Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Εγκληματικές οι επιλογές της κυβέρνησης

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, από την Κεφαλονιά που βρίσκεται από χθες για περιοδεία, σχολιάζοντας τις χθεσινές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, δήλωσε τα εξής:

«Ολα τα πράγματα δείχνουν ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ούτε τελείωσε ούτε θα τελειώσει. Και, μάλιστα, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε μια ευρύτερη κλιμάκωση. Αυτό το συμπέρασμα το βγάζουμε και από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ανήγγειλε ότι θα στείλει πλοίο στον Αραβικό Κόλπο, θα στείλει δυνάμεις στο Κόσσοβο, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θέλουν να μεταφέρουν τον αμερικάνικο στρατό του Κοσσυφοπεδίου στη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ ανοίγουν το μέτωπο του Κόλπου και η ελληνική κυβέρνηση προθυμότατα συμμετέχει. Θεωρούμε εγκληματικές αυτές τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. Οποιο κόστος κι αν έχουν, η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πρέπει να μείνουν μακριά από έναν πόλεμο διαρκείας, από μια πολυεπιθετικότητα, η οποία, τελικά, θα μετατρέψει σε θύμα και την Ελλάδα».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Να αποφασίσει η Βουλή για αποστολή ένοπλης δύναμης στο εξωτερικό

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, αναφορικά με την έγκριση της Βουλής για την αποστολή ένοπλης δύναμης στο εξωτερικό, κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Παναγιώτης Κρητικός.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρεται:

«Σε όλες τις δημοκρατίες του κόσμου, ακόμα και στην υπερδύναμη, τις ΗΠΑ, η οποία χαρακτηρίζεται από στρατιωτικές επεμβάσεις, κάθε έξοδος ένοπλης δύναμης από τη χώρα, εγκρίνεται από αντιπροσωπευτικό όργανο (Βουλή ή Κοινοβουλευτική Επιτροπή).

Η μόνη χώρα στην οποία αποστολές ενόπλων δυνάμεων στο εξωτερικό και για οποιονδήποτε λόγο, που δεν τίθεται υπό την έγκριση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, είναι η χώρα της κοιτίδας της Δημοκρατίας, η Ελλάδα.

Ερωτάται ο κ. υπουργός: αν προτίθεται, από τώρα και στο εξής, κάθε αποστολή ένοπλου τμήματος, μικρού ή μεγάλου, στο εξωτερικό, να τίθεται υπό την έγκριση της Βουλής».

Επιστρατεύεται το «Αριάδνη»

Το πετρελαιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «Αριάδνη» θα τεθεί την επόμενη βδομάδα και πάλι στην υπηρεσία των ΗΠΑ, καθώς θα κληθεί να ανεφοδιάσει με καύσιμο τα αεροπλανοφόρα που σκορπούν το θάνατο όλες αυτές τις βδομάδες στους αμάχους του Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Αριάδνη», όπου υπηρετούν περίπου σαράντα ναύτες, έχει αποπλεύσει ήδη μια φορά στο παρελθόν από το αγκυροβόλιό του (κοντά στο στρατόπεδο «Παλάσκα») προς το ναύσταθμο της Σούδας, για να ανεφοδιάσει πολεμικά πλοία των ΗΠΑ. Την επόμενη βδομάδα σχεδιάζεται να επαναλάβει το ταξίδι, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σημίτη να συνδράμει τις επιτιθέμενες δυνάμεις.

Πολλά μέλη του πληρώματος φέρονται δυσαρεστημένα, τόσο για την αποστολή που καλούνται να επανδρώσουν, όσο και για το γεγονός ότι σε τέτοια ταξίδια οι έτσι κι αλλιώς άσχημες συνθήκες διαβίωσης στο πλοίο χειροτερεύουν ακόμα περισσότερο, με παγίωση φαινομένων επιλεκτικής μεταχείρισης.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΥΣΕΑ
Οι «διευκολύνσεις» έγιναν «συμμετοχή» της Ελλάδας στον πόλεμο

Μέτρα άμεσης ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο, πέρα από τις διευκολύνσεις, αποφάσισε η κυβέρνηση με την αποστολή ελληνικού πολεμικού πλοίου στον Κόλπο, ελληνικών μεταγωγικών στο Αφγανιστάν για τη μεταφορά «ανθρωπιστικής βοήθειας» και ενός ακόμα ελληνικού τάγματος στο Κόσσοβο σε αντικατάσταση των Αμερικανών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την άμεση εμπλοκή της Ελλάδας, στα πλαίσια της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κάνουν οι Αμερικάνοι στο Αφγανιστάν, ενέκρινε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, για να συζητήσει, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σε δηλώσεις του, «τα θέματα της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο που διεξάγεται».

Συγκεκριμένα, αποφάσισε, πέρα από την παροχή επιπλέον διευκολύνσεων στους Αμερικανούς για τις διευκόλυνση των επιχειρήσεων που διεξάγουν στο Αφγανιστάν, και τα εξής μέτρα ελληνικής εμπλοκής:

- Αποστολή ενός πολεμικού πλοίου στην Αραβική Θάλασσα, που θα συμμετέχει στην υποστήριξη των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Το πλοίο αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα είναι εκείνο που συμμετέχει στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη της Μεσογείου του ΝΑΤΟ, η οποία και ως αρμάδα θα πλεύσει στον Κόλπο, σηματοδοτώντας τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

- Διάθεση στο ΝΑΤΟ δύο ελληνικών μεταγωγικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου «C 130» και των πληρωμάτων τους, για τη μεταφορά υποτίθεται ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες του Αφγανιστάν. Τα αεροσκάφη θα προσγειώνονται είτε στο ίδιο το Αφγανιστάν είτε σε γειτονικές χώρες.

-Διάθεση ενός επιπλέον μηχανοκίνητου ελληνικού τάγματος περίπου 300 ανδρών, που θα μετακινηθεί στο Κόσσοβο για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αποχώρηση των Αμερικανών, οι οποίοι θα μετακινηθούν στην περιοχή του Αφγανιστάν.

Κατά τ' άλλα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ο Γ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, επανέλαβε τη γνωστή θέση ότι από την «κυβέρνηση έχει αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών δυνάμεων στην εμπόλεμη περιοχή του Αφγανιστάν». Η δήλωση βέβαια αυτή ακούγεται σαν ειρωνεία, αφού έτσι επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση τα δίνει όλα, εκτός από αυτά που ούτως ή άλλως δεν της έχουν, προς το παρόν, ζητηθεί. Μένουν όλα τ' άλλα ενδεχόμενα ανοιχτά, περιλαμβάνοντας και αυτό της αποστολής «ειρηνευτικής δύναμης» ή δύναμης για την επιτήρηση και διανομή της «ανθρωπιστικής βοήθειας» τού... ΝΑΤΟ. Εξάλλου, από τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας προκύπτει σαφώς ότι η Ελλάδα «συμμετέχει στον πόλεμο».

«Εγινε, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, μια ενημέρωση του ΚΥΣΕΑ σε ό,τι αφορά τα θέματα της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο που διεξάγεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Οπως γνωρίζετε, η Ελλάδα παρέχει διάφορες στρατιωτικές διευκολύνσεις στις ΗΠΑ, όπως το λιμάνι της Σούδας, στις οποίες αποφασίστηκε να προσθέσει τις εξής τρεις νέες: Η πρώτη είναι η αποστολή πλοίου επιφανείας μαζί με άλλα ΝΑΤΟικά πλοία, στο πλαίσιο ΝΑΤΟικής δύναμης προς τον Αραβικό Κόλπο, για την υποστήριξη των δυνάμεων του Αμερικανικού Ναυτικού, εάν απαιτηθεί. Δεύτερον, διάθεση δύο μεταγωγικών αεροσκαφών «C 130» για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν ή σε κοντινές περιοχές. Και, τρίτον, την αποστολή δυνάμεως περίπου 300 ανδρών για να συμπληρώσουν τη δική μας μονάδα 1.500 ανδρών που βρίσκεται στο Κόσσοβο, προκειμένου να αναπληρώσει κενά που ενδεχομένως δημιουργηθούν σε αμερικανικές δυνάμεις που υπάρχουν τώρα στο Κόσσοβο και ενδέχεται να μετακινηθούν σε εμπόλεμες περιοχές».

Ανάλογη είναι και η επωδός του υπουργού Τύπου Χ. Πρωτόπαπα, ο οποίος δήλωσε τα εξής χτες όταν ρωτήθηκε εάν προβλέπεται η δυνατότητα συμμετοχής Ελλήνων στρατιωτών στο Αφγανιστάν και ειδικότερα εάν σταλούν μονάδες του Μηχανικού, προκειμένου να βοηθήσουν στην... ανοικοδόμηση της χώρας μετά τους βομβαρδισμούς: «Η χώρα μας δε θα εμπλακεί στρατιωτικά σε αυτή την κρίση».

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ακόμα τη σύσταση διυπουργικής μονάδας χειρισμού κρίσεων, η οποία θα ασχολείται με την αξιολόγηση και σύνθεση της εικόνας των εκτάκτων καταστάσεων και με τη διακρίβωση ενδεχόμενων κινδύνων που μπορεί να πλήξουν τις εξωτερικές σχέσεις, την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας.

Ο πόλεμος και οι ... «ψυχίατροι»

Η πρώτη δήλωση έχει ως εξής: «Ζούμε σε μια χώρα πολυφωνίας, αλλά δεχόμαστε επίθεση από ένα φανατικό και ολοκληρωτικό σύστημα που δε δέχεται καμία διαφωνία. Γι' αυτό απευθύνω έκκληση σε όλους του Αμερικανούς να δεχτούν την παρακολούθηση των τηλεφώνων τους. Δεν πρέπει να αφήνουμε ρομαντικές ιδέες, όπως οι ατομικές ελευθερίες, να μας εμποδίσουν στον πόλεμό μας εναντίον των εχθρών της ελευθερίας»!

Η δεύτερη είναι η ακόλουθη: «Επιχειρήματα ανθρωπιστικής υφής δε χωράνε στην περίπτωση μιας σύγκρουσης όπου ο δυτικός κόσμος αμύνεται για την προστασία του πολιτισμού του»!

Πόσο πολύ μοιάζουν μεταξύ τους οι παραπάνω τοποθετήσεις. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει από το ίδιο πρόσωπο. Ομως, η πρώτη ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τ. Ασκροφτ («Νέα», 16/10/2001). Η δεύτερη ανήκει στον κ.Αντρέα Ανδριανόπουλο και δημοσιεύτηκε χτες στην «Ελευθεροτυπία» σε άρθρο του με τον εύγλωττο τίτλο: «Τι εξυπηρετούν οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις;»...

***

Η πρώτη δήλωση έχει ως εξής: «Ηρθε η ώρα για την υπεράσπιση του αμερικανικού δημοκρατικού ιδεώδους. Οποιος διαφωνεί με αυτό, όποιος έχει διαφορετική άποψη, καλύτερα να το βουλώσει»!

Η δεύτερη είναι η ακόλουθη: «Η αντίδραση λοιπόν προς τη Δύση, απλώς και μόνο επειδή είναι η Δύση, αποκαλύπτει κατάλοιπα ιδεολογικής εμπάθειας και ψυχολογικών στάσεων που σήμερα πια ανάγονται στην αρμοδιότητα ιστοριοδιφών και ψυχιάτρων».

Η πρώτη ανήκει στον Αμερικανό γερουσιαστή Τ. Μακέιν (από τα «Νέα»). Η δεύτερη ανήκει στον κ.Α. Ανδριανόπουλο (από το χτεσινό άρθρο του).

Οι διαφορές τους είναι προφανείς: Ο μεν ένας προτείνει για όσους «δε συμμορφώνονται» το... φίμωτρο. Ο άλλος - αν προεκτείνει κανείς τη σκέψη του - δεν αποκλείει ακόμα και τον... ζουρλομανδύα.

***

Ευτυχώς, σε ό,τι αφορά αυτόν τον τόπο, την Ελλάδα, έχει πολλούς... «τρελούς». Τα λόγια, δε, του Κίσιγκερ ήταν προφητικά: Πώς να επιβάλουν οι ΗΠΑ την πολιτική τους σε μια χώρα, την Ελλάδα και σε μια περιοχή, τα Βαλκάνια, που το 80% είναι «τρελοί», έλεγε κάποτε. Πράγματι, έπεσε διάνα. Το ποσοστό των Ελλήνων που τάσσεται κατά του πολέμου της Δύσης (όχι επειδή είναι πόλεμος της Δύσης, όπως λέει ο κ.Ανδριανόπουλος, αλλά επειδή είναι άδικος και προσχηματικός), ξεπερνά το 80%...


Ν.Μπ.

ΟΓΕ
Την 1η Δεκέμβρη το Γυναικείο Καραβάνι Ειρήνης

Καραβάνι Ειρήνης Γυναικών διοργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το Σάββατο 1η Δεκέμβρη. Η ΟΓΕ καλεί όλες τις οργανώσεις του λαϊκού κινήματος σε αγωνιστικό συναγερμό για μια μεγάλη συμμετοχή γυναικών σ' αυτή την πανελλαδική αντιπολεμική κινητοποίηση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «καραβανιού» συμπεριλαμβάνει:

- Κεντρική Συγκέντρωση στην Πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, στις 12.30 μ.μ.

- Εκδήλωση στην Πλατεία Τυρνάβου στις 3 μ.μ.

- Εκδήλωση στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, στις 4 μ.μ.

Οι οργανώσεις γυναικών Θεσσαλονίκης, μέλη της ΟΓΕ, οργανώνουν συμμετοχή στο Καραβάνι Ειρήνης Γυναικών και καλούν όλες τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, τα σωματεία, την Αντιπολεμική Επιτροπή και άλλους μαζικούς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης και του Νομού να κινητοποιηθούν και να συνεργαστούν, για να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στη σημαντική αυτή αντιπολεμική εκδήλωση από τη Θεσσαλονίκη.

Για δηλώσεις συμμετοχής κι άλλες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτανθούν στις Αδαμίδου Σοφία, τηλ 924169 και Γραμματικοπούλου Δέσποινα, τηλ. 338525 - 947838.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Επέλεξαν το δρόμο του Αγώνα

Πρωτόγνωρα μαζική, γεμάτη από τη ζωντάνια των νέων, η μαθητική αντιπολεμική διαδήλωση που συντάραξε χτες το πρωί το κέντρο της πόλης

«Η θλίψη μας δεν είναι κραυγή για πόλεμο. Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας». Αυτό διαμήνυσαν χτες οι μαθητές της Κατερίνης και απαίτησαν να σταματήσει ο νέος ιμπεριαλιστικός πόλεμος που εξελίσσεται στην Ασία. Μέσα από μια μεγάλη διαδήλωση, που κατάφερε να εκφράσει τη δυναμική των προσδοκιών της νέας γενιάς που πορεύεται με ανόθευτη τη συνείδησή της.

Από νωρίς το πρωί, οι μαθητές άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Πάρκο της πόλης. Στο χώρο όπου είχε δοθεί το αγωνιστικό ραντεβού, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Αντιπολεμικής Συσπείρωσης Μαθητών. Σύσσωμοι οι μαθητές από το 1ο, 3ο και 4ο Ενιαίο Λύκειο έδωσαν το «παρών». Μαζί τους οι μαθητές του 3ου και του 6ου Γυμνασίου, μαθητές από όλα τα γυμνάσια και λύκεια της πόλης.

Λίγο πριν τις 10 το πρωί, ξεκίνησαν, με συγκροτημένη πορεία για το Μνημείο Ηρώων όπου κατέθεσαν στεφάνι τιμώντας την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου και έδωσαν «Ορκο στο Νοέμβρη, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί».

Μπροστά, το πανό - κάλεσμα: «Να ξεσηκωθούμε» και η πίστη στις δυνάμεις τους να δηλώνεται ξεκάθαρα: «Εμείς οι νέοι μπορούμε».

Ασταμάτητα, με αστείρευτο δυναμισμό, φώναζαν συνθήματα, κάλεσαν τους μεγαλύτερους να σταθούν στο πλευρό τους, να πάρουν στα χέρια τους την υπεράσπιση του μέλλοντός τους. «Στην Αμερική καμία υποταγή, μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», διαδήλωσαν και απαίτησαν: «Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα στρατηγεία». Διεκδίκησαν απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο και προειδοποίησαν πως «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά».

Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι την Πλατεία, όπου ακολούθησε συγκέντρωση. «Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στους δρόμους. Και θα είμαστε για όσο συνεχίζονται τα εγκλήματα σε βάρος των λαών του κόσμου. Αυτό επιτάσσει η συνείδησή μας», είπε η Νικολέτα Γιαννακοπούλου από το 1ο Ενιαίο Λύκειο. Και κατήγγειλε την «πολεμική μηχανή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που χτυπά καθημερινά το λαό του Αφγανιστάν και απειλεί για επέκταση της πολεμικής δράσης και σε άλλες περιοχές».

Η Σάντρα Αϊβαζόγλου, από το 3ο Γυμνάσιο, κατήγγειλε: «Κάτι γίνεται από τους ίδιους τους συνανθρώπους μας χωρίς να συμφωνούμε. Ακόμη χειρότερα, γίνεται από την ίδια μας τη χώρα. Κι ύστερα είμαστε αναγκασμένοι να συμμετέχουμε. Τι λέτε; Δεν ήρθε η στιγμή να αντιδράσουμε; Να πούμε όχι στα θέλω τους, όχι στα σχέδιά τους που οδηγούν στο θάνατο. Να πούμε όχι στον πόλεμο».

Και αμέσως μετά οι νέοι αφέθηκαν στο μουσικό παραλήρημα που δημιούργησαν με τις ερμηνείες τους το συγκρότημα του Αγγελου Μουρβάτη και τα «Πράσινα Αλογα». Οι νέοι δημιουργοί συμμετείχαν αφιλοκερδώς και δήλωσαν πως ενώνουν τη φωνή τους με τους μαθητές κάτω από το αίτημα να σταματήσει ο πόλεμος.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Στηρίζουμε τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις των λαών

Το συνεχιζόμενο βρώμικο πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, κατήγγειλε σε προ ημερήσιας διάταξης παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, τονίζοντας συγκεκριμένα:

«Κυρία πρόεδρε,

Θέλω, εκ μέρους των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ να καταγγείλω για άλλη μια φορά τους βάρβαρους βομβαρδισμούς που εδώ και πολλές εβδομάδες, σκοτώνουν αμάχους, καταστρέφουν ακόμη και νοσοκομεία και έχουν δυστυχώς τη συμπαράσταση των κυβερνήσεων των χωρών μας.

Οι δηλώσεις των Αμερικανών υπευθύνων ότι σκοπός της επίθεσης δεν είναι ο Μπιν Λάντεν αλλά η διάλυση της Αλ Κάιντα, που κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται, καθώς επίσης και ότι έρχεται η σειρά και άλλων χωρών, μας ανησυχούν ιδιαίτερα. Αποκαλύπτουν τους πραγματικούς στόχους των ΗΠΑ και δείχνουν ότι το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη ήταν απλώς το πρόσχημα για την εκτέλεση ενός σχεδίου καταστρωμένου από πριν, με σκοπό, μεταξύ άλλων, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την τόσο σημαντική αυτή περιοχή.

Από την άλλη, στις χώρες μας και στις ΗΠΑ πληθαίνουν ευτυχώς οι αντιδράσεις των λαών μας. Με μαζικές κινητοποιήσεις, απαιτούν να σταματήσει αμέσως η εγκληματική επίθεση και σε κάθε περίπτωση να μην εκπληρώσουν οι κυβερνήσεις των χωρών μας την πρόθεσή τους για αποστολή στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Στηρίζουμε, κυρία πρόεδρε, με όλες τις δυνάμεις μας αυτές τις κινητοποιήσεις και ελπίζουμε ότι αυτές θα δυναμώσουν και θα θέσουν τέρμα στο έγκλημα».

Δ. ΓΛΗΝΟΥ: «Η ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ»
Η δημογραφική άποψη

«Οι μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης»

Κοντά σε τούτες τις γενικότερες θεωρίες, που δικαιώνουνε τον πόλεμο, απαντούμε και δύο άλλες μερικότερες, η μια είνε η άποψη του υπερπληθυσμού και η άλλη είνε η καπιταλιστική οικονομική άποψη.

Η άποψη του υπερπληθυσμού έχει πάλι δυο πλευρές, τη δημογραφική και τη μαλθουσιανική. Και οι δυο πλευρές συγγενεύουν με τη βιολογική θεωρία.

Είνε αληθινό, πως η αύξηση του πληθυσμού στάθηκε μια από τις αιτίες, που δημιούργησαν τις μετακινήσεις των λαών από την προϊστορία ακόμη. Οπως γίνεται και με τα ζώα, που όταν πληθαίνουνε πολύ σ' έναν ορισμένο χώρο γης, έχουμε για αποτέλεσμα πως οι τροφές, που δίνει το περίγυρο, δε φτάνουν πια για να διαθρέψουνε το υπερπληθισμένο είδος. Το ίδιο γίνεται και όταν οι τροφές λιγοστέψουνε από άλλη αιτία φυσική, ξερασιά, παγωνιά, πλημμύρες, αρρώστιες στα ζώα που χρησιμεύουνε για τροφή κτλ. Οταν οι άνθρωποι αναζητούσαν τις τροφές τους, ζωικές ή φυτικές, έτοιμες στο άμεσο γεωφυσικό περίγυρό τους, δάσος, στέππη, λίμνες, ακρογιάλια, έρχονταν μια στιγμή, που οι τροφές αυτές δεν επαρκούσανε για να θρέψουνε το πλήθος. Και τότες οι άνθρωποι ή πέθαιναν από υποσιτισμό ή πείνα, ή σκότωναν τα πιο αδύνατα μέλη της ομάδας, γέρους, παιδιά και προ πάντων κορίτσια, ή ξεκινούσαν κατά μάζες, ή αναζητούσαν παραπέρα έδαφος παρθένο. Αυτό το τελευταίο γινότανε και αργότερα και στο ποιμενικό νομαδικό στάδιο και στο γεωργικό και στο εμποροβιοτεχνικό. Οι μεγάλες μετακίνησες των λαών, οι επιδρομές, ο αποικισμός και φυσικά ο πόλεμος, που πηγάζουν από τις μετακίνησες αυτές, εκεί έχουνε την αιτία τους. Είνε μια μορφή του αγώνα για την ύπαρξη και ανάγεται στα οικονομικά αίτια των πολέμων. Τούτη λοιπόν η ανάγκη εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα μολονότι οι λαοί πέρασαν πια, σχεδόν όλοι, στο στάδιο της μόνιμης εγκαθίδρυσής τους σ' ένα ορισμένο έδαφος, δημιούργησαν παράδοση και τίτλους ιδιοχτησίας εθνικής απάνω στο έδαφος αυτό και όλη η γης είναι μοιρασμένη και ξεχωρισμένη με σύνορα εθνικά. Χώρος λοιπόν για μεγάλες ομαδικές καταχτητικές κινήσεις δεν υπάρχει σήμερα, τουλάχιστο στα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη της γης.

Η νεότερη μορφή της ειρηνικής μετακίνησης ομάδων για λόγους δημογραφικούς είτανε σ' όλο το δέκατον έννατον αιώνα και στον εικοστό, η μετανάστεψη και o αποικισμός. Ωστόσο και τούτες οι μορφές κατάντησαν σήμερα σχεδόν ανεφάρμοστες. Με τη σημερινή μορφή της ανταγωνιστικής οικονομίας όλες οι χώρες και εκείνες ακόμη που έχουν απέραντες έχτασες ακαλλιέργητες, όπως η νότια Αμερική, η Αυστραλία, η Σοβιετική Ενωση, η Τουρκία και οι αποικίες της Αφρικής, έκλεισαν ερμητικά τα σύνορά τους στη μετανάστεψη. Η βόρεια Αμερική, που για έναν αιώνα είταν το καταφύγιο του υπερπληθυσμού της Ευρώπης και της Ιαπωνίας, μετά τον παγκόσμιο πόλεμο δεν αφήνει πια μετανάστες παρά με το σταγονόμετρο. Η ανεργία που επακολουθεί τις μεγάλες οικονομικές κρίσεις του καπιταλισμού έφερε τούτο το αποτέλεσμα και όξυνε το πρόβλημα. Στην Παλαιστίνη, όπου επιχειρήθηκε ομαδική μετανάστεψη και εγκατάσταση των εβραίων, δημιουργήθηκε κατάσταση τραγικής αναρχίας μ' όλη την επιβολή της Αγγλίας.

Και μ' όλα αυτά, κατά παράδοξη αντινομία, χώρες που πάσχουν από στενότητα στο έδαφος και ζούνε με μεγάλη οξύτητα το δημογραφικό τους πρόβλημα, όπως λογουχάρη η Ιταλία, που διακηρύχνει, πως το έδαφός της δεν μπορεί να θρέψει τα σαράντα δύο εκατομμύρια του πληθυσμού της, ακολουθούν ωστόσο πολιτική υπερπληθυσμού, καλλιεργώντας με κάθε τρόπο την πολυτεκνία, επιβάλλοντας το γάμο στους αγάμους, βραβεύοντας και ενισχύοντας τους πολύτεκνους, παρέχοντας επιδόματα γάμου και γενικά καλλιεργώντας μ' όλα τα μέσα την αύξηση του πληθυσμού τους. Και φυσικό αποτέλεσμα αυτού του υπερπληθυσμού δεν μπορεί να είναι άλλο παρά πόλεμοι καταχτητικοί, όπως λογουχάρη ο αβησσυνιακός.

Μα η αντινομία τούτη ολοφάνερη και στην Ιταλία και στη Γερμανία μάς δείχνει πως το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι η πραγματική αιτία των σημερινών πολέμων, πάρα πολύ περισσότερο μια πρόφαση γι' αυτούς. Γιατί αν αυτή είταν η αληθινή αιτία, το πρώτο μέτρο που έπρεπε να παρθεί θα ήταν ο περιορισμός στις γεννήσεις, ο καθαρός ευγονισμός, η διδασκαλία στο λαό των μέσων που παρεμποδίζουν την πολυτεκνία. Ενώ βλέπουμε, πως ετούτοι ίσα-ίσα οι λαοί, οι ιταλοί και οι γερμανοί, αποβλέποντας σε μιαν επικράτηση με την υλική δύναμη και με πολυάριθμο στρατό, πασκίζουνε με κάθε τρόπο να αυξάνουνε τα στρατολογικά τους αποθέματα. Και συνάμα δε βλέπουμε να στέλνουν κατά μάζες τον υπερπληθυσμό τους στα καταχτημένα εδάφη, λ, χ. στην Αβησσυνία. Γιατί αυτό;

Η αληθινή λοιπόν αιτία της καταχτητικής εξόρμησης είνε άλλη και αυτή χρησιμοποιεί ίσα-ίσα για επιβοηθητικό μέσο την αύξηση του πληθυσμού. Το ζωτικό χώρο που ζητάνε για τους λαούς των, τόνε ζητάνε σαν κυρίαρχοι και εκμεταλλευτές και όχι σαν άποικοι ή μετανάστες. Η μαλθουσιανική πάλι πλευρά ετούτης της άποψης, λέει πως η γης δεν μπορεί να διαθρέψει απεριόριστο αριθμό από κανένα ζωικό είδος.

Γι' αυτό είνε, να πούμε, ένας φυσικός νόμος, όταν υπερπληθαίνονται τα άτομα από ένα είδος, να κινητοποιούνται ορισμένα αίτια, που θα επιφέρουνε τον όλεθρο ενός μεγάλου αριθμού από αντιπροσώπους αυτού του είδους και θα ξαναδημιουργήσουνε το ισοζύγιο ανάμεσα στα μέσα της διατροφής και τον αριθμό των ατόμων του είδους αυτού. Τα αίτια αυτά είνε προπάντων τρία: πείνα, αρρώστια, πόλεμος.

Ετσι ο πόλεμος παίρνει χαραχτήρα ενός φυσικού νόμου, μιας αυτόματης ασφαλιστικής δικλείδας, που κάθε τόσο μπαίνει σ' ενέργεια ανεξάρτητα από τη θέληση των ανθρώπων. Ετσι παρουσιάζεται ο πόλεμος σαν ένας νόμος ευεργετικός, που εξολοθρεύει τα περισσεύματα και μάλιστα τα πιο αδύνατα μέλη της ομάδας και εξασφαλίζει τη ζωή των υπόλοιπων. Για να μη λειτουργούνε τα αίτια τούτα, πείνα, αρρώστια, πόλεμος, θα έπρεπε, σύμφωνα με τη μαλθουσιανική άποψη, να παίρνονται συστηματικά μέτρα για περιορισμό του υπερπληθυσμού και προπάντων να περιορίζονται οι γεννήσεις.

Μα και τούτη η άποψη, που μπορεί να είνε αληθινή σε ορισμένες μερικότερες περιπτώσεις, μέσα σε περιορισμένα τοπικά και χρονικά όρια, όταν γενικεύεται είνε επιστημονικά λανθασμένη. Γιατί μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία λειτουργούνε δυο φαινόμενα, που εμποδίζουν να παρουσιαστούν ετούτα τα επακόλουθα του υπερπληθυσμού.

Το ένα είνε η αδιάκοπη τελειοποίηση των τεχνικών μέσων, που φέρνουν αύξηση της παραγωγής όχι μόνον σε έκταση παρά και σε ένταση. Με τα μέσα, που διαθέτει και σήμερα μόνο ο άνθρωπος, είνε βέβαιο πως η επιφάνεια της γης μπορεί να διαθρέψει ικανοποιητικά και πλούσια τριπλάσιο ή τετραπλάσιο πλήθος ανθρώπων απ' όσους ζούνε σήμερα απάνω στη γη.

Και όμως, από άλλα αίτια που πηγάζουν από το σημερινό οικονομικό σύστημα, το μέγιστο μέρος από τους ανθρώπους, που ζούνε απάνω στη γη, περνούνε μιαν άθλια ζωή, υποσιτίζουνται, κακοπερνούν, ενώ από την άλλη μεριά καταστρέφουνται συστηματικά τεράστια ποσά από προϊόντα, ρίχνουνται στη θάλασσα, καίγουνται και αχρηστεύουνται και γίνεται συστηματικός περιορισμός της παραγωγής σε ορισμένα είδη διατροφής μόνο και μόνο για να κρατιούνται ψηλά οι τιμές των προϊόντων αυτών. Ετσι όμως γίνουνται απρόσιτα σε κείνους, που τα έχουν απόλυτη ανάγκη.

Αυτή η παράλογη, η εντελώς ακατανόητη και απάνθρωπη αντινομία, που κρίνει και καταδικάζει τελειωτικά το σημερινό σύστημα της εκμεταλλευτικής οικονομίας δείχνει συνάμα πόσο είναι ασύστατη και η μαλθουσιανική αντίληψη και πως αλλού είνε τα αίτια των σημερινών πολέμων.

Μα κ' ένα δεύτερο κοινωνικό φαινόμενο αντιστρατεύεται στη μαλθουσιανική θεωρία, ο αυτόματος περιορισμός των γεννήσεων στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις. Μόλις η στάθμη της ζωής ανεβεί, οι οικογένειες δε γεννούν παρά πια ένα ή δυο παιδιά και πολλές μένουν ολότελα άτεκνες. Το φαινόμενο τούτο, που φανερά δεν έχει σχέση με το μαλθουσιανισμό, αφού ίσα-ίσα παρουσιάζεται στις πιο εύπορες τάξεις, το έχουμε σήμερα στην Αγγλία, στη Γαλλία ολοφάνερο. Στη Γαλλία μάλιστα ο πληθυσμός σταθερά ελαττώνεται αντί ν' αυξαίνει.

Ετσι λοιπόν και η δημογραφική άποψη και από τις δυο της πλευρές αφήνει ανοιχτό το πρόβλημα και δε μας εξηγεί ικανοποιητικά τ' αληθινά αίτια των σημερινών πολέμων.

Αύριο: Η καπιταλιστική οικονομική άποψη

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Αφγανιστάν και «Βόρεια Συμμαχία» πρώτοι στην παραγωγή οπίου...

Επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη ο ρόλος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ

ΒΙΕΝΝΗ.-

Τα αποθέματα οπίου στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να προμηθεύσουν μία χώρα 80.000.000 κατοίκων για 20 χρόνια (!) εκτίμησε αξιωματούχος του Διεθνούς Οργάνου Ελέγχου των Ναρκωτικών των Ηνωμένων Εθνών, που επικαλείται, σε ανταπόκρισή του απ' τη Βιέννη, το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο ίδιος αξιωματούχος, που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, επανέλαβε (όπως και άλλοι στο παρελθόν) πως η «Βόρεια Συμμαχία» του Αφγανιστάν είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς οπίου, ενώ ο πρόεδρος της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τον έλεγχο των ναρκωτικών, Χαμίντ Γκοντσέ, έσπευσε να καλέσει τη μελλοντική αφγανική κυβέρνηση να εφαρμόσει τις διεθνείς συμβάσεις για τον έλεγχο των ναρκωτικών, ώστε να συρρικνωθεί εάν δεν τερματιστεί η εκεί παραγωγή οπίου...

Οι δηλώσεις των αξιωματούχων του ΟΗΕ για την παραγωγή και διοχέτευση ναρκωτικών στο Αφγανιστάν επαναφέρουν στη δημοσιότητα μία γνωστή υπόθεση δεκαετιών, στην οποία μείζονα ρόλο έχουν παίξει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, αλλά και άλλων δυτικών χωρών, όχι μόνον με σκοπό την εκμετάλλευση των ντόπιων πληθυσμών, αλλά και τη «χρηματοδότηση» εαυτών από μυστικούς λογαριασμούς μέσω της ανάμειξής τους στη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών...

Γεγονότα που έχουν κατά καιρούς αποκαλυφθεί και παραδεχτεί αρκετοί πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μεταξύ αυτών και ο πρώην υπεύθυνος της CIA για το Αφγανιστάν, Τσαρλς Κόγκαν, ο οποίος είχε ομολογήσει το 1997 πως επί περιόδου ΕΣΣΔ είχε «θυσιάσει τον πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών στον αγώνα εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης» και πως η παραμεθόρια περιοχή ανάμεσα σε Αφγανιστάν - Πακιστάν είχε αναδειχτεί ως εκείνη η περιοχή του κόσμου με τη μεγαλύτερη παραγωγή ηρωίνης, που κάλυπτε μάλιστα το ...60% της αμερικανικής «αγοράς»...

ΗΠΑ
Οπλα στο πιλοτήριο!

ΣΙΚΑΓΟ.-

H «United Airlines», θα είναι η πρώτη εταιρία η οποία θα τοποθετήσει όπλα με αναισθητικά φυσίγγια μέσα στο πιλοτήριο των αεροσκαφών της, εάν αυτή η απόφασή της εγκριθεί τελικά.

Τα συγκεκριμένα όπλα, τύπου Taser, που θα τοποθετηθούν στο πιλοτήριο, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», είναι ειδικά όπλα με αναισθητικό αέριο, τα οποία δεν μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο, όπως και τρύπες στο αεροσκάφος και το μόνο που κάνουν είναι να ακινητοποιούν τον «επιτιθέμενο - ύποπτο».

Η «United Airlines» πρόσθεσε ότι τα όπλα αυτά θα είναι διαθέσιμα στους πιλότους σε περίπτωση αεροπειρατείας για να υπερασπιστούν το πιλοτήριο, ενώ τόσο η εταιρία καθώς και άλλες αεροπορικές εταιρίες έχει επίσης ενισχύσει την πόρτα του θαλάμου διακυβέρνησης των αεροσκαφών με ειδικές μεταλλικές ράβδους.

Οι τοποθετήσεις των όπλων αυτών όμως θα πρέπει να εγκριθούν από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας για πρόγραμμα δοκιμών σε όλον το στόλο των αεροσκαφών, πρόσθεσε η «United Airlines», ενώ υπενθυμίζεται ότι δύο αεροσκάφη της εταιρίας κατελήφθησαν από τους αεροπειρατές στις 11 Σεπτεμβρίου, οι οποίοι στη συνέχεια έριξαν το ένα πάνω σε έναν από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και το δεύτερο σε αγροτική περιοχή της Πενσυλβάνια.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ψήφισαν απόφαση περί μεταβατικής αφγανικής κυβέρνησης

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Ομόφωνη απόφαση για τη δρομολόγηση επικείμενων πολιτικών εξελίξεων και το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης «πολυεθνοτικής εκπροσώπησης» στο Αφγανιστάν εξέδωσε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ.

Ωστόσο, μολονότι το ίδιο το κείμενο της απόφασης δεν αναφέρεται άμεσα στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης «ασφαλείας» στο Αφγανιστάν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Νεγκρεπόντε, έσπευσε να υποστηρίξει πως το κείμενο της απόφασης «καλύπτει σε έναν ικανό βαθμό τις συμμαχικές δυνάμεις που είναι ήδη στο Αφγανιστάν προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση του νόμου και της τάξης στην Καμπούλ, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας».

Ο Ρώσος πρεσβευτής, Σεργκέι Λαβρόφ, παρατήρησε απ' την πλευρά του πως «και τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θεωρούν πως οι ίδιοι οι Αφγανοί θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα γίνουν οι χειρισμοί στο ζήτημα της ασφάλειας».

Με τη θεώρηση του Τζον Νεγκρεπόντε σε σχέση με την επικείμενη αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν φαίνεται πως διαφώνησαν τρόπον τινά οι πρέσβεις της Βρετανίας και της Γαλλίας, που παρατήρησαν πως θα πρέπει «να εκδοθεί αργότερα άλλη απόφαση» του ΣΑ που θα αναφέρεται επισταμένως στην αποστολή πολυεθνικής δύναμης στο Αφγανιστάν. Η τοποθέτηση των πρεσβευτών Γαλλίας - Βρετανίας σ' αυτό το ζήτημα έχει μία σημασία, δεδομένου ότι, μολονότι Λονδίνο και Παρίσι σχεδιάζουν να στείλουν άμεσα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, πρωτοστάτησαν στην προετοιμασία και ψήφιση της παραπάνω απόφασης...

Το κείμενο της απόφασης, που ψήφισαν και οι 15 του ΣΑ, αναφέρει πως ο ΟΗΕ θα πρέπει να προχωρήσει την πρωτοβουλία με στόχο να έρθουν κοντά όλες οι αφγανικές εθνοτικές ομάδες για το σχηματισμό μίας «μεταβατικής κυβέρνησης». Επιπλέον απευθύνεται έκκληση σ' όλες τις αφγανικές δυνάμεις να «απέχουν από πράξεις αντιποίνων» και ζητείται και απ' τις 189 χώρες -μέλη του ΟΗΕ να παράσχουν «άμεσα επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για να ανακουφίσουν τα βάσανα του αφγανικού λαού».

Ο Βρετανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, δήλωσε, μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ, πως ο ύπατος απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Λακχντάρ Μπραχίμι, θα συγκαλέσει το ταχύτερο δυνατόν μία συνάντηση μεταξύ των Αφγανών ηγετών, με σκοπό τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης. Βέβαια, ήδη τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν συμφωνήσει από προχτές να φιλοξενήσουν την ειρηνευτική διάσκεψη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, η οποία σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρμεντ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σήμερα ρίχνεται ο «κύβος»

Γερμανοί των ειδικών δυνάμεων περιμένουν την αποστολή τους στο μοίρασμα της λείας

Associated Press

Γερμανοί των ειδικών δυνάμεων περιμένουν την αποστολή τους στο μοίρασμα της λείας
Κατά τη σημερινή (Παρασκευή 16 Νοέμβρη) συνεδρίαση του γερμανικού Μπούντεσταγκ αναμένεται να ριχθεί ο «κύβος»: Η συμμετοχή του γερμανικού στρατού (της Μπούντεσβερ) στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας». Παρά τις πολλαπλές αντιδράσεις σε στρώματα του γερμανικού πληθυσμού και τις αντιρρήσεις βουλευτών και των δυο κυβερνητικών κομμάτων -Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων - σοβαροί παρατηρητές αναμένουν ότι ο «κύβος» - η απόφαση, παρά τους δισταγμούς - θα είναι ένα «Ναι» της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών υπέρ της συμμετοχής στον πόλεμο. Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται για πολλούς λόγους. Είναι πρώτον ότι και τα δυο συγκυβερνώντα κόμματα πλειοψηφικά τάσσονται υπέρ της συμμετοχής, όπως επίσης και η παμψηφία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων της Χριστιανοδημοκρατίας (CDU), της βαυαρικής Χριστιανικής Ενωσης (CSU) και των Φιλελευθέρων (EDP). Υπήρξαν αρχικά περί τους οκτώ πράσινοι βουλευτές και μετρημένοι επίσης στα δάχτυλα σοσιαλδημοκράτες που έφεραν αντιρρήσεις και έτσι αντιστοιχούσαν στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις στρωμάτων του πληθυσμού. Χαρακτηριστικά η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» (15 Νοέμβρη) γράφει ότι σε δημοσκόπηση που ενήργησε, διαπίστωσε ότι «οι περισσότερες οργανώσεις των Πρασίνων στα κρατίδια συνεχίζουν να αποκρούουν τη συμμετοχή» και ότι «η βάση είναι εναντίον της αποστολής Γερμανών στρατιωτών». Αλλά οι ηγεσίες των δυο κομμάτων (Σρέντερ, Φίσερ κ.λπ.) άσκησαν τις τελευταίες μέρες στους βουλευτές τους μεθοδεύσεις «πειθούς», ώστε οι ομαδούλες των αντιφρονούντων βουλευτών να έχουν ουσιαστικά αφανιστεί. Οι κυβερνήτες και οι κομματικοί ηγέτες απαίτησαν «πειθαρχία» των βουλευτών τους ή άλλως να παραιτηθούν. Γι' αυτό άλλωστε, ο καγκελάριος Σρέντερ έθεσε και ζήτημα εμπιστοσύνης, συνδυασμένο με την απόφαση για την αποστολή του στρατού, πράγμα που αναγκάζει τους αντιφρονούντες να ψηφίσουνε «Ναι» στην αποστολή, ώστε να μην ανατραπεί η κυβέρνηση.

Ο καγκελάριος κατέφυγε και σε έναν τακτικό ελιγμό, «χρυσώνοντας το χάπι της αποστολής» του στρατού. Συμπλήρωσε την κυβερνητική απόφαση της αποστολής με εξηγήσεις, όπως ότι ναι μεν η αποστολή θα έχει διάρκεια ενός έτους, αλλά η κυβέρνηση υπόσχεται «συνεχή ενημέρωση» και ότι μετά από έξι μήνες θα υποβάλει στη Βουλή μια «γενική απολογιστική έκθεση».

Επίσης διευκρινίζεται ότι η στρατιωτική εντολή στρέφεται «μόνο κατά του τρομοκρατικού δικτύου του Οσάμα Μπιν Λάντεν, της "Αλ Κάιντα" και εκείνων που τους φιλοξενούν ή τους υποστηρίζουν. Δεν υπάρχει πρόθεση να χρησιμοποιηθούν Γερμανοί στρατιώτες σε χώρες εκτός από το Αφγανιστάν, στις οποίες δεν υπάρχουν τώρα κυβερνήσεις, χωρίς απόφαση του Μπούντεσταγκ».

Επιπλέον οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων με κοινή πρόταση απόφασης στη Βουλή ορίζουν ότι το Μπούντεσταγκ «επιβεβαιώνει την πεποίθησή του ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα» και ότι πρέπει να διευρυνθεί η «ανθρωπιστική βοήθεια».

Μετά από όλα αυτά θεωρείται βέβαιο ότι σήμερα (Παρασκευή) ούτε η κυβέρνηση Σρέντερ πρόκειται να ανατραπεί, ούτε πρόκειται να γίνουν νωρίτερα από το 2002 οι γενικές εκλογές. Αλλο το ζήτημα ότι τόσο στα δύο κόμματα - και κυρίως στους Πράσινους - όσο και στον πληθυσμό το κίνημα υπέρ της Ειρήνης θα βρίσκει όλο και μεγαλύτερη απήχηση.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνομιλίες και συμφωνίες επισήμως και ανεπισήμως

Ενισχύονται οι πακιστανικές δυνάμεις κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν

Πακιστανοί συνοριακοί φρουροί εμποδίζουν πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα

Associated Press

Πακιστανοί συνοριακοί φρουροί εμποδίζουν πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΤΣΑΜΑΝ - ΤΟΡΚΧΑΜ.-

Τα στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν ενισχύει το Πακιστάν, σε μια προσπάθεια, όπως δήλωναν αξιωματούχοι, να αποτραπεί η είσοδος στη χώρα σε μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, όπως και ηγετικών στελεχών, όπως ο μουλάς Ομάρ ή ο μπιν Λάντεν, στην προσπάθειά τους να βρουν καταφύγιο. Τα σύνορα παρέμεναν κλειστά στην κατεύθυνση προς Πακιστάν, αλλά άνοιξαν για λίγη ώρα, προκειμένου Αφγανοί πρόσφυγες, αλλά και ηγέτες των κοινοτήτων Παστούν, που ζουν στο Πακιστάν, να περάσουν στο Αφγανιστάν. Την ίδια στιγμή, ο Τζέιμς Ντόμπινς, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους, άρχιζε τις συνομιλίες του με Πακιστανούς αξιωματούχους με θέμα τη σύσταση μιας νέας ευρείας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν.

Στρατιώτες και άρματα μάχης μετέφερε χθες στη συνοριακή γραμμή κοντά στο νοτιοδυτικό μεθοριακό πέρασμα Τσαμάν ο πακιστανικός στρατός, προκειμένου να δημιουργήσει μια «δεύτερη αμυντική γραμμή». Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών, Μοϊνουντίν Χάιντερ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του, Αμπντολβαχέντ Μουσαβί Λαρί, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πακιστάν. Ο Λαρί συμπλήρωσε ότι ανάλογα μέτρα έχουν ληφθεί και κατά μήκος των ιρανο-αφγανικών συνόρων και δήλωσε «απολύτως βέβαιος ότι το Ιράν δε θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα ασφάλειας».

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αζίζ Αχμέντ Κχαν, ανακοίνωνε ότι τα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν έχουν κλείσει. Τόνισε ότι δεν επιτράπηκε ούτε καν σε φορτηγά που μετέφεραν φρούτα να εισέλθουν στο Πακιστάν. Ο Κχαν διαβεβαίωνε ότι ενισχυμένα είναι τα μέτρα αστυνόμευσης των συνόρων που έχουν λάβει και οι Ταλιμπάν από την άλλη πλευρά των συνόρων και υπογράμμιζε ότι δεν έχει, μέχρι στιγμής, σημειωθεί κανένα επεισόδιο ανάμεσα στους Πακιστανούς μεθοριακούς φρουρούς και στις δυνάμεις, είτε των Ταλιμπάν, είτε της Βόρειας Συμμαχίας.

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριζαν, όμως, ότι από το πέρασμα Τσαμάν επέστρεψαν στο Πακιστάν, 75 νεαροί ισλαμιστές εθελοντές που είχαν σπεύσει στο πλευρό των Ταλιμπάν και κατάφεραν να γλιτώσουν από την επέλαση της Βόρειας Συμμαχίας. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι την Τετάρτη από το πέρασμα επέστρεψαν στο Πακιστάν, άλλοι 300 νεαροί εθελοντές.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τα αφγανο-πακιστανικά σύνορα, πάντα προς την κατεύθυνση του Αφγανιστάν, άνοιξαν για λίγες ώρες, χθες το απόγευμα, στην περιοχή Τορκχάμ της επαρχίας Νανγκαχάρ. Η κίνηση έγινε για να προωθηθούν φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας, δεκάδες φορτηγά με πρόσφυγες που επιστρέφουν στις εστίες τους, αλλά και ηγέτες των κοινοτήτων Παστούν του Πακιστάν, που σπεύδουν στο Κανταχάρ για κάποιου είδους διαπραγματεύσεις με τους εναπομείναντες Ταλιμπάν.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε ότι χιλιάδες Παστούν εγκατέλειπαν την Πεσαβάρ με κατεύθυνση το ανατολικό Αφγανιστάν, μετά από σχετική έκκληση δύο Παστούν ηγετών της αφγανικής αντιπολίτευσης, του διοικητή Μοχάμαντ Ζαμάν Γκαμσαρέτ και του Χατζί Ντεέν Μοχάμεντ, αδελφού του δολοφονημένου Αμπντούλ Χακ.

Διαπραγματεύσεις και σενάρια

Σειρά επαφών με Πακιστανούς αξιωματούχους είχε χθες το πρωί ο Τζέιμς Ντόμπινς, ειδικός απεσταλμένος του Τζορτζ Μπους για το Αφγανιστάν. Από την αμερικανική πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα των αξιωματούχων, αλλά μόνον ότι τα θέματα των συζητήσεων ήταν η σύσταση νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή όλων των φυλών, συμπεριλαμβανομένων των Παστούν και η πραγματοποίηση συνόδου των υπουργών Εξωτερικών όλων των, γειτονικών στο Αφγανιστάν, χωρών, με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ντόμπινς φέρεται να συναντήθηκε, αργά την Τετάρτη, με τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της αφγανικής αντιπολίτευσης, πιθανώς ακόμη και στην Καμπούλ. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα πραγματοποιηθεί άλλη μια απόπειρα συνόδου όλων των αφγανικών φυλών και παρατάξεων στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια στιγμή, εντεινόταν η φημολογία ότι Πακιστανοί αξιωματούχοι έχουν έρθει σε κάποιο είδος συμφωνίας με ηγέτες των Παστούν που ζουν είτε εντός του Αφγανιστάν είτε και στο Πακιστάν, οι οποίοι δεν έχουν συμπαραταχτεί ούτε με τους Ταλιμπάν ούτε με την αφγανική αντιπολίτευση, αλλά διατηρούν καλές σχέσεις με το Ισλαμαμπάντ. Σύμφωνα, πάντα, με τις πληροφορίες αυτές, οι συγκεκριμένοι φύλαρχοι αποδέχτηκαν πακιστανικό σχέδιο, που προβλέπει την παράδοση σε αυτούς των πόλεων που ελέγχουν οι Ταλιμπάν, κυρίως κοντά στα πακιστανικά σύνορα. Αν υλοποιηθεί κάτι τέτοιο, καθώς ορισμένοι ηγέτες των Ταλιμπάν φέρονται να πρόσκεινται θετικά στην ιδέα, τότε αναζωπυρώνονται οι ελπίδες του Πακιστάν ότι οι «άσπιλοι» από το καθεστώς των Ταλιμπάν, ηγέτες των Παστούν θα μπορούσαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις συμμετοχή σε μια νέα ευρεία κυβέρνηση και κατά συνέπεια να διασφαλίσουν ηρεμία στα πακιστανικά σύνορα.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι Αμερικανοί και Πακιστανοί αξιωματούχοι υπέγραψαν, χθες, «μνημόνιο συνεννόησης», το οποίο περιλαμβάνει την άμεση παράδοση επιταγής 600 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν, ως «επείγουσα βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου», τη χορήγηση, στο άμεσο μέλλον, άλλων 484 εκατομμυρίων δολαρίων «για αναπτυξιακά προγράμματα», καθώς και 15 εκατομμυρίων για την υποστήριξη των προσφύγων. Στο μνημόνιο επαναδιατυπώνεται η αμερικανική δέσμευση για αναπροσδιορισμό του, ύψους 39 εκατομμυρίων δολαρίων, χρέους του Πακιστάν προς τις ΗΠΑ.

Ασάφεια αλλά και μάχη για τη μοιρασιά

Η Βόρεια Συμμαχία αναλαμβάνει «προσωρινά» τη διακυβέρνηση της χώρας, παρά τις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις. Οι Αμερικανοί συνεχίζουν να βομβαρδίζουν και οι μάχες μαίνονται

Από την παρουσία της Βόρειας Συμμαχίας στην Καμπούλ

Associated Press

Από την παρουσία της Βόρειας Συμμαχίας στην Καμπούλ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΣΑΒΑΡ - ΤΑΛΟΚΑΝ - ΚΟΥΕΤΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ -ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο Νότο και ειδικότερα όσον αφορά στον έλεγχο της πόλης Κανταχάρ. Οι περισσότερες, ωστόσο, συγκλίνουν ότι οι μάχες είναι σφοδρές, όπως και αυτές που μαίνονται κοντά στην πόλη Κουντούζ, που θεωρείται ένας από τους τελευταίους θύλακες υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν. Οσο όμως και εάν είναι συγκεχυμένη η εικόνα στο στρατιωτικό πεδίο, ακόμη περισσότερο ασαφής είναι αυτή σε πολιτικό επίπεδο.

Οταν η πόλη - κλειδί Μαζάρ ι Σαρίφ έπεσε στα χέρια των Μουτζαχεντίν της Βόρειας Συμμαχίας την περασμένη Παρασκευή, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αλλά και οι σύμμαχοί τους, για πρώτη φορά εκδηλώθηκαν ανοιχτά και επισήμως υπέρ των μαχητών της Βόρειας Συμμαχίας, βλέποντας ότι ίσως είναι ο μοναδικός και πιο ενδεδειγμένος τρόπος, για να επιτύχουν τους στόχους τους, σχετικά σύντομα και με το μικρότερο κόστος από την πλευρά τους. Οταν οι Μουτζαχεντίν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κατέλαβαν σχεδόν το 40% της χώρας αλλά και την Καμπούλ, τα σχόλια ήταν μεν διθυραμβικά ως «προς την ήττα των Ταλιμπάν», ωστόσο ενείχαν το στοιχείο της ανησυχίας, ως προς τις προθέσεις της Συμμαχίας. Δεν είχε προλάβει να στεγνώσει το μελάνι και τα νέα για την επίθεση κατά της Κανταχάρ, της Τζαλαλαμπάντ και τώρα της Κουντούζ, έρχονταν... Η προέλαση των Μουτζαχεντίν συνεχίζεται, παρά τις δυσκολίες- και αναμενόμενες- που συναντούν στην Κανταχάρ. Εξάλλου, το έδαφος του Νότου, είναι εξαιρετικά ανοίκειο προς τους Μουτζαχεντίν. Οι βομβαρδισμοί όμως συνεχίζονται, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι

Τι συμβαίνει με τους Ταλιμπάν;


Associated Press

Πλείστα ερωτηματικά έχουν γεννηθεί σχετικά με τις εξελίξεις, που είναι καταιγιστικές και βίαιες και κυρίως με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς ουδείς εξ αυτών που εξαπέλυσε τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν δε φάνηκε έτοιμος να έχει την πρόταση της επόμενης μέρας, παρά τις προσπάθειες. Το πρώτο όμως ερώτημα που προκύπτει, είναι εάν πράγματι οι Ταλιμπάν «υποχωρούν ατάκτως» σε ένδειξη πανικού ή απλά είναι ακόμη ένα στρατηγικό σχέδιο. Πιθανώς, η απάντηση ενέχει και τα δύο στοιχεία. Εκπληξη παραδείγματος χάρη προκαλεί το γεγονός, που σημειώνει ο Βρετανός στρατιωτικός αναλυτής Τζον Κίγκαν στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ότι οι Ταλιμπάν σχημάτισαν στρατιωτικούς πυρήνες εφοδιασμένους μάλιστα με άρματα μάχης, που τους έκαναν στόχους ορατούς ακόμη και από ύψος 15.000 ποδιών. Συνολικά, ο Κίγκαν υποστηρίζει ότι η κατάρρευση των Ταλιμπάν, έχει να κάνει με την πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική αδυναμία αυτού του κινήματος. Δεδομένο επίσης είναι ότι όσο και ικανοί μαχητές είναι οι Ταλιμπάν, για την άνοδό τους στην εξουσία χρειάστηκαν την αμέριστη στήριξη, πολιτική και οικονομική των ίδιων των ΗΠΑ αλλά και άλλων χωρών, που τώρα έχουν στραφεί εναντίον τους. Πώς μπορεί κανείς να ξεχάσει τη διθυραμβική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, το 1996, όταν οι Ταλιμπάν είχαν κατατροπώσει τους αντιπάλους τους;

Από την άλλη πλευρά, η αναδίπλωση μπορεί να εμπεριέχει κάποιο στρατηγικό σχέδιο, αφού όπως τονίζει ο Κιμ Σενγκούπτα στο βρετανικό Ιντιπέντετ: «Οι Ταλιμπάν ευελπιστούν ότι θα λάβουν ενισχύσεις τόσο μέσα από το Πακιστάν, όσο και από οργισμένους της φυλής των Παστούν, αλλά και άλλους μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο». Η λογική αυτή διακατέχει και τις πρόσφατες δηλώσεις του μουλά Ομάρ, όπου τονίζει ότι «η σημερινή κατάσταση στο Αφγανιστάν συνδέεται με ένα μεγάλο ζήτημα, την καταστροφή της Αμερικής»...«Το σχέδιο αυτό εκπονείται και εάν είναι θέλημα Θεού θα πραγματοποιηθεί. Ομως είναι ένα έργο τεράστιο που ξεπερνά τη βούληση και το νου των ανθρώπων. Με τη βοήθεια του Θεού, αυτό θα γίνει σύντομα. Θυμηθείτε αυτήν την πρόβλεψη».

Το μεγάλο ερωτηματικό

Ασχέτως, πάντως, από τη δυνατότητα ή την ανικανότητα των Ταλιμπάν να αντεπιτεθούν, ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά προκύπτουν, όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι εντός του Αφγανιστάν. Ενώ, λοιπόν, εργάζεται πυρετωδώς για την εξεύρεση κάποιας μεταβατικής λύσης για την κάλυψη του πολιτικού κενού, την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντάλα Αμπντάλα, σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο «Ρόιτερς», τόνιζε ότι «από τη στιγμή που ηττηθούν οι Ταλιμπάν και οι τρομοκράτες δεν υπάρχει κανένας λόγος για διεθνή ειρηνευτικά στρατεύματα» και μάλιστα προσδιόριζε το ρόλο του ΟΗΕ ως «παρατηρητή».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν αναμονή της άφιξης του πρώην πρωθυπουργού Μουρχαουντίν Ραμπανί, στην Καμπούλ, προκειμένου να αναλάβει τα σκήπτρα της εξουσίας, παρά τις σφοδρότατες αντιρρήσεις όλων και κυρίως Αμερικανών, Βρετανών, ΟΗΕ και φυσικά Πακιστάν, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατανυκτική σιωπή όσον αφορά τις κινήσεις της Βόρειας Συμμαχίας, των κάποτε λαλίστατων και άμεσα εμπλεκόμενων χωρών, όπως της Ρωσίας, της Ινδίας και του Ιράν.

Πάντως, η Βόρεια Συμμαχία, για να «καθησυχάσει», για άλλη μια φορά, τους φόβους των «Δυτικών», τόνισαν χτες ότι προσωρινή και όχι μεταβατική κυβέρνηση σκοπεύει να σχηματίσει η Βόρεια Συμμαχία, μέχρις ότου τουλάχιστον εκπρόσωποι όλων των πλευρών καταφέρουν να φτάσουν στην Καμπούλ και συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση με διετή θητεία και αποστολή την αποκατάσταση της ενότητας στη χώρα. Σύμφωνα με αναλυτές, η απόφαση αυτή συνάδει με το σχέδιο του ΟΗΕ, ο οποίος προετοιμάζει μια σύνοδο εκπροσώπων των εθνοτήτων, την ερχόμενη βδομάδα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, θολό όμως παραμένει το τοπίο των αρμοδιοτήτων της. Στην αποστολή θα έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Ινδονησία. Την Παρασκευή αναμένεται να φτάσει στην Καμπούλ απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για κάποιες πρώτες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της Βόρειας Συμμαχίας και όχι μόνον αυτούς.

Σε πολιορκία Κανταχάρ και Κουντούζ

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η αντιπολίτευση συνεχίζει την προέλασή της στο νότιο τμήμα της χώρας, ενώ τα αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν θέσεις των Ταλιμπάν, αλλά και κτίριο στο οποίο πιστεύεται ότι βρίσκονταν πολλά μέλη της Αλ Κάιντα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Πενταγώνου Βικτόρια Κλαρκ. Πληροφορίες αναφέρουν, εξάλλου, ότι στην Καμπούλ βρέθηκαν έγγραφα σε κτίρια της οργάνωσης, τα οποία περιείχαν οδηγίες για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το Πεντάγωνο, ωστόσο, επανεξετάζει τα σχέδιά του ύστερα από τις εξελίξεις, καθώς μοναδικοί στόχοι πλέον είναι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο μουλάς Ομάρ, ενώ πληροφορίες από αξιωματούχους του Πενταγώνου ανέφεραν χτες ότι «οι Αμερικανοί ενδέχεται να έχουν συλλάβει το Μπιν Λάντεν μέχρι το Σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ, ο Χαμίντ Καρζάι, ηγετική φυσιογνωμία της αφγανικής αντιπολίτευσης που βρίσκεται στο Αφγανιστάν, για να διασφαλίσει την υποστήριξη των πολιτών προς τον πρώην βασιλιά της χώρας Ζάχερ Σαχ, κάνει λόγο για σφοδρές συγκρούσεις που διεξάγονται στην πόλη. Ο ίδιος ισχυρίστηκε μέσω δορυφορικού τηλεφώνου από την επαρχία του Ουρουζγκάν ότι «οι κάτοικοι της Κανταχάρ βγήκαν στους δρόμους» και ότι «οι Ταλιμπάν μεταφέρουν βαρύ οπλισμό».

Η πληροφορία δεν έχει διασταυρωθεί, αλλά σύμφωνα με μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στην περιοχή, εκατοντάδες αφγανικές οικογένειες εγκαταλείπουν την Κανταχάρ και κατευθύνονται προς τα σύνορα με το Πακιστάν.

Πάντως, οι πληροφορίες για την κατάσταση που επικρατεί στην Κανταχάρ είναι αντιφατικές. Το Reuters μετέδωσε ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν την πόλη και οι ηγέτες διάφορων φυλετικών ομάδων θα στείλουν αντιπροσωπεία, για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. Το πρακτορείο μετέδωσε επίσης ότι ηγέτες φυλετικών ομάδων που είναι αντίθετοι με τους Ταλιμπάν ζήτησαν από τη Βόρεια Συμμαχία να μείνει μακριά από την πόλη. Ο μουλάς Μαλούνγκ, πρώην διοικητής της Κανταχάρ δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία θα αποτελείται από ηλικιωμένους που θα έχουν συνομιλίες με τον μουλά Ομάρ.

Σφοδρές μάχες μαίνονται και στην πόλη Κουντούζ το τελευταίο προπύργιο των Ταλεμπάν στο Βόρειο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με εκπροσώπους της Βόρειας Συμμαχίας, όπως τις αναφέρει ο βρετανικός Γκάρντιαν, η πόλη στην οποία βρίσκονται 20 χιλιάδες Ταλεμπάν αλλά και Αραβες που πολεμούν στο πλευρό τους, πολιορκείται και έχει περικυκλωθεί. Η Κουντούζ είναι η τελευταία πόλη στο Βόρειο Αφγανιστάν, η οποία εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ταλιμπάν.

Τέλος, στο Πακιστάν βρίσκονται από χτες τα οχτώ μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών και δύο Αμερικανοί, που κρατούνταν από τους Ταλιμπάν εδώ και μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, για να γίνει εφικτή η απελευθέρωσή τους, πολλά χρήματα σε δωροδοκίες δόθηκαν προς διάφορους αρχηγούς της φυλής Παστούν.

ΗΠΑ
Συνελήφθη ανταποκριτής του «Αλ Τζαζίρα»!

ΝΤΟΧΑ.-

Η πρόθεση του δημοσιογράφου Μοαχάμεντ αλ Αλάμι, του αραβικού τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα», ήταν να μεταβεί στο ράντσο του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, προκειμένου να καλύψει τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Δεν έφτασε ποτέ, αφού οι αρχές του αεροδρομίου του Γουέικο, της πολιτείας του Τέξας, τον συνέλαβαν, καθώς η πιστωτική κάρτα του γραφείου του «Αλ Τζαζίρα» στην Ουάσιγκτον, «στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές που έχουν σχέση με το Αφγανιστάν»! «Τεχνικώς δεν είμαι υπό σύλληψη, αλλά πρακτικώς δεν μπορώ να φύγω από το αεροδρόμιο», δήλωσε ο αλ Αλάμι, που είναι Αμερικανός πολίτης!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ