Πέμπτη 25 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Καθημερινή διαμαρτυρία στο «Αγλαΐα Κυριακού»

Καθημερινές παραστάσεις διαμαρτυρίας και συμβολικές καταλήψεις στο γραφείο της διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» πραγματοποιούν από σήμερα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, σύμφωνα με απόφαση της χθεσινής γενικής τους συνέλευσης.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της διοίκησης να γενικεύσει τις υπερωρίες των εργαζομένων, εντατικοποιώντας ακόμα περισσότερο τη δουλιά των εργαζομένων του νοσοκομείου που λειτουργεί με κενές το 30% των οργανικών θέσεων του. Επισημαίνουν ότι έχουν οδηγηθεί στα όρια της εξάντλησης, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι στο νοσηλευτικό και τεχνικό προσωπικό οφείλονται κατά μέσο όρο 100 ρεπό.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Εκχώρηση τομέων πριν τη λειτουργία!

Το Νοσοκομείο Χαϊδαρίου «θα έχει ιδιοκτήτη τον ελληνικό λαό» έλεγε με στόμφο ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας στις 22.4.2002, που το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη λειτουργία του με γιατρούς και προσωπικό του ΕΣΥ, ύστερα απ' την άρνηση των πανεπιστημιακών γιατρών σε αυτό.

Κι όμως η κυβέρνηση χωρίς να ρωτήσει τον «ιδιοκτήτη», είχε εκχωρήσει τομείς της καθαριότητας και της σίτισης σε ιδιώτες. Το αποκάλυψε χτες ο Π. Πεντέλης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας στη συγκέντρωση που έγινε στο Νοσοκομείο Πατησίων. «Διαγράφτηκαν απ' τον οργανισμό 310 θέσεις για την καθαριότητα και τη σίτιση και οι τομείς αυτοί θα δοθούν σε εταιρίες» είπε ο Π. Πεντέλης, καθώς στη συγκέντρωση στο Πατησίων έγινε συζήτηση για τη μεταφορά ή όχι κλινικών πιθανά και προς το Χαϊδάρι.

Η υπουργική απόφαση με τον Οργανισμό του Νοσοκομείου Χαϊδαρίου δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως» 406 της 3.4.2002 - δηλαδή 19 μέρες πριν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Οργανισμός προβλέπει τη λειτουργία του νοσοκομείου με πανεπιστημιακές και κλινικές του ΕΣΥ, γεγονός που αποκαλύπτει πως η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους πανεπιστημιακούς είχε άλλες επιδιώξεις.

Ο Π. Πεντέλης υπογράμμισε ότι το κλείσιμο των νοσοκομείων έρχεται ως συνέπεια του νόμου 2889/2001 που αντιμετωπίζει για πρώτη φορά ισότιμα τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οπως υπογράμμισε, υπάρχει γιγάντωση του επιχειρηματικού τομέα και σε αυτούς τους σχεδιασμούς πρέπει να υπάρξουν κάποιες μειώσεις. Ετσι αρχίζουν απ' τα μικρά νοσοκομεία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Αποκρούουν τον αυταρχισμό

Την απόφαση για 24ωρη απεργία την 1η του Μάη πήρε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».

Με τη συμμετοχή τους στην πανεργατική κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» απαντούν και στον αυταρχισμό της διοίκησης, που εκδηλώνεται με τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για να διερευνήσει ποιος άνοιξε την πόρτα του νοσοκομείου! Ακόμα οι εργαζόμενοι διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις καθώς οι αυξήσεις του 2,5% αποτελούν κοροϊδία.

Ζητούν επίσης πρόσληψη προσωπικού και το χαρακτηρισμό των νοσοκομείων ως ανθυγιεινών χώρων.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Τα συλλείτουργα της συρρίκνωσης

Η διαδικασία των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων, που προβλέπει ο νόμος 2889/2001, αρχίζει από το νοσοκομείο Πατησίων το οποίο θα ενοποιηθεί με το νοσοκομείο «Παμμακάριστος»

Στο μέλλον δε θα υπάρχει ούτε ταμπέλα του νοσοκομείου
Στο μέλλον δε θα υπάρχει ούτε ταμπέλα του νοσοκομείου
«Θα μας βρείτε απέναντι, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής που κράτησαν αυτό το νοσοκομείο εδώ και 20 χρόνια».

Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Πατησίων στην κυβέρνηση, που διά χειρός διοικητή Π. Παπαθανασίου τους ενημέρωσε ότι θα ενοποιηθεί με το παρακείμενο νοσοκομείο «Παμμακάριστος». Βέβαια, η φιλολογία περί αλλαγής και της μετατροπής του νοσοκομείου σε διαγνωστικό κέντρο ή γηριατρικό νοσοκομείο συμπορεύεται με σχεδιασμούς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας που φέρουν το γενικό τίτλο του εκσυγχρονισμού και της αναβάθμισης του ΕΣΥ.

Μια τέτοια φιλολογία είχε αναπτυχθεί τον περασμένο Φλεβάρη όταν υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι το νοσοκομείο θα μετατραπεί σε γηριατρική κλινική. Τότε (1.2.2002) ο Π. Παπαθανασίου με έγγραφό του προς τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και το σωματείο των εργαζομένων έλεγε ότι είχε τη διαβεβαίωση του προέδρου του Α' ΠεΣΥ, Λ. Λιαρόπουλου, ότι το νοσοκομείο «δεν κινδυνεύει να κλείσει ή να αλλάξει μορφή». Ωστόσο όμως στο έγγραφό του ανέφερε -κάτι που, ίσως, δεν αξιολογήθηκε όσο έπρεπε - και τα εξής: «Εκτός αυτών από εμάς περιμένει (ο κ. Λιαρόπουλος) να αναπτύξουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο με προτάσεις για τη βελτίωση και την ανάπτυξη του νοσοκομείου μας. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού η συνεργασία όλων σας κρίνεται απαραίτητη».

Και αίφνης το «επιχειρησιακό σχέδιο» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση δημοσιοποιήθηκε από το διοικητή στις 18.4.2002. «Το νοσοκομείο μας -αναφέρει στην ανακοίνωσή του- δε θα κλείσει. Οχι μόνο δε θα κλείσει, αλλά θα αναβαθμιστεί και θα συλλειτουργεί με το νοσοκομείο "Παμμακάριστος". Μακροχρόνια μάλλον θα υπάρχει μόνο ένα ενιαίο νοσοκομείο. Πότε και πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό δεν είναι σήμερα γνωστό. Αυτό το θέμα συζητιέται στο ΠεΣΥ και με πρόσκληση του υπογράφοντα από το ΠεΣΥ. Το ΠεΣΥ έχει την αρμοδιότητα σε αυτά τα θέματα. Οταν θα ολοκληρωθεί το στρατηγικό σχέδιο θα ενημερωθείτε. Εως τότε θα μείνω διοικητής εδώ για να αντιπροσωπεύω το νοσοκομείο μας. Αυτό είναι το καθήκον μου προς εσάς και την πολιτεία».

Την πρώτη απάντηση έδωσαν ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και οι δέκα διευθυντές των ιατρικών τμημάτων του νοσοκομείου με κοινή επιστολή τους προς το διοικητή, στην οποία αναφέρουν: «Διαπιστώνουμε ότι από το Α' ΠεΣΥ έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις που αφορούν την τύχη του νοσοκομείου μας και ότι κάποιοι αποφασίζουν για μας, χωρίς στοιχειωδώς να έχουν ζητήσει τη γνώμη μας. Επειδή κ. διοικητά δεν είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουμε απλοί θεατές σε αυτά που οι τεχνοκράτες του Α' ΠεΣΥ πρόκειται να αποφασίσουν, ζητούμε από σας άμεση και ουσιαστική ενημέρωση, ώστε και προτάσεις να υπάρξουν και να σταματήσει η όποια κινδυνολογία και παραπληροφόρηση».

Χτες στο νοσοκομείο έγινε συγκέντρωση με πρωτοβουλία του σωματείου στην οποία παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Οι εργαζόμενοι απέδειξαν και με στατιστικά στοιχεία την προσφορά του νοσοκομείου στην ευρύτερη περιοχή, παρότι παραμένουν κενές το 48% των οργανικών θέσεων! Κάθε χρόνο νοσηλεύονται 4.800 ασθενείς, εκ των οποίων 10% είναι άποροι ή μετανάστες. Κάθε μήνα σε μέρες μη εφημερίας αντιμετωπίζονται 2.500 περιστατικά και στις μέρες της εφημερίας αντιμετωπίζονται 1.500 περιστατικά.

«Είμαστε υπέρ της αναβάθμισης και όχι του κλεισίματος», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Στ. Κουτσιουμπέλης.

Καταλυτικός ήταν ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Δ. Μαντζουράτος, που έχει πολύχρονη υπηρεσία: «Βαρέθηκα, είπε, ν' ακούω τα περί "συντεχνιών". Τ' άκουσα το 1974 από το μακαρίτη τον Παπαληγούρα. Το ξανάκουσα το 1984 από τον Αυγερινό -γι' αυτό κι έγινε τέτοιο ΕΣΥ. Δε με ενδιαφέρει σε ποιο νοσοκομείο θα δουλέψω. Εκείνο που πρέπει να πω είναι ότι υπάρχουν χίλιοι δυο λόγοι που πρέπει να παραμείνει το νοσοκομείο».

Ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος τώρα του σωματείου των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και παλιότερα γιατρός στο 7ο θεραπευτήριο του ΙΚΑ θύμισε τους αγώνες των φορέων της περιοχής για την ανάπτυξη ενός άξονα του δημόσιου συστήματος υγείας που θα έχει ως βάση τα νοσοκομεία «Αγία Ολγα», Πατησίων, «Παμμακάριστο» και το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ.

«Η περιοχή περιμένει το μήνυμα για να δείξει την ίδια αποφασιστικότητα που έχει δείξει στο παρελθόν για το νοσοκομείο της» τόνισε η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Βάσω Φιλιππάτου.

Γιατροί και εργαζόμενοι αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο, στην οποία θα υπάρξει απάντηση για την τύχη του νοσοκομείου.

Τέλος έγινε δεκτή πρόταση του προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Στ. Τσούκαλου, να γίνει συγκέντρωση των φορέων της περιοχής στην οποία θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, ούτως ώστε να υπάρξει άμεση αντίδραση σε περίπτωση αρνητικής απάντησης από τον υπουργό Υγείας.

Αναβλήθηκαν εκδρομές από την Κύπρο

Αναβάλλονται προσωρινά οι εκδρομές Κυπρίων μαθητών στην Ελλάδα που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα «λόγω της επιδημίας του επικίνδυνου εντεροϊού», ανέφερε χτεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Η ανακοίνωση έγινε από τον υπουργό Υγείας της Κύπρου Φρ. Σαββίδη, ύστερα από σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων και σε συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας της Ελλάδας Αλ. Παπαδόπουλο. Σε ό,τι αφορά τις εκδρομές που είναι προγραμματισμένες για τις επόμενες ημέρες, θα γίνει νέα σύσκεψη σήμερα το μεσημέρι, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, αφού μελετηθούν τα νέα δεδομένα.

Στις εκδρομές που ήταν προγραμματισμένες για χτες και σήμερα θα μετείχαν περίπου 600 παιδιά.

Κλείνουν σχολές δραματικής τέχνης, χορού και ωδεία

Από το υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε χτες ότι τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για το κλείσιμο των σχολείων όλης της χώρας μέχρι τις 26.4.2002 ισχύουν για προληπτικούς λόγους και για τα Ωδεία, τις Σχολές Δραματικής Τέχνης και τις Σχολές Χορού.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Δεκαήμερη αναστολή ασκήσεων

Προληπτικά είναι τα μέτρα που λαμβάνονται στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, στα πλαίσια της αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει προκύψει με τα κρούσματα ιογενούς μυοκαρδίτιδας, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιδημίας στο Στρατό.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου δήλωσε χθες ότι εκδίδεται σχετική εγκύκλιος διαταγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, μετά από συνεργασία με την Υγειονομική Υπηρεσία του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Σύμφωνα με αυτή, θα τηρηθούν αυστηρότερα οι όροι υγιεινής, ενώ θα ληφθούν και άλλα μέτρα προφύλαξης όσων υπηρετούν, από τον κίνδυνο της επιδημίας. Στόχος είπε ο υπουργός Αμυνας είναι να μην υπάρξει διάδοση του ιού μέσα στις Ενοπλες Δυνάμεις και διαβεβαίωσε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις».

Ο υφυπουργός Λ. Αποστολίδης διευκρίνισε ότι τα προληπτικά μέτρα επικεντρώνονται κυρίως στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων «όπου η εξάπλωση, ενδεχομένως, ενός τέτοιου παθογόνου παράγοντα μπορεί να έχει μία ιδιαίτερη σημασία». Ετσι σε όλους τους Κλάδους των ΕΔ, στο Στρατό Ξηράς, στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία εκδόθηκαν σχετικές οδηγίες, ώστε να βρίσκονται τα ιατρεία και τα νοσοκομεία σε ετοιμότητα, να ανασταλούν για δέκα μέρες οι επίπονες ασκήσεις και να τηρούνται όλοι οι κανόνες ατομικής και γενικότερης υγιεινής με περισσότερη σχολαστικότητα.

ΙΟΓΕΝΕΙΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Αμηχανία με δηλώσεις για ύφεση

Εφτά νέα κρούσματα με εκδηλώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας ανακοίνωσε χτες το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων

Eurokinissi

Για ύφεση των κρουσμάτων των ιογενών λοιμώξεων στη χώρα έκαναν λόγο χτες οι υπεύθυνοι του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ), την ώρα που ανέφεραν νέα κρούσματα και χωρίς να έχει πιστοποιηθεί επακριβώς η γενεσιουργός αιτία. Μάλιστα, οι δηλώσεις για ύφεση, που ακολούθησαν τα προχτεσινά μέτρα για κλείσιμο των σχολείων λόγω πιθανής επιδημίας, έγιναν στο φόντο της ανυπαρξίας παλιότερων στοιχείων ώστε να γίνει η σύγκριση και να αποφανθεί κάποιος ότι είναι επιδημία ή όχι.

Επιπλέον, οι ανακοινώσεις για ύφεση -- και τα συναφή της επιδημίας -- γίνονταν τη στιγμή που δεν υπήρχε η -- όπως λένε οι επιστήμονες -- ταυτοποίηση του ιού. Είναι μάλιστα αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Εκτορα Νασιώκα στον «902 Αριστερά στα FM», ο οποίος, απαντώντας στο ερώτημα για το χρονικό ορίζοντα των απαντήσεων, είπε: «Αυτός ο χρονικός ορίζοντας μπορεί να είναι αύριο, μπορεί να είναι και μεθαύριο, αλλά το παρακολουθούμε όλες τις ώρες το 24ωρο. Μπορεί να προδικάζουμε αλλά πρέπει να αποδειχτεί και στην πράξη. Να κάνουμε πρόβλεψη στον αέρα δεν είναι σωστό, είναι πάντως μια καλή πρόβλεψη και νομίζω πως θα επιβεβαιωθεί».

Επίσης, απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχουν στοιχεία από προηγούμενα χρόνια, ώστε να γίνει η σύγκριση, ο Εκτ. Νασιώκας είπε: «Ενα αρχείο που να έχει απολύτως πιστοποιημένα στοιχεία δεν υπάρχει και έτσι δεν μπορούμε να βγάλουμε και απολύτως τις συγκρίσεις, βεβαίως ότι αυτή η περίοδος έχει περισσότερα κρούσματα, αλλά συγκριτικά στοιχεία απολύτως δεν έχουμε και δεν μπορούμε να δώσουμε».

Και δε φτάνουν μόνον αυτά. Το υπουργείο Υγείας, παρά τις εργώδεις προσπάθειές του να αποδείξει ότι υπάρχει εγρήγορση και ότι τα μέτρα που πήρε είναι επαρκή, δεν ανακοίνωσε τίποτε για τις κατηγορίες εκείνες, όπως οι Τσιγγάνοι και οι μετανάστες, που είναι ευεπίφορες στις ιώσεις. Το κενό αυτό το κάλυψε με μια εγκύκλιο προς τις Υπηρεσίες Υγιεινής των νομαρχιών, που τις καλούσε να ενημερώσουν αυτούς τους πληθυσμούς.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένας συντονισμός ενός κράτους που λειτουργεί --όπως υποστήριξε προχτές ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος -- αποκαλύπτεται απ' το γεγονός ότι η Νομαρχία Αθηνών ενημερώθηκε για τα μέτρα απ' την τηλεόραση, ενώ μέχρι χτες το βράδυ δεν είχε ενημερωθεί για την περίφημη εγκύκλιο η νομάρχης Ελ. Μπεσμπέα.

Τα νέα κρούσματα

Χτες το απόγευμα το ΚΕΕΛ ανακοίνωσε εφτά νέα κρούσματα με εκδηλώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας και ενός ακόμα από τη Θεσσαλονίκη που διερευνάται. Ετσι αθροιστικά ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 40.

«Εάν ο ρυθμός δηλώσεων νέων κρουσμάτων παραμείνει, τις επόμενες μέρες, στα ίδια επίπεδα, θα μπορούμε να μιλάμε για ύφεση», ανέφερε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΚΕΕΛ, Γ. Σαρόγλου. Οπως παραδέχτηκε ο ίδιος όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων προκειμένου να γνωρίζουν οι επιστήμονες ποια είναι η παθογόνος αιτία.

Σύμφωνα με τον Γ. Σαρόγλου, χτες δηλώθηκαν 8 ακόμα περιστατικά ασθενών με εκδηλώσεις μυοκαρδίτιδας ή περικαρδίτιδας, που αφορούν ενήλικες. Βιολογικά δείγματα εστάλησαν στα εργαστήρια για να διερευνηθεί η αιτιολογία τους. Από τους ασθενείς αυτούς, 6 νοσηλεύονται, ο ένας εκδήλωσε τα συμπτώματα το Μάρτη και έχει βγει από το νοσοκομείο, ενώ είναι υπό διερεύνηση για το αν εντάσσεται στα ύποπτα κρούσματα μια ακόμα περίπτωση ασθενούς στη Θεσσαλονίκη.

Από τα καταγραμμένα χτεσινά περιστατικά τα τρία εκδηλώθηκαν στην Αττική, το ένα και το υπό διερεύνηση περιστατικό στη Θεσσαλονίκη, ένα στη Στερεά Ελλάδα, ένα στην Πελοπόννησο και ένα στην Κρήτη.

Σε ό,τι αφορά στα 29 από τα 32 συνολικά περιστατικά - ανάμεσά τους και τρία θανατηφόρα - που είχαν δηλωθεί προχτές από τον υπουργό Υγείας, ο Γ. Σαρόγλου ανέφερε ότι ήδη 7 ασθενείς έχουν εξέλθει από τα νοσοκομεία, 14 παρουσιάζουν κλινική βελτίωση και θα εξέλθουν από τα νοσοκομεία τις επόμενες μέρες. Παραμένουν 8 ασθενείς σε σταθερή κατάσταση, υπό παρακολούθηση. Ανέφερε ακόμα ότι η εντατική επιδημιολογική παρακολούθηση περιστατικών σε όλη τη χώρα συνεχίζεται, ενώ δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση στο πότε θα βγουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ώστε να γίνει η ακριβής ταυτοποίηση του ύποπτου ιού.

Οι υπεύθυνοι του ΚΕΕΛ, πάντως, δήλωσαν πως πάρθηκαν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για να μπορέσει να περιοριστεί η εξάπλωση των κρουσμάτων και πως έγινε στην Ελλάδα ό,τι ακριβώς γίνεται και στο εξωτερικό σε ανάλογες περιπτώσεις. Οταν ωστόσο ο Γ. Σαρόγλου ρωτήθηκε αν έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων σε... επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως ο επισιτισμός, αλλά και για πληθυσμούς που ζουν σε καταυλισμούς ή μετανάστες, ήταν σαφής: «Νομίζω ότι το μόνο που έλεγε το χθεσινό (σ.σ. προχθεσινό) δελτίο Τύπου και ο υπουργός Υγείας ήταν καθαρά όσον αφορά τη νεαρά ηλικία για τα σχολεία, σχολές κλπ. Ολες οι άλλες δραστηριότητες είναι ελεύθερες κανονικά».

Στη σύσκεψη πάντως που έγινε το πρωί στο ΚΕΕΛ με τους καθηγητές καρδιολογίας συμφωνήθηκε η μεθοδολογία που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των περιπτώσεων οι οποίες δηλώνονται για μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα στο ΚΕΕΛ, δηλαδή να απορριφθεί ή να επιβεβαιωθεί η σύνδεσή τους με τη συγκεκριμένη λοίμωξη. Στα πλαίσια αυτά εκδόθηκε «φύλλο ειδικής δήλωσης περίπτωσης», που θα κατανεμηθεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ