Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Μπούσουλας το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης»

Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα που υπηρετούν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών θα είναι - και τυπικά - η δημοσιονομική πολιτική του 2002, αφού ο νέος κρατικός προϋπολογισμός θα καταρτιστεί με βάση τις οδηγίες που ετοίμασε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Αυτό προκύπτει από τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών για την «Κατάρτιση Προϋπολογισμού Οικονομικού Ετους 2002», που διανεμήθηκε σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου, όπου, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να είναι συμβατή με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Στους βασικούς στόχους του κρατικού προϋπολογισμού για το 2002 συγκαταλέγονται ο περιορισμός των προσλήψεων και των ελλειμμάτων της κεντρικής κυβέρνησης, η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και η αύξηση και αξιοποίηση των ιδίων πόρων από τους κρατικούς και τους επιχορηγούμενους από το δημόσιο φορείς.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ρητά ότι «η δαπάνη που θα απαιτηθεί για νέες δραστηριότητες θα πρέπει να αντισταθμιστεί με ανάλογες περικοπές από δραστηριότητες χαμηλότερης προτεραιότητας και ιεράρχησης». Οι δαπάνες χωρίζονται σε ελαστικές και ανελαστικές, ενώ παράλληλα «κρίνεται σκόπιμο να διατηρηθούν οι δαπάνες των υπουργείων και των περιφερειών στο ύψος που είχαν καθοριστεί το 2001». Οσον αφορά στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις, κατατάσσονται μεν στις «ανελαστικού χαρακτήρα» αλλά αναφέρεται πως αυτές «θα καθοριστούν στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης για το 2002».

Χαρακτηριστικό των κυβερνητικών μεθοδεύσεων είναι και το γεγονός ότι τα υπουργεία θα πρέπει να υπολογίζουν τις πιστώσεις για νέες προσλήψεις «στο ύψος που αντιστοιχεί σε αποδοχές πλήρους έτους, ανεξάρτητα από το χρόνο που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2002». Είναι φανερό ότι με τον τρόπο αυτό τα υπουργεία αναγκαστικά θα περικόψουν άλλες δαπάνες, τις οποίες θα βαφτίσουν «χαμηλής προτεραιότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ