Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να καταργηθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος για την ψηφιακή κάρτα

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το ΚΚΕ για την απαράδεκτη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την ψηφιακή κάρτα (βλ. θέμα δίπλα).

Ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, που μίλησε στη Βουλή, μετέφερε την απαίτηση του Κόμματος να καταργηθεί η εγκύκλιος, που προβλέπει σωρεία εξαιρέσεων ώστε να νομιμοποιείται η παραβίαση του ωραρίου. Αφού παρουσίασε αναλυτικά τι προβλέπει η εγκύκλιος (βλ. και θέμα δίπλα), υπογράμμισε πως γίνεται «σαφές ότι η θέσπιση αυτού του εργαλείου γίνεται για να μετράει "ψηφιακά" την ένταση της εκμετάλλευσης και να διευκολύνει την εργοδοσία να επιβάλλει τα ωράρια - λάστιχο» και γι' αυτό ρώτησε τι μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος άμεσα.

Κατά την απάντησή της η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως έσπευσε να υπερασπιστεί με σθένος το αντεργατικό μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, κάνοντας λόγο για «μεγάλη μεταρρύθμιση» και «σωστό αίτημα» της ΓΣΕΕ, που δήθεν επιδιώκει «να προστατεύσει τον χρόνο εργασίας του εργαζόμενου» και να εξασφαλίσει ότι θα αμείβεται για αυτόν.

Στη δευτερολογία της, μάλιστα, σκόπιμα διαστρέβλωσε την αιτία που το ΚΚΕ ζητάει την απόσυρση της εγκυκλίου, επιστρατεύοντας τη γελοία λαθροχειρία πως τάχα το Κόμμα δεν θέλει να ελέγχεται η υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία στη βιομηχανία!

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ανέφερε πως η «ευέλικτη προσέλευση» ήδη εφαρμόζεται χωρίς αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, ενώ την παρουσίασε μέχρι και ως ...θετικό μέτρο για τις εργαζόμενες μητέρες! Πρόσθεσε ότι τάχα δεν θα παραβιάζεται το ωράριο, γιατί θα είναι προϊόν συμφωνίας εργαζόμενου - εργοδότη και θα αναφέρεται και στη σύμβαση και στην «ΕΡΓΑΝΗ». Ανάλογα για τον χρόνο προετοιμασίας εργαζομένων, μίλησε για πάγια πρόβλεψη που ισχύει από το 1965.

Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε πως δεν μπορεί να θεωρείται προστασία του εργαζόμενου η μία ώρα απλήρωτης εργασίας που κάνει δώρο η κυβέρνηση στην εργοδοσία, ξεθάβοντας μέχρι και νόμο από το 1965, ενώ συμπλήρωσε πως μέχρι σήμερα μέσα στον εργάσιμο χρόνο συμπεριλαμβανόταν και ο χρόνος προετοιμασίας. Για την «ευέλικτη προσέλευση» τόνισε, ξανά, πως δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία να καλύπτει τις ευθύνες της για την υποδηλωμένη εργασία και τη μεταβολή του ωραρίου.

Στη συνέχεια, έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η ευθύνη για το σωστό χτύπημα της κάρτας μετακυλίεται στον ίδιο τον εργαζόμενο, ο οποίος, όπως είπε, και θα δουλεύει απλήρωτος και εκτός ωραρίου και θα κινδυνεύει να τιμωρηθεί και πειθαρχικά στην επιχείρηση!

Τέλος, υπενθύμισε ότι το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων το έχουν στηρίξει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, με τις πλάτες και της ΓΣΕΕ, και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει αμέσως πίσω την απαράδεκτη αντεργατική εγκύκλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ