Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στο στόχαστρο οι λαοί
Ο πόλεμος και οι ... «ψυχίατροι»

Η πρώτη δήλωση έχει ως εξής: «Ζούμε σε μια χώρα πολυφωνίας, αλλά δεχόμαστε επίθεση από ένα φανατικό και ολοκληρωτικό σύστημα που δε δέχεται καμία διαφωνία. Γι' αυτό απευθύνω έκκληση σε όλους του Αμερικανούς να δεχτούν την παρακολούθηση των τηλεφώνων τους. Δεν πρέπει να αφήνουμε ρομαντικές ιδέες, όπως οι ατομικές ελευθερίες, να μας εμποδίσουν στον πόλεμό μας εναντίον των εχθρών της ελευθερίας»!

Η δεύτερη είναι η ακόλουθη: «Επιχειρήματα ανθρωπιστικής υφής δε χωράνε στην περίπτωση μιας σύγκρουσης όπου ο δυτικός κόσμος αμύνεται για την προστασία του πολιτισμού του»!

Πόσο πολύ μοιάζουν μεταξύ τους οι παραπάνω τοποθετήσεις. Θα μπορούσαν να έχουν γίνει από το ίδιο πρόσωπο. Ομως, η πρώτη ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τ. Ασκροφτ («Νέα», 16/10/2001). Η δεύτερη ανήκει στον κ.Αντρέα Ανδριανόπουλο και δημοσιεύτηκε χτες στην «Ελευθεροτυπία» σε άρθρο του με τον εύγλωττο τίτλο: «Τι εξυπηρετούν οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις;»...

***

Η πρώτη δήλωση έχει ως εξής: «Ηρθε η ώρα για την υπεράσπιση του αμερικανικού δημοκρατικού ιδεώδους. Οποιος διαφωνεί με αυτό, όποιος έχει διαφορετική άποψη, καλύτερα να το βουλώσει»!

Η δεύτερη είναι η ακόλουθη: «Η αντίδραση λοιπόν προς τη Δύση, απλώς και μόνο επειδή είναι η Δύση, αποκαλύπτει κατάλοιπα ιδεολογικής εμπάθειας και ψυχολογικών στάσεων που σήμερα πια ανάγονται στην αρμοδιότητα ιστοριοδιφών και ψυχιάτρων».

Η πρώτη ανήκει στον Αμερικανό γερουσιαστή Τ. Μακέιν (από τα «Νέα»). Η δεύτερη ανήκει στον κ.Α. Ανδριανόπουλο (από το χτεσινό άρθρο του).

Οι διαφορές τους είναι προφανείς: Ο μεν ένας προτείνει για όσους «δε συμμορφώνονται» το... φίμωτρο. Ο άλλος - αν προεκτείνει κανείς τη σκέψη του - δεν αποκλείει ακόμα και τον... ζουρλομανδύα.

***

Ευτυχώς, σε ό,τι αφορά αυτόν τον τόπο, την Ελλάδα, έχει πολλούς... «τρελούς». Τα λόγια, δε, του Κίσιγκερ ήταν προφητικά: Πώς να επιβάλουν οι ΗΠΑ την πολιτική τους σε μια χώρα, την Ελλάδα και σε μια περιοχή, τα Βαλκάνια, που το 80% είναι «τρελοί», έλεγε κάποτε. Πράγματι, έπεσε διάνα. Το ποσοστό των Ελλήνων που τάσσεται κατά του πολέμου της Δύσης (όχι επειδή είναι πόλεμος της Δύσης, όπως λέει ο κ.Ανδριανόπουλος, αλλά επειδή είναι άδικος και προσχηματικός), ξεπερνά το 80%...


Ν.Μπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ