Παρασκευή 25 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Αναμενόμενη η «εκεχειρία»

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα έχει την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης

Κανονική ήταν χτες η λειτουργία στο Λαϊκό Νοσοκομείο
Κανονική ήταν χτες η λειτουργία στο Λαϊκό Νοσοκομείο
Τελικά η «τεταμένη ατμόσφαιρα» - που διαμορφώθηκε κυρίως από μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης - μεταξύ κυβέρνησης και πανεπιστημιακών γιατρών έμεινε χωρίς επεισόδια συγκρούσεων, καθώς οι πρωταγωνιστές προτίμησαν το «μετριοπαθή συναινετικό και ρεαλιστικό διάλογο», όπως πρότεινε και η αξιωματική αντιπολίτευση. Πρόκειται για συμφωνίες που γίνονται - παρά τους ασυμβίβαστους λεονταρισμούς ένθεν κακείθεν - τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο με ορίζοντα τις 31.1.2002, που το Συμβούλιο της Επικρατείας θ' αποφασίσει τελεσίδικα σχετικά με την προσφυγή του Πανεπιστημίου Αθήνας κατά της διάταξης του νόμου 2889/01, που απαγορεύει την παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές μονάδες υγείας.

Ωστόσο, αυτή την ένταση τη χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως όχημα για την προώθηση των σχεδίων της στην υγεία. Αποκαλυπτικός ήταν εξάλλου ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Η παράλληλη απασχόληση των πανεπιστημιακών γιατρών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν είναι δυνατή, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό λέει η λογική, αυτό λέει και το γεγονός ότι η πολιτεία προσφέρει τις υποδομές για ένα συγκεκριμένο σκοπό. Γι' αυτό πήραμε αποφάσεις, ψηφίστηκε νόμος και ο καθένας πρέπει να κάνει τις επιλογές του και να μην επιδιώκει τα οφέλη και από τα δύο συστήματα χωρίς υποχρεώσεις. Ο καθένας - κατέληξε ο πρωθυπουργός - πρέπει τώρα να συμμορφωθεί σε αυτό που έχει αποφασιστεί».

Επίσης ο Κ. Σημίτης είπε ότι «ένα μέρος της μεταρρύθμισης στο χώρο της υγείας, το οποίο εκκρεμεί, είναι η διαμόρφωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που βρίσκεται σε επεξεργασία». «Ο υπουργός Υγείας, συνέχισε ο Κ. Σημίτης, πρότεινε και συμφώνησα να έρθει το θέμα προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν ολοκληρωθεί η προετοιμασία και τότε θα συζητήσουμε τις νέες προτάσεις και γενικά την πορεία της μεταρρύθμισης».

Χτες στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου η απαγόρευση σε πανεπιστημιακούς γιατρούς να κάνουν εγχειρήσεις πυροδότησε την περασμένη Δευτέρα (21.1.2002) την ένταση και την επέμβαση της αστυνομίας, επικράτησε ηρεμία. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί πήγαν στο νοσοκομείο με τους φοιτητές τους και έκαναν το «εκπαιδευτικό τους έργο», αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις. Προσπαθώντας να τηρήσει τα προσχήματα ο πρόεδρος του Α` ΠΕΣΥ Λ. Λιαρόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον διοικητή του Λαϊκού Νοσοκομείου Σπ. Μακρυγιώργο, ανέφερε ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί έκαναν χτες μόνο τα επείγοντα χειρουργεία και χωρίς την παρουσία φοιτητών στα χειρουργεία. Πάντως, παρ' όλα αυτά, δήλωσε ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα η εγκύκλιος, ότι διακρίνει καλή διάθεση από τους πανεπιστημιακούς και ελπίζει να μη φτάσουν στα άκρα.

Στο ίδιο κλίμα ο Αθ. Γιαννόπουλος, πανεπιστημιακός γιατρός στο Λαϊκό και βουλευτής της ΝΔ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εξελίχθηκαν όλα ομαλά χτες στο νοσοκομείο και ότι το εκπαιδευτικό έργο έγινε κανονικά. «Επρυτάνευσε φαίνεται τη νύχτα η λογική» είπε ο Αθ. Γιαννόπουλος.

  • Οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή τους από όλα τα καθήκοντά τους μέχρι τις 31.1.2002.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ