Τετάρτη 16 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σπρώχνουν το λαό στους μεγαλέμπορους της Υγείας

Τα προβλήματα ασθενών και εργαζομένων στην Υγεία, που αυτές τις μέρες διογκώνονται με δραματικές συχνά συνέπειες, ένα πράγμα βεβαιώνουν: Οτι όσο δεν καταργείται κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο της Υγείας, όσο δε διασφαλίζεται Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους, τέτοια αδιέξοδα θα διογκώνονται. Ρυθμίσεις όπως οι χτεσινές, που έκανε η κυβέρνηση με τους προμηθευτές, όχι μόνο λειτουργούν πυροσβεστικά αλλά και αναδεικνύουν ότι η κυρίαρχη πολιτική αφήνει το λαό όμηρο των εκβιασμών των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου.

Χτες, η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου περιόδευσε ως επικεφαλής κλιμακίου της Κομματικής Οργάνωσης Υγείας της ΚΟΘ του ΚΚΕ στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη. Σε συνάντηση με τους εργαζόμενους, αποκαλύφτηκε ότι μόνο τα έκτακτα περιστατικά χειρουργούνται, με αποτέλεσμα από τις 80 χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονταν το μήνα να γίνονται τώρα μόνο 15. «Αυτό σημαίνει ότι δεν παρέχονται υπηρεσίες Υγείας, δεν προστατεύεται η υγεία του λαού κι ο εργαζόμενος που θα πάει στο νοσοκομείο για να λύσει το πρόβλημα υγείας του, τελικά θα αναγκαστεί να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε.

«Ομως, πρόσθεσε, σε μια εποχή μεγάλης κρίσης, φτώχειας για το λαό, ο εργαζόμενος τελικά δεν μπορεί να πληρώσει τα ποσά που θα του ζητήσει ο ιδιώτης, κι αυτό θα τον οδηγήσει σε αδιέξοδο».

Η Σοφία Καλαντίδου υπογράμμισε, ακόμη, ότι κατά 30% έχει αυξηθεί η προσέλευση ασθενών στα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες, γεγονός που οφείλεται στην οικονομική κατάσταση του λαού που όλο και χειροτερεύει. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι «έχουμε λιγότερες υπηρεσίες και από την έλλειψη των υποδομών, αλλά και από τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία. Αυτά τα δύο τεράστια προβλήματα θα σύρουν όλο το δημόσιο σύστημα στα χέρια των ιδιωτών», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Επίσης, τόνισε ότι τα χρέη των νοσοκομείων θα παραμείνουν στις πλάτες του λαού, ενώ προδιαγράφοντας το μέλλον των δημόσιων νοσοκομείων δήλωσε ότι αυτά θα λειτουργούν, με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», των ΣΔΙΤ και την εισβολή των ιδιωτών, όχι στην υπηρεσία των αναγκών του λαού αλλά στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου. «Ετσι, θα οδηγηθούν τα πράγματα αν δεν τα ανακόψουμε, δε φρενάρουμε αυτή την πολιτική», υπογράμμισε.

Τραγικά είναι τα προβλήματα σε μια σειρά νοσοκομεία: Στον «Ευαγγελισμό» υπάρχει έλλειψη σε ασκούς αναρρόφησης (για διασωληνωμένους ασθενείς), συσκευές ορού, καθετήρες αναρρόφησης, υλικά για καλλιέργειες στο μικροβιολογικό, λείπουν αντιδραστήρια για τη διασταύρωση του αίματος και για ανίχνευση ιών σε μεταμοσχευμένους ασθενείς. Στο «Σωτηρία» δεν πραγματοποιούνται εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις, κυτταρολογικές εξετάσεις, αναλύσεις δειγμάτων για ασθενείς με καρκίνο, δεν μπορούν να εκτελεστούν εξετάσεις των ασθενών για ηπατίτιδες και ΕΪΤΖ, στα Επείγοντα δε γίνονται αναγκαίες εξετάσεις για έμφραγμα και παγκρεατίτιδα, ενώ δεν υπάρχουν υλικά για τις μικροβιολογικές εξετάσεις της φυματίωσης.

Στο «Ασκληπιείο» της Βούλας η έλλειψη υλικών είναι τέτοια που οδηγεί στην ακύρωση του 50% των χειρουργείων. Στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ούτε μία απλή εξέταση αίματος, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων, ενώ δεν μπορούν να χειρουργηθούν λόγω έλλειψης υλικών ασθενείς με σοβαρά προβλήματα.

Στο ΚΑΤ ελλείψει ορθοπαιδικών υλικών έχουν σταματήσει να γίνονται ακόμα και προγραμματισμένα χειρουργεία. Στο «Τζάνειο» υπάρχει έλλειψη σε φάρμακα, βηματοδότες, υλικά αιμοκάθαρσης και ορθοπαιδικά υλικά, ενώ συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας των εργαζομένων.

Μεγάλα προβλήματα και για τους εργαζόμενους

Στο Νοσοκομείο Πατησίων υπάρχει έλλειψη σε υλικά για την πραγματοποίηση εγχειρήσεων καταρράκτη. Την ίδια ώρα προκύπτουν σοβαρά προβλήματα και απ' την έλλειψη προσωπικού. Στην καρδιολογική κλινική έχει λήξει η θητεία των επικουρικών γιατρών με αποτέλεσμα εδώ και ένα μήνα να καλύπτονται οι ανάγκες με τρεις μόνιμους καρδιολόγους. Οι δύο καρδιολόγοι που καλύπτουν τις εφημερίες καλούνται να κάνουν 18 εφημερίες ο ένας και 19 εφημερίες ο άλλος τον Ιούνη, μέρος των οποίων μάλιστα δε θα πληρωθούν γιατί ξεπερνούν το πλαφόν. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο διευθυντής της καρδιολογικής κλινικής, Δημήτρης Μαντζουράτος, έχει ζητήσει αναστολή εφημεριών.

Τραγικές καταστάσεις αντιμετωπίζουν την ίδια στιγμή και οι εργαζόμενοι, αλλά και καταστάσεις που φτάνουν τα όρια του γελοίου δημιουργούν στα δημόσια νοσοκομεία οι εντολές της κυβέρνησης για περικοπές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νεοδιορισμένου διοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου ο οποίος - όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων - με πρόσχημα τη μείωση του ελλείμματος του νοσοκομείου αποφάσισε να κόψει τα σάντουιτς που δίνονταν στους νυχτερινούς εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή στους εργαζόμενους του νοσοκομείου οφείλονται δεδουλευμένα, νυχτερινά και αργίες απ' το Νοέμβρη του 2008! Ακόμα, οι εργαζόμενοι εδώ και τρία χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε τις στολές που οφείλει να τους δίνει το νοσοκομείο και αναγκάζονται να τις αγοράζουν οι ίδιοι.

  • Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη αύριο, Πέμπτη, στις 9 το πρωί διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιούχων Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ