Σάββατο 13 Ιούλη 2024 - Κυριακή 14 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
6ΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ
Νέο ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου με κατευθύνσεις της ΕΕ και των «βέλτιστων πρακτικών» της

Κάλεσμα να σημάνει συναγερμός σε κάθε χώρο δουλειάς από το ΚΚΕ. «Σύγχρονο» σήμερα είναι η μείωση του χρόνου εργασίας, με σταθερό ωράριο 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο

Μεγάλο πολιτικό άνοιγμα πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, με το φυλλάδιο του Κόμματος για την 6ήμερη εργασία και την εγκύκλιο για την ψηφιακή κάρτα που ξεχειλώνει ακόμα περισσότερο τον εργάσιμο χρόνο, κατ' εφαρμογή των πρόσφατων αντεργατικών νόμων και κατά παραγγελία της εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, περιοδείες σε βιομηχανίες, επιχειρήσεις Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, Φαρμάκου κ.ά. οργανώθηκαν την περασμένη βδομάδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.α., με τις Οργανώσεις του Κόμματος να καλούν τους εργαζόμενους σε ξεσηκωμό σε κάθε κλάδο και σε κάθε επιχείρηση, ενάντια στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας. «Σε κάθε κλάδο και σε κάθε επιχείρηση να σημάνει συναγερμός!» είναι το κάλεσμα που απευθύνει το Κόμμα, σημειώνοντας: «Εχουμε τη δύναμη να κάνουμε και αυτόν τον νόμο κουρέλι, όπως κάναμε με πολλές διατάξεις των ν. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, όπως έχει ήδη συμβεί με τους κατασταλτικούς νόμους για τις διαδηλώσεις και τις απεργίες. Η μαχητική, διεκδικητική απάντηση μπορεί να δοθεί από την εργατική τάξη και τα συνδικάτα, συντονισμένα κι αποφασιστικά. Δεν θα περιμένουμε έως τις επόμενες εκλογές κανέναν δήθεν "σωτήρα"».

Επίσης, Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», ώστε να διατηρηθεί και να βελτιωθεί το «επενδυτικό κλίμα» για τις επιχειρήσεις. Και με βάση αυτές προχωράει σε γενίκευση και κλιμάκωση των αντεργατικών μέτρων που βασίζονται σε ευρωενωσιακές Οδηγίες, όπως η Οδηγία 2003/88 της ΕΕ για «την οργάνωση του χρόνου εργασίας». «Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση χαρίζει στους μεγάλους ομίλους και άλλα εργαλεία για την ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω νέων μορφών», σημειώνει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα.

«Κανόνας» το ξεχείλωμα της απλήρωτης δουλειάς

Υπενθυμίζεται ότι η 6ήμερη εργασία που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από 1η Ιούλη με βάση τον νόμο Γεωργιάδη αφορά εργοστάσια πολλών κλάδων (π.χ. Μέταλλο, Ενέργεια, Νερό, Τρόφιμα - Ποτά), την ιδιωτική Υγεία, τις μεταφορές, τα λιμάνια και γενικά τους χώρους φορτοεκφόρτωσης. Μάλιστα, η εφαρμογή μπορεί να επεκταθεί και σε σούπερ μάρκετ, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και τις αποθήκες τέτοιων επιχειρήσεων, ενώ επιβάλλεται μονομερώς από την εργοδοσία ακόμα και με επίκληση του «αυξημένου φόρτου εργασίας».

Παράλληλα, με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας:

Δίνεται δώρο μία ώρα απλήρωτης εργασίας στους βιομήχανους, με το πρόσχημα της προετοιμασίας του εργαζόμενου για την ανάληψη της εργασίας και την αποχώρηση από αυτή. Επιπλέον, χαρίζονται μέχρι 3 μέρες τον μήνα στην εργοδοσία για να εκμεταλλεύεται τους εργαζόμενους όσες ώρες θέλει, αφού επιτρέπονται έως και 3 μονά χτυπήματα της κάρτας χωρίς πρόστιμο προς τον εργοδότη. Δεν δηλώνεται καθόλου ωράριο σε όσους εργαζόμενους χαρακτηρίζονται ως διευθυντικά στελέχη, μια έννοια - λάστιχο, με την εργοδοσία να μπορεί να βαφτίζει ως τέτοια ακόμα και απλούς εργαζόμενους. Δίνεται ακόμα η δυνατότητα στον εργοδότη να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου σε ένα εύρος 4 ωρών, ενώ και το διάλειμμα δεν θεωρείται χρόνος εργασίας. Χώρια που η ευθύνη για το σωστό χτύπημα της κάρτας μετακυλίεται αποκλειστικά στον εργαζόμενο!

Τα παραπάνω αποτελούν «νέα επεισόδια» στη δουλειά λάστιχο, αφού προστίθενται στο αίσχος των 13 ωρών δουλειάς την ημέρα σε πολλαπλούς εργοδότες, στις 9 έως 13 ώρες δουλειάς την ημέρα, στις 78 ώρες δουλειάς τη βδομάδα μέσω της «διευθέτησης», χωρίς πληρωμή υπερωριών και με αντάλλαγμα ένα ρεπό.

Οπλο στα χέρια της εργοδοσίας και της κυβέρνησης για να εφαρμόζεται αυτή η βαρβαρότητα αποτελούν οι Οδηγίες της ΕΕ για τον εργάσιμο χρόνο.

Αυτή η βίβλος της εκμετάλλευσης και της απλήρωτης δουλειάς προβλέπει από το 2003 ακόμα ότι «τα κράτη - μέλη (μπορούν) να θεσπίζουν τα αναγκαία μέτρα ώστε κάθε εργαζόμενος να διαθέτει, ανά 24ωρο, περίοδο ανάπαυσης ελάχιστης διάρκειας 11 συναπτών ωρών». Δηλαδή, το μόνο που ...κατοχυρώνουν οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» είναι αυτό το 11ωρο, παρέχοντας κάθε είδους διευκόλυνση για δουλειά 13 ώρες τη μέρα!

Επίσης, και η 6ήμερη δουλειά έχει τη σφραγίδα της ΕΕ. Με βάση τις Οδηγίες της ΕΕ η εργοδοσία μπορεί να ορίζει «ελάχιστη περίοδο ανάπαυσης 24 ωρών» ανά βδομάδα, δηλαδή μόλις μία ημέρα ανάπαυσης.

Ολοι μαζί ψήφισαν το ξεσάλωμα της εργοδοσίας

Τα παραπάνω αποκαλύπτουν πόσο υποκριτική είναι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, αφού από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, ειδικά τα τελευταία 15 χρόνια, χτίζεται αυτό το εφιαλτικό εργασιακό τοπίο, με ξεχείλωμα των ωραρίων, πάγωμα των μισθών, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, σταδιακή κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ. ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, άλλωστε, μαζί ψήφισαν την ψηφιακή κάρτα εργασίας που περιελάμβανε ο νόμος - έκτρωμα του Χατζηδάκη (κυβέρνηση ΝΔ, 2021). Ενώ, όταν το ΚΚΕ αποκάλυπτε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα αξιοποιηθεί για τον διαχωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε «ενεργό» και «ανενεργό», η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και στην ηγεσία της ΓΣΕΕ παρίσταναν τους ανήξερους...

Το ΠΑΣΟΚ συγκυβερνούσε με τη ΝΔ, όταν σε ένα βράδυ έκοψε έως και το 30% του μισθού και καταργήθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας! Επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και υπουργό την Αχτσιόγλου (νυν στέλεχος της Νέας Αριστεράς) ενεργοποιήθηκε ο άθλιος νόμος της ΝΔ, που διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό με κυβερνητική απόφαση και όχι με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοσίας, τορπιλίζοντας τις ΣΣΕ.

Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, όλα τα κόμματα, από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, μέχρι τον Βελόπουλο και τη Νέα Αριστερά, είναι όλοι τους συνένοχοι για την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί.

Η «ανάπτυξη» των λίγων φέρνει τη βαρβαρότητα στους πολλούς

Και η νέα αυτή αντεργατική κλιμάκωση φανερώνει πού στηρίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, η ίδια η καπιταλιστική ανάπτυξη. Στους μισθούς - ψίχουλα, στον εργάσιμο χρόνο - λάστιχο, στα τσακισμένα εργατικά δικαιώματα, που έχουν τη σφραγίδα κυβερνήσεων και ΕΕ.

Οι όλο και περισσότερες ώρες τη μέρα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς να πληρώνονται: Ετσι μεγαλώνει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αυτή είναι και η καρδιά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Στον αντίποδα, το ΚΚΕ αναδεικνύει τη δυνατότητα σήμερα, με την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας, την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερα, ακόμα και να καταργηθούν βαριές και μονότονες εργασίες.

Εμπόδιο σε αυτό μπαίνει η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, το καπιταλιστικό σύστημα, που έχει για οξυγόνο την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης για να μεγαλώνουν τα κέρδη των λίγων.

«Το ΚΚΕ θα κάνει για άλλη μια φορά αυτό που δεσμεύτηκε στον λαό. Θα ρίξει όλες τις δυνάμεις του εκεί που πραγματικά ανατρέπονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, στον δρόμο του αγώνα και της αντεπίθεσης», σημειώνεται στο φυλλάδιο του Κόμματος, γιατί: «Σύγχρονο για τους εργαζόμενους είναι η μείωση του χρόνου εργασίας, με σταθερό ωράριο 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς και με μισθούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Σύγχρονο είναι να δουλεύουμε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να δουλεύουμε!».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ως εδώ! Να μην περάσει η 6ήμερη εργασία!(2024-07-10 00:00:00.0)
Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη εγκύκλιος, όχι στην 6ήμερη εργασία(2024-07-03 00:00:00.0)
«Αιτία πολέμου» η εγκύκλιος που επεκτείνει τον χρόνο απλήρωτης δουλειάς!(2024-07-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2024-06-29 00:00:00.0)
Κατέρρευσε και η προπαγάνδα περί «προστασίας των εργαζομένων»(2022-07-05 00:00:00.0)
Αυτοί που ζουν ήδη τη δουλειά - «λάστιχο» ξέρουν πού στοχεύει το αντεργατικό νομοσχέδιο(2021-04-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ