεν το κάνετε, επειδή θέλετε ανθρώπινα ωράρια και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, φταίτε εσείς που δεν επιλέγετε να ξεζουμίσετε τον εαυτό σας και τους ασθενείς».

Η κυβέρνηση επικαλείται σκόπιμα την άθλια κατάσταση που δημιούργησε η πολιτική της για να προβάλει ως «αναγκαία λύση» μέτρα που υπηρετούν τον στόχο να προσαρμόζεται διαρκώς η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων στις «αρχές» της επιχειρηματικής δράσης, με αποσπασματική και περιορισμένη κάλυψη σοβαρών μόνιμων αναγκών σε γιατρούς. Καμία αστική κυβέρνηση δεν νοιάζεται, ούτε μπορεί να καλύψει έγκαιρα και αποτελεσματικά όλες τις λαϊκές υγειονομικές ανάγκες όλες τις ώρες της μέρας, όλες τις μέρες του χρόνου. Πολύ περισσότερο που αυτό που φτιάχνεται δεν είναι η Δευτεροβάθμια Περίθαλψη που αξίζει ο λαός μας, παρά μόνο μπαλώματα, αφού πλέον οι γιατροί του ΕΣΥ και οι ιδιώτες γιατροί έχουν άπλετη ...ελευθερία για άσκηση ιδιωτικού έργου εντός και εκτός του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Σύμβαση του δημόσιου νοσοκομείου - επιχείρηση με έναν γιατρό για όσο διάστημα χρειάζεται τις υπηρεσίες του, ασθενείς - πελάτες και «αυτοχρηματοδοτούμενο» δημόσιο νοσοκομείο, όπου το «κόστος» εργασίας και η διεύρυνση των εσόδων από την πώληση των εργασιών του στους ασθενείς θα μπαίνουν στη ζυγαριά της «βιωσιμότητας» και της «αξιολόγησης». Αυτά είναι τα κριτήρια ανάπτυξης των δημόσιων μονάδων Υγείας τα οποία με διάφορες παραλλαγές εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, με σχετική καθυστέρηση στην Ελλάδα σε σχέση με άλλα καπιταλιστικά κράτη, που ήδη διαθέτουν πολύχρονη εμπειρία στην εφαρμογή τους. Το γεγονός της κατάρρευσης αυτών των «σύγχρονων» συστημάτων Υγείας κατά την περίοδο της πανδημίας δείχνει και την αντιλαϊκή κατεύθυνση όλων αυτών των μέτρων.

...και μια έκθεση

Πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ για τα πεπραγμένα του 2022 και το διάβασμα των στοιχείων της ζαλίζει.

Η ιδιωτική αγορά Υγείας έχει τζίρο κοντά στα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6% για το 2024 - 2025. Η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στην ιδιωτική Υγεία προχωράει και ενισχύεται μετά την εξαγορά του «Metropolitan», του «ΙΑΣΩ General» και του «Υγεία» από τη «Hellenic Healthcare», που ανήκει στον όμιλο «CVC Capital Partners». Ο ίδιος όμιλος εξαγόρασε το 2022 την «Εθνική Ασφαλιστική», που έχει σημαντικό μερίδιο στον κλάδο Ασφάλισης Υγείας, καθετοποιώντας περαιτέρω την παρουσία στην παροχή υπηρεσιών Υγείας. Αυτήν τη στιγμή ο όμιλος «Hellenic Healthcare» κατέχει μερίδιο 34,1% στην αγορά των γενικών κλινικών και 33,8% στην αγορά μαιευτικών κλινικών, ενώ ο «Ομιλος Ιατρικού» ελέγχει το 24,3% στην αγορά των γενικών κλινικών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της «ICAP Crif», τα έσοδα ανά κλίνη για το «Υγεία» υπολογίζονται σε 584.000 ευρώ, για το «Ιατρικό» σε 190.000 ευρώ, για το «Metropolitan General» σε 241.000 ευρώ και για το «Ερρίκος Ντινάν» σε 126.000 ευρώ ανά κλίνη.

Την ίδια ώρα ο ελληνικός λαός δαπάνησε 5,9 δισ. ευρώ από την τσέπη του για ιατρικές υπηρεσίες το 2022, ενώ η δαπάνη του Δημοσίου (κρατικός προϋπολογισμός και ΕΟΠΥΥ, δηλαδή φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, που πάλι βγαίνουν από την τσέπη του) ήταν 10,9 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα είναι εδώ, παραμένουν και διογκώνονται τα προβλήματα του ΕΚΑΒ, με τα γνωστά τραγικά κάθε καλοκαιριού, ασθενείς να πεθαίνουν αβοήθητοι ή να «διακομίζονται» σε καρότσες αγροτικών. Είναι εδώ και παραμένουν οι ελλείψεις στο αίμα, τεράστιες αναμονές για τακτικά ραντεβού οι οποίες θα μεγαλώσουν, αφού τα Τμήματα Εξωτερικών Ιατρείων κλείνουν για να πάρει το προσωπικό ελάχιστες μέρες άδεια, ζουν και βασιλεύουν οι εξευτελιστικές για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια εικόνες ασθενών σε ράντζα και οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Αποτέλεσμα της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ και νέων επίδοξων σοσιαλδημοκρατικών σωτήρων, που ως κυβέρνηση ή ως συμπολιτευόμενη «αντιπολίτευση» έχουν στην προμετωπίδα τους - ως «ένα το κρατούμενο» - τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Μπορούμε αλλιώς

Το αισιόδοξο ρεύμα που ήδη υπάρχει και εκφράστηκε με νέες χιλιάδες ψήφους εργαζομένων και νεολαίας υπέρ του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, με τη σημαντική ενίσχυση των ψηφοδελτίων όπου συμμετέχουν οι κομμουνιστές στα σωματεία των δημόσιων νοσοκομείων και άλλων εργατικών χώρων, μπορεί και να διευρυνθεί και να βαθύνει τα πολιτικά του χαρακτηριστικά. Ο καθημερινός αγώνας μπορεί να συναντηθεί με την πολιτική του ΚΚΕ, του μόνου κόμματος που έχει στρατηγική πρόταση για την Υγεία, μελέτησε μαζί με τους πρωταγωνιστές τα συμπεράσματα από την πανδημία, έχει πρωτοστατήσει μέσα και έξω από τη Βουλή για λύση σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, και κυρίως βάζει αυτήν την πρότασή του μέσα στο λαϊκό κίνημα, για να τη διεκδικήσει σήμερα και να ανατρέψει τα εμπόδια της εφαρμογής της.

Το μέτωπο της Υγείας είναι κρίκος και μέτωπο πάλης όλου του λαού, είναι ζήτημα ζωής και άμεσης πάλης, που χαλάει το αστικό αφήγημα των «δημοσιονομικών αντοχών» της καπιταλιστικής οικονομίας. Η πρόταση του ΚΚΕ για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης, είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ για να αντιστοιχηθούν οι σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης με την κάλυψη των ολοένα και διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.


Του
Γιώργου ΣΙΔΕΡΗ*
*Ο Γιώργος Σιδέρης είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ

Κινητοποιούνται για το Νοσοκομείο Σερρών

Συγκέντρωση για το Νοσοκομείο Σερρών οργανώνει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών (ΕΝΙΣ) την Πέμπτη 18 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, και καλεί τον λαό και τους φορείς του να συμμετάσχoυν μαζικά. Να μη συμβιβαστούν με τη συνειδητή υποβάθμιση του νοσοκομείου, να απαιτήσουν να σταματήσουν οι μετακινήσεις παθολόγων, να προκηρυχθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις, ώστε οι υγειονομικοί να δουλεύουν με ασφάλεια για τους ίδιους και για τους ασθενείς τους. Να αγωνιστούν για ένα νοσοκομείο που θα καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών σε υπηρεσίες Υγείας, δωρεάν και χωρίς αναμονές.

Χωρίς ρεύμα έμεινε για ώρες το «Γεννηματά»

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμεινε από τη 1 τα ξημερώματα μέχρι και το μεσημέρι της Παρασκευής το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας βλάβης της ΔΕΗ εξωτερικά του νοσοκομείου.

Το «Γεννηματά» συνεφημέρευε με το ΑΧΕΠΑ. Από τη 1 τα ξημερώματα λειτούργησε με γεννήτρια, η οποία λόγω της πολύωρης διακοπής ξέμεινε από καύσιμα και ανεφοδιάστηκε. Το ΤΕΠ δέχτηκε περιστατικά, όμως περιπτώσεις που έπρεπε να αντιμετωπιστούν χειρουργικά προωθήθηκαν στο ΑΧΕΠΑ, π.χ. ένας πολυτραυματίας. Επίσης, λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης τέθηκε εκτός λειτουργίας ο αξονικός τομογράφος.

Σε θέσεις μάχης ενάντια στη νέα επίθεση στο δικαίωμα στην πρόληψη

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με μέλη της Διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

Σε θέσεις μάχης βρίσκει και τους εργαζόμενους στα Κέντρα Πρόληψης το νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση η κυβέρνηση για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Με δηλωμένες μάλιστα τις προθέσεις της κυβέρνησης να ξηλώσει τις απαραίτητες αυτές δομές, οι εργαζόμενοι δεν εφησυχάζουν από το γεγονός ότι προς το παρόν δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, τους αφορά άμεσα η επίθεση για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης, καθώς σηματοδοτεί τη συνολική υποβάθμιση της όποιας δημόσιας και δωρεάν παροχής τέτοιων υπηρεσιών σ' αυτά τα πολύ ευαίσθητα πεδία.

Για τις παραπάνω εξελίξεις, τις στοχεύσεις και την αντιδραστική στρατηγική της κυβέρνησης, τις διεκδικήσεις τους και τη δράση που αναπτύσσουν οι εργαζόμενοι, συζητάμε με τον αντιπρόεδρο του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Σπύρο Στογιάννη, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό στο ΚΠ Ρόδου «Δίοδος», και την γραμματέα του ΔΣ του Σωματείου Βαγγελιώ Αμπαζή, ψυχολόγο στο ΚΠ Σάμου «Φάρος».

* * *

-- Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας δεν γίνεται αναφορά στα 75 Κέντρα Πρόληψης, ενώ η προγραμματική σύμβαση των Κέντρων λήγει το 2027. Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η εξέλιξη, πρώτα απ' όλα για τους εργαζόμενους που όλα τα προηγούμενα χρόνια παρά τις δυσκολίες έχετε να επιδείξετε σημαντικό και πλούσιο έργο;

Β. Αμ.: Στο σχέδιο νόμου που διέρρευσε στις 17/11/23, τα Κέντρα Πρόληψης αναφέρονταν στις «Καταργούμενες διατάξεις». Διατηρούνταν η παρούσα σύμβαση που έχουμε με τον ΟΚΑΝΑ μέχρι το 2027 και λυνόταν αυτοδίκαια, χωρίς να προβλέπεται καμία συνέχεια λειτουργίας και ύπαρξης των Κέντρων. Αυτό έχει αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο που κατέβηκε στη διαβούλευση. Θεωρούμε ότι η κοινωνική πίεση που ασκήθηκε συνέβαλε σε αυτό. Δεν μπορούμε όμως να εφησυχάσουμε, καθώς γνωρίζουμε πλέον τις προθέσεις τους, τις οποίες μπορούν να υλοποιήσουν ακόμα και με μια τροπολογία σε μια νύχτα.

Στο νομοσχέδιο που τέθηκε στη διαβούλευση (πέρα από 2 γραμμές) δεν γίνεται αναφορά στα Κέντρα Πρόληψης, παρά το γεγονός ότι συνεχώς μιλάει για πρόληψη - θεραπεία - επανένταξη. Το ερώτημα για εμάς είναι «ποιος θα κάνει ποια πρόληψη στην Ελλάδα;», μιας και για σχεδόν 30 χρόνια τα 75 Κέντρα Πρόληψης σε όλη τη χώρα είναι η ραχοκοκαλιά της πρόληψης. Είναι σαφές λοιπόν ότι στόχος είναι η ίδια η φιλοσοφία και η ταυτότητα της πρόληψης που υλοποιούμε.

Διεκδικούμε από την πρώτη στιγμή με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Ανεξάρτητα όμως από το αποτέλεσμα, ξέρουμε ότι για εμάς τους εργαζόμενους/ες στην πρόληψη ο αγώνας θα συνεχιστεί με στόχο τη θεσμική ενίσχυση των Κέντρων Πρόληψης, τη διατήρηση της φιλοσοφίας της πρόληψης και τη διασφάλιση των θέσεων των εργαζομένων σε αυτά.

-- Αυτή η εξέλιξη τελικά είναι κεραυνός εν αιθρία; Ησασταν υποψιασμένοι, καθώς εδώ και 20 χρόνια αγωνίζεστε για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση, προβλήματα τα οποία ουδέποτε λύθηκαν παρά τις υποσχέσεις όλων των κυβερνήσεων.

Σπ. Στ.: Δυστυχώς οι πολιτικές τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, με περιόδους υφέσεων και εξάρσεων, διατηρούσαν αυτό το υβριδικό καθεστώς ομηρίας των Κέντρων Πρόληψης και των εργαζομένων σε αυτά. Το Σωματείο μας έχει καταθέσει εμπεριστατωμένη πρόταση, ψηφισμένη από το σώμα, εδώ και χρόνια στους αρμόδιους φορείς, για τη δημιουργία ενός δημόσιου ενιαίου φορέα πρόληψης, αυτόνομου, στη διοίκηση του οποίου θα συμμετέχουν όλοι όσοι τόσα χρόνια στήριξαν τα ΚΠ (υπουργείο Υγείας, Τοπική Διοίκηση, ενώσεις γονέων, εκπαιδευτικοί κ.ά.) που θα μπορεί να λειτουργεί αποδοτικά, με σχέδιο και συνεκτικότητα. Με την τωρινή νομική μορφή, τα Κέντρα Πρόληψης παλεύουν καθημερινά για τα αυτονόητα, κάτι που θέτει εμπόδια στην πλήρη ανάπτυξη των υπηρεσιών τους προς όφελος των πολιτών.

Ωστόσο, δεν μας βρίσκει ανέτοιμους αυτή η εξέλιξη εκ μέρους του υπουργείου Υγείας. Διαβλέπαμε προς τα πού πήγαινε η κατάσταση, τις προθέσεις και το κλίμα, τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης. Από τον Οκτώβριο του 2023, συντονισμένα το Σωματείο και εργαζόμενοι/ες κινητοποιήθηκαν μαζικά, επικοινώνησαν το ζήτημα στις τοπικές κοινωνίες τους, αλλά και κεντρικά, αξιοποίησαν το θετικό πρόσημο που διαθέτουν και βρήκαν πόρτες ανοιχτές από την Τοπική Διοίκηση, από τοπικούς βουλευτές σχεδόν από όλους τους χώρους, και συναντηθήκαμε με φορείς (ΕΛΜΕ κ.λπ.) που έχουμε στενή συνεργασία (π.χ. σχολική κοινότητα). Αυτή είναι και η δύναμή μας. Γι' αυτό αποφεύχθηκε και το μεγαλύτερο κακό για τα Κέντρα σε σχέση με το κατατεθέν νομοσχέδιο, που ήταν καταγεγραμμένο στα προσχέδια που κυκλοφορούσαν και μιλούσαν για ξαφνικό θάνατο το 2027.

-- Τι αντίκτυπο θα έχει η συγκεκριμένη εξέλιξη στις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή εκεί που δουλεύετε, όχι μόνο άμεσα, αλλά και μακροπρόθεσμα;

Β. Αμ.: Οι προθέσεις του υπουργείου μέσω του ΟΚΑΝΑ καθημερινά προδιαγράφουν το μέλλον. Οι κορδέλες κόβονται στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, ανοίγουν και ανακοινώνονται ενοποιημένες δομές πρόληψης και θεραπείας όπως στα Γιάννενα και τον Αλιμο, ώστε να καταναλωθούν τα ΕΣΠΑ, τη στιγμή που υπάρχουν στις περιοχές Κέντρα Πρόληψης που κάνουν τη δουλειά με εκπαιδευμένο προσωπικό και βαθιές ρίζες στην κοινότητα. Για ποιον λόγο δεν προσλαμβάνουν προσωπικό στα Κέντρα Πρόληψης; Εδώ και 10 χρόνια έχουν να προκηρύξουν θέσεις. Υπάρχουν εργαζόμενοι/ες με σύμβαση έργου και ορισμένου χρόνου που βγάζουν τη δουλειά μαζί με τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου. Καθαρά, προβάλλεται η μείωση της βλάβης και η διαχείριση του φαινομένου της εξάρτησης ως λύση και όχι η πρόληψη και ενίσχυση των προστατευτικών παραγόντων. Δεν είναι παράδοξο να μας βομβαρδίζουν τα κανάλια για την αύξηση της βίας, του σχολικού εκφοβισμού και της παραβατικότητας και να μην επενδύουν στην πρόληψη; Δεν είναι ασυνεπές το γεγονός ότι ακόμα και ο ΟΗΕ έβγαλε ανακοίνωση με σύνθημα «Επενδύστε στην πρόληψη» και στην Ελλάδα η κυβέρνηση την οδηγεί σε συρρίκνωση και μαρασμό;

Τόσα χρόνια ο ΟΚΑΝΑ μας εκπαίδευε, ο ΟΚΑΝΑ μας επόπτευε και τώρα δεν του κάνουν τα Κέντρα Πρόληψης; Τι έχει αλλάξει; Θεωρούμε ότι εντάθηκε η απαξίωση της ψυχοκοινωνικής πρόληψης στους κεντρικούς σχεδιασμούς.

Επιδιώκεται οι βραχυπρόθεσμες (μέχρι να τελειώσουν τα ΕΣΠΑ) αμφιβόλου σχεδιασμού υπηρεσίες να υποκαταστήσουν τις δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης στην κοινότητα, που αποτελούν μακρόχρονη επένδυση στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών κοινοτήτων να δράσουν προστατευτικά για τη νεολαία και γενικότερα.

Οσο περνάει από το χέρι των Κέντρων Πρόληψης, ως εργαζόμενοι/ες σε αυτά θα υπερασπιστούμε και θα διασφαλίσουμε το έργο και τη δουλειά που έχουμε κάνει αυτά τα χρόνια.

-- Τα επόμενα βήματά σας ποια θα είναι; Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους αποδέκτες των υπηρεσιών που προσφέρετε όλα αυτά τα χρόνια;

Σπ. Στ.: Θα είναι ένα θερμό καλοκαίρι. Ηδη το σώμα των εργαζομένων έχει ενημερωθεί και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας. Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία στις 16 Ιουλίου. Επιδιώκουμε, σε συνεννόηση και με σωματεία του χώρου της Ψυχικής Υγείας και των εξαρτήσεων, να αναδείξουμε το έργο και τη φιλοσοφία των προγραμμάτων μας, να επικοινωνήσουμε στην κοινότητα το γιατί αξίζει να μείνει ανοιχτή η επιλογή της πολυφωνίας των θεραπευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων, καθώς και γιατί το ολιστικό μοντέλο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης μπορεί να είναι η απάντηση σε κάθε αντίληψη που θέλει την εξάρτηση ως μια ατομική επιλογή. Εχουμε ευθύνη απέναντι στους λήπτες/λήπτριες των υπηρεσιών μας να κρατήσουμε τα Κέντρα ανοιχτά για να συνεχίσουν να προσφέρουν υποστήριξη, σε υψηλό επίπεδο, δωρεάν σε όλους τους πολίτες. Ας μην ξεχνάμε πως, ιδίως στην επαρχία, που οι υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας είναι σχεδόν ανύπαρκτες, είμαστε απ' τους λίγους φορείς που μπορεί κανείς να προσεγγίσει.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας για τη φιέστα του

«Κάτω τα χέρια από τα ψυχιατρεία!». Με το σύνθημα αυτό «υποδέχτηκαν» την Παρασκευή το πρωί εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» και μαζικοί φορείς της Νέας Ιωνίας τον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη, ο οποίος πήγε στο Ψυχιατρείο του νοσοκομείου για να κάνει «εγκαίνια» σε ημιτελή έργα, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση με το νομοσχέδιό της διαλύει την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση.

Η πρόκληση αυτή, και όλη η φιέστα που στήθηκε από τη διοίκηση και τον υπουργό, πήρε σθεναρή απάντηση από τους εργαζόμενους του «Αγ. Ολγα», οι οποίοι με απόφαση του Σωματείου τους προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία και φορείς της περιοχής, όπως και ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το σύνθημα «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» ακούστηκε ξανά και ξανά στη διάρκεια της κινητοποίησης, στην οποία η κυβέρνηση έστειλε ισχυρή αστυνομική δύναμη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συγκεντρωμένων.

Την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων κατήγγειλε ο πρόεδρος του Σωματείου του Νοσοκομείου, Δ. Αβραμίδης, ο οποίος διερωτήθηκε «τι ήρθε να εγκαινιάσει ο υπουργός, αφού ακόμα τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί;». «Κόβουν κορδέλες» - πρόσθεσε - την ίδια ώρα που «στο νοσοκομείο υπάρχουν 200 κενές οργανικές θέσεις, με τις 130 να αφορούν υγειονομικούς, ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι στους οποίους οφείλονται ρεπό, από 80 μέχρι και 100, τα οποία δεν μπορούν να πάρουν εξαιτίας της σοβαρής έλλειψης προσωπικού!».

«Το φιλότιμο των εργαζομένων, που κάνουν ό,τι μπορούν για να γιατρεύουν τους ασθενείς, δεν μπορεί να κρύψει τα τεράστια κενά σε προσωπικό», σημείωσε ο Π. Αλέπης και ξεκαθάρισε ότι εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς δεν θα αφήσουν σε «χλωρό κλαρί» αυτούς που ρίχνουν βορά στους ιδιώτες τα δημόσια νοσοκομεία.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Να αποσυρθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο που ξηλώνει ό,τι απέμεινε

Κλιμάκωση με την πανελλαδική απεργία την Τρίτη 16 Ιούλη. Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Αθήνα, συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Από την κινητοποίηση στο ΨΝΑ Δαφνί, την Παρασκευή
Από την κινητοποίηση στο ΨΝΑ Δαφνί, την Παρασκευή
Eπί ποδός πολέμου βρίσκονται δεκάδες Ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικοί φορείς απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, αποφασισμένοι να αναμετρηθούν μέχρι τέλους με την πολιτική που θεωρεί κόστος την ψυχική υγεία του λαού, την πρόληψη και την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Αιχμή του δόρατος είναι το αντιδραστικό νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του νομοσχεδίου επιδιώκεται να κλείσουν τα δύο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας (ΨΝΑ και ΨΝΘ), να καταργηθούν όλα τα εγκεκριμένα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, δύο πεδία που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, χωρίς λίστες αναμονής, με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα παρά τα εμπόδια που σκόπιμα και διαχρονικά ορθώνονται, όπως η υποστελέχωση και η κρατική υποχρηματοδότηση.

Στο κάδρο της κατάργησης μπαίνουν και τα 75 πολύτιμα Κέντρα Πρόληψης, των οποίων η προγραμματική σύμβαση λήγει σε τρία χρόνια. Πριμοδοτούνται και πάλι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ΜΚΟ και ΑΜΚΕ που περιμένουν στη γωνία να στήσουν γλεντοκόπι με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε βάρος των σύγχρονων και οξυμένων αναγκών του λαού.

Πολύμορφη δράση και κλιμάκωση με την απεργία

Μπροστά σε αυτόν τον τερατώδη σχεδιασμό οι εργαζόμενοι των δύο πεδίων, οι λήπτες των υπηρεσιών και οι οικογένειές τους οργανώνονται, προχωρούν σε συσκέψεις, ποικιλόμορφες δράσεις απαιτώντας το αυτονόητο:

Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο, και ο λαός να λαμβάνει υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, πρόληψης και απεξάρτησης.

Οργώνοντας τους χώρους δουλειάς και τις τοπικές κοινωνίες, δεν αφήνουν λεπτό χαμένο προετοιμάζοντας την πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Τρίτη 16 Ιούλη. Ηδη αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η ΕΙΝΑΠ και πολλές ακόμη Ενώσεις Ιατρών, δεκάδες εργατικά σωματεία στα νοσοκομεία κηρύσσουν στάση εργασίας για την ανεμπόδιστη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, καθώς μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είναι εκκωφαντική η απουσία απόφασης συμμετοχής από την ΠΟΕΔΗΝ.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση θα οργανωθεί στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και σύσκεψη σωματείων και φορέων την ίδια μέρα στις 7 μ.μ. στην ΕΔΟΘ.

Στην Κρήτη, το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στα Λιοντάρια.

Επίσης, προγραμματίζονται:

  • Την Κυριακή 14 Ιούλη, στις 5 μ.μ. Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, που θα πραγματοποιηθεί στο ΠΑΔΑ (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), στο αμφιθέατρο Χατζηνικολάου και με κατά τόπους συνδέσεις τηλεδιάσκεψης ανά την Ελλάδα.
  • Τη Δευτέρα 15 Ιούλη, καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, 7 - 10 μ.μ., πρωτοβουλία του Σωματείου υποστήριξης του επιστημονικού και κοινωνικού έργου του «18 ΑΝΩ».
  • Την Τετάρτη 17 Ιούλη, στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο και συναυλία.
  • Την Πέμπτη 18 Ιούλη, στις 12 μ. στην ΕΣΗΕΑ (αίθουσα «Γ. Καράντζας») συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν οι: Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί), Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης, Σωματείο υποστήριξης του κοινωνικού και επιστημονικού έργου του «18 ΑΝΩ», ΕΣΥΝ.
Κινητοποίηση στην πύλη του ΨΝΑ

Σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η κινητοποίηση που έγινε την Παρασκευή στην πύλη του ΨΝΑ Δαφνί, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, όπου αποκλείστηκε η εφημερία κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σέλεκος.

Ακόμη στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ με την πρόεδρό της, Αφροδίτη Ρέτζιου, της ΕΙΝΑΠ με την γγ Μαίρη Αγρογιάννη, του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης και το «18 ΑΝΩ», το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ, η ΟΓΕ και Σύλλογοι Γυναικών από τους όμορους δήμους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης χαιρετίζοντας την κινητοποίηση δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει γιατί δεν θα το επιτρέψει κανένας υγειονομικός, κανένας εργαζόμενος, κανένας πολίτης. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επίτηδες επέλεξε μέσα στο καλοκαίρι να φέρει το νομοσχέδιο - ταφόπλακα και σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει ξεδιπλώσει όλο το προηγούμενο διάστημα τη δράση του, δίνοντας προτεραιότητα στην Υγεία, στη δημόσια Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση. Κάλεσε σε αγώνα για «να επιβάλουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ξεπουλάει τη δημόσια Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση».

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό της δημοτικής αρχής μετέφερε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και σημείωσε ότι «συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας».

Η γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Μαίρη Αγρογιάννη, μετέφερε την αυτονόητη στήριξη και συμμετοχή της Ενωσης Ιατρών σε κάθε κινητοποίηση και μορφή δράσης που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες στο πεδίο της Ψυχικής Υγείας και της απεξάρτησης.

Ανακοίνωσε ότι την Τρίτη μετά την απεργιακή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, σε συμπόρευση με τους 150 φορείς που συμμετείχαν στη μαζική σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης στο ΨΝΑ.

Σύντομο τηλεφωνικό χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ο Π. Ξυπολιτάς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον αγώνα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Δαφνί, υπογραμμίζοντας ότι «το νομοσχέδιο μας αφορά όλους».

Στην κινητοποίηση μεταφέρθηκε το μήνυμα της Νατάσσας Μποφίλιου, με το οποίο στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο που «χτυπάει τους εξαρτημένους και όχι την εξάρτηση. Χτυπάει τον ψυχικό πόνο, τους ευάλωτους, τους αόρατους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους για χάρη της εμπορευματοποίησης».

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε εάν δεν το πάρουν πίσω. Η κοινωνία είναι με το μέρος μας», σημείωσε και η πρώην διευθύντρια του του «18 ΑΝΩ», Κατερίνα Μάτσα.

Σε δύο κουβέντες ο Αγγελος, λήπτης υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στο Δαφνί, συμπύκνωσε το εγκληματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τις συνέπειες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος που βιώνει ο λαός: «Στο ψυχιατρείο πας για να μην είσαι τρελός. Τι μας λένε; Αν δεν έχεις λεφτά θα παραμένεις τρελός και θα ζεις στον δρόμο. Παίζουν με τις ζωές μας. Αν κλείσουν τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να αυτοκτονήσουν».

Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις προγραμματίζονται και στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο νομοσχέδιο. Τη Δευτέρα 15/7, στις 12 μ., θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων του ΨΝΘ με στόχο τον σχεδιασμό δράσεων για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, που παράλληλα προγραμματίζει εξορμήσεις για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας στο κέντρο της πόλης.

Στην Πάτρα, σύσκεψη οργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη. Εκεί αποφασίστηκε η μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τρίτης 16 Ιούλη, όπως και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ.

Το «παρών» έδωσαν επίσης αντιπροσωπείες των διοικήσεων από τους συλλόγους εργαζομένων και οικογενειών του ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο», του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολης», της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», του παραρτήματος του ΕΣΥΝ, του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία και τα ΝΠΔΔ Αχαΐας και του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Οπως επισημάνθηκε εισαγωγικά από τον πρόεδρο της ΕΙΝΑ, Χρήστο Δάβουλο, οι εξελίξεις έρχονται «να βυθίσουν ακόμα περισσότερο στο σκοτάδι το ευαίσθητο κομμάτι της Ψυχικής Υγείας». Εξήγησε ότι οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και στον νομό λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις (Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Υγιεινής), με τη μοναδική κινητή μονάδα (έχει στην ευθύνη της όλη την Αχαΐα) να αντιμετωπίζει ανά εξάμηνο την προοπτική παύσης λειτουργίας της λόγω λήξης των αντίστοιχων συμβάσεων. Σημείωσε πως οι ανεπάρκειες αποτυπώνονται και στον αριθμό των ακούσιων νοσηλειών στο ΠΓΝΠ του Ρίου, με το νούμερο να αγγίζει το 88% επί του συνόλου των εισαγωγών, ενώ στη νοσοκομειακή περίθαλψη, η ψυχιατρική κλινική του ίδιου νοσηλευτικού ιδρύματος λειτουργεί με 150%-200% πληρότητα και ασθενείς στοιβαγμένους σε ράντζα σε αναξιοπρεπείς συνθήκες.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν και από τις ομιλίες κι άλλων παρευρισκόμενων, υπογραμμίζοντας και τις αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης ειδικά και στην έλλειψη δομών «στεγών προγραμμάτων» στην πόλη. Σημειώθηκε η ανάγκη για υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών υπογραμμίζοντας, τέλος, οι φορείς την αποφασιστικότητά τους να μην επιτραπεί να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ