Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Να αποσυρθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο που ξηλώνει ό,τι απέμεινε

Κλιμάκωση με την πανελλαδική απεργία την Τρίτη 16 Ιούλη. Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Αθήνα, συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Από την κινητοποίηση στο ΨΝΑ Δαφνί, την Παρασκευή
Από την κινητοποίηση στο ΨΝΑ Δαφνί, την Παρασκευή
Eπί ποδός πολέμου βρίσκονται δεκάδες Ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικοί φορείς απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας, αποφασισμένοι να αναμετρηθούν μέχρι τέλους με την πολιτική που θεωρεί κόστος την ψυχική υγεία του λαού, την πρόληψη και την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Αιχμή του δόρατος είναι το αντιδραστικό νομοσχέδιο - οδοστρωτήρας για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του νομοσχεδίου επιδιώκεται να κλείσουν τα δύο από τα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας (ΨΝΑ και ΨΝΘ), να καταργηθούν όλα τα εγκεκριμένα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, δύο πεδία που παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, χωρίς λίστες αναμονής, με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα παρά τα εμπόδια που σκόπιμα και διαχρονικά ορθώνονται, όπως η υποστελέχωση και η κρατική υποχρηματοδότηση.

Στο κάδρο της κατάργησης μπαίνουν και τα 75 πολύτιμα Κέντρα Πρόληψης, των οποίων η προγραμματική σύμβαση λήγει σε τρία χρόνια. Πριμοδοτούνται και πάλι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ΜΚΟ και ΑΜΚΕ που περιμένουν στη γωνία να στήσουν γλεντοκόπι με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, σε βάρος των σύγχρονων και οξυμένων αναγκών του λαού.

Πολύμορφη δράση και κλιμάκωση με την απεργία

Μπροστά σε αυτόν τον τερατώδη σχεδιασμό οι εργαζόμενοι των δύο πεδίων, οι λήπτες των υπηρεσιών και οι οικογένειές τους οργανώνονται, προχωρούν σε συσκέψεις, ποικιλόμορφες δράσεις απαιτώντας το αυτονόητο:

Να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο, και ο λαός να λαμβάνει υψηλού επιπέδου, δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, πρόληψης και απεξάρτησης.

Οργώνοντας τους χώρους δουλειάς και τις τοπικές κοινωνίες, δεν αφήνουν λεπτό χαμένο προετοιμάζοντας την πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί για την Τρίτη 16 Ιούλη. Ηδη αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, η ΕΙΝΑΠ και πολλές ακόμη Ενώσεις Ιατρών, δεκάδες εργατικά σωματεία στα νοσοκομεία κηρύσσουν στάση εργασίας για την ανεμπόδιστη συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, καθώς μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, είναι εκκωφαντική η απουσία απόφασης συμμετοχής από την ΠΟΕΔΗΝ.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη, συγκέντρωση θα οργανωθεί στις 11 π.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, καθώς και σύσκεψη σωματείων και φορέων την ίδια μέρα στις 7 μ.μ. στην ΕΔΟΘ.

Στην Κρήτη, το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ προκηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στη 1 μ.μ. στα Λιοντάρια.

Επίσης, προγραμματίζονται:

  • Την Κυριακή 14 Ιούλη, στις 5 μ.μ. Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ, που θα πραγματοποιηθεί στο ΠΑΔΑ (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), στο αμφιθέατρο Χατζηνικολάου και με κατά τόπους συνδέσεις τηλεδιάσκεψης ανά την Ελλάδα.
  • Τη Δευτέρα 15 Ιούλη, καθιστική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, 7 - 10 μ.μ., πρωτοβουλία του Σωματείου υποστήριξης του επιστημονικού και κοινωνικού έργου του «18 ΑΝΩ».
  • Την Τετάρτη 17 Ιούλη, στις 8 μ.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο και συναυλία.
  • Την Πέμπτη 18 Ιούλη, στις 12 μ. στην ΕΣΗΕΑ (αίθουσα «Γ. Καράντζας») συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσουν οι: Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΨΝΑ (Δαφνί), Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Πρόληψης, Σωματείο υποστήριξης του κοινωνικού και επιστημονικού έργου του «18 ΑΝΩ», ΕΣΥΝ.
Κινητοποίηση στην πύλη του ΨΝΑ

Σ' αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η κινητοποίηση που έγινε την Παρασκευή στην πύλη του ΨΝΑ Δαφνί, με πρωτοβουλία του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, όπου αποκλείστηκε η εφημερία κατά τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο Χρήστος Τσοκάνης, βουλευτής του ΚΚΕ, και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σέλεκος.

Ακόμη στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ με την πρόεδρό της, Αφροδίτη Ρέτζιου, της ΕΙΝΑΠ με την γγ Μαίρη Αγρογιάννη, του Συλλόγου Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης και το «18 ΑΝΩ», το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ, η ΟΓΕ και Σύλλογοι Γυναικών από τους όμορους δήμους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης χαιρετίζοντας την κινητοποίηση δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει γιατί δεν θα το επιτρέψει κανένας υγειονομικός, κανένας εργαζόμενος, κανένας πολίτης. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επίτηδες επέλεξε μέσα στο καλοκαίρι να φέρει το νομοσχέδιο - ταφόπλακα και σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει ξεδιπλώσει όλο το προηγούμενο διάστημα τη δράση του, δίνοντας προτεραιότητα στην Υγεία, στη δημόσια Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση. Κάλεσε σε αγώνα για «να επιβάλουμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που ξεπουλάει τη δημόσια Ψυχική Υγεία και την απεξάρτηση».

Τον αγωνιστικό χαιρετισμό της δημοτικής αρχής μετέφερε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και σημείωσε ότι «συνεχίζουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας».

Η γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Μαίρη Αγρογιάννη, μετέφερε την αυτονόητη στήριξη και συμμετοχή της Ενωσης Ιατρών σε κάθε κινητοποίηση και μορφή δράσης που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες στο πεδίο της Ψυχικής Υγείας και της απεξάρτησης.

Ανακοίνωσε ότι την Τρίτη μετά την απεργιακή κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ προκειμένου να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, σε συμπόρευση με τους 150 φορείς που συμμετείχαν στη μαζική σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης στο ΨΝΑ.

Σύντομο τηλεφωνικό χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ο Π. Ξυπολιτάς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον αγώνα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Δαφνί, υπογραμμίζοντας ότι «το νομοσχέδιο μας αφορά όλους».

Στην κινητοποίηση μεταφέρθηκε το μήνυμα της Νατάσσας Μποφίλιου, με το οποίο στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο που «χτυπάει τους εξαρτημένους και όχι την εξάρτηση. Χτυπάει τον ψυχικό πόνο, τους ευάλωτους, τους αόρατους, τους κοινωνικά αποκλεισμένους για χάρη της εμπορευματοποίησης».

«Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε εάν δεν το πάρουν πίσω. Η κοινωνία είναι με το μέρος μας», σημείωσε και η πρώην διευθύντρια του του «18 ΑΝΩ», Κατερίνα Μάτσα.

Σε δύο κουβέντες ο Αγγελος, λήπτης υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στο Δαφνί, συμπύκνωσε το εγκληματικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τις συνέπειες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού συστήματος που βιώνει ο λαός: «Στο ψυχιατρείο πας για να μην είσαι τρελός. Τι μας λένε; Αν δεν έχεις λεφτά θα παραμένεις τρελός και θα ζεις στον δρόμο. Παίζουν με τις ζωές μας. Αν κλείσουν τα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία, πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να αυτοκτονήσουν».

Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Κινητοποιήσεις και άλλες δράσεις προγραμματίζονται και στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο νομοσχέδιο. Τη Δευτέρα 15/7, στις 12 μ., θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων του ΨΝΘ με στόχο τον σχεδιασμό δράσεων για την απόσυρση του νομοσχεδίου. Τις κινητοποιήσεις στηρίζει το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, που παράλληλα προγραμματίζει εξορμήσεις για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας στο κέντρο της πόλης.

Στην Πάτρα, σύσκεψη οργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα και αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη. Εκεί αποφασίστηκε η μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Τρίτης 16 Ιούλη, όπως και στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ.

Το «παρών» έδωσαν επίσης αντιπροσωπείες των διοικήσεων από τους συλλόγους εργαζομένων και οικογενειών του ΚΕΘΕΑ «Οξυγόνο», του Κέντρου Πρόληψης «Καλλίπολης», της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», του παραρτήματος του ΕΣΥΝ, του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία και τα ΝΠΔΔ Αχαΐας και του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας.

Οπως επισημάνθηκε εισαγωγικά από τον πρόεδρο της ΕΙΝΑ, Χρήστο Δάβουλο, οι εξελίξεις έρχονται «να βυθίσουν ακόμα περισσότερο στο σκοτάδι το ευαίσθητο κομμάτι της Ψυχικής Υγείας». Εξήγησε ότι οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες και στον νομό λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις (Κέντρα Ψυχικής Υγείας και Υγιεινής), με τη μοναδική κινητή μονάδα (έχει στην ευθύνη της όλη την Αχαΐα) να αντιμετωπίζει ανά εξάμηνο την προοπτική παύσης λειτουργίας της λόγω λήξης των αντίστοιχων συμβάσεων. Σημείωσε πως οι ανεπάρκειες αποτυπώνονται και στον αριθμό των ακούσιων νοσηλειών στο ΠΓΝΠ του Ρίου, με το νούμερο να αγγίζει το 88% επί του συνόλου των εισαγωγών, ενώ στη νοσοκομειακή περίθαλψη, η ψυχιατρική κλινική του ίδιου νοσηλευτικού ιδρύματος λειτουργεί με 150%-200% πληρότητα και ασθενείς στοιβαγμένους σε ράντζα σε αναξιοπρεπείς συνθήκες.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν και από τις ομιλίες κι άλλων παρευρισκόμενων, υπογραμμίζοντας και τις αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της απεξάρτησης ειδικά και στην έλλειψη δομών «στεγών προγραμμάτων» στην πόλη. Σημειώθηκε η ανάγκη για υψηλού επιπέδου δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης με βάση τις σύγχρονες κατακτήσεις της επιστήμης για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών υπογραμμίζοντας, τέλος, οι φορείς την αποφασιστικότητά τους να μην επιτραπεί να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες εξελίξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ