Τρίτη 10 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ
Τραγικός θάνατος ανασφάλιστης εργαζόμενης στην καθαριότητα

Χωρίς εργασιακή σχέση με τον δήμο απασχολούνταν η εργαζόμενη. Ερώτημα για το κατά πόσο πρόκειται για γενικευμένη τακτική δημοτικών αρχών

Φωτ. αρχείου

MotionTeam

Φωτ. αρχείου
Μόνο προδιαγεγραμμένο έγκλημα μπορεί να χαρακτηριστεί ο θάνατος της 45χρονης εργαζόμενης στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου, μητέρας 5 παιδιών, η οποία το ξημέρωμα της περασμένης Κυριακής σκοτώθηκε στο απορριμματοφόρο όταν αυτοκίνητο έπεσε πάνω της την ώρα της δουλειάς.

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι, όπως αποκαλύπτεται, δούλευε ανασφάλιστη, χωρίς εργασιακή σχέση με τον δήμο, με ευθύνη της δημοτικής αρχής! Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ριζοσπάστη», η αναγγελία πρόσληψης της θανούσας έγινε χτες, Δευτέρα 9 Γενάρη, δηλαδή μία μέρα μετά τον τραγικό θάνατό της (!), και δηλώθηκε από τον δήμο ως «εκπρόθεσμη», με επικλήσεις διαφόρων δικαιολογιών αξιοποιώντας «παραθυράκια» που δίνει ο νόμος στην εργοδοσία για να έχει στη δούλεψή της ανασφάλιστο προσωπικό.

Το γεγονός προκάλεσε σοκ στην τοπική κοινωνία, ενώ σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια της άτυχης γυναίκας, απαιτεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος και να διερευνηθούν οι καταγγελίες για την εργασιακή σχέση των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Η Οργάνωση του Κόμματος μεταφέρει τις καταγγελίες που έχει κάνει και η ΔΑΣ ΟΤΑ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) ότι η εργαζόμενη δούλευε ανασφάλιστη, ενώ οι ίδιες καταγγελίες αναφέρουν ότι και ο οδηγός του απορριμματοφόρου καθώς και ο δεύτερος συνοδός ήταν επίσης ανασφάλιστοι εργαζόμενοι. Πρόκειται για καταγγελίες που προκαλούν σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο πρόκειται για πρακτική που γενικευμένα αξιοποιεί η συγκεκριμένη αλλά και άλλες δημοτικές αρχές, απασχολώντας εργαζόμενους με «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία.

Η ΤΕ Κορινθίας του ΚΚΕ επισημαίνει ότι είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές κάτω από τέτοιες συνθήκες, καταγγέλλει πως «συνένοχοι κατά συρροή και διαδοχικά στο έγκλημα είναι οι κυβερνήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών όπως και η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου που δεν είναι μια θλιβερή εξαίρεση σ' αυτήν την άθλια κατάσταση». Αναδεικνύει επίσης ότι οι παραπάνω «έχουν παραμερίσει ως "κόστος" τα αναγκαία μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας, έχουν κάνει καθεστώς την 6ήμερη και 7ήμερη εργασία στις αντίστοιχες υπηρεσίες και έχουν στείλει στα αζήτητα των εργατικών δικαιωμάτων τις μέρες και ώρες ανάπαυσης ενώ δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και "μαύρη" - ανασφάλιστη εργασία όταν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους για να ξεπερνούν προβλήματα που η ίδια η πολιτική που υπηρετούν έχει δημιουργήσει.

Είναι τεράστια η ευθύνη τους αφού δεν διεκδικούν στην πράξη μόνιμο απαραίτητο προσωπικό στις υπηρεσίες των δήμων, μεθοδεύοντας, μέσα από την απαξίωση, την εκχώρηση υπηρεσιών, όπως είναι η αποκομιδή απορριμμάτων, στους εργολάβους. Δεν είναι τυχαίο ότι η δημοτική αρχή Ξυλοκάστρου έφερε πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο θέμα για την εκχώρηση υπηρεσιών αποκομιδής σε ιδιώτη εργολάβο!».

Η ΤΕ τονίζει ότι όταν «έρχεται το μοιραίο», μοιράζουν «απλόχερα» λόγια συμπόνιας μιλώντας για την «κακιά στιγμή», και σημειώνει:

«Δεν μπορεί για τα 60 και πλέον θανατηφόρα δυστυχήματα και για άλλα τόσα ατυχήματα να φταίει η κακιά η ώρα, να είναι κακιά η στιγμή. Δεν φταίει η κακιά στιγμή που στους περισσότερους περιφερειακούς δήμους δεν υπάρχει τεχνικός Ασφαλείας με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην έχει περάσει ούτε μια ώρα εκπαίδευσης. Δεν φταίει η κακιά η ώρα που υπάρχουν εργαζόμενοι ανασφάλιστοι, χωρίς συμβάσεις εργασίας, χωρίς δικαιώματα! Δεν φταίει η κακιά στιγμή που τα περισσότερα οχήματα, ιδιαίτερα τα απορριμματοφόρα, είναι ακατάλληλα για τους δρόμους».

Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους αγωνιστικά να διεκδικήσουν προσλήψεις μόνιμου απαραίτητου προσωπικού, αλλά και την τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας «για να μπορούν να επιστρέφουν ζωντανοί και υγιείς στο σπίτι και τις οικογένειές τους».

Να διερευνηθούν οι καταγγελίες απαιτούν οι Ελληνες Ρομά

Η άτυχη εργαζόμενη ανήκε στην κοινότητα των Ρομά και θέση για το τραγικό περιστατικό παίρνει η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», απαιτώντας τη διερεύνηση των καταγγελιών για «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου. Εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της και σημειώνει: «Οσο για τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και τις σοβαρές καταγγελίες των συνδικαλιστικών φορέων για το καθεστώς εργασίας της εκλιπούσας, απαιτούμε να διερευνηθούν σε βάθος και δίχως υπεκφυγές από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Η ΟΓΕ

Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της εργαζόμενης στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης Κορινθίας εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Παράλληλα εκφράζει την οργή της για το γεγονός ότι «τόσο η πολύτεκνη μητέρα εργαζόμενη στο απορριμματοφόρο όσο και ο οδηγός δούλευαν αδήλωτοι και ανασφάλιστοι, χωρίς να υπάρχει εργασιακή σχέση με τον δήμο».

«Στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στους ΟΤΑ και απαιτούμε από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές να πάρουν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, για την πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με την προμήθεια όλου του αναγκαίου υλικοτεχνικού εξοπλισμού», τονίζει η ΟΓΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ