Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ» - ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

«

Δουλειά όπως, όσο, για όσο και όποτε θέλει ο εργοδότης, και μάλιστα με μισθούς πείνας»: Σε αυτές τις λίγες λέξεις κωδικοποιείται η στρατηγική κυβερνήσεων και ΕΕ για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που εφαρμόζεται μεθοδικά εδώ και χρόνια, με νόμους, Οδηγίες, εγκυκλίους και κάθε είδους παρέμβαση. Είναι η λογική του «φτηνού και ευέλικτου εργαζόμενου», που γίνεται πράξη αφενός με την επίθεση στις ΣΣΕ και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, αφετέρου με την πλήρη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, με βασικό στόχο την αύξηση του χρόνου απλήρωτης εργασίας.

Αυτό στην πράξη εξασφαλίζει την ένταση της εκμετάλλευσης για την εργοδοσία, μέσα από μια σειρά εργαλεία που νομοθετήθηκαν από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια: Ξεκινώντας από τη μερική απασχόληση που τσακίζει κόκαλα, συνεχίζοντας με τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, την πολλαπλή απασχόληση μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, την υπερεργασία και υπερωρία, την κατάργηση των σταθερών ρεπό και της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ.

Σε αυτά τα μέτρα έρχεται να «κουμπώσει» αφενός η «ψηφιακή κάρτα εργασίας», ο χαρακτήρας της οποίας αποκαλύφθηκε σε όλο του το «μεγαλείο» με την «ερμηνευτική εγκύκλιο» του υπουργείου Εργασίας, η οποία δικαιολογημένα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. Και αφετέρου η 6ήμερη εργασία, την οποία η εργοδοσία σε μια σειρά μεγάλους χώρους δουλειάς μπορεί να ξεκινήσει να εφαρμόζει από αυτήν τη Δευτέρα, 1η Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ