Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αγαστή συνεργασία κυβέρνησης και επιχειρηματιών στην Υγεία

Δηλώσεις με αφορμή την κόντρα της κυβέρνησης με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς

Η κυβέρνηση εμφανίζεται ότι δίνει τη μάχη εναντίον των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών γιατρών, όταν ανοίγει το δρόμο στον επιχειρηματικό τομέα της Υγείας -με τον οποίο βρίσκεται σε αγαστή συμφωνία- για να αποκτήσει ακόμα περισσότερες θέσεις στα νοσοκομεία από όσες είχε τόνισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα Γιάννενα.

Στην επικαιρότητα βρίσκεται η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους πανεπιστημιακούς γιατρούς είπε η Αλ. Παπαρήγα και υπογράμμισε: «Είναι μια πλευρά ενός συνολικού ζητήματος και δεν πρέπει να μας κρύψει την ουσία του προβλήματος στην Υγεία, που είναι ενιαίο πρόβλημα με το εισόδημα και με το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων». «Η κυβέρνηση, συνέχισε, εμφανίζεται με το λογικοφανές επιχείρημα: "Κύριοι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν μπορείτε να είσαστε στα Πανεπιστήμια και να έχετε και τα ιδιωτικά σας ιατρεία και την ιδιωτική σας πελατεία". Εμείς συμφωνούμε και υπερθεματίζουμε στο εξής: "Κύριοι πανεπιστημιακοί γιατροί θα είστε πλήρους υποχρεωτικής και αποκλειστικής απασχόλησης στα νοσοκομεία, στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Οχι στο δημόσιο τυπικά και ιδιωτικοποιημένο στην ουσία. Από κει και πέρα να δούμε, βεβαίως, τους μισθούς και την εξέλιξή σας. Να μη δουλεύετε απ' το ένα ως το άλλο πρωί για να βγάζετε πολλά λεφτά". Ο πανεπιστημιακός γιατρός, όπως και ο απλός εργάτης, πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο, να ανανεώνεται πνευματικά και σωματικά, για να μπορεί να φέρνει σε πέρας το δύσκολο έργο που αναλαμβάνει».

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα είπε: «Η κυβέρνηση καλεί τους πανεπιστημιακούς να έρθουν να δουλέψουν ιδιωτικά μέσα στα νοσοκομεία. Αλλά αυτό δεν είναι ιδιωτική απασχόληση; Δηλαδή, δημιουργεί έναν ιδιωτικό τομέα μέσα στα νοσοκομεία και η διαμάχη είναι να έρθετε να δουλέψετε εδώ. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί ξεκινούν από τη λογική -με την οποία εμείς δε συμφωνούμε- ότι από τη στιγμή που ζούμε μέσα στον καπιταλισμό και υπάρχουν ελεύθερα επαγγέλματα πρέπει να ισχύει και για μας. Εμείς υποστηρίζουμε υποχρεωτικά και μόνο πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο δημόσιο σύστημα, με καλές αμοιβές, καλές συνθήκες, με καλό κλίμα».

«Η κυβέρνηση, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα εμφανίζεται ότι δίνει τη μάχη εναντίον των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών γιατρών, όταν ανοίγει το δρόμο στον επιχειρηματικό τομέα της Υγείας να αποκτήσει ακόμα περισσότερες θέσεις στα νοσοκομεία από όσες είχε, να ισχυροποιείται και να γίνεται κράτος εν κράτει στον τομέα αυτό. Ανοίγει μέτωπο με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς όταν με τους επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας, βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία».

Με αφορμή τα απογευματινά ιατρεία η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Εμείς θεωρούμε πως τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν 24 ώρες. Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Αλλά η 24ωρη λειτουργία δε θα γίνει βάζοντας μέσα στα νοσοκομεία τον ιδιωτικό τομέα. Θα λειτουργεί με δωρεάν και επιστημονικά άρτιες υπηρεσίες και όσο -πολύ περισσότερο από σήμερα- προσωπικό που χρειάζεται. Είναι άλλο πράγμα το ωράριο του γιατρού. Η λειτουργία του νοσοκομείου πρέπει να είναι πλήρης».

Και η Αλ. Παπαρήγα κατέληξε: «Το νοσοκομείο πρέπει να ασχολείται με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Βάζουν τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία, για τις απλές επισκέψεις. Για μας υπάρχει και η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Βεβαίως, θα μπορούν να γίνονται στα νοσοκομεία και εξετάσεις ατομικές από τη στιγμή όμως που η πρωτοβάθμια περίθαλψη θα έχει εκπληρώσει το ρόλο της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ