Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν γιατροί και εργαζόμενοι

Στις 20 Μάη η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στο υπουργείο Υγείας

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο υπουργείο Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων στο υπουργείο Υγείας
Αρχίζει σήμερα η 48ωρη απεργία των γιατρών, ενώ αύριο, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση προτάσσει τα αιτήματα για 6ωρο, 5μερο, 30ωρο με σταθερό ωράριο και μία εφημερία τη βδομάδα, μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και λοιπού προσωπικού, 1.700 καθαρά βασικό μισθό στο νεοεισερχόμενο γιατρό, να μην εφαρμοστούν τα Προεδρικά Διατάγματα και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να απορριφθεί το σχέδιο της κλαδικής σύμβασης του υπουργείου Υγείας.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία διοργανώνουν επίσης 5ωρη πανελλαδική στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) στις 27 Μάη, με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ). Ακόμα, 5ωρη (10 π.μ. - 3 μ.μ.) πανελλαδική στάση εργασίας στις 29 Μάη και συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 12 μ., μπροστά στο υπουργείο Υγείας. Ενώ απεργούν πανελλαδικά στις 4 Ιούνη (6ωρη στάση εργασίας στο Λεκανοπέδιο), με συγκέντρωση στην Πλατεία Κοραή στις 11 π.μ. και πορεία στα συναρμόδια υπουργεία.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του χώρου να συμμετάσχουν με το πλαίσιο του ταξικού κινήματος στις κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, που θα κορυφωθούν σε αυτή τη φάση με συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στο υπουργείο Υγείας, στις 20 Μάη, στις 2.30 μ.μ.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΙΜΙΑΣ
Στοιβαγμένοι ασθενείς και χωρίς γιατρούς

Δραματική η κατάσταση για τους 3.000 πάσχοντες στην Ελλάδα

Στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς γιατρούς και με ελάχιστους νοσηλευτές κάνουν μεταγγίσεις 3.000 άτομα με μεσογειακή αναιμία. Αυτή τη δραματική εικόνα μετέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας. Οι ελλείψεις στις 38 Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας (ΜΜΑ) (εκ των οποίων οι 8 στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη) είναι τρομακτικές σε γιατρούς, νοσηλευτές και χώρους. Για να λειτουργήσουν τουλάχιστον σε δυο βάρδιες θα έπρεπε να υπάρχουν στην κάθε μονάδα 3 γιατροί και 4 ή 5 νοσηλευτές (115 γιατροί και 190 νοσηλευτές αντίστοιχα). Υπηρετούν όμως συνολικά λιγότεροι από 30 γιατροί και 60 νοσηλευτές.

Μάλιστα στις ΜΜΑ των νοσοκομείων Αρτας, Αγρινίου και Καβάλας δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός. Ετσι η νοσηλεία γίνεται μόνο το πρωί εκτός από ελάχιστες ΜΜΑ που κάνουν και τρεις φορές τη βδομάδα απογευματινή βάρδια. Στις ΜΜΑ που δεν υπάρχουν γιατροί η νοσηλεία γίνεται με ευθύνη των νοσηλευτριών και τα φάρμακα γράφονται από ειδικευόμενους γιατρούς. Εξαιτίας της έλλειψης χώρων η νοσηλεία γίνεται σε απαράδεκτες συνθήκες. «Σε ορισμένες περιπτώσεις μεταγγίζονται δέκα άτομα μαζί σε χώρο τεσσάρων τετραγωνικών» αναφέρθηκε στη συνέντευξη.

Για την πλήρη αντιμετώπιση των αναγκών τονίστηκε η ανάγκη λειτουργίας μονάδων προτύπων που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση και θα καλύπτουν ολόκληρες περιφέρειες (π.χ. τη Δυτική ή Ανατολική Πελοπόννησο) και θα είναι διασυνδεμένες με τις κατά τόπους μονάδες που θα λειτουργούν σε δύο βάρδιες. Η Ομοσπονδία εξέφρασε την ανησυχία της για την καθυστέρηση της εφαρμογής του Μοριακού Ελέγχου (μεθόδου ΝΑΤ) του αίματος, με αποτέλεσμα να μην ελέγχεται με αυτόν τον τρόπο το 40% του αίματος. Ωστόσο όμως τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση ότι και όταν θα εφαρμοστεί πλήρως η μέθοδος ΝΑΤ, η πλήρης και ποιοτική επάρκεια σε αίμα θα διασφαλιστεί με την ανάπτυξη της εθελοντικής αιμοδοσίας, η οποία έχει υποβαθμιστεί. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι μέσα στα δυο επόμενα χρόνια αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η γονιδιακή θεραπεία της Μεσογειακής Αναιμίας.

ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
Οριακή η λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη

Οι σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό στο Κέντρο Αποθεραπείας Φυσικής και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΚΑΦΚΑ) της Αμφιλοχίας αναδείχτηκαν στην πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη.

Αυτές οι ελλείψεις επιδιώκεται να μπαλωθούν από εργαζόμενους που απασχολούνται με συμβάσεις έργου περιορισμένης διάρκειας και προγράμματα STAGE, με επιπτώσεις τόσο στην ολοκληρωμένη, ορθή και συνεχή παρακολούθηση - αποκατάσταση ατόμων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, όσο και σε βάρος των εργαζόμενων, που βρίσκονται σε ανασφάλεια και αβεβαιότητα.

Ετσι εξηγείται, όπως καταγγέλθηκε στον βουλευτή του ΚΚΕ, και το γεγονός ότι από την αρχή λειτουργίας του ιδρύματος εδώ και δυο σχεδόν δεκαετίες δεν έχει συσταθεί οργανόγραμμα των προβλεπόμενων θέσεων του ιδρύματος, η απουσία του οποίου αξιοποιείται για το σμπαράλιασμα των εργασιακών δικαιωμάτων. Οπως στην περίπτωση των 11 εργαζομένων που προσλήφθηκαν πρόσφατα μετά από αίτημα του τοπικού Συλλόγου Αναπήρων με δελτία παροχής υπηρεσιών. Στο κέντρο λειτουργούν χωρίς διανυκτέρευση μόλις 15 κλίνες αντί για τις προβλεπόμενες 80, ενώ τα σύγχρονα μηχανήματα σκουριάζουν στις αποθήκες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, που έχει κάνει σχετική Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, υπογράμμισε την ανάγκη σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική που προωθείται και στο χώρο της Υγείας από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, κόντρα στον «εθελοντισμό» και την προωθούμενη μεταφορά υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Βάρδιες χωρίς νοσηλευτές!

Τεράστιες οι ελλείψεις στο νευροχειρουργικό τμήμα. Προκλητική απόπειρα για αναστροφή της πραγματικότητας από την κυβέρνηση

Η απελπιστική κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αποτυπώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου ολόκληρα τμήματα αναγκάζονται πλέον, λόγω των τρομακτικών ελλείψεων του προσωπικού, να περιθάλψουν ασθενείς χωρίς ούτε έναν νοσηλευτή.

«Αδυνατούμε να συνεχίσουμε το ασφαλές πρόγραμμα στα νοσηλευτικά τμήματα του νοσοκομείου εξ αιτίας της μεγάλης έλλειψης προσωπικού», ανέφεραν στο «εξαιρετικώς επείγον» υπόμνημά τους η αναπληρώτρια διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και οι υπεύθυνες νοσηλεύτριες των τριών τομέων προς τον διοικητή του νοσοκομείου στις 12 Μάη. Δηλαδή, ανήμερα της Παγκόσμιας Μέρας των Νοσηλευτριών, που φέτος ήταν αφιερωμένη στη συνεισφορά της νοσηλεύτριας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Την ίδια μέρα ο υπουργός Υγείας, από το βήμα του Συνεδρίου της υποταγμένης στα κυβερνητικά σχέδια Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) - που γινόταν στη Λευκάδα - επιχειρούσε να υπερκεράσει τη δραματική κατάσταση. Καθώς έλιωσε πια η «καραμέλα» των προσλήψεων - που ο υπουργός πετούσε σε κάθε περίπτωση - υποσχέθηκε «τη θέσπιση της εφημερίας του νοσηλευτή, ως ελάχιστη μισθολογική αναγνώριση του πράγματι σπουδαίου και υπεύθυνου έργου που επιτελείτε», υπολογίζοντας ότι «σε πρώτο χρόνο θα αφορά 8.000 με 9.000 νοσηλευτές, με την προοπτική της περαιτέρω επέκτασής του». Δηλαδή, όχι μαζικές προσλήψεις προσωπικού και ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς πείνας, αλλά εφημερίες που - κάτω απ' τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης - θα έχουν το κατάντημα των γιατρών.

Αλλωστε πώς θα μπορούσε να μιλήσει στη Λευκάδα για προσλήψεις, όταν την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στο τοπικό νοσοκομείο μαζί με το Εργατικό Κέντρο του νησιού διαδήλωναν για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού; Κατά τα άλλα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έταξε την ένταξη του «νοσηλευτικού λειτουργήματος στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα» και για το σκοπό αυτό, έχει «συστήσει Ομάδα Διοίκησης Εργου στο Υπουργείο». Δηλαδή, το θέμα παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Απλήρωτοι και ξεκρέμαστοι

Η κατάσταση στο νοσοκομείο της Ρόδου καταδεικνύει τον επικίνδυνο χαρακτήρα της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και της γενίκευσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης στα νοσοκομεία, που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η ΝΔ. Αποκαλυπτικό είναι το υπόμνημα προς τον διοικητή του νοσοκομείου Ρόδου: «Η έλλειψη του προσωπικού - επισημαίνεται - επιτάθηκε με την άρνηση προσέλευσης προς εργασία των 19 υπαλλήλων των τετράμηνων συμβάσεων από σήμερα (12.5.2008) λόγω της εκκρεμότητας που υπάρχει με την υπογραφή της σύμβασής τους και με την αδυναμία πληρωμής τους. Δειγματοληπτικά, σας αναφέρω ότι υπάρχουν τμήματα στα οποία δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης ούτε με ένα άτομο ανά βάρδια, π.χ. στο νευροχειρουργικό τμήμα».

Και το υπόμνημα καταλήγει: «Ως εκ τούτου κύριε διοικητή, και επειδή αρχή της νοσηλευτικής δεοντολογίας είναι η ασφαλής νοσηλεία και η ασφαλής παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ