Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στους ιδιώτες μεθοδεύει η κυβέρνηση, έτοιμη ν' αξιοποιήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Υγείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η κυβέρνηση σχεδιάζει την υπαγωγή της ΠΦΥ στην Περιφέρεια και την υποκατάσταση των αναγκαίων δημόσιων δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, από υποκατάστατα υπηρεσιών Υγείας μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ερωτηθείσα σχετικά απ' τον «Ρ» στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου η υπουργός είπε: «Σε πρώτη φάση χρειάζεται μια πλήρης συνέργεια και διαμόρφωση ενός δικτύου ΠΦΥ όπου εκεί θα υπάρχει και η συνεργασία και ο διάλογος και με το υπουργείο Εργασίας, τους κοινωνικούς φορείς και φυσικά τους κλάδους Υγείας των Ταμείων. Για να φτάσεις, σε δεύτερη φάση, σε μια ολοκληρωμένη μορφή πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αυτός είναι ένας στόχος απώτερος που θα συνδυαστεί και με τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Δηλαδή, όπως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πηγαίνουμε για αιρετή περιφέρεια και ισχυρούς δήμους αυτό θα έχει και την αντανάκλασή του στην Υγεία». Και συμπλήρωσε: «Οσον αφορά τους ισχυρούς δήμους... η ΠΦΥ είναι ο κατεξοχήν χώρος, ο οποίος θα αναπτύσσεται σε πλήρη συνέργεια και με εποπτεία του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης».

Τους σχεδιασμούς αυτούς επιβεβαίωσε και ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε ερώτηση που δέχτηκε προχτές αν «υπάρχει περίπτωση στο πλαίσιο των περικοπών να καταργηθούν τα ιατρεία του ΙΚΑ» και να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ απάντησε: «Είπαμε στις γενικές μας κατευθυντήριες γραμμές για το Ασφαλιστικό και αυτό. Είπαμε ότι η ΠΦΥ πρέπει να είναι ενιαία και αυτή η αλλαγή πρέπει να συντελεστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας».

Προβάδισμα στους επιχειρηματίες

Την ενίσχυση του ρόλου των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας επιβεβαίωσε η υπουργός Υγείας σε ομιλία που έκανε προχτές σε ημερίδα του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου» με θέμα: «Για ένα νέο ΕΣΥ». Εκεί, αναφερόμενη στα χρέη των νοσοκομείων και τους προμηθευτές είπε μεταξύ άλλων: «Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να είμαστε εναντίον κάθε ιδιώτη ή κάθε επιχειρηματία στο χώρο της Υγείας. Εμείς ζητούμε κανόνες, ζητάμε εποπτεία, ζητάμε έλεγχο, ζητάμε προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος, αυτό λέμε. Και από εκεί και πέρα σαφώς μέσα σ' αυτούς τους κανόνες θα υπάρχει και η επιχειρηματική δράση και οι κανόνες για τους προμηθευτές». Ενώ αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία επανέλαβε τη βασική αρχή της διάσπασης της ΠΦΥ και παράδοσης στην εμπορευματοποίηση μέσω της ΤΑ, την εφαρμογή του πακέτου βασικών παροχών Υγείας και της Κάρτας Υγείας, που αποτελεί εργαλείο περικοπών στην Υγεία. Στην ημερίδα, ομιλητές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν θέσεις του τύπου «ο ιδιωτικός τομέας στην Υγεία να είναι "παίχτης" με κανόνες», μίλησαν για «ανταγωνιστικά νοσοκομεία», κατάργηση και επίσημα, της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ