Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
Καθημερινές οι διακομιδές παιδιών λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομεία

Στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας «Αγλαΐα Κυριακού» μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή, το βράδυ του Σαββάτου 7 Γενάρη, ένα δίχρονο αγοράκι, που νοσηλευόταν διασωληνωμένο στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, καθώς στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, τη μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στη Βόρεια Ελλάδα, καμία από τις μόλις 8 κλίνες δεν ήταν διαθέσιμη.

Ηταν άλλη μια διακομιδή από τις πολλές των τελευταίων ημερών, που αποτυπώνουν τη γύμνια σε παιδιατρικές ΜΕΘ των νοσοκομείων της περιφέρειας, με αποτέλεσμα πολλές φορές τα παιδιά και οι οικογένειές τους να περνάνε μια «οδύσσεια» μέχρι να βρουν κρεβάτι νοσηλείας.

Το παιδί που προαναφέρθηκε αντιμετώπιζε σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού, και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από τη Δράμα στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας και στη συνέχεια, στο νοσοκομείο της Αθήνας όπου και νοσηλεύεται.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Κυριακής στα Γρεβενά πραγματοποιήθηκε η κηδεία του 6χρονου αγοριού που έχασε τη μάχη για τη ζωή, αφότου υπέστη καρδιακή ανακοπή. Θυμίζουμε ότι το εξάχρονο αγόρι είχε μεταφερθεί το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης στο ΓΝ Γρεβενών, όπου και διασωληνώθηκε. Στη συνέχεια, αναζητήθηκε κρεβάτι στη Θεσσαλονίκη και επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμο μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της διακομιδής, το ασθενοφόρο έπαθε βλάβη την ώρα που κινούνταν στην Ιόνια Οδό, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ειδοποιηθεί άλλο ασθενοφόρο, που παρέλαβε το εξάχρονο παιδί και το μετέφερε στο ΠΓΝ Ρίου.

Οι γονείς του παιδιού συναίνεσαν ώστε να γίνει δωρεά οργάνων, και ακολούθησε χειρουργείο προκειμένου να αφαιρεθούν η καρδιά, οι πνεύμονες και το ήπαρ του 6χρονου τα οποία μεταμοσχεύθηκαν σε ασθενείς στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Την προηγούμενη βδομάδα, χρειάστηκε επίσης η διακομιδή ακόμα δύο παιδιατρικών περιστατικών, δύο αδερφιών 3 και 2 χρόνων από το «Μαμάτσειο» ΓΝ Κοζάνης.

Το 3χρονο αγοράκι προσήλθε στο «Μαμάτσειο» τα μεσάνυχτα της Τρίτης με αναπνευστική δυσχέρεια, αλλά στη συνέχεια η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Οι γιατροί διασωλήνωσαν το αγόρι και αποφασίστηκε η διακομιδή του σε Παιδιατρική ΜΕΘ. Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή του «Μαμάτσειου», λόγω πληρότητας των κρεβατιών στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί απευθύνθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας κι έπειτα από συνεννόηση αποφασίστηκε η μεταφορά του παιδιού στο Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, η οποία πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας.

Μαζί με το 3χρονο αγοράκι μετέφεραν οι γονείς στο «Μαμάτσειο» και τη 2χρονη αδερφή του, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η περιπέτεια της οικογένειας συνεχίστηκε αφού στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και το τρίτο παιδί, ένα βρέφος 45 ημερών, με αναπνευστική δυσχέρεια, το οποίο νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.

Σχολιάζοντας την Πέμπτη τις τρεις διακομιδές παιδιών που είχαν πραγματοποιηθεί, η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ τόνιζε την ανάγκη άμεσης και πλήρους στελέχωσης του Νοσοκομείου Γρεβενών και του ΕΚΑΒ, σημειώνοντας μάλιστα ότι η διακομιδή του 6χρονου δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει καν εάν το περιστατικό συνέβαινε την προηγούμενη μέρα, καθώς το νοσοκομείο δεν καλύπτεται καθημερινά από αναισθησιολόγο, αλλά και ότι το ασθενοφόρο χάλασε για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα.

«Η ζωή μας είναι πολύτιμη για να την αφήνουμε στα χέρια αυτών που τη θεωρούν κόστος για το σύστημά τους», σημειώνει η ΤΕ Γρεβενών, και απαιτεί πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Γρεβενών με τις αναγκαίες ειδικότητες. Πρόσληψη γιατρών στο ΕΚΑΒ για τη διακομιδή σοβαρών περιστατικών. Συντήρηση των ασθενοφόρων, ανανέωση του στόλου, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, δημόσιου και δωρεάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ