Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Εκδήλωση τιμής στο «Σωτηρία»

Εκδήλωση τιμής στη μνήμη των αγωνιστών αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης που σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα κατοχής και τους συνεργάτες τους τη νύχτα της 30ής Νοέμβρη 1943 μέσα στα νοσοκομεία των Αθηνών πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την Κυριακή 20 Δεκέμβρη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 11.30 π.μ στο μνημείο των 283 εκτελεσθέντων που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Αντιδρούν στην εντατικοποίηση

Την παραίτησή τους υπέβαλαν 17 γιατροί του Νοσοκομείου Φλώρινας, διαμαρτυρόμενοι για τη δυσμενή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη συνεχή ελάττωση του ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να καταπονείται το εναπομείναν προσωπικό με τεράστιο και δυσανάλογο όγκο δουλειάς και συνεχείς εφημερίες. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ακόμα ότι αντιμετωπίζουν και οργανωμένες διώξεις εναντίον τους, με το αιτιολογικό ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

Οι υπόλοιποι γιατροί του νοσοκομείου κατέρχονται από σήμερα σε απεργία, καταγγέλλοντας ότι εγκαλούνται για την κακοδαιμονία λειτουργίας του νοσοκομείου και τα εξοντωτικά ωράρια στα οποία υποχρεώνονται λόγω ελλιπέστατης στελέχωσης σε προσωπικό.

Καταγγέλλοντας τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που υπάρχουν στο νοσοκομείο, το ΚΚΕ επισήμαινε σε πρόσφατη Ερώτησή του ότι «υπάρχει μόνο ένας γυναικολόγος - μαιευτήρας, ένας μικροβιολόγος για να εξυπηρετηθούν δύο τμήματα (το μικροβιολογικό και η αιμοδοσία) κανένας νευρολόγος κλπ. Συνολικά από τους 54 γιατρούς που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου, υπάρχουν μόνο 24 (!) ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι πολύ περισσότερες. Σοβαρές είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αφού λείπουν πάνω από 50 νοσηλευτές».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
«Ερμαιο» της πολιτικής που ξεπουλά την Υγεία

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ μετά και από όσα ανέδειξαν οι πρόσφατοι θάνατοι τεσσάρων νεογνών

Tα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα των ελλείψεων στο χώρο της Υγείας αναδείχθηκαν με τραγικό τρόπο με το θάνατο τεσσάρων νεογνών του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και το θέμα έφερε με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής ζητώντας τη στελέχωση του νοσοκομείου, προκειμένου να μην εμφανίζονται τέτοιου είδους τραγικά περιστατικά.

Απαντώντας η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι μόλις παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα διατάχθηκε έρευνα από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, χωρίς όμως να πει τι έχει προκύψει από αυτήν. Ανέφερε ότι υπάρχουν συνολικά στο χώρο της Υγείας προβλήματα και τρομακτικές ελλείψεις κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό και ισχυρίστηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει αυτά τα κενά.

Η υπουργός είπε ότι με βάση τους Οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας υπάρχει η πρόβλεψη και λειτουργούν 30 Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας νεογνών και πρόωρων και ανέφερε ότι υπάρχει το γνωστό πρόβλημα των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο όπως ισχυρίστηκε ήδη αντιμετωπίζεται με γρήγορες διαδικασίες μέσω του ΑΣΕΠ και ήδη δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι διορισμοί των πρώτων 211 μονίμων νοσηλευτών. Πρόσθεσε δε ότι τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ενεργοποιηθούν επιπλέον κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα δύο νοσοκομεία Παίδων και στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Το πρόβλημα, τόνισε στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής, είναι πολύ σοβαρό και ο θάνατος των τεσσάρων νεογνών έφερε ξανά στην επιφάνεια με πολύ δραματικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Αυτό, συνέχισε, που ακούσαμε από την υπουργό για τις προσλήψεις είναι ότι «το σταγονόμετρο εξακολουθεί να λειτουργεί», αφού οι ελλείψεις προσωπικού είναι 23.000 - 24.000 και αυτοί οι οποίοι προσλήφθηκαν είναι 211!

Απαιτούνται, είπε ο βουλευτής, μαζικές προσλήψεις αφού οι τραγικές ελλείψεις οδηγούν τα προβλήματα σε πολύ μεγάλη όξυνση, με αποτέλεσμα οι γυναίκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων να δυσκολεύονται ακόμα και να φέρουν στη ζωή τα παιδιά τους.

Την ίδια ώρα, κατήγγειλε ο Σπ. Χαλβατζής, ο ιδιωτικός τομέας και ειδικά στα μαιευτήρια γιγαντώνεται και τα κέρδη των ιδιωτών είναι τεράστια. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας το ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης Υγείας στην Ελλάδα προσεγγίζει το 47%, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 27%.

Ηδη, υπογράμμισε, έχουμε ορισμένα καινούργια φαινόμενα αφού εφοπλιστές, βιομήχανοι, ακόμα και έμποροι όπλων επενδύουν στον τομέα της Υγείας και ειδικά στα μαιευτήρια, γιατί βλέπουν την προοπτική τεράστιων κερδών. Ολα αυτά, είπε, δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελέσματα της ταξικής πολιτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και των επιλογών της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που ζητάει να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και ζήτησε από την κυβέρνηση να καλύψει άμεσα όλες τις ελλείψεις που υπάρχουν σε διάφορες ειδικότητες στα νοσοκομεία.

Ψήφο στη ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Σήμερα ξεκινούν οι εκλογές στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά

Κάλεσμα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να πάρουν μέρος στη σημερινή πανελλαδική απεργία, αλλά και να υπερψηφίσουν το αγωνιστικό ψηψοδέλτιό της στις εκλογές της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), που διεξάγονται σήμερα από τις 8 π.μ. έως τις 4.30 μ.μ. στα νοσοκομεία, απευθύνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών.

Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών ξεκαθαρίζει ότι οι πλειοψηφούσες παρατάξεις σε ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ έχουν συμφωνήσει και στηρίξει την πολιτική και τις στρατηγικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ σήμερα και της ΝΔ χτες. Στον αντίποδα, η ΔΗΠΑΚ ανέδειξε την αναγκαιότητα συνολικής συστράτευσης των γιατρών με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, προέταξε τον καθημερινό αγώνα κατά των αντιλαϊκών μέτρων, κατά της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

Στα πλαίσια της διεκδίκησης ενός «ενιαίου καθολικού, αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν σύγχρονου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένου, σύγχρονα εξοπλισμένου, δημόσιου και δωρεάν ΕΚΑΒ», η ΔΗΠΑΚ, μεταξύ των άλλων, παλεύει για:

  • Πλήρη στελέχωση του δημόσιου, δωρεάν συστήματος Υγείας με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που, σε συνδυασμό με την επάρκεια σε σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να καλύπτει όλο τον πληθυσμό.
  • Σταθερό 5ήμερο, 6ωρο, 30ωρο. Μία ενεργός εφημερία τη βδομάδα.
  • Να καταργηθούν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Βασικό μισθό 1.700 ευρώ στο νεοδιοριζόμενο ειδικευόμενο, με αντίστοιχη αύξηση στις άλλες βαθμίδες.
  • Οχι στο απλήρωτο εφημεριακό έργο.
  • Να ενταχθούν όλοι οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ.
  • Κανείς γιατρός χωρίς μόνιμη, σταθερή και αποκλειστικής απασχόλησης δουλειά.
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές (23.5.2006) η κατανομή των εδρών ήταν ΔΗΠΑΚ 2, ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) 6, ΠΑΣΚ (ΠΑΣΟΚ) 3, ΑΡΣΙ 2, και ΑΕΓ (ΣΥΡΙΖΑ) 2. Στις εκλογές φέτος συμμετέχουν και οι παρατάξεις Γένοβα - Νυστέρι και Ανεξάρτητη Ιατρική Κίνηση.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Ικανοποιημένη για τα ημίμετρα

Την ικανοποίηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία τις επόμενες μέρες και ενώ οι ανάγκες αυξάνουν λόγω της πανδημίας της νέας γρίπης, μόλις 60 κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) απ' τις συνολικά 150 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ που παραμένουν κλειστές γιατί δεν προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό, εξέφρασε χτες η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σε συνέντευξη Τύπου.

Η υπουργός ανέφερε ότι τις επόμενες 20 μέρες θα λειτουργήσουν 60 κλίνες ΜΕΘ σε 20 νοσοκομεία της χώρας, με την πρόσληψη 13 γιατρών και 211 νοσηλευτών, που στην πλειοψηφία τους είναι επικουρικό προσωπικό με 8μηνες και 11μηνες συμβάσεις. Είπε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα θα προσληφθούν περίπου 200 ακόμα νοσηλευτές από προκηρύξεις παλαιότερων ετών του ΑΣΕΠ. Δηλαδή, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αντί των αναγκαίων μαζικών προσλήψεων προσωπικού περιορίζεται σε «μπαλώματα» όπως το επικουρικό προσωπικό και προκηρύξεις που ήδη «τρέχουν» για να καλύψει τα τεράστια κενά, στην πεπατημένη της κυβέρνησης της ΝΔ. Χαρακτηριστικό είναι ότι ερωτηθείσα για το Νοσοκομείο Πατησίων, που αδυνατεί να εφημερεύσει και να κάνει νέες εισαγωγές, η υπουργός πρόκρινε αντί των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τη χρησιμοποίηση επικουρικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, αναδείχτηκε η ουσιαστική αποτυχία του προγράμματος εμβολιασμών για την προστασία του πληθυσμού απ' τη «νέα γρίπη». Αυτό δείχνει και ο απολογισμός του πρώτου μήνα απ' την έναρξή του, αναδεικνύοντας την απουσία δημόσιου ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα κάνει πρόληψη και επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού, ιδιαίτερα σε περίοδο πανδημίας. Εως χτες είχαν εμβολιαστεί μόλις 319.188 άνθρωποι, αριθμός πολύ λιγότερος απ' τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας προκειμένου να δημιουργηθεί «ασπίδα» προστασίας του πληθυσμού. Η Ελλάδα έχει προμηθευτεί ήδη 3.636.700 δόσεις του πανδημικού εμβολίου κατά της νέας γρίπης και έχει αποστείλει στα 553 εμβολιαστικά κέντρα 1.208.960 δόσεις. Συνολικά έχουν παραγγελθεί σε δυο δόσεις 16 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και ήδη το υπουργείο εξετάζει τρόπους προκειμένου να «παγώσει» τη δεύτερη παραγγελία (8 εκατομμύρια δόσεις).

Και χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ επιχείρησαν να πείσουν για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών αναφέροντας ότι το πανδημικό κύμα βρίσκεται σε κορύφωση, ενώ δεν αποκλείουν νέο πανδημικό κύμα το Φλεβάρη. Μιλώντας στη συνέντευξη η πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Ελένη Γιαμαρέλλου, ανέφερε ότι μελέτη που έγινε στο νοσοκομείο «Αττικόν» έδειξε πως πιθανά υπάρχει γενετική προδιάθεση στους ανθρώπους που είναι υγιείς και εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές απ' τη νέα γρίπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ