Πέμπτη 24 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Σήμερα η πολιτική κηδεία της Ελένης Τουλάτου

Με πολιτική κηδεία, σήμερα Πέμπτη, στις 3 μ.μ., στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων, σύντροφοι, συναγωνιστές, συγγενείς και συνάδελφοι αποχαιρετούν την Ελένη Τουλάτου, πρόεδρο του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων Ελλάδας «Η Αλληλεγγύη», που «έφυγε» πρόωρα από τη ζωή το απόγευμα της Τρίτης. Η Ελένη Τουλάτου γεννήθηκε το 1954 και καταγόταν από εργατική οικογένεια της Κεφαλλονιάς, με συμμετοχή στο λαϊκό κίνημα. Σπούδασε στη Σχολή Μαιών «Μαρίκα Ηλιάδη» («Ελενα») την περίοδο της χούντας και πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις των σπουδαστριών της Σχολής για δημοκρατικά δικαιώματα. Το 1999 εκλέχτηκε για πρώτη φορά πρόεδρος του Σωματείου Αποκλειστικών Νοσοκόμων και πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότηση και στον ταξικό προσανατολισμό του. Από το 2000 ήταν μέλος του ΚΚΕ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Σκανδαλώδης αβάντα στους ιδιώτες της Υγείας

Αίρει και τους ελάχιστους περιορισμούς στη σύσταση ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων

Καταργούνται ακόμη και οι ελάχιστοι περιορισμοί που υπήρχαν για την ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων υγείας, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε παράνομες όλες τις υποτυπώδεις προϋποθέσεις που έθετε η νομοθεσία στη λειτουργία των ιδιωτικών φορέων της παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, ανάγοντάς τη στο Ν. 2071/1992 - που ως επί το πλείστον αφορά την ίδρυση ΕΠΕ - ανάβει το «πράσινο φως» για να επεκταθούν οι ιδιώτες στον ευαίσθητο αυτό χώρο, παρακάμπτοντας ακόμα και τους ελάχιστους όρους που έθετε το Προεδρικό Διάταγμα 84/2001.

Να σημειωθεί πως το ΠΔ 84/2001 προβλέπει ότι στις ιατρικές εταιρείες που λειτουργούν με τη μορφή Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) θα πρέπει οι μεικτοί εταίροι να είναι ειδικευμένοι γιατροί σε ποσοστό 51%, «κάτοχοι τίτλων ειδικότητας απ' αυτές που ασκούνται στα ιατρεία ή εργαστήρια της εταιρείας και ο διαχειριστής πρέπει να είναι ειδικευμένος γιατρός».

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι περιορισμοί αυτοί είναι παράνομοι και πρέπει να καταργηθούν. Στο αιτιολογικό της απόφασης του ΣτΕ επισημαίνεται ότι οι συνταγματικές διατάξεις για την επιχειρηματική ελευθερία (!) πρέπει να προβλέπονται από τη νομοθεσία (Ν. 2071/1992), κάτι που δε συμβαίνει στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα... Δηλαδή, οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν ότι το δικαίωμα σύστασης ΕΠΕ, συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο, στην επέκταση των εγκαταστάσεων και δημιουργία παραρτημάτων, αντιβαίνει τη νομοθεσία (Ν. 2071/1992)!

Επίσης, το ΣτΕ έκρινε καταργητέους τους περιορισμούς του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπουν την απαγόρευση της χορήγησης άδειας σε πρόσωπα που κατέχουν ήδη μια άδεια σε οποιαδήποτε νομαρχία της χώρας και την απαγόρευση δημιουργίας παραρτημάτων του ίδιου διαγνωστικού κέντρου. Τέλος, το ΣτΕ έκρινε καταργητέα και τη διάταξη που προβλέπει ότι όσα παραρτήματα λειτουργούν θα πρέπει να κλείσουν σε διάστημα πέντε χρόνων και στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει τα παραρτήματα που έχουν δημιουργηθεί σε διαφορετικά ή συνεχόμενα κτίρια να περιοριστούν σε μια μονάδα.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαγνωστικών Κέντρων και δεκάδες διαγνωστικά κέντρα.

ΘΑΝΑΤΟΣ ΝΕΟΓΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Φονική η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Υγείας

Πλήρωσε με τη ζωή του τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο νοσοκομείο του νησιού

Με τη ζωή του πλήρωσε ένα νεογνό τριών μόλις ημερών τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στα δημόσια νοσοκομεία, αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το τραγικό περιστατικό συνέβη το πρωί της Τρίτης, όταν το νεογνό κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί λόγω αναπνευστικών προβλημάτων από την ιδιωτική κλινική όπου γεννήθηκε στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας.

Η επιδείνωση της υγείας του, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νεογνών στο νησί, έκρινε απαραίτητη τη μεταφορά σε αντίστοιχη μονάδα στα Γιάννενα με αεροπλάνο τύπου «Ντακότα» από το ΕΚΑΒ, το οποίο όμως τελικά δεν μπόρεσε να προσγειωθεί έγκαιρα λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, με αποτέλεσμα τη μοιραία κατάληξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Ανάλογο συμβάν έγινε τον Ιούνη του 2006, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εγκυμονούσες εξωθούνται να γεννήσουν σε άλλες πόλεις, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα με την κύησή τους!

Το περιστατικό έρχεται να αποτυπώσει με τον πιο τραγικό τρόπο τη γύμνια της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, η οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση εκφράζεται τόσο στην ανυπαρξία μονάδας νεογνών στην Κέρκυρα με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό - και αυτό παρά το ότι λειτουργεί μαιευτική κλινική - όσο και στην απουσία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού συστήματος μεταφοράς, με επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και επισημαίνει την προκλητική στάση τοπικών εκπροσώπων της ΝΔ που προσπαθούν να συγκαλύψουν αυτήν την εγκληματική πολιτική. Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους και το λαό του νησιού να απεγκλωβιστούν από την «ανθυγιεινή πολιτική» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, να διεκδικήσουν αναβαθμισμένες και δημόσιες υπηρεσίες Υγείας μέσα από ένα αποκλειστικά και δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας.

ΚΛΙΝΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Λειτουργούν 500 χρειάζονται πάνω από 2.000!

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα, το παράδειγμα των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

Πάνω από 150 πολύτιμα κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα

Motion Team

Πάνω από 150 πολύτιμα κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά σε όλη τη χώρα
H έλλειψη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης μπορεί να αποβεί μοιραία για τους ασθενείς. Στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόνο 96 κλίνες ΜΕΘ - από τις 125 θεσμοθετημένες - με αναλογία ενός νοσηλευτή προς 4 ασθενείς. Τα βράδια, μάλιστα, ένας νοσηλευτής καλείται να εξυπηρετήσει ακόμη και 5 ασθενείς. Σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές πρέπει τα κρεβάτια ΜΕΘ να είναι το 10% των κλινών των νοσοκομείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, με 1.000 κλίνες, διαθέτει ΜΕΘ με 10 κλίνες, αλλά λόγω της σοβαρής έλλειψης προσωπικού αυτές μειώθηκαν ακόμη περισσότερο και τώρα λειτουργούν μόνον οι 7. Οπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου των γιατρών της Θεσσαλονίκης, η προβληματική λειτουργία της ΜΕΘ θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών. Το Ιπποκράτειο αποτελεί το μοναδικό μεταμοσχευματικό κέντρο ύπατος στη Βόρειο Ελλάδα και για την απρόσκοπτη λειτουργία του χρειάζεται να υπάρχουν σε κάθε περίπτωση ελεύθερα κρεβάτια στη ΜΕΘ.

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», από τους 45 εργαζόμενους στη ΜΕΘ έμειναν μόλις 33. Στην άλλοτε πρωτοπόρα στις μεταμοσχεύσεις κλινική του «Παπανικολάου», στην καρδιοχειρουργική, δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ. Επίσης, μείωσαν τα κρεβάτια στην Α' Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού.

Συγκεκριμένα, η Α' ΜΕΘ λειτουργεί με το 1/3 του προσωπικού που χρειάζεται και επειδή αυτό αντί να αυξάνει συνεχώς μειώνεται (αναρρωτικές, συνταξιοδοτήσεις, μετακινήσεις), αναγκάστηκε η υπηρεσία να μειώσει τα κρεβάτια από 19 σε 13. Σημειώνεται ότι η Α' ΜΕΘ δυναμικότητας 19 κλινών, για να λειτουργεί με συνθήκες ασφάλειας, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό, θα έπρεπε να διαθέτει 76 νοσηλεύτριες κι όχι 28, όπως είναι σήμερα.

Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 500 κλίνες ΜΕΘ, ενώ, βάσει των υπολογισμών της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, χρειάζονται πάνω από 2.000. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Εταιρεία σε 18 από τις 26 μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας, το 73% δε διαθέτει το απαιτούμενο νοσηλευτικό προσωπικό, το 33% έχει έλλειψη σε γιατρούς, ενώ το 50% σε μηχανήματα. Επίσης, διαπίστωσε ότι παρ' όλο που υπάρχουν τόσες ελλείψεις, κρατιούνται κλειστά και αχρησιμοποίητα κρεβάτια, τα οποία μαζί με τα μηχανήματα που τα συνοδεύουν, κοστίζουν 150.000 ευρώ το ένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ