Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
«Ερμαιο» της πολιτικής που ξεπουλά την Υγεία

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ μετά και από όσα ανέδειξαν οι πρόσφατοι θάνατοι τεσσάρων νεογνών

Tα σοβαρά και διαχρονικά προβλήματα των ελλείψεων στο χώρο της Υγείας αναδείχθηκαν με τραγικό τρόπο με το θάνατο τεσσάρων νεογνών του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη και το θέμα έφερε με Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής ζητώντας τη στελέχωση του νοσοκομείου, προκειμένου να μην εμφανίζονται τέτοιου είδους τραγικά περιστατικά.

Απαντώντας η υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι μόλις παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα διατάχθηκε έρευνα από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, χωρίς όμως να πει τι έχει προκύψει από αυτήν. Ανέφερε ότι υπάρχουν συνολικά στο χώρο της Υγείας προβλήματα και τρομακτικές ελλείψεις κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό και ισχυρίστηκε ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να καλύψει αυτά τα κενά.

Η υπουργός είπε ότι με βάση τους Οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας υπάρχει η πρόβλεψη και λειτουργούν 30 Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας νεογνών και πρόωρων και ανέφερε ότι υπάρχει το γνωστό πρόβλημα των ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο όπως ισχυρίστηκε ήδη αντιμετωπίζεται με γρήγορες διαδικασίες μέσω του ΑΣΕΠ και ήδη δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι διορισμοί των πρώτων 211 μονίμων νοσηλευτών. Πρόσθεσε δε ότι τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να ενεργοποιηθούν επιπλέον κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα δύο νοσοκομεία Παίδων και στο νοσοκομείο της Πάτρας.

Το πρόβλημα, τόνισε στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής, είναι πολύ σοβαρό και ο θάνατος των τεσσάρων νεογνών έφερε ξανά στην επιφάνεια με πολύ δραματικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Αυτό, συνέχισε, που ακούσαμε από την υπουργό για τις προσλήψεις είναι ότι «το σταγονόμετρο εξακολουθεί να λειτουργεί», αφού οι ελλείψεις προσωπικού είναι 23.000 - 24.000 και αυτοί οι οποίοι προσλήφθηκαν είναι 211!

Απαιτούνται, είπε ο βουλευτής, μαζικές προσλήψεις αφού οι τραγικές ελλείψεις οδηγούν τα προβλήματα σε πολύ μεγάλη όξυνση, με αποτέλεσμα οι γυναίκες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων να δυσκολεύονται ακόμα και να φέρουν στη ζωή τα παιδιά τους.

Την ίδια ώρα, κατήγγειλε ο Σπ. Χαλβατζής, ο ιδιωτικός τομέας και ειδικά στα μαιευτήρια γιγαντώνεται και τα κέρδη των ιδιωτών είναι τεράστια. Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας το ποσοστό της ιδιωτικής δαπάνης Υγείας στην Ελλάδα προσεγγίζει το 47%, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 27%.

Ηδη, υπογράμμισε, έχουμε ορισμένα καινούργια φαινόμενα αφού εφοπλιστές, βιομήχανοι, ακόμα και έμποροι όπλων επενδύουν στον τομέα της Υγείας και ειδικά στα μαιευτήρια, γιατί βλέπουν την προοπτική τεράστιων κερδών. Ολα αυτά, είπε, δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελέσματα της ταξικής πολιτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και των επιλογών της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που ζητάει να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας και ζήτησε από την κυβέρνηση να καλύψει άμεσα όλες τις ελλείψεις που υπάρχουν σε διάφορες ειδικότητες στα νοσοκομεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ