Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ενατη μέρα απεργίας των γιατρών

Για ένατη μέρα συνέχισαν, χτες, την απεργία διαρκείας οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Αίτημα των απεργών είναι ν' αναλάβουν οι διευθυντές των κλινικών και των εργαστηρίων την ευθύνη για την έκδοση και την εφαρμογή του προγράμματος εφημεριών, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες που υπάρχουν. Ζητούν, επίσης, να γίνουν άμεσα προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού για την πλήρη και ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Σήμερα το πρωί οι γιατροί του Πανεπιστημιακού θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση.

Ευθεία βολή κατά του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας

Ευθεία βολή κατά του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος της Υγείας, αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας, που αφορά στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων τις απογευματινές ώρες, στα πλαίσια των λεγόμενων δημόσιων νοσοκομείων (Θυμίζουμε ότι με τον νόμο 2869/2001 για τα ΠΕΣΥ, έχουν καταργηθεί τα δημόσια νοσοκομεία σαν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και έχουν μετατραπεί σε αποκεντρωμένες μονάδες των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας - ΠΕΣΥ). Σύμφωνα με την υπουργική αυτή απόφαση, οι διευθυντές, αναπληρωτές διευθυντές ΕΣΥ, επιμελητές Α` και Β`, καθώς και οι καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές και επίκουροι καθηγητές, θα μπορούν να ασκούν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις ιδιωτικό ιατρικό έργο.

Οι ασθενείς θα πληρώνουν για επίσκεψη μέχρι και 44.297 δρχ., ενώ για μεσαία χειρουργική επέμβαση σε νοσηλευόμενους ασθενείς θα πληρώνουν μέχρι και 51.112 δρχ. Τα χρήματα για ιατρικές επισκέψεις επιβαρύνουν αποκλειστικά και μόνο τον ασθενή, ενώ το σύνολο των δαπανών για διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις θα βαρύνει είτε τους ασφαλισμένους, είτε τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη για τα λαϊκά συμφέροντα, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η κυβέρνηση δεν έπαψε ούτε στιγμή να προπαγανδίζει αλλά και να νομοθετεί παράλληλα, τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, στα πλαίσια της πολιτικής της για συνολικότερες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Κύρια επιδίωξή της είναι η μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις και η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Η ελαχιστοποίηση της κρατικής επιχορήγησης. Για την κυβέρνηση «κοινωνικό κράτος» σημαίνει φτηνές και περιορισμένες υπηρεσίες Υγείας για τα πλέον εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα, αυστηροποιώντας τις προϋποθέσεις. Παροχές υγείας που θα συνδέονται όλο και περισσότερο με την αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων που η συνολικότερη πολιτική της κυβέρνησης πιέζει όλο και περισσότερο προς τα κάτω.

Την κρατική υποχρηματοδότηση, των «δημοσίων» κατά τ' άλλα νοσοκομείων, καλείται να ακριβοπληρώσουν για ακόμα μια φορά οι Ελληνες εργαζόμενοι και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Δεν είναι και λίγα αυτά που ήδη πληρώνουν, έτσι που το «δωρεάν» στην Υγεία να αποτελεί απλά και μόνο ένα κοσμητικό επίθετο. Την τελευταία τριετία η κρατική χρηματοδότηση, προς τα νοσοκομεία μειώθηκε σε ποσοστό 49%, ενώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο οι δαπάνες για περίθαλψη των ασφαλιστικών ταμείων αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, πληρώνουν στην κυριολεξία με το αίμα τους την ασυδοσία των καπιταλιστών και του κράτους τους, εξαιτίας των ανύπαρκτων μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλιάς.

Πληρώνουν τους άμεσους και έμμεσους φόρους, πληρώνουν τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Πληρώνουν τα «φακελάκια» στα νοσοκομεία. Πληρώνουν και απ' ευθείας τους ιδιώτες επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας και της Ασφάλισης. Πληρώνουν επιπλέον και ειδικό φόρο στον καπνό και το αλκοόλ για τη δήθεν χρηματοδότηση του ΕΣΥ.

Καλούνται για μια ακόμα φορά να ξαναπληρώσουν με τον πλέον επίσημο και προκλητικό τρόπο και στα πλαίσια του «δημόσιου» νοσοκομείου. «Τα δικαιώματα του πολίτη», «το χτύπημα της παραοικονομίας», «ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ», αποδεικνύονται προπαγανδιστικά τρικ της κυβέρνησης, για να περάσει με τα λιγότερα εμπόδια την αντιλαϊκή πολιτικής της.

Η κυβέρνηση, για να μετατρέψει σε συνένοχους της πολιτικής της τους υγειονομικούς, προσπαθεί να τους εξαγοράσει, να διαφθείρει συνειδήσεις, στις διάφορες ειδικότητες εργαζομένων στα νοσοκομεία.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια της συνολικότερης πολιτικής ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Η εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, η συρρίκνωση των αντίστοιχων παροχών, τα νέα εμπόδια στην πρόσβαση των υπηρεσιών Υγείας, η κρατική υποχρηματοδότηση, η συρρίκνωση κατακτήσεων του λαού, είναι προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη διευκόλυνση επενδύσεων των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην υγεία.

Για το εργατικό - λαϊκό κίνημα το πρόβλημα δεν είναι η καταλληλότητα των υπαρχόντων υποδομών, για να λειτουργήσει τα ιδιωτικά ιατρεία το απόγευμα στα διάφορα νοσοκομεία, ούτε αν το τιμολόγιο είναι ακριβότερο ή όχι απ' ό,τι στα ιδιωτικά, όπως λέγεται.

Το ζήτημα είναι η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα να αναπτύξουν την πάλη τους για τη διεκδίκηση ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας με έμφαση στην πρόληψη, στις υγιεινές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Ενα σύστημα που στο επίκεντρό του θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Το ζητούμενο και στη νοσοκομειακή περίθαλψη είναι η κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικής δράσης. Αυτός ο αγώνας είναι κοινός και των υγειονομικών και του λαού.


Λέττα ΜΕΘΩΝΙΟΥ
Αντιπρόεδρος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ

ΚΚΕ
Χρηματοδότηση από τους ασθενείς και τα ταμεία

Η απόφαση δυναμιτίζει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΕ του Κόμματος

«Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της πολιτικής εμπορευματοποίησης του συστήματος υγείας προχώρησε στο επόμενο βήμα με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων: Στην ιδιωτικοποίηση τμημάτων της λειτουργίας των νοσοκομείων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Με την υπουργική απόφαση, συνεχίζει η ανακοίνωση μέσα στα λεγόμενα δημόσια νοσοκομεία, μπορούν να λειτουργούν σε ιδιωτική βάση απογευματινά ιατρεία, εργαστήρια παντός τύπου, χειρουργεία για μικρές επεμβάσεις, που, τη μεν επίσκεψη που θα φτάνει μέχρι 45.000 δραχμές θα την πληρώνει απευθείας ο ασθενής, για δε τις άλλες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, θα πληρώνει είτε ο ασθενής, είτε το ασφαλιστικό ταμείο που υπάγεται. Στόχος της κυβέρνησης είναι το λεγόμενο δημόσιο σύστημα υγείας να χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από τους ασθενείς και από τα ασφαλιστικά ταμεία, που σε αυτά τη μεγαλύτερη εισφορά έχουν οι ασφαλισμένοι. Η επιπλέον αυτή επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων θα επιδεινώσει την ήδη άσχημη ταμειακή τους κατάσταση, θα τα οδηγήσει στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, αλλά και στην περικοπή των παροχών υγείας που κάλυπτε μέχρι σήμερα ο κλάδος υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Θα αυξηθούν τα φαινόμενα διαφθοράς και εξαγοράς όλων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας».

«Η λειτουργία, τονίζεται στην ανακοίνωση, των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων δυναμιτίζει τα θεμέλια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που είναι ανάγκη να αναπτυχθεί μέσα σε ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης του ιδιωτικού κεφαλαίου. Σύστημα υγείας τέτοιο, που θα καλύπτει πλήρως τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες όλου του πληθυσμού για πρόληψη, υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλιάς, δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου και αναβάθμιση της περίθαλψης σε όλα τα επίπεδα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας. Καλεί την εργατική τάξη και όλα τα λαϊκά στρώματα μέσα από τα σωματεία τους, τις επιτροπές αγώνα, να αντιπαλέψουν, να εμποδίσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά της σχέδια».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οχι στα νέα «χαράτσια» του υπουργείου Υγείας

Καλεί τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις να πάρουν πρωτοβουλίες και να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ακόμα ένα βήμα στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Υγείας, με αφορμή τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα Δημόσια Νοσοκομεία», επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

«Το σχέδιο, συνεχίζει η ανακοίνωση, της υπουργικής απόφασης που δόθηκε σε φορείς για έκφραση γνώμης, κάνει σαφέστατα λόγο για ιδιωτική δαπάνη απευθείας από τους ασθενείς για την απογευματινή επίσκεψη στο γιατρό στα δημόσια νοσοκομεία, της δαπάνης για διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις, τα χειρουργεία για μικρές επεμβάσεις κλπ. Εκ των υστέρων, και για όσους έχουν ασφαλιστική κάλυψη, θα επιστρέφεται ένα τμήμα των δαπανών τους! Είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση εισάγει την αντίληψη του πελάτη. Επιβάλλει την ανταποδοτική επιβάρυνση του κάθε πολίτη, για να περιορίσει στο ελάχιστο τις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη Δημόσια Υγεία. Το μέτρο αυτό οδηγεί και στην πρόσθετη επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων».

«Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενσωματώσει το ιατρικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, στη λογική της, μέσω της διανομής πόρων που θα μαζεύονται από τα νέα αυτά χαράτσια, τονίζει το ΠΑΜΕ. Οι παραπάνω επιλογές της δυναμιτίζουν τα θεμέλια της βασικής φροντίδας υγείας που είναι ανάγκη να περιφρουρηθεί ως Δημόσια».

Το ΠΑΜΕ είναι αντίθετο σε κάθε ρύθμιση που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας και η ανακοίνωση καταλήγει: «Απαιτούμε περισσότερα κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για Δημόσια Δωρεάν Υγεία. Καλούμε τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις να πάρουν πρωτοβουλίες και να αντιπαλέψουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Οχι στα αντιλαϊκά ανθυγιεινά σχέδια της κυβέρνησης».

ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ
Προς νέες κινητοποιήσεις

Ολομέλεια της διοίκησής της, προκειμένου να οριστεί η ημερομηνία έναρξης των νέων πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών του ΙΚΑ, συγκαλεί για τις 2/11/2001 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), όπως ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωσή της.

«Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, αναφέρεται στην ανακοίνωση, για μια ακόμα φορά διαμαρτύρεται εντονότατα για τον αποκλεισμό των 8.500 γιατρών ΙΚΑ από επίδομα εξομάλυνσης (60.000 δρχ. μηνιαίως) που ψηφίστηκε στη Βουλή, παρά τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των αρμοδίων προς τον κλάδο μας, για ίση τουλάχιστον μεταχείριση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο ίδρυμα».

«Μετά την απαράδεκτη και προκλητική αυτή ανισομεταχείριση, δηλώνει η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, αλλά και τον άκαρπο μακρόχρονο διάλογο του προηγούμενου μήνα, για τα βασικά αιτήματά μας (μονιμοποίηση συμβασιούχων, επαναχορήγηση επιδόματος βιβλιοθήκης, βαθμολόγιο κλπ), η Ομοσπονδία υποχρεώνεται να υλοποιήσει το ταχύτερο τη συνεδριακή απόφαση (6/10/2001) για έναρξη νέων πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών ΙΚΑ».

Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ τονίζει ότι πλέον οι πενιχρές αποδοχές των γιατρών ΙΚΑ (αντιστοιχούν στο 40% των αποδοχών των γιατρών των κρατικών νοσοκομείων) υποβαθμίζονται περαιτέρω έναντι και όλων των άλλων εργαζόμενων στο ίδρυμα και καλεί όσους μεθόδευσαν τη διάκριση αυτή να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τη νέα αναστάτωση που θα προκύψει στην περίθαλψη των 5,5 εκατ. ασφαλισμένων ΙΚΑ, από τις επικείμενες κινητοποιήσεις.

Μπαράζ αποφάσεων σε βάρος ασθενών και ταμείων
  • Χαράτσι 10 δισ. δραχμών στα ασφαλιστικά ταμεία για τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές
  • Με την απόφαση για τα απογευματινά ιατρεία νομιμοποιείται ένα βαρύ ατόπημα, δηλώνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Κ. Οικονόμου

Την κατακραυγή ξεσήκωσαν τα σχέδια της κυβέρνησης για τις επισκέψεις των ασθενών στα απογευματινά ιατρεία, που θα φτάνουν μέχρι και 44.000 δραχμές, καθώς και την προσπάθεια εμπορευματοποίησης των βασικότερων τομέων και υπηρεσιών μέσα στα νοσοκομεία που θα μείνουν κατ' όνομα μόνο δημόσια.

Εκτός από αυτά τα σχέδια ήδη η κυβέρνηση προωθεί σε πολλά επίπεδα την απαλλαγή του κράτους από αυτήν την ελάχιστη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων. Ετσι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς και πρώην υφυπουργός Εργασίας Ν. Φαρμάκης υπέγραψαν κοινή απόφαση με την οποία αυξάνονται από 8,7-25% τα νοσήλια (βλέπε και Πίνακα 1) που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία στις ιδιωτικές κλινικές (ΦΕΚ 1372/ 18.10.2001). Πρόκειται για μια απόφαση που επιβαρύνει κάθε χρόνο με 10 δισ. δραχμές τα ασφαλιστικά ταμεία και μόλις με 2,2 δισ. δραχμές τον κρατικό προϋπολογισμό για τους ασφαλισμένους τους δημοσίου.

Στη χώρα μας δραστηριοποιούνται 15.600 ιδιωτικές κλινικές -«μικρομεσαίου» μεγέθους- που στη συντριπτική τους πλειονότητα συνεργάζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση κρατώντας το νοσήλιο σε χαμηλά επίπεδα βολεύτηκε και η ίδια με χαμηλές δαπάνες στον ιδιωτικό τομέα για κάλυψη υγειονομικών υπηρεσιών, που σε ορισμένες περιπτώσεις προσβάλουν τον άρρωστο. Ετσι τώρα, με αυτό που κάνει, κάνει μια «ένεση» σε αυτές τις κλινικές αλλά και αυτό το βάρος το μεταθέτει στα ασφαλιστικά ταμεία.

Νομιμοποιείται ένα βαρύ ατόπημα


Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ) Κ. Οικονόμου δήλωσε στο «Μέγκα»: «Ο ΙΣΑ είναι αντίθετος με την άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται για ένα βαρύ ατόπημα που τώρα νομιμοποιείται».

Από τις πολλές δηλώσεις που έγιναν χτες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σημειώνουμε -για πολλούς λόγους - τη δήλωση του Τ. Αντωνόπουλου, προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων στο Λαϊκό Νοσοκομείο, στο «Σκάι 100,4»: «Αυτό που πάει να γίνει είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Για φανταστείτε το Λαϊκό Νοσοκομείο το απόγευμα να σφύζει από ζωντάνια - με την καλή έννοια το λέω - και να έρχεται η πρωτοβάθμια υγεία και να ανακατεύεται με την τριτοβάθμια φροντίδα υγείας που είναι ένα έμφραγμα επί παραδείγματι... Στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ποτέ τα ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία και να το πάρει χαμπάρι και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η κυβέρνηση: Ιδιωτικά ιατρεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, τρίζουν τα κόκαλα του αείμνηστου Γεννηματά γιατί από εκεί ερχόμαστε όλοι... Χωρίζει τους ασθενείς σε έχοντες και κατέχοντες.

Η «καραμέλα» της εξυγίανσης

Με την καραμέλα της εξυγίανσης και της διαφάνειας προσπάθησαν χτες στελέχη της κυβέρνησης να δικαιολογήσουν την επιχείρηση εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών υγείας.

Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο Χρ. Πρωτόπαπας ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν για το χαράτσι στα απογευματινά ιατρεία. «Το μέτρο αυτό αποβλέπει στη διαφάνεια και στην εξυγίανση» υποστήριξε ο Χρ. Πρωτόπαπας. Και όταν οι δημοσιογράφοι επέμεναν ότι αυτά τα ποσά δεν μπορούν να τα πληρώσουν οι συνταξιούχοι ο Χρ. Πρωτόπαπας μίλησε για εκείνον που θα χτυπήσει κάποιο απόγευμα και ως επείγον περιστατικό θα εξυπηρετηθεί στην εφημερία του νοσοκομείου.

«Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση είναι ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα», υποστήριξε ο νέος υφυπουργός Υγείας Εκτορας Νασιώκας μιλώντας χτες στον «Πλάνετ 104,5».

Ενώ όταν ρωτήθηκε ότι η επίσκεψη αυτή δεν καλύπτεται από τα περισσότερα ταμεία ο Εκτ. Νασιώκας απάντησε: «Πιστεύω ότι και αυτό με τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα μπορούν να το δουν και να το καλύπτει. Το κρίσιμο όμως θέμα δεν είναι αν το καλύπτει. Είναι ότι εξυγιαίνει και φέρνει στην επιφάνεια, στο φως της ημέρας υπόγειες συναλλαγές και διαδρομές».

Πίσω από την αναφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος κρύβεται το σπουδαιότερο μέρος των κυβερνητικών σχεδίων. Ηδη στο νόμο για τις προμήθειες των νοσοκομείων έχει περάσει διάταξη με την οποία επιτρέπεται η διεξαγωγή των εργαστηριακών εξετάσεων των ασφαλιστικών εταιριών και με ειδικό τιμολόγιο στη διάρκεια των απογευματινών ιατρείων. Γιατί λοιπόν να μη θεσπίσει τις επισκέψεις για όσους έχουν ιδιωτική ασφάλιση;

ΝΔ και ΣΥΝ

Ο Ν. Κακλαμάνης, βουλευτής της ΝΔ, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την αναλγησία της κυβέρνησης που διαχωρίζει τους πολίτες στις κατηγορίες των εχόντων και μη εχόντων και δηλώνει ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει άμεσα αυτή τη ρύθμιση.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ με ανακοίνωσή του υιοθετεί το προκάλυμμα της κυβερνητικής απόφασης περί ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων εντούτοις όμως καλεί την κυβέρνηση να μην προωθήσει την απόφαση για τα απογευματινά ιατρεία.

ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Σήμερα η στάση εργασίας

Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση στο προαύλιο του νοσοκομείου, πραγματοποιούν σήμερα οι γιατροί του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, απαντώντας στο αδιέξοδο που έχει περιέλθει το νοσοκομείο, από την έλλειψη συνθετικών και αναλώσιμων υλικών, αλλά και από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Ηδη, και από τις αρχές της βδομάδας, έχει ανασταλεί η λειτουργία των χειρουργείων του νοσοκομείου.

Οι γιατροί του νοσοκομείου διεκδικούν:

  • Αμεση αποπληρωμή των χρεών του νοσοκομείου και γενναία οικονομική του ενίσχυση.
  • Αμεση κάλυψη των αναγκών σε νοσηλευτικό προσωπικό, στα διάφορα τμήματα του νοσοκομείου.
  • Αμεση έναρξη εργασιών για την αποπεράτωση του νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και άμεση προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων του υπάρχοντος ΤΕΠ.
  • Αμεση έναρξη εργασιών για την αποκατάσταση των τμημάτων του νοσοκομείου που έχουν πληγεί από τους σεισμούς.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ασθενών εξαιτίας της έλλειψης ιατρικών υλικών και προσωπικού στο νοσοκομείο, διέταξε στο μεταξύ χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Αντ. Λιόγας.

Οι γιατροί, μέλη της πενταμελούς επιτροπής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο, κλήθηκαν από τον εισαγγελέα Λ. Νικολόπουλο, που ανέλαβε τη διερεύνηση της υπόθεσης, να καταθέσουν όσα στοιχεία διαθέτουν για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ