Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΥΓΕΙΑ
ΑΣΓΜΕ
Μέτρα εδώ και τώρα για την προστασία των παιδιών

Αραίωση μαθητών στα τμήματα, προσλήψεις για καθαριότητα, σχολικοί νοσηλευτές για να λειτουργούν με ασφάλεια τα σχολεία

«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία των γονιών καθώς η επιστροφή στα θρανία μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων γίνεται σε συνθήκες έξαρσης της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιώσεων, σε συνδυασμό με τον κορονοϊό που εξακολουθεί να σέρνεται, αλλά και με τις επικίνδυνες ελλείψεις σε φάρμακα και ατέλειωτες ουρές στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Το υπουργείο Παιδείας, πέρα από το να αναγνωρίζει - και με την εγκύκλιο για τη μη προσμέτρηση απουσιών - ότι υπάρχει έξαρση της γρίπης, όπως και το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας, δεν προχωρά σε κανένα από τα απαραίτητα και ουσιαστικά μέτρα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «δεν υπάρχει λόγος κάποιου πανικού, ούτε υπάρχει, αυτή τη στιγμή, κάποια σκέψη για επαναφορά μέτρων. Παρακολουθούμε την κατάσταση, όπως είναι. Είμαστε πάντοτε σε διαρκή επικοινωνία με τους ειδικούς και τους συμβούλους της κυβέρνησης και αναλόγως θα πράξουμε».

Στο φόντο αυτό οι γονείς, μέσα από τους φορείς τους, προβάλλουν και πάλι επιτακτικά τα μέτρα που διεκδικούν για την προστασία της υγείας των παιδιών, όπως την αραίωση των μαθητών στα τμήματα, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την καθαριότητα, την ύπαρξη σχολιατρικής υπηρεσίας και σχολικού νοσηλευτή και άλλα ώριμα και ρεαλιστικά αιτήματα.

«Αντικειμενικά σήμερα οι γονείς αγωνιούν ακόμα περισσότερο βλέποντας τα ανεπαρκή μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών για την Covid-19 και την έξαρση της εποχικής γρίπης. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά μετατοπίζει την πρόληψη και την ευθύνη στους μαθητές και τις οικογένειές τους, πλέον δεν χορηγεί ούτε τακτά και προγραμματισμένα δωρεάν τεστ στη σχολική κοινότητα», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας.

«Οι Οργανώσεις Γονέων έχουμε όλο το προηγούμενο διάστημα διαμορφώσει ολοκληρωμένο πλαίσιο αιτημάτων με βασικό άξονα την κρατική ευθύνη για δωρεάν και τακτικό έλεγχο της διασποράς της Covid αλλά και της γρίπης στη σχολική κοινότητα. Προτάσσουμε τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Δεν θα δεχτούμε η ανεπάρκεια της κυβέρνησης σε μέτρα πρόληψης να οδηγήσει τα παιδιά μας πάλι σε τηλεκπαίδευση. Εχει την αποκλειστική ευθύνη η κυβέρνηση για μαζικά, ουσιαστικά μέτρα πρόληψης στη σχολική κοινότητα (καθαριότητα, υγιεινή, δωρεάν τεστ), αλλά και για την επάρκεια σε φαρμακευτική και ιατρική κάλυψη για κάθε παιδί. Οι γονείς δεν θα ανεχτούμε άλλο την αγωνία των ωρών σε μια ουρά φαρμακείου για να βρούμε αντιπυρετικό για το παιδί μας ή στις ώρες αναμονής σε παιδιατρικό νοσοκομείο για να εξεταστεί ένα παιδί», σημειώνει ο πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ και προσθέτει: «Η υποστελέχωση των παιδιατρικών νοσοκομείων και η ανεπάρκεια φαρμάκων για τα παιδιά μας είναι αποτέλεσμα των διαχρονικών κυβερνητικών επιλογών της Υγείας στο ζύγι "κόστος - όφελος". Αυτή η πολιτική πρέπει να βρει απέναντί της τη δράση και τις διεκδικήσεις κάθε Συλλόγου Γονέων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ