Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Την Τετάρτη κινητοποιούνται ενάντια στον νόμο και την εγκύκλιο της απλήρωτης δουλειάς

Στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας η παράσταση διαμαρτυρίας

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 3 Ιούλη, στις 5 μ.μ., απαντούν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που προωθούν νέες αντεργατικές ρυθμίσεις με την εφαρμογή της λεγόμενης «ψηφιακής κάρτας» στη βιομηχανία. Η δημοσίευση της ερμηνευτικής εγκυκλίου (βλ. δίπλα) για τον νόμο Χατζηδάκη (4808/2021) από το υπουργείο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις Ομοσπονδιών και Σωματείων, που με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν τις ρυθμίσεις οι οποίες επεκτείνουν το απλήρωτο κομμάτι της καθημερινής εργασίας και επιμηκύνουν το ωράριο.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν μαχητική απάντηση, μαζί με όλους τους συναδέλφους τους στους βιομηχανικούς κλάδους. «Το μέτρο της ψηφιακής κάρτας, πλήρως προσαρμοσμένο στη λογική του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας, που προωθείται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έρχεται να συμβάλει στην κατάργηση του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ και συνεχίζει: «Μπροστά και στην υλοποίηση της 6ήμερης εργασίας που προβλέπει ο νόμος Γεωργιάδη, είναι προφανείς η επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής των εργαζομένων και η ένταση της εκμετάλλευσης από τους κεφαλαιοκράτες. Γι' αυτό εξάλλου και οι φαρμακοβιομήχανοι μιλούν για εργάσιμη βδομάδα 40 ωρών και 7 ημερών!». «Τους ξεκαθαρίζουμε: Δεν θα περάσει! Η οργάνωση και η πάλη των εργατών θα τους εμποδίσουν!»,καταλήγει η Ομοσπονδία, απαιτώντας να αποσυρθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και να σταματήσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ήμερης εργασίας.

Την απόσυρση της εγκυκλίου απαιτεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, να οργανώσουν την πάλη τους στους χώρους δουλειάς με στόχο να μην εφαρμοστούν οι αντεργατικές ρυθμίσεις. «Και αυτό το αίσχος θα μείνει στα χαρτιά όπως τόσα άλλα αντεργατικά νομοσχέδια! Δεν θα ανεχτούμε την παραπέρα κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων, την κατάργηση του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Στόχος τους είναι να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο. Η αισχρή εγκύκλιος της κυβέρνησης θα πάρει αγωνιστική απάντηση από τα σωματεία και τους εργαζόμενους. Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της και καλεί στη διαμαρτυρία την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας.

Την εγκύκλιο και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει έχει καταγγείλει και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, καλώντας σε συμμετοχή στην κινητοποίηση. «Το προηγούμενο διάστημα το εργατικό κίνημα, τα σωματεία, με τους μεγαλειώδεις αγώνες τους απέδειξαν πως ο νόμος Χατζηδάκη μπορεί να μείνει στα χαρτιά, να γίνει κουρελόχαρτο. Τώρα χρειάζεται να πάρουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς γι' αυτό το έκτρωμα. Για να δοθεί αγωνιστική απάντηση σε κάθε προσπάθεια επιβολής της απλήρωτης εργασίας και να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τον νόμο και την απαράδεκτη εγκύκλιο», αναφέρει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ