Τετάρτη 7 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Να μην περάσουν οι «ευρωλαδιές»

Τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών υπερασπίστηκε ο Γ. Πατάκης στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου για το λάδι

H μαχητική φωνή και τα δίκαια αιτήματα των Ελλήνων παραγωγών, ιδιαίτερα των ελαιοπαραγωγών, ακούστηκαν στην πρώτη παρέμβαση που έκανε στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωκοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το καθεστώς ενίσχυσης του τομέα του ελαιολάδου και την ποιότητα του προϊόντος. Ο Γ. Πατάκης δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη νέα πρόταση της Κομισιόν, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων- πολυεθνικών, και ότι θα παλέψει μαζί με τους ελαιοπαραγωγούς για την ανατροπή της πολιτικής που τους οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας τα παρακάτω:

«Η πρώτη παρέμβασή μου στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπίπτει με τη συζήτηση ενός εξαιρετικά σοβαρού θέματος, όπως είναι το ελαιόλαδο, προϊόν που στην Ελλάδα θεωρείται εθνικό προϊόν, αφού με το ελαιόλαδο ασχολούνται χιλιάδες οικογένειες, μικρομεσαίων κυρίως αγροτών.

Ακουσα με προσοχή τον εκπρόσωπο της Κομισιόν και τον εισηγητή της Επιτροπής μας και θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή σας σε ένα ζήτημα που δε θίχτηκε καθόλου. Λιγότερο από τρία χρόνια από την εφαρμογή του κανονισμού για το ελαιόλαδο (1638/98) ήταν αρκετά για να καταρρεύσει η αγορά του ελαιολάδου, οι τιμές του να διαμορφωθούν σε εξευτελιστικά επίπεδα και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, που είναι στο σύνολό τους μικρομεσαίοι αγρότες άγονων και νησιωτικών περιοχών, να εξανεμιστεί. Εντονες διαμαρτυρίες και μαχητικές κινητοποιήσεις των παραγωγών βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, στην Καλαμάτα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για μας τα αποτελέσματα αυτά ήταν προδιαγεγραμμένα, επειδή με το νέο κανονισμό καταργήθηκε η παρέμβαση και αφέθηκαν εντελώς ασύδοτοι οι εμποροβιομήχανοι και οι πολυεθνικές να καταληστεύσουν τους ελαιοπαραγωγούς. Επιπλέον, καθορίστηκαν χαμηλές ποσοστώσεις - χαμηλότερες από τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας - με αποτέλεσμα τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας να μειώσουν δραστικά τις επιδοτήσεις αλλά να εξοικονομούν πόρους στον κοινοτικό προϋπολογισμό».

Αντιαγροτική μεθόδευση

«Η Κομισιόν - συνέχισε ο Γ. Πατάκης - συνειδητά και σκόπιμα παραβλέπει αυτά τα αποτελέσματα και με τον προτεινόμενο κανονισμό προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους ελαιοπαραγωγούς και την κοινή γνώμη για να διαιωνιστεί το καθεστώς της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών σε βάρος των ελαιοπαραγωγών. Γι' αυτό, με τον προτεινόμενο κανονισμό δεν κάνει καμία σκέψη για επαναφορά της παρέμβασης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ένα ελάχιστο εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς, δεν κάνει καμία πρόταση για αύξηση των ποσοστώσεων, έτσι ώστε να καλύπτεται η υπάρχουσα τουλάχιστον παραγωγή, παρά εστιάζει τάχα την προσοχή της στην ποιότητα του ελαιολάδου, λες και μέχρι σήμερα το υγιεινότερο και καταλληλότερο προϊόν για την υγεία των καταναλωτών ήταν εντελώς ακατάλληλο.

Το ενδιαφέρον τάχα της Κομισιόν για την ποιότητα του ελαιολάδου εκτός από αποπροσανατολιστικό είναι και υποκριτικό. Και αυτό γιατί ενώ κόπτεται για την ποιότητα, επιτρέπει την ανάμειξη και εμπορία του ελαιολάδου με τα διάφορα σπορέλαια, επειδή με την ανάμειξη αυτή - με κράχτη το ελαιόλαδο - πωλούνται μεγάλες ποσότητες σπορέλαιων, που καμία διατροφική σχέση δεν έχουν με το ελαιόλαδο, και επειδή με την ανάμειξη αυτή οι εμποροβιομήχανοι και οι πολυεθνικές βγάζουν πολύ περισσότερα κέρδη. Η προστασία του καταναλωτή επιτυγχάνεται μόνο με την προστασία του εισοδήματος του παραγωγού. Διαφορετικά, η συνεχής και βάρβαρη περικοπή και υπονόμευση του εισοδήματος αυτού οδηγεί σε αθέμιτους τρόπους εξασφάλισής του, δηλαδή νοθείες και προσμείξεις.

Την ίδια περίοδο η Κομισιόν διακανονίζει τη νομιμοποίηση της ανάμειξης - δηλαδή της νοθείας του ελαιολάδου - που τείνει στην κατάργηση της διακίνησης και εμπορίας του ελαιολάδου σε συσκευασίες μεγαλύτερες των 5 λίτρων με το πρόσχημα να αποφευχθεί η νοθεία, λες και η νοθεία δεν μπορεί να γίνει σε συσκευασίες μικρότερες των 5 λίτρων. Δηλαδή και το μέτρο αυτό δεν αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας αλλά στη μονοπώληση της εμπορίας και διακίνησης του ελαιολάδου από τους εμποροβιομηχάνους και τις πολυεθνικές.

Πασίδηλη των υπονομευτικών προθέσεων της Κομισιόν για τον τομέα του ελαιολάδου είναι και η εξέταση εφαρμογής μέτρων όπως η ενίσχυση ανά δέντρο, που μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες τόσο για την ποιότητα του προϊόντος όσο και για την κατάσταση της απασχόλησης, με απώλεια θέσεων εργασίας και εισοδημάτων».

Αγωνιστική ανατροπή

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Η πρόταση της Κομισιόν συνειδητά δεν εκτιμά τα τρομακτικά αρνητικά αποτελέσματα που δημιούργησε ο κανονισμός 1638/98 και δεν προτείνει κανένα μέτρο αντιμετώπισης των προβλημάτων, όπως την επαναφορά της παρέμβασης - αναβαθμισμένης όμως, και όσον αφορά στις τιμές, στις ποσοστώσεις και στις επιλέξιμες εκτάσεις. Κι επειδή οι προτάσεις της για την ποιότητα του ελαιολάδου είναι υποκριτικές, αποπροσανατολιστικές και ικανοποιούν τα αιτήματα των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών, θα καταψηφίσουμε την πρόταση της Κομισιόν και θα παλέψουμε μαζί με τους ελαιοπαραγωγούς για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση. Γιατί, διαφορετικά, το άμεσο και βίαιο ξεκλήρισμα των ελαιοπαραγωγών είναι σίγουρο και η ερήμωση των νησιωτικών και άγονων περιοχών της χώρας μας θα προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ