Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Δεδομένα το Φάρμακο - εμπόρευμα και οι ανατιμήσεις

Για «διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων» έκανε ξανά λόγο σε καθησυχαστικές του δηλώσεις ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, την ίδια στιγμή που τα φαρμακεία έχουν στεγνώσει ακόμα και από τα πιο στοιχειώδη αναλγητικά φάρμακα και σιρόπια για παιδιά. Η κυβέρνηση μάλιστα από τη μία καμαρώνει για τους Ελληνες φαρμακοβιομήχανους, που τάχα διασφαλίζουν την «ομαλή τροφοδοσία», και από την άλλη επικαλείται τη διεθνή διάσταση του προβλήματος των ελλείψεων σε σκευάσματα. Ταυτόχρονα εντείνει τους εκβιασμούς στον λαό για να αποδεχθεί τις αυξημένες τιμές στα φάρμακα προτάσσοντας τα συμφέροντα φαρμακοβιομηχάνων και φαρμακεμπόρων. Μάλιστα, στο κρεσέντο των εκβιασμών η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν μερικές «μικρές ανατιμήσεις», θα αποσυρθούν φάρμακα και θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ ακριβότερα.

Στο μεταξύ, με αφορμή την τραγική κατάσταση που διαμορφώνεται και με χιλιάδες λαϊκές οικογένειες να αγωνιούν, χτες στήθηκε ένα ακόμα επεισόδιο δικομματικού καβγά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο μεταξύ άλλων τις «παράλληλες εξαγωγές» και τους «ελέγχους στην αγορά».

Και ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ για λογαριασμό φαρμακεμπόρων και βιομηχάνων απορρίπτουν τη διά παντός απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών» για όλα τα σκευάσματα, ανταλλάσουν δηλώσεις για το πώς θα εξασφαλιστεί η «ομαλότητα» στην παραγωγή και διακίνηση του Φαρμάκου - εμπορεύματος.

«Η πρόσβαση στο Φάρμακο δεν μπορεί να είναι σαν την πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο εμπορικό προϊόν, είναι ανάγκη ζωής. Και άρα δεν μπορεί να βρίσκεται στη λογική της λειτουργίας των αγορών στις οποίες δεν μπορεί να παρεμβαίνει κανείς», ανέφερε χτες ο Αλ. Τσίπρας.

Δηλαδή, ναι μεν Φάρμακο - εμπόρευμα, αλλά με «παρεμβάσεις» του αστικού κράτους προκειμένου να «ξαναμοιράζει την τράπουλα» ανάμεσα στους ομίλους και να διασφαλίζει από άλλο δρόμο τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχάνων, με επιδοτήσεις, «κίνητρα» και άλλα που θα πληρώνει και πάλι ο λαός, από την άλλη τσέπη.

Δεν πάνε άλλωστε παρά ελάχιστες μέρες από όταν ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι «έχει μειωθεί η τιμή σε πάρα πολλά φάρμακα καθημερινής χρήσης. Και αυτός είναι ένας παράγοντας, όχι ο μοναδικός, που ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές και την κερδοσκοπία η οποία γίνεται», δικαιολογώντας την πολιτική της κυβέρνησης για αύξηση της τιμής των φαρμάκων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενοχη η καπιταλιστική οικονομία για τις ελλείψεις φαρμάκων (2023-01-13 00:00:00.0)
Εκβιασμοί στον λαό για να αποδεχτεί ανατιμήσεις στο «φάρμακο - εμπόρευμα» (2023-01-07 00:00:00.0)
Εντείνονται οι εκβιασμοί στον λαό για να «καταπιεί» αυξήσεις στις τιμές (2023-01-05 00:00:00.0)
Προωθεί ως «μέτρο» το «φαρμάκι» της αύξησης των τιμών (2023-01-04 00:00:00.0)
Φόβος και τρόμος των ...φαρμακευτικών εταιρειών (2013-01-23 00:00:00.0)
Αξιώνουν αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων (2001-03-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ