Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Λίστα φαρμακερών περικοπών

Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και μετακύλιση στους ασφαλισμένους επιπλέον βάρους της φαρμακευτικής δαπάνης, σημαίνει η επαναφορά της λίστας

Αύριο Παρασκευή, κατατίθεται στη Βουλή η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, που καταργήθηκε τρία χρόνια πριν από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και για την εκχώρηση των νοσοκομειακών φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Με πρόσχημα το χτύπημα της σπατάλης και τον εξορθολογισμό των δαπανών, επανέρχεται η λίστα, που δε θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε θα περιορίσει τις τιμές ή τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών που εκτινάσσουν το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης. Στην πραγματικότητα, θα αυξηθεί το κόστος για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα αγοράζουν τα αναγκαία γι' αυτούς φάρμακα που είναι εκτός λίστας, ενώ παραμένει και η συμμετοχή στην πληρωμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η λίστα αποτελεί εργαλείο για τη μείωση της κρατικής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, δεν ικανοποιεί το δικαίωμα των εργαζομένων για δωρεάν παροχή φαρμάκων, χωρίς καμία συμμετοχή και πληρωμή.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τα ασφαλιστικά ταμεία θα καλύπτουν μόνο τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη λίστα που θα καθοριστεί με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Οικονομίας και θα καταρτιστεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Η χορήγηση φαρμάκου που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με απόφαση του ΔΣ του φορέα ασφάλισης.

Η τροπολογία προβλέπει ακόμα ότι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα υψηλού κόστους, που έχουν άδεια μόνο για νοσοκομειακή χρήση. Η μεταφορά στα φαρμακεία προβλέπει μείωση της τιμής των φαρμάκων κατά 13%, όπως δίνονται και στα νοσοκομεία, όμως αφήνει στο απυρόβλητο την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς το κόστος μετατίθεται στις πλάτες του μικρομεσαίου φαρμακείου, καταργώντας και τη Λιανική Τιμή, που είναι καθιερωμένη με αγορανομική διάταξη.

Ακρατη κινδυνολογία

Ακρατη κινδυνολογία, προκειμένου να προωθηθούν αντεργατικές ρυθμίσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και περικοπές στη χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους μέσω της περίφημης λίστας. Αυτό ήταν το στίγμα της κυβέρνησης, που έδωσε χτες μέσω του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε για δεύτερη φορά στο πλαίσιο του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου. Υπενθυμίζουμε ότι το ΚΚΕ δε συμμετέχει στην διαδικασία, έχοντας καταγγείλει τον αντιασφαλιστικό και υποκριτικό χαρακτήρα της.

Ο Α. Λοβέρδος, με τη γνωστή τακτική της κινδυνολογίας, υποστήριξε ότι «όταν το υπουργείο λέει ότι το 2015 δε θα έχουμε να πληρώσουμε είναι αλήθεια», καθώς και ότι «η κατάσταση είναι τραγική και οι διεθνείς παρατηρητές που αξιολογούν τη χώρα και η ΕΕ γνωρίζουν καλά τον προϋπολογισμό μας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε συνδιαμορφωτής της τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία επανέρχεται η λίστα φαρμάκων. Οπως είπε αναφερόμενος στη λειτουργία της λίστας, «για το 2010 μιλάμε για 2 δισεκατομμύρια ευρώ περικοπής από τη μείωση της σπατάλης στα «στεντς», στους βηματοδότες, σε ό,τι άλλο είναι αναλώσιμο και πάνω από όλα στο φάρμακο». Θύμισε ότι πρόκειται για απόφαση που λήφθηκε από τους Δ. Αβραμόπουλο και Φ. Πετραλιά επί ΝΔ όμως «για λόγους τους οποίους δεν μπορώ να εξηγήσω ανέβαλαν την εφαρμογή της», επιβεβαιώνοντας τη συνέχεια στην αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα του φαρμάκου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ