Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΣΕΑΑΝ
Σήμερα η συνέλευση

Σήμερα, στις 6:30 το απόγευμα, σε αίθουσα της οδού Χαλκοκονδύλη 37, στον πέμπτο όροφο γίνεται η γενική συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αττικής και Νήσων. Θα συζητηθούν τα συμπεράσματα απ' τους αγώνες ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, οι επιπτώσεις στο χώρο, η δράση του συλλόγου το επόμενο διάστημα και η συμβολή των γονιών και κηδεμόνων στην ανασυγκρότηση του αγωνιστικού ριζοσπαστικού πόλου στο αγωνιστικό κίνημα των γονιών και αναπήρων, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Η σύσκεψη για την ανασυγκρότηση της ΣΕΑΑΝ θα γίνει το Σάββατο 26 Ιούνη, 10:30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Στο χορό της εμπορευματοποίησης κι αυτά

Στο χορό της εμπορευματοποίησης μπαίνουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία υπό το μανδύα της «πρόσβασης όλων των πολιτών» σε αυτά.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλου, «όλοι οι πολίτες αποκτούν πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (401, ΓΝΑ, ΝΝΑ, ΝΙΜΤΣ, 424)». Ο αριθμός όπως είπε «των ιδιωτών που θα μπορούν να εισαχθούν σε κάθε στρατιωτικό νοσοκομείο θα εξαρτάται από την πληρότητα του νοσοκομείου και τη βαρύτητα του περιστατικού, καθώς θα προτιμώνται περιστατικά με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον που απαιτούν αντιμετώπιση από εξειδικευμένο προσωπικό».

Ανακοίνωσε επίσης ότι επεκτείνεται και στα στρατιωτικά νοσοκομεία η απόφαση του υπουργείου Υγείας για ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Ωστόσο, τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν εντάσσονται στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ όπως τα άλλα κρατικά νοσοκομεία. Ο Ε. Βενιζέλος εκτίμησε ότι εάν τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΟΠΑΔ (ασφαλισμένοι του Δημοσίου), εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς τα στρατιωτικά νοσοκομεία θα υπάρξει όφελος και το σύστημα σε πλήρη λειτουργία θα έχει θετικό ισοζύγιο για τις Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού, δηλαδή αύξησης του σημερινού κλειστού νοσηλίου. «Οπως ξέρετε, είπε, υπάρχει ένα πρόβλημα κλειστού νοσηλίου που αφορά τον ΟΠΑΔ, το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Πρέπει φυσικά, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το χειριστεί πρωτίστως το υπουργείο Υγείας, να επαναπροσδιοριστεί το κλειστό νοσήλιο».

Ο υπουργός Αμυνας με όσα είπε επιβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται για προσφορά υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες αλλά για ένα είδος οικονομικής αντιπαροχής. «Το κόστος των μέτρων, πρόσθεσε, επειδή αφορά κάλυψη ασφαλισμένων ή αν έχουμε περιπτώσεις απορίας και άρα προνοιακής μεταχείρισης, πάλι έχουμε ασφαλισμένους της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, θα καλυφθεί κανονικά, όπως καλύπτεται και για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ μέσα από τον ΟΠΑΔ και τα ασφαλιστικά Ταμεία».

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
Θα δυναμώνει όσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα

Παρέμβαση στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας έκανε χτες η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο

Από παλιότερη παρέμβαση της ΟΕΦΣΕΕ και της ΟΒΣΑ
Από παλιότερη παρέμβαση της ΟΕΦΣΕΕ και της ΟΒΣΑ
Τις ολέθριες συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους του κλάδου η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου κατήγγειλε με χτεσινή της παρέμβαση στο υπουργείο Υγείας η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), αναδεικνύοντας την άλλη όψη της πολιτικής που παραδίνοντας ένα κοινωνικό αγαθό στα μονοπώλια διογκώνει τα αδιέξοδα ασθενών και λαϊκών οικογενειών.

Συνδικαλιστές κι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως μέτρα όπως η επικαιροποίηση του καταλόγου των φαρμάκων που δε χρειάζονται ιατρική συνταγή, η γενικότερη λαίλαπα στο χώρο της Υγείας ευνοούν τους επιχειρηματίες του κλάδου, μεταξύ αυτών και τους φαρμακοβιομήχανους. Αυτούς που την ίδια στιγμή ξεσπούν με μανία στα δικαιώματα των εργαζομένων, προχωρούν σε απολύσεις, καθυστερούν πληρωμές, χτυπούν τη σταθερή εργασία, επιβάλλουν εκ περιτροπής απασχόληση, κτλ.

Από τη μεριά της κυβέρνησης, τόσο ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος (όπου συνεχίστηκε η αγωνιστική παρέμβαση), ξεκαθάρισαν ότι δε θα αλλάξει η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα (και) των φαρμακοβιομηχάνων. Προκαλώντας τους εργαζόμενους, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας εμφάνισε την κυβέρνηση ότι δήθεν μάχεται ενάντια στους εκβιασμούς με τους οποίους οι φαρμακοβιομήχανοι απαιτούν προστασία των υπερκερδών τους για ...να μην κάνουν (όπως ισχυρίζονται) απολύσεις. Τίποτα όμως δε βρήκε να πει για την πολιτική που στηρίζει και ενισχύει την εργοδοτική επίθεση και ασυδοσία, την πολιτική που θέλει το φάρμακο εμπόρευμα.

«Οι απαντήσεις και των δύο εκπροσώπων είναι πολύ μακριά από αυτά που θέλουμε και ζητούμε ως κλάδος» είπε στον «Ρ» η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος του ΟΕΦΣΕΕ. «Είμαστε πεισμένοι ότι μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος των ασφαλισμένων και των εργαζομένων, όσο το φάρμακο, η Υγεία δεν αποτελεί κοινωνικό αγαθό, όσο δεν υπάρχει η ευθύνη ενός κρατικού φορέα που θα ελέγχει την έρευνα, την παραγωγή, την εισαγωγή, την ποιότητα και διάθεση όλων των σκευασμάτων χωρίς καμία ιδιωτική δραστηριότητα. Το φάρμακο να δίνεται δωρεάν σε όσους το έχουν ανάγκη», κατέληξε. Μάλιστα, κάλεσε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων και τους εργαζόμενους στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησης της Ομοσπονδίας, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 του Ιούνη, στις 6 το απόγευμα στα γραφεία της ΟΕΦΣΣΕ (Χαλκοκονδύλη 56), προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του κλάδου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΠΔΥ
Σχέδια για ένταση της επίθεσης

Σχέδια που θα οξύνουν τα ήδη μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) απεργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, με την ΑΔΕΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΠΔΥ αδυνατεί να καταβάλλει το εφάπαξ σε ένα ολοένα αυξανόμενο αριθμό δικαιούχων που σήμερα φθάνουν τους 20 χιλιάδες και το ποσό του απαιτείται να είναι περίπου ένα (1) δισεκατομμύριο ευρώ. Στη συνάντηση ο υπουργός αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο δανεισμού του ΤΠΔΥ από το Ταμείο Παρακαταθηκών, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων και στην καταβολή του εφάπαξ σε δύο δόσεις. Τους σχεδιασμούς αυτούς κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο Δ. Αγκαβανάκης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, που βρέθηκε στη συνάντηση. Οι εκπρόσωποι των άλλων παρατάξεων δεν τοποθετήθηκαν ενώ προγραμματίστηκε να γίνει νέα συνάντηση την επόμενη βδομάδα.

Επίσης, στη συνάντηση φάνηκε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα προωθήσει αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για τους δημόσιους υπάλληλους παράλληλα με αυτό του υπουργείου Εργασίας. Σε αυτό αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση για την ένταξη των δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ και για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών εργαζομένων στο Δημόσιο. Τέλος, έγινε συζήτηση για το μισθολόγιο, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην εφαρμογή νέου το Γενάρη του 2011 το οποίο θα οδηγεί στη μείωση των μισθών μέσω της σύνδεσής τους με την παραγωγικότητα.

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις των ταξικών δυνάμεων

Το ΠΑΜΕ σε δελτίο Τύπου για το περιεχόμενο της συνάντησης επισημαίνει:

«Στη σημερινή συνάντηση της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπακωνσταντίνου, διαφάνηκε ότι ο υπουργός, το επιτελείο του και συνολικά η κυβέρνηση σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν με δανεισμό το σοβαρό πρόβλημα της αναγκαίας χρηματοδότησης του ΤΠΔΥ για την παροχή του εφάπαξ στους δικαιούχους. Ταυτόχρονα έκαναν εμφανείς τις προθέσεις τους για τον τεμαχισμό του εφάπαξ σε δόσεις. Αλλά και όσον αφορά στο ασφαλιστικό έκαναν σαφές ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο ΙΚΑ και ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών θα εξισωθούν στο 65ο έτος αλλά και οι άλλοι όροι θα αλλάξουν προς το χειρότερο. Μίλησαν ακόμα και για νέο μισθολόγιο που προφανώς θα υποτάσσεται στη σημερινή συγκυρία με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε βάρος των ήδη πενιχρών μισθών. Κοντολογίς επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμα φορά όλα αυτά που οι ταξικές δυνάμεις εδώ και καιρό καταγγέλλουν μέσα από τους αγώνες του ΠΑΜΕ.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ σε αυτή τη συνάντηση έκανε σαφές ότι για τα προβλήματα του ΤΠΔΥ ευθύνονται αποκλειστικά οι κυβερνητικές πολιτικές όλων των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων που έβαλαν τα Ταμεία μας και τα αποθεματικά τους στην υπηρεσία του κεφαλαίου και ως εκ τούτου η κυβέρνηση οφείλει να επιχορηγήσει με τα αναγκαία κονδύλια το ταμείο, για να μπορεί να δώσει άμεσα όλο το εφάπαξ που είναι σε εκκρεμότητα αλλά και να καταβάλλει κανονικά, εφεξής, όλο το εφάπαξ στους δικαιούχους. Επίσης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν δυναμικά στους αντιασφαλιστικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς καθώς και στους άλλους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που υποβαθμίζουν σε επίπεδα εξαθλίωσης το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων».

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σπρώχνουν το λαό στους μεγαλέμπορους της Υγείας

Τα προβλήματα ασθενών και εργαζομένων στην Υγεία, που αυτές τις μέρες διογκώνονται με δραματικές συχνά συνέπειες, ένα πράγμα βεβαιώνουν: Οτι όσο δεν καταργείται κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της Υγείας, όσο δε διασφαλίζεται Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, τέτοια αδιέξοδα θα διογκώνονται. Ρυθμίσεις όπως οι χτεσινές, που έκανε η κυβέρνηση με τους προμηθευτές, όχι μόνο λειτουργούν πυροσβεστικά αλλά και αναδεικνύουν ότι η κυρίαρχη πολιτική αφήνει το λαό όμηρο των εκβιασμών των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου.

Χτες, η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου περιόδευσε ως επικεφαλής κλιμακίου της Κομματικής Οργάνωσης Υγείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη. Σε συνάντηση με τους εργαζόμενους, αποκαλύφτηκε ότι μόνο τα έκτακτα περιστατικά χειρουργούνται, με αποτέλεσμα από τις 80 χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονταν το μήνα να γίνονται τώρα μόνο 15. «Αυτό σημαίνει ότι δεν παρέχονται υπηρεσίες Υγείας, δεν προστατεύεται η υγεία του λαού κι ο εργαζόμενος που θα πάει στο νοσοκομείο για να λύσει το πρόβλημα υγείας του, τελικά θα αναγκαστεί να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε.

«Ομως, πρόσθεσε, σε μια εποχή μεγάλης κρίσης, φτώχειας για το λαό, ο εργαζόμενος τελικά δεν μπορεί να πληρώσει τα ποσά που θα του ζητήσει ο ιδιώτης, κι αυτό θα τον οδηγήσει σε αδιέξοδο».

Η Σοφία Καλαντίδου υπογράμμισε, ακόμη, ότι κατά 30% έχει αυξηθεί η προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες, γεγονός που οφείλεται στην οικονομική κατάσταση του λαού που όλο και χειροτερεύει. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «έχουμε λιγότερες υπηρεσίες και από την έλλειψη των υποδομών, αλλά και από τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία. Αυτά τα δύο τεράστια προβλήματα θα σύρουν όλο το δημόσιο σύστημα στα χέρια των ιδιωτών», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Επίσης, τόνισε ότι τα χρέη των νοσοκομείων θα παραμείνουν στις πλάτες του λαού, ενώ προδιαγράφοντας το μέλλον των δημόσιων νοσοκομείων δήλωσε ότι αυτά θα λειτουργούν, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», των ΣΔΙΤ και την εισβολή των ιδιωτών, όχι στην υπηρεσία των αναγκών του λαού αλλά στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου. «Ετσι, θα οδηγηθούν τα πράγματα αν δεν τα ανακόψουμε, δε φρενάρουμε αυτή την πολιτική», υπογράμμισε.

Τραγικά είναι τα προβλήματα σε μια σειρά νοσοκομεία: Στον «Ευαγγελισμό» υπάρχει έλλειψη σε ασκούς αναρρόφησης (για διασωληνωμένους ασθενείς), συσκευές ορού, καθετήρες αναρρόφησης, υλικά για καλλιέργειες στο μικροβιολογικό, λείπουν αντιδραστήρια για τη διασταύρωση του αίματος και για ανίχνευση ιών σε μεταμοσχευμένους ασθενείς. Στο «Σωτηρία» δεν πραγματοποιούνται εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις, κυτταρολογικές εξετάσεις, αναλύσεις δειγμάτων για ασθενείς με καρκίνο, δεν μπορούν να εκτελεστούν εξετάσεις των ασθενών για ηπατίτιδες και ΕΪΤΖ, στα Επείγοντα δε γίνονται αναγκαίες εξετάσεις για έμφραγμα και παγκρεατίτιδα, ενώ δεν υπάρχουν υλικά για τις μικροβιολογικές εξετάσεις της φυματίωσης.

Στο «Ασκληπιείο» της Βούλας η έλλειψη υλικών είναι τέτοια που οδηγεί στην ακύρωση του 50% των χειρουργείων. Στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε μία απλή εξέταση αίματος, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, ενώ δεν μπορούν να χειρουργηθούν λόγω έλλειψης υλικών ασθενείς με σοβαρά προβλήματα.

Στο ΚΑΤ ελλείψει ορθοπαιδικών υλικών έχουν σταματήσει να γίνονται ακόμα και προγραμματισμένα χειρουργεία. Στο «Τζάνειο» υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα, βηματοδότες, υλικά αιμοκάθαρσης και ορθοπαιδικά υλικά, ενώ συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων.

Μεγάλα προβλήματα και για τους εργαζόμενους

Στο Νοσοκομείο Πατησίων υπάρχει έλλειψη σε υλικά για την πραγματοποίηση εγχειρήσεων καταρράκτη. Την ίδια ώρα προκύπτουν σοβαρά προβλήματα και απ' την έλλειψη προσωπικού. Στην καρδιολογική κλινική έχει λήξει η θητεία των επικουρικών γιατρών με αποτέλεσμα εδώ και ένα μήνα να καλύπτονται οι ανάγκες με τρεις μόνιμους καρδιολόγους. Οι δύο καρδιολόγοι που καλύπτουν τις εφημερίες καλούνται να κάνουν 18 εφημερίες ο ένας και 19 εφημερίες ο άλλος τον Ιούνη, μέρος των οποίων μάλιστα δε θα πληρωθούν γιατί ξεπερνούν το πλαφόν. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής, Δημήτρης Μαντζουράτος, έχει ζητήσει αναστολή εφημεριών.

Τραγικές καταστάσεις αντιμετωπίζουν την ίδια στιγμή και οι εργαζόμενοι, αλλά και καταστάσεις που φτάνουν τα όρια του γελοίου δημιουργούν στα δημόσια νοσοκομεία οι εντολές της κυβέρνησης για περικοπές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νεοδιορισμένου διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου ο οποίος - όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων - με πρόσχημα τη μείωση του ελλείμματος του νοσοκομείου αποφάσισε να κόψει τα σάντουιτς που δίνονταν στους νυχτερινούς εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή στους εργαζόμενους του νοσοκομείου οφείλονται δεδουλευμένα, νυχτερινά και αργίες απ' το Νοέμβρη του 2008! Ακόμα, οι εργαζόμενοι εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε τις στολές που οφείλει να τους δίνει το νοσοκομείο και αναγκάζονται να τις αγοράζουν οι ίδιοι.

  • Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη αύριο, Πέμπτη, στις 9 το πρωί διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Ρύθμιση που εξυπηρετεί τους προμηθευτές

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση του Μάη
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση του Μάη
Αφήνοντας στο απυρόβλητο τις γενεσιουργές αιτίες της δημιουργίας των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων η κυβέρνηση τελικά προχώρησε χτες σε μια νέα συμφωνία με τους προμηθευτές. Και αυτή η ρύθμιση, ευνοϊκότερη για τους προμηθευτές σε σχέση με τις δυο προηγούμενες, υπακούει στην αντιμετώπιση των δημόσιων νοσοκομείων ως πεδίου της επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου οι παροχές της υγείας αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα και ως πηγή εσόδων ιδιαίτερα στα πλαίσια της, σχεδιαζόμενης, ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

Χτες, έγινε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου με εκπροσώπους των συλλόγων των προμηθευτών. Μετά τη συνάντηση ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε μια κατ' αρχήν συμφωνία για ένα διακανονισμό των υπόλοιπων χρεών προς τους προμηθευτές ως εξής: Εξοφλούνται σε μετρητά οι εναπομένουσες οφειλές 2005 και 2006, ύψους 245 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές του 2007 ύψους 1,1 δισ. με άτοκα μονοετή ομόλογα. Οι οφειλές του 2008, ύψους 2,2 δισ. με άτοκα διετή ομόλογα και του 2009 ύψους 2,05 δισ. με άτοκα τριετή ομόλογα. «Τα ομόλογα αυτά θα είναι διαπραγματεύσιμα και θα μπορούν να προεξοφληθούν από τις τράπεζες με βάση τα τρέχοντα επιτόκια προεξόφλησης» εξήγησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου για να προσθέσει ότι αναγνωρίζοντας τη «δυσκολία επιβίωσης πολλών εταιρειών εξαιτίας των καθυστερήσεων αυτών, για τις οφειλές των ετών 2007 και 2008, το Δημόσιο καταβάλλει τοις μετρητοίς ένα επιπλέον ποσό των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί με 200 χιλ. ευρώ περίπου ανά επιχείρηση η οποία έχει οφειλές». Τέλος με διάταξη νόμου που θα κατατεθεί την επόμενη βδομάδα νομιμοποιούνται οι οφειλές που είχαν απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και ορίζονται συγκεκριμένες διαδικασίες για άμεσες προμήθειες, που πρέπει να γίνουν μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπονται στο Ν. 3846/2010.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου παρουσίασαν τη ρύθμιση αυτή ως απόδειξη της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης απέναντι στους προμηθευτές. Ωστόσο οι αντιδράσεις σχεδόν από το σύνολο των προμηθευτών - πλην εκείνων που αφορούν μικρές ποσότητες σε αναλώσιμα υλικά - έδειξαν ότι είναι ικανοποιημένοι.

Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν η κυρίαρχη πολιτική είναι χρυσοφόρα για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Είναι αδιάψευστα τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η HELLASTAT μόνο στον τομέα της σύγχρονης τεχνολογίας στην υγεία (έκθεση για το 2009). Απ' την ανάλυση των στοιχείων 342 επιχειρήσεων διαπίστωσε ότι ο κύκλος των εργασιών τους το 2008 ανήλθε σε 1,86 δισ. ευρώ (αύξηση 8% σε σχέση με το 2007) διαμορφώνοντας τα περιθώρια μεικτού κέρδους σε 41,1% και διασφαλίζοντας 344,32 εκατ. ευρώ κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (ΚΠΦΤΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ