Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Να μπει τέρμα στον αυταρχισμό και τις προσπάθειες εκφοβισμού των υγειονομικών

Να μπει τέρμα στον αυταρχισμό και τις προσπάθειες εκφοβισμού της διοίκησης απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ και καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αύριο, Τετάρτη, στις 8 π.μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Για τη συμμετοχή στη συνέλευση το Σωματείο έχει προκηρύξει δίωρη στάση εργασίας (8 - 10 π.μ.).

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η διοίκηση του ιδρύματος, σε μια απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια, έστειλε τον γιατρό Εργασίας και μια επισκέπτρια Υγείας να κάνουν κατ' οίκον επισκέψεις σε τρεις αναισθησιολόγους που ασθενούσαν για να ...επιβεβαιώσει ότι πράγματι νοσούσαν από κορονοϊό!

Αυτή η προσβλητική αμφισβήτηση της αξιοπιστίας των ίδιων των γιατρών έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αυταρχικές συμπεριφορές της διοίκησης που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα: Η «απαγόρευση» δηλώσεων στα Μέσα Ενημέρωσης, η προσπάθεια φίμωσης εκλεγμένων μελών του Σωματείου και της τριμελούς επιτροπής γιατρών, τα συνεχή «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις, η ανάκληση κανονικών αδειών, η αυθαίρετη καρατόμηση και επιλογή προϊσταμένων και διευθυντών τμημάτων, είναι μερικές από τις ενέργειες που υπενθυμίζει το Σωματείο. «Στόχος της αυταρχικής συμπεριφοράς της διοίκησης είναι να επιβάλουν τη σιγή σε όσους αναδεικνύουν τα προβλήματα και διεκδικούν λύσεις», τονίζει. «Αντιπαλεύουμε την τρομοκράτηση και τον αυταρχισμό των διοικήσεων. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και τους ενόχους, θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στην προσπάθεια αποδυνάμωσης και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων», ξεκαθαρίζει.

Στο πρόσωπο της διοίκησης και της απαράδεκτης ενέργειάς της καταδικάζουν «τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, την οποία εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και υπηρετούν η παρούσα αλλά και οι προηγούμενες διοικήσεις ΥΠΕ και νοσοκομείων». «Αντιτασσόμαστε σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων που διεκδικούν. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική ικανοποίηση των αναγκών», καταλήγουν οι τρεις γιατροί στην κοινή τους δήλωση.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Γελάνε και τα ντουβάρια» των νοσοκομείων με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Για «ανακαινίσεις» χωρίς προσωπικό δεσμεύεται η κυβέρνηση, αλλά με ένταση της επιχειρηματικής δράσης

Από την πυρκαγιά που κατέκαψε την Πνευμονολογική του «Παπανικολάου» τον Απρίλη του 2022
Από την πυρκαγιά που κατέκαψε την Πνευμονολογική του «Παπανικολάου» τον Απρίλη του 2022
Τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναδεικνύει η Τομεακή Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ανεγέρσεις νέων νοσοκομείων και ανακαινίσεις κλινικών στη Θεσσαλονίκη.

«Γελούν και τα ντουβάρια των νοσοκομείων στο άκουσμα της κυβέρνησης ότι θα ανακαινιστούν!», αναφέρει η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας και καλεί τον λαό να συγκρουστεί με την πολιτική που μετατρέπει το αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα, να δυναμώσει και να ενισχύσει παντού το ΚΚΕ, που αποτελεί εγγύηση και δίνει προοπτική με την πρότασή του για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία - Πρόνοια και ανάπτυξη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας.

Στα σχέδια της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε το προηγούμενο διάστημα, είναι έργα ανακαινίσεων και εκσυγχρονισμού εξοπλισμού των νοσοκομείων, που θα υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ (ανακατασκευή της Πνευμονολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» - η οποία κάηκε τον περασμένο Απρίλη του 2022 - και επέκταση του Αιματολογικού Κέντρου, κατασκευή νέας πτέρυγας στο «Αγιος Παύλος», επέκταση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στο Ιπποκράτειο και στο ΑΧΕΠΑ), και μέσω ιδιωτών δωρητών και ιδρυμάτων προγραμματίζεται η ανέγερση νέου ογκολογικού νοσοκομείου και παιδιατρικού νοσοκομείου.

Η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας μεταφέρει τα στοιχεία που «φανερώνουν την πραγματικότητα: Τη δεκαετία που πέρασε, δύο νοσοκομεία της πόλης έκλεισαν ("Παναγία" και Λοιμωδών). Την ίδια περίοδο αρκετές δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας "έσβησαν" από τον χάρτη. Στα εναπομείναντα νοσοκομεία η επιβάρυνση ήταν τεράστια, αφού η βαθιά υποστελέχωση που μαστίζει το ΕΣΥ δεν κρύβεται. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τις πολύωρες αναμονές στα Επείγοντα, οι οποίες αγγίζουν τις 8 ώρες. Αυτό συμβαίνει σε όλα τα νοσοκομεία, είτε είναι παλιά είτε νεότερα και κατασκευασμένα με σύγχρονες υποδομές. Αλλωστε η αναμονή δεν δημιουργείται μόνο από την έλλειψη χώρων. Οι χώροι και τα ιατρεία δεν μπορούν να εξετάσουν και να θεραπεύσουν αυτόματα τους ασθενείς, χρειάζονται προσωπικό. Η αλήθεια είναι ότι στο πέρασμα του χρόνου υπήρχαν τέτοιες κτιριακές βελτιώσεις, αλλά πάντα ήταν μικρότερες από αυτές που χρειάζονται...

Οι ατελείωτες λίστες χειρουργείων (πάνω από 5.000 στο "Παπανικολάου" και πάνω από 10.000 στο "Παπαγεωργίου") δεν οφείλονται μόνο σε ελλείψεις χειρουργικών αιθουσών, αλλά πρωτίστως στην τραγική υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστική ήταν η ακύρωση χειρουργείου μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Ακόμα πιο υποκριτικό είναι ότι στις ίδιες χειρουργικές αίθουσες θα προγραμματίζονται και θα πραγματοποιούνται απογευματινά χειρουργεία, αφού για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει το ήδη εξαντλημένο και λιγοστό προσωπικό να επεκτείνει κι άλλο το ωράριό του, με το "τυράκι" της αύξησης τάχα του εισοδήματος...

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση της εμπορευματοποιημένης λειτουργίας σε βάρος της δωρεάν προκαλεί αντιφάσεις και δυστοκίες. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναζήτηση ογκολογικού ραντεβού σε πρωινό ιατρείο οδηγεί σε αδιέξοδο, το οποίο αυτόματα λύνεται όταν η αναζήτηση στραφεί σε απογευματινό. Την ίδια ώρα, η αναμονή για ογκολογικό χειρουργείο σε ουρολογικά περιστατικά αγγίζει τον έναν χρόνο και τα γυναικολογικά ογκολογικά κάποιους μήνες. Ούτε οι αναμονές για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία δεν είναι θέμα κτιριακής υποδομής, αλλά απουσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας και Ιατρεία στις γειτονιές)».

Οπως σχολιάζει η Οργάνωση του Κόμματος, «αυτό είναι το "νέο ΕΣΥ": Η προσπάθεια της κυβέρνησης για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Υγείας. Με νοσοκομεία - επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν τους νόμους της αγοράς, όπου ό,τι κοστίζει δεν θα προτιμάται και όταν θα υπάρχει η ανάγκη για να αξιοποιείται, θα χρυσοπληρώνεται από τους ασθενείς, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Αυτός ο τρόπος λειτουργίας προϋποθέτει χαμηλό κόστος, για να μπορούν τα νοσοκομεία να έχουν κερδοφορία και να αυτοχρηματοδοτούνται, όπως ορίζουν οι πολιτικές της ΕΕ. Απαιτεί λιγότερο και κακοπληρωμένο προσωπικό, με ελαστικές μορφές εργασίας. Επίσης, απαιτεί χρηματοδότηση όταν δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα και τότε εμφανίζονται ως "μεσσίες" οι διάφοροι δωρητές, οι οποίοι καθαγιάζονται στα νερά της "φιλευσπλαχνίας" ενώ στην πραγματικότητα επιστρέφουν ένα ελάχιστο τμήμα από τον ιδρώτα εκατομμυρίων εργαζομένων και από τον πακτωλό των δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία τους έχουν χαρίσει όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά.

Ετσι θα χτιστούν και τα νέα νοσοκομεία που αδιαμφισβήτητα έχει ανάγκη ο λαός και η περιοχή: Με συγχρηματοδοτήσεις και όρους επιχειρηματικότητας. Ο τρόπος λειτουργίας θα βάζει φραγμό στην ουσιαστική ικανοποίηση των αναγκών, αφού ο στόχος δεν θα είναι να καλύπτονται αυτές οι ανάγκες αλλά να υποτάσσονται στον στόχο της κερδοφορίας μιας χούφτας επιχειρηματιών. Βασική στόχευση των κυβερνώντων και όλων όσων υπηρετούν αυτήν την πολιτική είναι να απεμπλέκεται όλο και περισσότερο ο κρατικός κορβανάς από τη χρηματοδότηση της Υγείας, για να υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων των επιχειρηματικών ομίλων σε ένα πεδίο κερδοφόρο για αυτούς, την Υγεία».

Η ΤΕ Υγείας - Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τονίζει ότι ο λαός έχει πληρώσει ήδη πολλές φορές τα νοσοκομεία. «Εχει πληρώσει και για εκατοντάδες δομές και για χιλιάδες υγειονομικούς, αλλά μόνο στην ενίσχυση της δημόσιας Υγείας δεν πάνε τα λεφτά του. Ο μόνος δρόμος είναι οι εργαζόμενοι με τον οργανωμένο αγώνα τους να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις σε υποχωρήσεις από τη στρατηγική που υπηρετεί την κερδοφορία των λίγων. Η λύση βρίσκεται στη σύγκρουση με την πολιτική που μετατρέπει το αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα.

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια δυναμώνοντας και ενισχύοντας παντού το ΚΚΕ, που αποτελεί εγγύηση σε αυτόν τον δρόμο και δίνει προοπτική με την πρότασή του για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία - Πρόνοια και ανάπτυξη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, που θα οδηγήσει στην πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών».

ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Δεδομένα το Φάρμακο - εμπόρευμα και οι ανατιμήσεις

Για «διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων» έκανε ξανά λόγο σε καθησυχαστικές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, την ίδια στιγμή που τα φαρμακεία έχουν στεγνώσει ακόμα και από τα πιο στοιχειώδη αναλγητικά φάρμακα και σιρόπια για παιδιά. Η κυβέρνηση μάλιστα από τη μία καμαρώνει για τους Ελληνες φαρμακοβιομήχανους, που τάχα διασφαλίζουν την «ομαλή τροφοδοσία», και από την άλλη επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος των ελλείψεων σε σκευάσματα. Ταυτόχρονα εντείνει τους εκβιασμούς στον λαό για να αποδεχθεί τις αυξημένες τιμές στα φάρμακα προτάσσοντας τα συμφέροντα φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακεμπόρων. Μάλιστα, στο κρεσέντο των εκβιασμών η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν μερικές «μικρές ανατιμήσεις», θα αποσυρθούν φάρμακα και θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ ακριβότερα.

Στο μεταξύ, με αφορμή την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται και με χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να αγωνιούν, χτες στήθηκε ένα ακόμα επεισόδιο δικομματικού καβγά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο μεταξύ άλλων τις «παράλληλες εξαγωγές» και τους «ελέγχους στην αγορά».

Και ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό φαρμακεμπόρων και βιομηχάνων απορρίπτουν τη διά παντός απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών» για όλα τα σκευάσματα, ανταλλάσουν δηλώσεις για το πώς θα εξασφαλιστεί η «ομαλότητα» στην παραγωγή και διακίνηση του Φαρμάκου - εμπορεύματος.

«Η πρόσβαση στο Φάρμακο δεν μπορεί να είναι σαν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο εμπορικό προϊόν, είναι ανάγκη ζωής. Και άρα δεν μπορεί να βρίσκεται στη λογική της λειτουργίας των αγορών στις οποίες δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανείς», ανέφερε χτες ο Αλ. Τσίπρας.

Δηλαδή, ναι μεν Φάρμακο - εμπόρευμα, αλλά με «παρεμβάσεις» του αστικού κράτους προκειμένου να «ξαναμοιράζει την τράπουλα» ανάμεσα στους ομίλους και να διασφαλίζει από άλλο δρόμο τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων, με επιδοτήσεις, «κίνητρα» και άλλα που θα πληρώνει και πάλι ο λαός, από την άλλη τσέπη.

Δεν πάνε άλλωστε παρά ελάχιστες μέρες από όταν ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι «έχει μειωθεί η τιμή σε πάρα πολλά φάρμακα καθημερινής χρήσης. Και αυτός είναι ένας παράγοντας, όχι ο μοναδικός, που ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές και την κερδοσκοπία η οποία γίνεται», δικαιολογώντας την πολιτική της κυβέρνησης για αύξηση της τιμής των φαρμάκων.

Καθημερινές οι διακομιδές παιδιών λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομεία

Στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας «Αγλαΐα Κυριακού» μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή, το βράδυ του Σαββάτου 7 Γενάρη, ένα δίχρονο αγοράκι, που νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, καθώς στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, τη μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στη Βόρεια Ελλάδα, καμία από τις μόλις 8 κλίνες δεν ήταν διαθέσιμη.

Ηταν άλλη μια διακομιδή από τις πολλές των τελευταίων ημερών, που αποτυπώνουν τη γύμνια σε παιδιατρικές ΜΕΘ των νοσοκομείων της περιφέρειας, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα παιδιά και οι οικογένειές τους να περνάνε μια «οδύσσεια» μέχρι να βρουν κρεβάτι νοσηλείας.

Το παιδί που προαναφέρθηκε αντιμετώπιζε σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού, και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τη Δράμα στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας και στη συνέχεια, στο νοσοκομείο της Αθήνας όπου και νοσηλεύεται.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής στα Γρεβενά πραγματοποιήθηκε η κηδεία του 6χρονου αγοριού που έχασε τη μάχη για τη ζωή, αφότου υπέστη καρδιακή ανακοπή. Θυμίζουμε ότι το εξάχρονο αγόρι είχε μεταφερθεί το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης στο ΓΝ Γρεβενών, όπου και διασωληνώθηκε. Στη συνέχεια, αναζητήθηκε κρεβάτι στη Θεσσαλονίκη και επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διακομιδής, το ασθενοφόρο έπαθε βλάβη την ώρα που κινούνταν στην Ιόνια Οδό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ειδοποιηθεί άλλο ασθενοφόρο, που παρέλαβε το εξάχρονο παιδί και το μετέφερε στο ΠΓΝ Ρίου.

Οι γονείς του παιδιού συναίνεσαν ώστε να γίνει δωρεά οργάνων, και ακολούθησε χειρουργείο προκειμένου να αφαιρεθούν η καρδιά, οι πνεύμονες και το ήπαρ του 6χρονου τα οποία μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Την προηγούμενη βδομάδα, χρειάστηκε επίσης η διακομιδή ακόμα δύο παιδιατρικών περιστατικών, δύο αδερφιών 3 και 2 χρόνων από το «Μαμάτσειο» ΓΝ Κοζάνης.

Το 3χρονο αγοράκι προσήλθε στο «Μαμάτσειο» τα μεσάνυχτα της Τρίτης με αναπνευστική δυσχέρεια, αλλά στη συνέχεια η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Οι γιατροί διασωλήνωσαν το αγόρι και αποφασίστηκε η διακομιδή του σε Παιδιατρική ΜΕΘ. Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του «Μαμάτσειου», λόγω πληρότητας των κρεβατιών στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί απευθύνθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας κι έπειτα από συνεννόηση αποφασίστηκε η μεταφορά του παιδιού στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, η οποία πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μαζί με το 3χρονο αγοράκι μετέφεραν οι γονείς στο «Μαμάτσειο» και τη 2χρονη αδερφή του, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η περιπέτεια της οικογένειας συνεχίστηκε αφού στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και το τρίτο παιδί, ένα βρέφος 45 ημερών, με αναπνευστική δυσχέρεια, το οποίο νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.

Σχολιάζοντας την Πέμπτη τις τρεις διακομιδές παιδιών που είχαν πραγματοποιηθεί, η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ τόνιζε την ανάγκη άμεσης και πλήρους στελέχωσης του Νοσοκομείου Γρεβενών και του ΕΚΑΒ, σημειώνοντας μάλιστα ότι η διακομιδή του 6χρονου δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καν εάν το περιστατικό συνέβαινε την προηγούμενη μέρα, καθώς το νοσοκομείο δεν καλύπτεται καθημερινά από αναισθησιολόγο, αλλά και ότι το ασθενοφόρο χάλασε για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα.

«Η ζωή μας είναι πολύτιμη για να την αφήνουμε στα χέρια αυτών που τη θεωρούν κόστος για το σύστημά τους», σημειώνει η ΤΕ Γρεβενών, και απαιτεί πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Γρεβενών με τις αναγκαίες ειδικότητες. Πρόσληψη γιατρών στο ΕΚΑΒ για τη διακομιδή σοβαρών περιστατικών. Συντήρηση των ασθενοφόρων, ανανέωση του στόλου, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δημόσιου και δωρεάν.

ΘΕΡΙΕΥΟΥΝ ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ - ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ
Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία, όλο και πιο ασφυκτική γίνεται η κατάσταση στα παιδιατρικά

Κίνδυνος από τα ελάχιστα παιδιατρικά κρεβάτια, ανύπαρκτες οι ΜΕΘ ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα

Από πρόσφατη εξόρμηση της Ομοσπονδίας Γονέων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Από πρόσφατη εξόρμηση της Ομοσπονδίας Γονέων στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Μεγάλη προσέλευση στις εφημερίες σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία, πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία, ειδικά για τους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές, συνθήκες εξάντλησης για το υγειονομικό προσωπικό: Η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων την περίοδο που διανύουμε βρίσκει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε τραγική κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει την εγκληματική γύμνια ειδικά στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι δυσκολίες άλλωστε είχαν ήδη καταγραφεί από τον περασμένο Δεκέμβρη, με τις εφημερίες να κατακλύζονται από περιστατικά σχετικών λοιμώξεων, με εκατοντάδες οικογένειες να προσέρχονται στα ιατρεία, αναμένοντας 8 - 10 ώρες για τον παιδίατρο.

Η επαναλειτουργία μάλιστα των σχολείων μετά τις γιορτές χωρίς μέτρα προστασίας για μαθητές και εκπαιδευτικούς διαμορφώνει το έδαφος πάνω στο οποίο η πίεση προς τα παιδιατρικά νοσοκομεία αναμένεται να ενταθεί, μια κατάσταση που επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ενίσχυση των παιδιατρικών νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ Παίδων, που δεν ξεπερνούν τις 55 σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθιστώντας πια «κανονικότητα» τις διακομιδές από νοσοκομείο σε νοσοκομείο (βλ. σχετικό θέμα). Στη Βόρεια Ελλάδα, μάλιστα, μόνο το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ δεν υπάρχει ούτε ένα τέτοιο κρεβάτι σε Θεσσαλία και Ηπειρο.

Ενα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν παιδίατροι σε παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής είναι ο αυξημένος αριθμών βρεφών που νοσηλεύονται λόγω λοίμωξης με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV.

Παράλληλα, στην πίεση που δέχονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία αποτυπώνεται ανάγλυφα η δραματική απουσία δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Οπως εξηγούν γιατροί, πολλοί γονείς στρέφονται στα παιδιατρικά νοσοκομεία Παίδων και στις εφημερίες τους, καθώς δεν υπάρχουν Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία, στελεχωμένα με παιδίατρους, τα οποία θα μπορούσαν να περιθάλψουν τα περιστατικά των λοιμώξεων που δεν χρήζουν νοσηλείας, να ενημερώσουν και να συμβουλεύσουν τους γονείς. Ετσι, η καταφυγή στην εφημερία γίνεται μονόδρομος και ο όγκος των περιστατικών που φτάνουν στα νοσοκομεία πολλαπλασιάζεται.

Η σημερινή εικόνα είναι αποτέλεσμα του διαχρονικού «ξηλώματος» της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης στο οποίο έχουν επιδοθεί όλες οι κυβερνήσεις. Εξάλλου, μόνο το τελευταίο διάστημα οι δραματικές ελλείψεις προσωπικού, το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις τμημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων σωματείων εργαζομένων στα νοσοκομεία και συνδικαλιστικών οργανώσεων των υγειονομικών.

Στα δύο μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού») μια σειρά τμήματα έχουν συγχωνευθεί. Ετσι, ενώ τα περιστατικά αυξάνονται, Τμήματα όπως το Αιματολογικό και το Βιοχημικό έχουν συγχωνευθεί, ενώ ανάλογα «μπαλώματα» γίνονται και για το Μικροβιολογικό Εργαστήριο. Λίγους μήνες πριν είχε βρεθεί στην επικαιρότητα το αίσχος της λίστας αναμονής στην οποία βρίσκονταν τρεις χιλιάδες παιδιά προκειμένου να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω των δραματικών ελλείψεων προσωπικού (αναισθησιολόγων και όχι μόνο). Υπενθυμίζεται δε ότι πριν έναν χρόνο, τον Γενάρη του 2022, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κλείσει τις εφημερίες του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης προκειμένου να ανοίξουν εμβολιαστικές γραμμές, με το ίδιο λειψό προσωπικό. Στο παραπάνω φόντο η κυβέρνηση μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση των Παιδοογκολογικών Τμημάτων, με σχέδια που προβλέπουν την αποκοπή τους από τα δημόσια νοσοκομεία και την «ενσωμάτωση» σε ιδιωτικό νοσοκομείο με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ».

Ασφυκτική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Ασφυκτική είναι η πίεση στις Παιδιατρικές κλινικές και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας δεν διαθέτει καν παιδιατρικό νοσοκομείο!

Ετσι, στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», που βγήκε από εφημερία χθες το πρωί, η Παιδιατρική κλινική είναι σχεδόν πλήρης καθώς νοσηλεύονται 35 παιδιά, στην πλειοψηφία τους νήπια και βρέφη με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Στο Ιπποκράτειο λειτουργεί η μοναδική ΜΕΘ Παίδων για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, με μόλις 8 κλίνες, και η πληρότητα είναι 100%, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχτεί επείγοντα περιστατικά, όπως συνέβη την προηγούμενη βδομάδα, με τα δύο αδερφάκια από την Κοζάνη. Οι δύο Παιδιατρικές κλινικές του νοσοκομείου είχαν χθες πληρότητα 50% και προετοιμάζονται να δεχτούν ασφυκτική πίεση στην επόμενη εφημερία. Οπως περιγράφουν γιατροί του νοσοκομείου, στα Επείγοντα υπάρχει μεγάλη προσέλευση περιστατικών που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες όμως είναι υποστελεχωμένες και υπολειτουργούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα ΤΕΠ να δημιουργούνται ασφυκτική πίεση, ένταση και φυσικά πολύωρες αναμονές, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν τις 4 και 5 ώρες.

ΑΣΓΜΕ
Μέτρα εδώ και τώρα για την προστασία των παιδιών

Αραίωση μαθητών στα τμήματα, προσλήψεις για καθαριότητα, σχολικοί νοσηλευτές για να λειτουργούν με ασφάλεια τα σχολεία

«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία των γονιών καθώς η επιστροφή στα θρανία μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων γίνεται σε συνθήκες έξαρσης της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, σε συνδυασμό με τον κορονοϊό που εξακολουθεί να σέρνεται, αλλά και με τις επικίνδυνες ελλείψεις σε φάρμακα και ατέλειωτες ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Το υπουργείο Παιδείας, πέρα από το να αναγνωρίζει - και με την εγκύκλιο για τη μη προσμέτρηση απουσιών - ότι υπάρχει έξαρση της γρίπης, όπως και το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας, δεν προχωρά σε κανένα από τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «δεν υπάρχει λόγος κάποιου πανικού, ούτε υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κάποια σκέψη για επαναφορά μέτρων. Παρακολουθούμε την κατάσταση, όπως είναι. Είμαστε πάντοτε σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς και τους συμβούλους της κυβέρνησης και αναλόγως θα πράξουμε».

Στο φόντο αυτό οι γονείς, μέσα από τους φορείς τους, προβάλλουν και πάλι επιτακτικά τα μέτρα που διεκδικούν για την προστασία της υγείας των παιδιών, όπως την αραίωση των μαθητών στα τμήματα, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, την ύπαρξη σχολιατρικής υπηρεσίας και σχολικού νοσηλευτή και άλλα ώριμα και ρεαλιστικά αιτήματα.

«Αντικειμενικά σήμερα οι γονείς αγωνιούν ακόμα περισσότερο βλέποντας τα ανεπαρκή μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών για την Covid-19 και την έξαρση της εποχικής γρίπης. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά μετατοπίζει την πρόληψη και την ευθύνη στους μαθητές και τις οικογένειές τους, πλέον δεν χορηγεί ούτε τακτά και προγραμματισμένα δωρεάν τεστ στη σχολική κοινότητα», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

«Οι Οργανώσεις Γονέων έχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα διαμορφώσει ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων με βασικό άξονα την κρατική ευθύνη για δωρεάν και τακτικό έλεγχο της διασποράς της Covid αλλά και της γρίπης στη σχολική κοινότητα. Προτάσσουμε τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Δεν θα δεχτούμε η ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε μέτρα πρόληψης να οδηγήσει τα παιδιά μας πάλι σε τηλεκπαίδευση. Εχει την αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση για μαζικά, ουσιαστικά μέτρα πρόληψης στη σχολική κοινότητα (καθαριότητα, υγιεινή, δωρεάν τεστ), αλλά και για την επάρκεια σε φαρμακευτική και ιατρική κάλυψη για κάθε παιδί. Οι γονείς δεν θα ανεχτούμε άλλο την αγωνία των ωρών σε μια ουρά φαρμακείου για να βρούμε αντιπυρετικό για το παιδί μας ή στις ώρες αναμονής σε παιδιατρικό νοσοκομείο για να εξεταστεί ένα παιδί», σημειώνει ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ και προσθέτει: «Η υποστελέχωση των παιδιατρικών νοσοκομείων και η ανεπάρκεια φαρμάκων για τα παιδιά μας είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών κυβερνητικών επιλογών της Υγείας στο ζύγι "κόστος - όφελος". Αυτή η πολιτική πρέπει να βρει απέναντί της τη δράση και τις διεκδικήσεις κάθε Συλλόγου Γονέων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ