Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ
Αξιώνουν αυξήσεις στις τιμές φαρμάκων

Αυξήσεις ακόμα και 45% στις τιμές των φαρμάκων αξιώνουν οι φαρμακοβιομήχανοι και οι εισαγωγείς, οι οποίοι ζητούν την έκδοση νέου δελτίου τιμών μέχρι το τέλος Μάρτη. Μάλιστα, επιχειρηματολογούν ως προς αυτό, επικαλούμενοι φαινόμενα έλλειψης φαρμάκων στην αγορά, εξαιτίας, όπως λένε, του ότι οι φαρμακέμποροι προτιμούν να εξάγουν τα φάρμακα που τους προμηθεύουν οι βιομηχανίες σε χώρες όπου πωλούνται φτηνότερα από 10- 45%.

Οι φαρμακοβιομήχανοι χαρακτηρίζουν απαραίτητες τις αυξήσεις για την «εύρρυθμη λειτουργία της αγοράς». Οπως υποστηρίζουν, στο προηγούμενο δελτίο τιμών φαρμάκων που είχε εκδοθεί τον περασμένο Δεκέμβρη, δεν είχαν συμπεριληφθεί αιτήσεις των βιομηχάνων και των εισαγωγέων που είχαν υποβληθεί μετά το Νοέμβρη. Σύμφωνα με αυτές, ζητούν να εγκριθούν τιμές σε νέα πρωτότυπα σκευάσματα, αυξήσεις σε κυκλοφορούντα με το πρόσχημα ότι οι τιμές που έχουν είναι χαμηλές, «διορθώσεις» τιμών, καθώς και μειώσεις τιμών, προκειμένου κάποια φάρμακα να ενταχθούν στη λίστα των ασφαλιστικών ταμείων, διασφαλίζοντας βεβαίως μεγαλύτερα κέρδη απ' ό,τι έχουν όσο αυτά διακινούνται εκτός λίστας.

Για το θέμα των παράλληλων εξαγωγών, δηλαδή της επανεξαγωγής φαρμάκων που έχουν ήδη εισαχθεί από εμπόρους του κλάδου, οι βιομήχανοι υποστηρίζουν ότι αυτό γίνεται επειδή έχουν υψηλότερες τιμές σε άλλες χώρες και αποδίδουν σ' αυτό ελλείψεις στην αγορά, ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς, αυξήσεις σε μια σειρά από αυτά τα φάρμακα.

Για το θέμα αυτό, οι φαρμακοβιομήχανοι θα επιδιώξουν να συναντηθούν με την υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Αποστολάκη τις επόμενες μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ