Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εξαήμερη εργασία για το ατέλειωτο τέντωμα των εργαζομένων

Η 6ήμερη εργασία είναι το επόμενο αντεργατικό μέτρο που εφαρμόζεται από τον άλλο εκτρωματικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ το 2023 (νόμος Γεωργιάδη), όπου προβλέφθηκε η δουλειά σε πολλαπλούς εργοδότες μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, οι συμβάσεις «μηδενικών ωρών» ή «ελάχιστης προβλεψιμότητας» κ.ο.κ.

Πρόκειται για νόμο εφαρμογής μιας ακόμα Οδηγίας της ΕΕ, με βάση την οποία θεωρείται «κανονικότητα» αν δουλεύει ο εργαζόμενος μέχρι και 65 ώρες τη βδομάδα σε 5ήμερη ή 78 ώρες σε 6ήμερη, αφού το μόνο που «κατοχυρώνει» είναι οι ...11 ώρες ανάπαυσης, δηλαδή μέχρι και 13 ώρες δουλειάς ημερησίως!

Υπενθυμίζεται ότι βασικό πρόσχημα της κυβέρνησης για την 6ήμερη δουλειά ειδικά στη Βιομηχανία αλλά και άλλους κλάδους ήταν η «έλλειψη εργαζομένων», σημειώνοντας μάλιστα ότι «το πενθήμερο σύστημα εργασίας ...προσβάλλει σημαντικά την παραγωγικότητα μιας και αδυνατούν να οργανωθούν σωστά οι εναλλασσόμενες βάρδιες».

Οπότε, θυσιάστηκε στο βωμό του κέρδους η 5ήμερη εργασία, νομοθετώντας την εξαήμερη για «επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας» αλλά και για όσες 24ωρης λειτουργίας «επικαλούνται "φόρτο εργασίας"», ξεχειλώνοντας ακόμα περισσότερο το ωράριο, με «τυράκι» την προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 40% για την έκτη μέρα.

Το μέτρο αυτό, λοιπόν, μπορεί να εφαρμοστεί σε:

-- Επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους «συνεχούς λειτουργίας» αλλά μπορούν να λειτουργούν Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. Επίσης, προβλέπεται ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας, χωρίς άλλη διευκρίνιση, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία να το «τεντώσει», έτσι που η τάχα «εξαίρεση» να γίνει κανόνας.

-- Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. Για αυτή την περίπτωση δεν διατυπώνεται καμία, ούτε προσχηματική, εξαίρεση....

Υποτίθεται ότι τη μέρα αυτή δεν επιτρέπονται η υπερεργασία και η υπερωρία αλλά με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται ως προς την εφαρμογή της «ψηφιακής κάρτας» είναι σίγουρη η καταπάτηση και του 8ωρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ