Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Το σωματείο καταγγέλλει τα ιδιωτικά ιατρεία

Την αντίθεσή τους στα ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων.

«Θεωρούμε ότι είναι ένας θεσμός που προκαλεί διαστροφή στην κλίμακα των αξιών που με αγώνες έχει κατακτήσει ο λαός μας», επισημαίνει το σωματείο και υπογραμμίζει πως κάνει λάθος η κυβέρνηση, αν νομίζει ότι η εργατική τάξη είναι αποχαυνωμένωη.

«Από τις μικρές μας δυνάμεις σαν σύλλογος θα συμβάλλουμε με άλλα Σωματεία - Συνδικάτα και τοπικούς φορείς, ώστε να ανατραπεί ο εξαθλιωτικός αυτός θεσμός», τονίζει το σωματείο και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα και οι σουίτες είναι για τους Κοντομηνάδες και Βαρδινογιάννηδες».

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και επιχειρηματιών στην Υγεία

Δηλώσεις με αφορμή την κόντρα της κυβέρνησης με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ότι δίνει τη μάχη εναντίον των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών γιατρών, όταν ανοίγει το δρόμο στον επιχειρηματικό τομέα της Υγείας -με τον οποίο βρίσκεται σε αγαστή συμφωνία- για να αποκτήσει ακόμα περισσότερες θέσεις στα νοσοκομεία από όσες είχε τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Γιάννενα.

Στην επικαιρότητα βρίσκεται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους πανεπιστημιακούς γιατρούς είπε η Αλ. Παπαρήγα και υπογράμμισε: «Είναι μια πλευρά ενός συνολικού ζητήματος και δεν πρέπει να μας κρύψει την ουσία του προβλήματος στην Υγεία, που είναι ενιαίο πρόβλημα με το εισόδημα και με το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων». «Η κυβέρνηση, συνέχισε, εμφανίζεται με το λογικοφανές επιχείρημα: "Κύριοι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν μπορείτε να είσαστε στα Πανεπιστήμια και να έχετε και τα ιδιωτικά σας ιατρεία και την ιδιωτική σας πελατεία". Εμείς συμφωνούμε και υπερθεματίζουμε στο εξής: "Κύριοι πανεπιστημιακοί γιατροί θα είστε πλήρους υποχρεωτικής και αποκλειστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία, στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οχι στο δημόσιο τυπικά και ιδιωτικοποιημένο στην ουσία. Από κει και πέρα να δούμε, βεβαίως, τους μισθούς και την εξέλιξή σας. Να μη δουλεύετε απ' το ένα ως το άλλο πρωί για να βγάζετε πολλά λεφτά". Ο πανεπιστημιακός γιατρός, όπως και ο απλός εργάτης, πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο, να ανανεώνεται πνευματικά και σωματικά, για να μπορεί να φέρνει σε πέρας το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει».

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα είπε: «Η κυβέρνηση καλεί τους πανεπιστημιακούς να έρθουν να δουλέψουν ιδιωτικά μέσα στα νοσοκομεία. Αλλά αυτό δεν είναι ιδιωτική απασχόληση; Δηλαδή, δημιουργεί έναν ιδιωτικό τομέα μέσα στα νοσοκομεία και η διαμάχη είναι να έρθετε να δουλέψετε εδώ. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί ξεκινούν από τη λογική -με την οποία εμείς δε συμφωνούμε- ότι από τη στιγμή που ζούμε μέσα στον καπιταλισμό και υπάρχουν ελεύθερα επαγγέλματα πρέπει να ισχύει και για μας. Εμείς υποστηρίζουμε υποχρεωτικά και μόνο πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο δημόσιο σύστημα, με καλές αμοιβές, καλές συνθήκες, με καλό κλίμα».

«Η κυβέρνηση, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα εμφανίζεται ότι δίνει τη μάχη εναντίον των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών γιατρών, όταν ανοίγει το δρόμο στον επιχειρηματικό τομέα της Υγείας να αποκτήσει ακόμα περισσότερες θέσεις στα νοσοκομεία από όσες είχε, να ισχυροποιείται και να γίνεται κράτος εν κράτει στον τομέα αυτό. Ανοίγει μέτωπο με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς όταν με τους επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας, βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία».

Με αφορμή τα απογευματινά ιατρεία η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Εμείς θεωρούμε πως τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν 24 ώρες. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Αλλά η 24ωρη λειτουργία δε θα γίνει βάζοντας μέσα στα νοσοκομεία τον ιδιωτικό τομέα. Θα λειτουργεί με δωρεάν και επιστημονικά άρτιες υπηρεσίες και όσο -πολύ περισσότερο από σήμερα- προσωπικό που χρειάζεται. Είναι άλλο πράγμα το ωράριο του γιατρού. Η λειτουργία του νοσοκομείου πρέπει να είναι πλήρης».

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: «Το νοσοκομείο πρέπει να ασχολείται με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Βάζουν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, για τις απλές επισκέψεις. Για μας υπάρχει και η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Βεβαίως, θα μπορούν να γίνονται στα νοσοκομεία και εξετάσεις ατομικές από τη στιγμή όμως που η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα έχει εκπληρώσει το ρόλο της».

ΙΚΑ
Σε ετοιμότητα οι συμβασιούχοι γιατροί

Σε αγωνιστική ετοιμότητα μέχρι την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου καλεί με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Συμβασιούχων Ιατρών ΙΚΑ Αττικής τα μέλη του, μετά και την άκαρπη συνάντηση που είχε προχτές με τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα.

Ο Σύλλογος ενημερώνει ότι ο υπουργός ήταν σαφής στο ότι το υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα από τα αιτήματα του κλάδου παραπέμποντάς στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που ετοιμάζεται και θα είναι έτοιμο σύντομα και ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεν ετοιμάζει κανένα νομοσχέδιο για μονιμοποιήσεις για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Κατόπιν αυτών, ο Σύλλογος καλεί σε νέους αγώνες για ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κατοχύρωση όλων των συμβασιούχων, επιστημονική και μισθολογική αναβάθμιση όλων των γιατρών του ΙΚΑ, για τη συμμετοχή του συλλόγου στη διαμόρφωση του πλαισίου για την ΠΦΥ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Αναμενόμενη η «εκεχειρία»

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα έχει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης

Κανονική ήταν χτες η λειτουργία στο Λαϊκό Νοσοκομείο
Κανονική ήταν χτες η λειτουργία στο Λαϊκό Νοσοκομείο
Τελικά η «τεταμένη ατμόσφαιρα» - που διαμορφώθηκε κυρίως από μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης - μεταξύ κυβέρνησης και πανεπιστημιακών γιατρών έμεινε χωρίς επεισόδια συγκρούσεων, καθώς οι πρωταγωνιστές προτίμησαν το «μετριοπαθή συναινετικό και ρεαλιστικό διάλογο», όπως πρότεινε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για συμφωνίες που γίνονται - παρά τους ασυμβίβαστους λεονταρισμούς ένθεν κακείθεν - τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο με ορίζοντα τις 31.1.2002, που το Συμβούλιο της Επικρατείας θ' αποφασίσει τελεσίδικα σχετικά με την προσφυγή του Πανεπιστημίου Αθήνας κατά της διάταξης του νόμου 2889/01, που απαγορεύει την παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές μονάδες υγείας.

Ωστόσο, αυτή την ένταση τη χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως όχημα για την προώθηση των σχεδίων της στην υγεία. Αποκαλυπτικός ήταν εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Η παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν είναι δυνατή, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό λέει η λογική, αυτό λέει και το γεγονός ότι η πολιτεία προσφέρει τις υποδομές για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Γι' αυτό πήραμε αποφάσεις, ψηφίστηκε νόμος και ο καθένας πρέπει να κάνει τις επιλογές του και να μην επιδιώκει τα οφέλη και από τα δύο συστήματα χωρίς υποχρεώσεις. Ο καθένας - κατέληξε ο πρωθυπουργός - πρέπει τώρα να συμμορφωθεί σε αυτό που έχει αποφασιστεί».

Επίσης ο Κ. Σημίτης είπε ότι «ένα μέρος της μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας, το οποίο εκκρεμεί, είναι η διαμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που βρίσκεται σε επεξεργασία». «Ο υπουργός Υγείας, συνέχισε ο Κ. Σημίτης, πρότεινε και συμφώνησα να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν ολοκληρωθεί η προετοιμασία και τότε θα συζητήσουμε τις νέες προτάσεις και γενικά την πορεία της μεταρρύθμισης».

Χτες στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου η απαγόρευση σε πανεπιστημιακούς γιατρούς να κάνουν εγχειρήσεις πυροδότησε την περασμένη Δευτέρα (21.1.2002) την ένταση και την επέμβαση της αστυνομίας, επικράτησε ηρεμία. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί πήγαν στο νοσοκομείο με τους φοιτητές τους και έκαναν το «εκπαιδευτικό τους έργο», αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις. Προσπαθώντας να τηρήσει τα προσχήματα ο πρόεδρος του Α` ΠΕΣΥ Λ. Λιαρόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον διοικητή του Λαϊκού Νοσοκομείου Σπ. Μακρυγιώργο, ανέφερε ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί έκαναν χτες μόνο τα επείγοντα χειρουργεία και χωρίς την παρουσία φοιτητών στα χειρουργεία. Πάντως, παρ' όλα αυτά, δήλωσε ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η εγκύκλιος, ότι διακρίνει καλή διάθεση από τους πανεπιστημιακούς και ελπίζει να μη φτάσουν στα άκρα.

Στο ίδιο κλίμα ο Αθ. Γιαννόπουλος, πανεπιστημιακός γιατρός στο Λαϊκό και βουλευτής της ΝΔ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εξελίχθηκαν όλα ομαλά χτες στο νοσοκομείο και ότι το εκπαιδευτικό έργο έγινε κανονικά. «Επρυτάνευσε φαίνεται τη νύχτα η λογική» είπε ο Αθ. Γιαννόπουλος.

  • Οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή τους από όλα τα καθήκοντά τους μέχρι τις 31.1.2002.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ