Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Τους τρομάζει η δύναμη των ναυτεργατών

Υπόθεση όλης της εργατικής τάξης να γίνει η απάντηση στη δικαστική απόφαση που έβγαλε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των ναυτεργατών

Αυτό που διαδηλώνουν σήμερα χιλιάδες απεργοί τρομάζει το κεφάλαιο και τους υπηρέτες του:«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!
Αυτό που διαδηλώνουν σήμερα χιλιάδες απεργοί τρομάζει το κεφάλαιο και τους υπηρέτες του:«Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!
Δε θα κινηθεί προπέλα! Την απόφασή τους αυτή διατρανώνουν σήμερα οι ναυτεργάτες οι οποίοι από τα ξημερώματα και έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους της στεριάς, θα βρίσκονται στους καταπέλτες για να δώσουν τη μάχη της 24ωρης απεργίας που μεταξύ άλλων έχουν κηρύξει και τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Να υπερασπιστούν το ίδιο το δικαίωμά τους στο μπάρκο, τσακίζοντας ταυτόχρονα την επιχείρηση της ανοιχτής τρομοκρατίας και ποινικοποίησης του αγώνα τους που από χτες βρίσκεται σε εξέλιξη από τους εφοπλιστές, τα κυβερνητικά επιτελεία και τις δικαστικές αρχές, καθώς το μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, με πρόεδρο τον Ιωάννη Τζιμπλάκη, με συνοπτικές διαδικασίες αποδέχτηκε την αγωγή των εφοπλιστών και χαρακτήρισε την απεργία παράνομη! Το πρωτοφανές - σύμφωνα με νομικούς - στην απόφαση του δικαστηρίου, που αναδεικνύει ότι έπρεπε να εκδοθεί απόφαση κατά της απεργίας «πάση θυσία» είναι ότι δεν υπάρχει σκεπτικό! Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται μόνο ότι «είναι παράνομη η απεργία» και η διαταγή αιτιολογείται με το εξής επιχείρημα: «Δεν είχε καθοριστεί προσωπικό ασφαλείας»!

Η αγωγή των εφοπλιστών κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χτες το μεσημέρι από την Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, προχωρώντας παραπέρα τις προκλήσεις στις οποίες έχει επιδοθεί από προχτές υποδεικνύοντας με δελτίο Τύπου στην κυβέρνηση να επιστρατεύσει τις δυνάμεις καταστολής εναντίον των απεργών ναυτεργατών. Στην αγωγή της η ΕΕΝ αξίωνε να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική. Το απόγευμα, δηλαδή λίγες ώρες μετά την κατάθεση της αγωγής, το δικαστήριο εκδίκασε την αγωγή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος! Ωστόσο, αυτό που κυριάρχησε στη διάρκεια της δίκης, πέρα από τα σαθρά επιχειρήματα από την πλευρά των εφοπλιστών, ήταν το πλήθος ναυτεργατών και εργαζομένων από άλλους κλάδους που έσπευσαν στα δικαστήρια ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυνε το ΠΑΜΕ. Αυτή η μαζική συγκέντρωση έδωσε και την πρώτη δυναμική απάντηση, απέναντι στο «μαύρο» μέτωπο εφοπλιστών και κυβερνητικών μηχανισμών.

Αντιναυτεργατικό παραλήρημα

Το κείμενο της αγωγής των εφοπλιστών όσο και η κατάθεση του μάρτυρά τους Μανώλη Γαλανάκη, μέλους της διοίκησής τους και στελέχους της ΑΝΕΚ, ήταν ένα αντιναυτεργατικό παραλήρημα, στο οποίο αποτυπώνεται ανάγλυφα το «ξεσάλωμα» των εφοπλιστών εναντίον του συνόλου των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, το οποίο πυροδοτεί η πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο κείμενο της αγωγής οι εφοπλιστές ισχυρίζονται ότι «επειδή υπάρχει εμφανής δυσαναλογία ανάμεσα στα προβαλλόμενα αιτήματα τα οποία είναι στο σύνολό τους πολιτικά και ιδεολογικά (σ.σ. όλα αφορούν την προστασία του δικαιώματος στη μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς) και τα οποία ημείς αδυνατούμε να ικανοποιήσουμε και της βλάβης που θα υποστούν οι εταιρείες μέλη μας, αλλά και η οικονομική ζωή του τόπου, η επίδικη απεργία θα πρέπει να απαγορευθεί», «κατ' επέκταση θα πρέπει να απαγορευθεί κάθε μελλοντική απεργία, που στηρίζεται στα ίδια αιτήματα»!

Ο μάρτυρας το ίδιο προκλητικά έφτασε να αναφερθεί ακόμα και στους νησιώτες που πλήττονται από την ακινητοποίηση των πλοίων, όταν οι εφοπλιστές δένουν τα πλοία τους αυθαίρετα και ανενόχλητα, απολύοντας ναυτεργάτες! Μάλιστα, μίλησε και για τον... κίνδυνο της οικονομικής κατάρρευσης που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, τόσο με την απεργία όσο και με τα αιτήματα των ναυτεργατών. Να σημειωθεί ότι η ΑΝΕΚ είχε αύξηση κερδών 9% το πρώτο 9μηνο του 2009, τσεπώνοντας 10,5 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη.

Από την πλευρά των ναυτεργατών, κατέθεσαν οι πρόεδροι των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Σάββας Τσιμπόγλου και Γιάννης Μανουσογιαννάκης αντίστοιχα, αναδεικνύοντας το δίκιο των ναυτεργατικών αιτημάτων ενώ, όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, «αυτό που θέλουν οι εφοπλιστές και αυτή η πολιτική είναι να κυριαρχήσει πάνω από όλα η λογική του κέρδους των εφοπλιστών», «πετώντας τους ναυτεργάτες από τα καράβια», «αφήνοντας νησιά στην τύχη τους».

Στο τέλος της δίκης ο Σ. Τσιμπόγλου μιλώντας από τη ντουντούκα στους συγκεντρωμένους επισήμανε: «Ανυποχώρητα συμμετέχουμε στην απεργία και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Ολοι το πρωί περιφρουρημένα, οργανωμένα στους καταπέλτες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ