Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάτι, δύο μήνες μετά...

Εχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την 23ηΙούλη, που η φωτιά που έπληξε τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής άφησε 99 νεκρούς, αμέτρητες καταστροφές σε υποδομές, στην ίδια τη λαϊκή περιουσία. Μία καταστροφή που άλλαξε ραγδαία τους όρους ζωής χιλιάδων κατοίκων της περιοχής, που ανέδειξε πάνω απ' όλα το πόσο εκτεθειμένος, ευάλωτος, απροστάτευτος είναι ο λαός, οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, μερικά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Μία καταστροφική πυρκαγιά, που έφερε ξανά στο προσκήνιο με τον πιο άσχημο τρόπο το χαρακτήρα της ανάπτυξης στην Ανατολική Αττική, το ότι οι αστικοί σχεδιασμοί που υλοποιήθηκαν, με μόνο κίνητρο το κέρδος, είχαν ως αποτέλεσμα να μη λογαριάζεται ούτε η προστασία του περιβάλλοντος αλλά ούτε καν η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Μόνους κερδισμένους η ανάπτυξη αυτή είχε τις τράπεζες, τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους, τους βιομήχανους που εξάπλωσαν τα εργοστάσιά τους στην ευρύτερη περιοχή. Για τέτοια ανάπτυξη κάνει λόγο σήμερα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τα ίδια λέει και υπόσχεται και στις κατεστραμμένες από τη φωτιά περιοχές. Επαναλαμβάνει, όπως έκανε και στο «αναπτυξιακό» συνέδριο που πραγματοποίησε πρόσφατα στο Λαύριο, τους σχεδιασμούς της, που αφορούν έργα για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης, όπως παρεμβάσεις στο λιμάνι της Ραφήνας, επέκταση του Προαστιακού και της Αττικής Οδού. Εργα που ο λαός χρυσοπληρώνει και για την κατασκευή και για τη χρήση τους, αντί να γίνονται και να λειτουργούν με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του. Ο καημός της κυβέρνησης, η αγωνία της δεν είναι να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες, αλλά το πώς θα εξυπηρετηθούν και πάλι τα συμφέροντα των λίγων, του κεφαλαίου.

Τα παχιά λόγια της κυβέρνησης και η δύσκολη πραγματικότητα για τα λαϊκά νοικοκυριά


Παρά τα παχιά λόγια τόσο της κυβέρνησης όσο και της Περιφέρειας και των δημοτικών αρχών για την αποκατάσταση των πληγέντων, για άμεσα μέτρα ανακούφισης, για την προστασία της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα και μέτρα απορρύπανσης, η ίδια η ζωή και η εξέλιξη των πραγμάτων αποδεικνύουν ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν τουλάχιστον φέτος το χειμώνα οι κάτοικοι της περιοχής, θα είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Δύο μήνες λοιπόν μετά την πυρκαγιά, υπάρχουν εκατοντάδες οικογένειες που μένουν ακόμα «προσωρινά» στις κατασκηνώσεις, χωρίς να ξέρουν για πόσο ακόμα, χωρίς να ξέρουν αν θα αναγκαστούν να μαζέψουν το φτωχό νοικοκυριό τους και να μείνουν στον δρόμο ή αν θα πάνε σε κάποια άλλη δομή φιλοξενίας. Τα προβλήματα και στις υπάρχουσες δομές δεν είναι λίγα. Ολο αυτό το διάστημα, πολλές φορές δεκάδες πληγέντες οδηγήθηκαν στα τοπικά Κέντρα Υγείας με συμπτώματα δηλητηρίασης ως αποτέλεσμα του κακής ποιότητας συσσιτίου, μάλιστα υπήρξε και φορά που τους ζητήθηκε να το πληρώσουν (!). Γιατρός πλέον δεν υπάρχει σε όλες τις κατασκηνώσεις και το μόνιμο προσωπικό που τις λειτουργεί είναι ελάχιστο.

Δύο μήνες μετά λοιπόν και οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, κάνοντας απογοητευτική την προσπάθεια ενοικίασης μίας οικίας από μία οικογένεια πυρόπληκτων, με το επίδομα ενοικίου να αφορά κάποιους που «αν και εφόσον» πληρούν προϋποθέσεις και όχι όλους τους πυρόπληκτους. Μάλιστα, ακόμα και για αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις, το πότε θα καταβληθεί και για πόσο καιρό είναι αμφιλεγόμενο.


Δύο μήνες μετά και τα μέτρα προστασίας από τις βροχές που έχουν ήδη ξεκινήσει είναι ελάχιστα, ακόμα είναι υπό συζήτηση το πού θα στηθούν και με ποιον τρόπο κάποια κορμοδέματα, το πότε και πώς θα καθαριστούν τα ρέματα της περιοχής. Τα παραδείγματα από την πρόσφατη κακοκαιρία είναι χαρακτηριστικά. Ηταν καθαρά θέμα τύχης ότι δεν έβρεξε λίγη ώρα παραπάνω, ώστε να ζήσουμε νέες τραγικές καταστάσεις.

Δύο μήνες μετά και ακόμα το ζήτημα των αποζημιώσεων και των εργασιών για τα σπίτια και μικρομάγαζα που υπέστησαν καταστροφές δεν έχει προχωρήσει. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πάρουν όλοι οι πληγέντες αποζημιώσεις, στο 100% της καταστροφής, ότι σπρώχνονται σε τραπεζικούς δανεισμούς. Τα όποια κονδύλια είναι μακριά από την αναγκαιότητα της πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων στο σύνολο της καταστροφής.

Δύο μήνες μετά και οι μεγάλες εταιρείες real estate (μεσιτικά γραφεία κ.τ.λ.), με άμεση σύνδεση με τις τράπεζες, τρίβουν τα χέρια τους, αφού οι δουλειές τους έχουν αναβαθμιστεί κι έχουν ξαμοληθεί προσπαθώντας να αγοράσουν «κοψοχρονιά» οικόπεδα και κτήματα. Εχουν ξεκάθαρο ότι η επόμενη μέρα για αυτούς είναι μία περιοχή με συγκεντρωμένη τη γη σε λίγα χέρια. Βλέπουν, μάλλον, την επενδυτική ευκαιρία στην περιοχή να δημιουργηθεί μία ακόμα «Ριβιέρα», υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά και ο δήμαρχος Μαραθώνα.

Μόνο με την οργανωμένη πάλη μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας

Δύο μήνες μετά και το πλέον σίγουρο είναι ότι μόνο η οργάνωση και ο αγώνας των πυρόπληκτων, των κατοίκων της περιοχής, μαζί με τα σωματεία, τα συνδικάτα, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής είναι εχέγγυο για να αποσπαστεί κάτι. Μόνο ο αγώνας και η οργανωμένη πάλη μπορούν να φέρουν το αυτονόητο, να μπουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες, όχι για να ξαναγίνει η περιοχή όπως ήταν πριν από τη φωτιά, αλλά όπως είναι αναγκαίο σήμερα.

Μόνο με αγώνα μπορεί να διεκδικηθεί η δημιουργία ενός σύγχρονου οικισμού με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Μόνο με αγώνα μπορεί να κερδηθούν σήμερα μέτρα πλήρους αποκατάστασης των πληγέντων στο σύνολο της καταστροφής, μέτρα για τους διαμένοντες στις κατασκηνώσεις, μέτρα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μέτρα για επιδόματα ενοικίου, για τη μεταφορά των μαθητών.


Βαγγέλης ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Μέλος της ΕΠ Αττικής του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Μεσογείων - Λευρεωτικής

Την Τρίτη στην Κορινθία

Την Τρίτη 9/10/18 θα γίνει περιοδεία σε περιοχές της Κορινθίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες από τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή. Θα ακολουθήσει συγκέντρωση - συζήτηση στις 7 μ.μ. στην καφετερία του Πιτίνη στην κεντρική πλατεία του Κιάτου.

ΕΥΒΟΙΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αμεση ανάγκη η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών

Eurokinissi

Το κύμα κακοκαιρίας που πέρασε από τη χώρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο άφησε πίσω του αμέτρητες πληγές. Τρεις νεκροί, κατεστραμμένα σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές αχρηστεύτηκαν. Για άλλη μια φορά, όπως στη Μάνδρα, στο Μάτι και σε άλλες περιοχές, λαϊκά νοικοκυριά έχασαν το βιος τους εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης - στη συγκεκριμένη περίπτωση των πλημμυρών. Και το θέμα πλέον είναι η «επόμενη μέρα». Το πώς εργατικές - λαϊκές οικογένειες θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των καταστροφών σημειώθηκε αναμφισβήτητα στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στη Μαγνησία. Το ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες και ήδη έχει καταθέσει στη Βουλή δύο Ερωτήσεις με τις οποίες ζητά την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, να παρθούν μέτρα αποκατάστασης και να προχωρήσουν άμεσα έργα υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, δεδομένου ότι ο χειμώνας είναι μπροστά. Την ίδια στιγμή, αγροτικοί σύλλογοι και φορείς οργανώνουν το δικό τους αγώνα για να διεκδικήσουν λύσεις σε όσα προκάλεσε η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όπως και οι προηγούμενες, τους έχει αφήσει αθωράκιστους, να παρακαλάνε μην τους βρει μια βροχή και καταστραφούν.

Στην Εύβοια

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Κομμάτι της γέφυρας στο Σχινοχώρι υποχώρησε

Eurokinissi

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Κομμάτι της γέφυρας στο Σχινοχώρι υποχώρησε
Στη Βορειοκεντρική Εύβοια, η κακοκαιρία έπληξε το δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, αλλά και το δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού. Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, βρέθηκε την επόμενη ακριβώς μέρα στην περιοχή, διαπίστωσε από πρώτο χέρι τις μεγάλες καταστροφές και συζήτησε με τους κατοίκους, που όλοι δήλωναν ότι μόνο από θαύμα δεν υπήρχαν περισσότερα θύματα. Μέχρι και την Πέμπτη, δεν υπήρχε πόσιμο νερό στα χωριά Σπαθάρι, Μετόχι, Καλύβια, Τρούπι, Πήλι και σε τμήμα του Μαντουδίου - στο σύνολο αφορά περίπου 1.000 ανθρώπους! Αλλά και στις περιοχές που αποκαταστάθηκε το δίκτυο, όπως στο Προκόπι, υπάρχει ανακοίνωση της ΔΕΥΑ ότι το νερό είναι ακατάλληλο.

Φορείς και σωματεία των περιοχών (Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας και Περιχώρων) έχουν ήδη στείλει στα αρμόδια υπουργεία επιστολή με την οποία ζητούν άμεσα να εξασφαλιστούν η διανομή εμφιαλωμένου νερού στις κατοικίες καθώς και ο έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού εφόσον αποκατασταθεί το δίκτυο. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται πως οι κτηνοτρόφοι σε Μαντούδι και Λίμνη χρειάζεται άμεσα να προμηθευτούν ζωοτροφές (καλαμπόκι, σιτάρι, τριφύλλι), αφού όσα ζώα γλίτωσαν και δεν πνίγηκαν από την πλημμύρα κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, καθώς τα αποθέματα ζωοτροφών καταστράφηκαν. Και ζητούν: «Να σταματήσει ο εκβιασμός του ΕΛΓΑ στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους να καταβάλουν το σχετικό χαράτσι για να κάνουν αίτηση για αποζημιώσεις».

ΕΥΒΟΙΑ: Τεράστιες οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες
ΕΥΒΟΙΑ: Τεράστιες οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες
Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Η διαρροή μαζούτ που υπάρχει από δεξαμενές στην παραλία στο Κυμάσι μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή. Επιπλέον, στο Λύκειο Μαντουδίου υπάρχει διαρροή πετρελαίου που έχει ανακατευτεί με τη λάσπη και το νερό. Είναι προφανές ότι για τον καθαρισμό απαιτείται εξειδικευμένο συνεργείο ώστε να λειτουργήσει άμεσα το σχολείο. Ακόμα, οι σύλλογοι και οι φορείς ζητούν να αποκατασταθεί άμεσα η βλάβη στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Μαντουδίου, γιατί η διαρροή λυμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

Σύσκεψη τη Δευτέρα στο δημαρχείο Μαντουδίου

Ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας καλεί σε ανοιχτή συγκέντρωση - σύσκεψη τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο Μαντουδίου, για να συζητηθεί και να οργανωθεί η διεκδίκηση των παρακάτω αιτημάτων:

  • Εκτακτο επίδομα από την κυβέρνηση για τους πληγέντες, ώστε να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες επιβίωσης.
  • Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν 100% - χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους και χαράτσια στον ΕΛΓΑ - όλοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραγωγοί που έχουν υποστεί καταστροφή στην παραγωγή, στις αποθήκες, στα εργαλεία και στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ζώα και στις ζωοτροφές, στα μελίσσια κ.λπ.
  • Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές σε σπίτια (οικοσκευές και λοιπό οικιακό εξοπλισμό), μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα οι δρόμοι, το αγροτικό δίκτυο, που έχουν κοπεί και καταστραφεί, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, η σύνδεση του ρεύματος, με ευθύνη του κράτους. Να εκπονηθεί μελέτη για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου.
  • Να υπάρξουν άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων, με ευθύνη του κράτους (διάνοιξη και εμβάθυνση του Κηρέα, κατασκευή προστατευτικών τοιχίων, καθαρισμός παραποτάμων και ρεμάτων κ.ά.).
  • Να γίνουν άμεσα τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους.
  • Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να λειτουργήσουν άμεσα τα σχολεία του Μαντουδίου.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
Στην Πελοπόννησο

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στην Πελοπόννησο. Η κακοκαιρία έπληξε Μεσσηνία, Λακωνία, και ιδιαίτερα περιοχές στην Κορινθία (Κιάτο, Βέλο, Ξυλόκαστρο, δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Κορινθίων και της Νεμέας) και στην Αργολίδα (Αργος, Νέα Κίος και Κιβέρι), όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε την Πέμπτη 4/10 τις πληγείσες περιοχές. Μετά το τέλος της περιοδείας ο Νίκος Γόντικας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δήλωσε: «Είναι εγκληματικές οι ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων, και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την έλλειψη μέτρων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Εχουν την ευθύνη για έργα και δρόμους σαθρούς, που σαρώνονται με τα πρώτα νερά, που είναι πηγή συσσώρευσης νερών και επιδείνωσης των προβλημάτων όπως τα έργα του «Μορέα», της «Ολυμπίας οδού», του Προαστιακού σιδηροδρόμου. Συνένοχες είναι και οι δημοτικές αρχές και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που στηρίζουν και υλοποιούν αυτήν την πολιτική, που διαθέτουν εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές για την καπιταλιστική ανάπτυξη, για αναπλάσεις και έργα βιτρίνας.

Ρίχνουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες όταν συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές. Ομως στα "έργα και τις ημέρες" όλων τους λείπουν τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, γιατί δεν είναι "επιλέξιμα" και δεν χρηματοδοτούνται από τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ. Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι να πάρουν στα δικά τους χέρια την προστασία της ζωής τους και της περιουσίας τους. Να διεκδικήσουν τώρα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών. Τώρα μέτρα αποκατάστασης των υποδομών, καθαρισμού των ρεμάτων και των ποταμών, αφού μπροστά είναι ο χειμώνας».

Αξίζει να αναφέρουμε πως δύο μέρες μετά τις πλημμύρες συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε θέμα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης η ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης των πληγέντων και μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας. Ομως, οι σύμβουλοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να γίνει τέτοια συζήτηση. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε τα παραπάνω και μάλιστα στην παρέμβασή της ανέφερε: «Μετά από όλα αυτά, δεν είχε νόημα να συμμετάσχουμε σε μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα αποφάσιζε να δοθούν εκατομμύρια ευρώ στην "Πελοπόννησος ΑΕ" και ΜΗΔΕΝ ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων.

Συγκεκριμένα: 55.000 ευρώ για διοργάνωση ιατρικού συνεδρίου. 150.000 ευρώ για διοργάνωση έκθεσης. 250.000 ευρώ για διεθνή δικτύωση. 1.000.000 ευρώ για σήμανση μονοπατιών. 30.000 ευρώ για συμβουλευτική υποστήριξη. Σύνολο 1.485.000 ευρώ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα, οργανωμένα να διεκδικήσουν: Να καταγραφούν οι ζημιές, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και στην αγροτική παραγωγή. Αμεση αποκατάσταση στις υποδομές (οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης κ.λπ.). Να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Να συγκεντρώσουν δυνάμεις και να παλέψουν για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».


Κ. Πασ.

Περιοδεία του ΚΚΕ σε πλημμυρόπληκτες περιοχές της Σκιάθου

Αντιπροσωπεία της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Απ. Νάνο, επισκέφτηκε, την Πέμπτη 4/10, τις πλημμυρόπληκτες περιοχές στη Σκιάθο (Αγία Παρασκευή, Τρούλος, Κουκουναριές). Εκεί διαπιστώθηκε πως οι ζημιές είναι σημαντικές, ιδιαίτερα στην Αγία Παρασκευή, όπου πλημμύρισαν ενοικιαζόμενα δωμάτια, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα.

Στις συζητήσεις που είχαν κάτοικοι της περιοχής με τα μέλη του κλιμακίου του Κόμματος, επεσήμαναν ότι η αιτία του κακού - που είναι επαναλαμβανόμενο, καθώς πλημμύρες στα ίδια σημεία έχουν γίνει κι άλλες στο παρελθόν - βρίσκεται στην έλλειψη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, ενώ καταγγέλθηκε και η απουσία των εκπροσώπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του δήμου Σκιάθου τις ώρες της καταστροφής, αλλά και αργότερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που έχει εκπονηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας πριν από 5 χρόνια, δεν έχει ακόμα δημοπρατηθεί, ενώ δεν γίνονται ούτε οι αναγκαίοι καθαρισμοί και οι διευθετήσεις στους χειμάρρους και στα κανάλια που υπάρχουν στην περιοχή. Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε, έχουν γίνει και παρεμβάσεις ιδιωτών, που είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο διόδων και διεξόδων για τα νερά της βροχής.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι δεν είναι η «κακιά η ώρα» που ευθύνεται για το κακό που βρήκε τους ανθρώπους της περιοχής, αλλά φταίχτης είναι η πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση, η οποία δεν προχωράει στην κατασκευή των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, θεωρώντας τα «μη ανταποδοτικά».

Τόνισαν ότι η κυβέρνηση, η Περιφέρεια, ο δήμος πρέπει να πάρουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση τόσο των άμεσων προβλημάτων των πλημμυρόπληκτων όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θα κάνει τις παρεμβάσεις που θα χρειαστούν και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας και στη Βουλή.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ
Στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων στο Κορωπί ενάντια στην κατασκευή ΧΥΤΥ

Τη στήριξή τους στον αγώνα του λαού στο Κορωπί και συνολικά στην Ανατολική Αττική ενάντια στη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στην περιοχή δηλώνουν τα σωματεία και οι φορείς που συσπειρώνονται στη Λαϊκή Επιτροπή Φυλής. Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Κορωπί.

Στην ανακοίνωση ανάμεσα σε άλλα επισημαίνεται:

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, που για ακόμα μια φορά επιλέγουν ακατάλληλους χώρους, δίπλα σε οικισμούς, σπέρνοντας τον καρκίνο και υποβαθμίζοντας ολόκληρες εργατικές - λαϊκές περιοχές. Ο λαός του δήμου Φυλής έζησε και συνεχίζει να ζει τον καρκίνο της χωματερής εδώ και περίπου 60 χρόνια. Εζησε την κοροϊδία κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, που διαφήμιζαν τα τεράστια οφέλη και την υψηλή χρηματοδότηση από την ύπαρξη της χωματερής.

Το σλόγκαν "Τα σκουπίδια είναι χρήμα" πάει και έρχεται από όσους μάς θέλουν καταδικασμένους στη μίζερη ζωή. Η υγεία, η δικιά μας και των παιδιών μας, δεν εξαγοράζεται από τις χρηματοδοτήσεις τους. Πολύ περισσότερο που αυτές οι χρηματοδοτήσεις δεν πήγαν και δεν θα πάνε για να καλυφθούν οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Τα εκατομμύρια ευρώ που πήρε ο δήμος Φυλής και που καμαρώνει ο δήμαρχος της ΝΔ, μαζί με την περιφερειάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγαν ούτε για αντιπλημμυρικά έργα, ούτε για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία, ούτε για να αντιμετωπιστεί η άθλια κατάσταση στα σχολεία της περιοχής, ούτε για να στηριχτούν οι άνεργοι που ζουν στο δήμο Φυλής.

Αντίθετα, ο λαός πλήρωσε και πληρώνει ακριβά την ύπαρξη της χωματερής, με την ίδια του τη ζωή, καθώς είχαμε αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, πολύ μεγαλύτερη από άλλες περιοχές της Αττικής.

Η λύση στο δικό μας πρόβλημα δεν είναι να μεταφερθεί σε εργαζόμενους που ζουν σε άλλες περιοχές, πόσο μάλλον που η ίδια η κ. Δούρου μίλησε για συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής και χωροθέτηση άλλων πέντε. Μάλιστα, απείλησε το λαό των περιοχών ότι αν αντιδράσουν θα τη βρουν απέναντί τους.

Διεκδικούμε:

Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Τα λατομεία Κυριακού να αποκατασταθούν τώρα και να αποδοθούν για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών για άθληση και ψυχαγωγία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της περιοχής.

Η εξεύρεση νέων χώρων να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων, να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού.

Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Οχι στην καύση των απορριμμάτων.

Οχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος».

ΔΑΣ ΟΑΣΘ
Καταγγέλλει την απόφαση για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Την απόφαση της εργοδοτικής πλειοψηφίας του Σωματείου Εργαζομένων Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων με αναστολή των χτεσινών στάσεων εργασίας, στο όνομα της επικείμενης συνάντησης με το υπουργείο, καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΑΣΘ.

Με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η τροπολογία που επιτρέπει την εκχώρηση δρομολογίων του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ ή σε ιδιώτες πατάει στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 1370/2007 για την "απελευθέρωση των Μεταφορών" και πλέον άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των επιβατών στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Με λίγα λόγια, "απελευθέρωση" σημαίνει παράδοση μέρους ή και ολόκληρου του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτες με σκοπό το κέρδος και με κρατική επιδότηση.

Αυτό θα επιφέρει:

Απότομη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου - σύμπτυξη γραμμών. Συρρίκνωση - με διάφορους τρόπους - του αριθμού των εργαζομένων με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και μπάσιμο εργαζομένων δεύτερης και τρίτης ταχύτητας, οι οποίοι μπορεί στο μέλλον να αξιοποιηθούν και ως απεργοσπαστικός μηχανισμός αν οι μόνιμοι απεργήσουν για κάποιο λόγο. Σύμπραξη του Δημοσίου με τον ιδιωτικό φορέα (ΚΤΕΛ). Τμηματική ανάθεση του έργου από τον ΟΑΣΘ στην ΑΣΥΘ ΑΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παραπέρα χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων. Αύξηση του κόστους εισιτηρίων και καρτών».

Καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και συσπειρωμένοι με τις ταξικές δυνάμεις να απαντήσουν σε κυβέρνηση και ιδιώτες με αγώνα για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, με κοινωνικό χαρακτήρα, που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού για φθηνές και αξιόπιστες συγκοινωνίες, μόνιμο προσωπικό με μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα.

Συμφωνία Frontex - Αλβανίας

Συμφωνία με την Αλβανία «για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» υπέγραψε την Παρασκευή η Κομισιόν. Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, Χέρμπερτ Κικλ, τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας, Φατμίρ Ξαφάτζ, ενώ απεστάλη για έγκριση και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η συμφωνία, που εντάσσεται στα μέτρα για την ένταση της καταστολής στα σύνορα της ΕΕ, επιτρέπει στη Frontex να συντονίζει την «επιχειρησιακή συνεργασία» μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ και της Αλβανίας, να μπορεί να αναλαμβάνει δράση στα εξωτερικά σύνορα ενός ή περισσοτέρων όμορων κρατών - μελών και της Αλβανίας, ακόμα και με παρέμβαση σε αλβανικό έδαφος (με την επιφύλαξη της σύμφωνης γνώμης της Αλβανίας), καθώς και την παροχή αυξημένης επιχειρησιακής και τεχνικής βοήθειας στα σύνορα.

Κινητοποίηση για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων

Μεγάλη συγκέντρωση την Παρασκευή έξω από το υπουργείο Παιδείας από εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και φοιτητές

Με μία μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή, όπου κυριάρχησε το σύνθημα «Τέρμα πια στην κοροϊδία», μόνιμοι και συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί, μαζί με γονείς, μαθητές και φοιτητές, τίμησαν αγωνιστικά τη «μέρα του εκπαιδευτικού», προβάλλοντας τις διεκδικήσεις για κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων, για τους μαζικούς μόνιμους διορισμούς που έχει ανάγκη τώρα η Εκπαίδευση.

Κεντρικά αιτήματα της κινητοποίησης ήταν να γίνουν εδώ και τώρα οι 25.000 διορισμοί που έχουν ανάγκη τα σχολεία, να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος στην Εκπαίδευση, να καλυφθούν τα κενά, να λειτουργήσει παντού το Ολοήμερο, κανένα κλείσιμο τμημάτων, χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για κάλυψη των αναγκών των σχολείων κ.ά., που απαντούν σε μία σειρά από προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στα σχολεία, πίσω από τις διακηρύξεις περί «κανονικότητας».

Στη συγκέντρωση το «παρών» έδωσαν εκτός από πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, η ΑΣΓΜΕ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, μαθητές από τις Συντονιστικές Επιτροπές Μαθητών Αθήνας και Πειραιά και σχολεία της Αττικής. Χαιρετίζοντας, εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν στην πραγματική κατάσταση που επικρατεί, με ελλείψεις, γερασμένες υποδομές, κλείσιμο τμημάτων, με νέα μέτρα που κάνουν χειρότερο το σχολείο. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης φοιτητές της Φιλοσοφικής και εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών (FISE), που τόνισε πως εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο είναι αντιμέτωποι με προβλήματα που έχουν την ίδια συνισταμένη και ότι στη γενικευμένη επίθεση απάντηση πρέπει να είναι ο αγώνας.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε συνάντηση των ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Για το περιεχόμενό της ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους η εκπρόσωπος της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ, στην οποία μάλιστα δεν επιτράπηκε να βγει από το υπουργείο Παιδείας όσο ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση. Οπως μετέφερε, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα δοθεί στις Ομοσπονδίες σχέδιο για διορισμούς με κριτήρια ακαδημαϊκά, κοινωνικά και προϋπηρεσία, αντί να απαντήσει στο αίτημα και ανάγκη για 25.000 διορισμούς άμεσα. Οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν πως το επόμενο διάστημα, μπροστά θα βρίσκονται οι ανάγκες των ίδιων και των σχολείων, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Εκφράζουν την οργή και τη θλίψη τους για το θάνατο της νέας εργαζόμενης

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια της νέας εργαζόμενης, η οποία κατέληξε την περασμένη Τετάρτη έπειτα από σοβαρό ατύχημα που είχε στο χώρο δουλειάς της, εκφράζει το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων. Η εργαζόμενη ήταν σπουδάστρια δημόσιου ΙΕΚ και έκανε την πρακτική της σε ξενοδοχείο στην περιοχή Σταυρού Ακρωτηρίου Χανίων. Στις 20/9 είχε βρεθεί αναίσθητη σε ανελκυστήρα ξενοδοχείου και είχε διακομισθεί στο Νοσοκομείο Χανίων, όπου νοσηλεύτηκε για 13 μέρες στη ΜΕΘ πριν χάσει τη μάχη για τη ζωή.

Με παρέμβαση που έκανε την Πέμπτη στην Υγειονομική και Τεχνική Επιθεώρηση το Σωματείο κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ρίξουν φως στις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος.

Με αφορμή το εργατικό δυστύχημα, επισημαίνει την εκμετάλλευση που αντιμετωπίζουν οι νέοι που δουλεύουν με το καθεστώς της πρακτικής άσκησης. «Ο θεσμός της πρακτικής άσκησης γίνεται πρόσχημα για την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων και των υπόλοιπων εργαζομένων και των ίδιων των μαθητών», σημειώνει.

Τη θλίψη και την οργή του για το θάνατο της 20χρονης εκφράζει και ο Σύλλογος Γυναικών Χανίων της ΟΓΕ και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν σε βάθος τις αιτίες του εργατικού δυστυχήματος.

Περιστατικό ξυλοδαρμού στο Ηράκλειο

Στο μεταξύ, 17χρονος εργαζόμενος σε ξενοδοχειακή μονάδα στη Σταλίδα Ηρακλείου ξυλοκοπήθηκε άγρια μέσα στο χώρο δουλειάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους τρεις δράστες που αναζητούνταν από την αστυνομία φέρεται να είναι στέλεχος της Διεύθυνσης Προσωπικού του ξενοδοχείου. Ο νέος μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση.

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου καταγγέλλει τόσο το θάνατο της σπουδάστριας όσο και τον ξυλοδαρμό του ανήλικου εργαζόμενου. Καλεί τους εργαζόμενους να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους για τα δύο περιστατικά σε οργάνωση και διεκδίκηση.

Καμία κρατική μέριμνα για προσεισμικό έλεγχο σε σχολεία

Στην Αττική από το σεισμό του 1999 δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα όλες οι σχολικές μονάδες

Σοβαρά προβλήματα παραμένουν σε σχολικές εγκαταστάσεις σε Μενίδι και Φυλή από το σεισμό του 1999
Σοβαρά προβλήματα παραμένουν σε σχολικές εγκαταστάσεις σε Μενίδι και Φυλή από το σεισμό του 1999
Την ώρα που η σεισμική δραστηριότητα στη χώρα συνεχίζεται, και ενώ η Ελλάδα είναι μία από τις πλέον σεισμογόνες χώρες στον κόσμο, η κυβέρνηση αντί να επιταχύνει τους προσεισμικούς ελέγχους και τις απαιτούμενες επισκευές, αποδυνάμωσε μέχρι ...εξαφάνισης τον μόνο δημόσιο φορέα που υλοποιούσε αντίστοιχα προγράμματα, διαχέοντας μάλιστα δεκάδες έμπειρους μηχανικούς σε άλλες, μη σχετικές υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών. Δεν φρόντισε άλλωστε να τους εντάξει ούτε στη Διεύθυνση Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου.

Με τα κυβερνητικά μέτρα και μετά την αποδυνάμωση της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (ΚΤΥΠ) - όπου έχουν ενταχθεί ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), η «Θέμις Κατασκευαστική» και η Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων (ΔΕΠΑΝΟΜ) - το κράτος δεν έχει πλέον κανέναν φορέα που να έχει δυνατότητα να υλοποιήσει, τώρα ή στο μέλλον, προγράμματα προσεισμικών ελέγχων. Την ίδια ώρα, συνολικά έχουν ελεγχθεί μέχρι σήμερα μόλις 15.431 από τα 80.000 δημόσια κτίρια, κτίρια δηλαδή όπου γίνονται μαζικές συναθροίσεις, όπως σχολεία, νοσοκομεία, δικαστήρια, κτίρια δημόσιων υπηρεσιών, χώροι άθλησης, στάδια.

Παλιότερα είχαν γίνει συμβάσεις με πολυτεχνικές σχολές, όπως με το ΕΜΠ για τα σχολεία της Αθήνας, παράλληλα με τις ομάδες του πρώην ΟΣΚ και με την εποπτεία του, και σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ. Τώρα πια δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, τη στιγμή που χιλιάδες πολίτες έχουν βιώσει τις καταστροφικές συνέπειες της απουσίας προληπτικών μέτρων και σχεδιασμού από το κράτος με κριτήριο την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών, στο Μάτι και πιο πριν στη Μάνδρα αλλά και στη Μυτιλήνη.

Πολιτική επιλογή η υποβάθμιση

Το σχολείο της Βρίσας στη Λέσβο
Το σχολείο της Βρίσας στη Λέσβο
Η υποβάθμιση των προσεισμικών ελέγχων, βέβαια, δεν είναι τυχαίο γεγονός ή ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά πολιτική επιλογή. Η φράση που επαναλαμβάνουν πάντα στις απαιτήσεις για τους προσεισμικούς ελέγχους οι αρμόδιοι είναι: «Δεν κάνω τίποτα αν δεν βρω πρώτα τρόπους χρηματοδότησης. Γιατί αν πάει η επιτροπή και βγάλει ένα σχολείο ακατάλληλο, θα έχω ευθύνη και θα υποχρεωθώ να κάνω κάτι». Ετσι, εφευρίσκονται διάφοροι τρόποι να μην προχωρούν οι έλεγχοι.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν τα σχολεία. Οπως το 4ο Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Βύρωνα, τα οποία σφραγίστηκαν τον περασμένο Μάρτη μετά από εντολή της Πολεοδομίας Αθήνας, λόγω σοβαρότατων στατικών προβλημάτων που είχαν διαπιστωθεί εδώ και χρόνια από αυτοψίες κλιμακίων μηχανικών του πρώην ΟΣΚ και νυν ΚΤΥΠ.

Επίσης, στους δήμους Αχαρνών και Φυλής, ενώ υπάρχουν σχολεία που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1999, όπως το 3ο Ενιαίο Λύκειο Ανω Λιοσίων, σε κανένα δεν έχει πραγματοποιηθεί επιστημονικός αντισεισμικός έλεγχος και δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο, σχεδόν 20 χρόνια μετά!

Για το θέμα αυτό, όπως και για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής, φορείς του δήμου Αχαρνών πραγματοποίησαν στις αρχές του μήνα παράσταση διαμαρτυρίας στην ΚΤΥΠ. Ειδικότερα, στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΚΤΥΠ επικαλέστηκαν ότι οι ίδιοι είναι διορισμένοι μόλις 20 μέρες - ενώ γνωρίζουν ότι τα προβλήματα χρονίζουν στη συγκεκριμένη περιοχή - και δήλωσαν πως αν η κυβέρνηση χρηματοδοτήσει, τότε θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν την κτιριακή υποδομή. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του επιστημονικού αντισεισμικού ελέγχου, όπως προέκυψε στον συγκεκριμένο δήμο, δεν έχει πραγματοποιηθεί σε κανένα σχολείο.

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα σφραγίστηκε στις 19/3/2018 λόγω επικινδυνότητας
Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα σφραγίστηκε στις 19/3/2018 λόγω επικινδυνότητας
Αλλά και όπου έχουν γίνει έλεγχοι και εντοπίστηκαν προβλήματα, παρά τις επισημάνσεις δεν έγιναν όσα έπρεπε, όπως στο σχολείο της Βρίσας στη Λέσβο, που κατέρρευσε στο σεισμό του 2017.

Επικίνδυνες ελλείψεις

Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι που έγιναν πριν από το 2011 ήταν σε 6.583 στατικά ανεξάρτητα κτίρια, στα οποία στεγάζονται 5.114 σχολικές μονάδες και όπου εντοπίστηκαν 539 μονάδες οι οποίες χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις. Τότε, ο ΟΣΚ είχε ενημερώσει σχετικά δήμους και νομαρχίες. Ανάμεσα στα σχολεία ήταν και αυτό του χωριού Βρίσα στη Λέσβο, που κατέρρευσε στο σεισμό των 6,3 Ρίχτερ τον Ιούνη του 2017. Οι αρμόδιες αρχές δεν έκαναν τίποτα.

Στο ολοήμερο τμήμα του Δημοτικού Σχολείου της Βρίσας, λοιπόν, στις 3.28 μ.μ., ώρα που σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός, είχαν μείνει δυο παιδιά, αφού τα υπόλοιπα είχαν αποχωρήσει. Τα δίδυμα αγόρια σώθηκαν χάρη στην ψυχραιμία της δασκάλας τους, αλλά και στη γνώση που τα ίδια τα παιδιά είχαν, αφού μόλις μια βδομάδα πριν είχαν παρακολουθήσει πρόγραμμα προσομοίωσης σεισμών στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Σίγρι.

Δεν πρόκειται βέβαια για μεμονωμένα συμβάντα. Χαρακτηριστικό της σοβαρότητας του προσεισμικού ελέγχου των σχολείων είναι πως από τα 24.000 σχολικά κτίρια πανελλαδικά, που στεγάζονται σε 14.000 σχολικές μονάδες (ΣΜ), τα 6.000 (4.500 ΣΜ), δηλαδή το 25%, είναι χτισμένα πριν το 1959, 7.000 (4.000 ΣΜ), δηλαδή το 29,1%, είναι πριν το 1985, και 11.000 (5.500 ΣΜ), δηλαδή το 45,9%, είναι μετά το 1985. Επρόκειτο για πρόγραμμα ελέγχων που είχε ξεκινήσει το 2004 και διακόπηκε το 2011, λόγω της κατάργησης του ΟΣΚ και των απολύσεων των συμβασιούχων, που αποτελούσαν μνημονιακές δεσμεύσεις. Την ίδια χρονιά, κόπηκε το 60% του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων του ΟΣΚ και δεν εκταμιεύτηκαν 2,5 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη φάση των ελέγχων.

Ο πρωτοβάθμιος αντισεισμικός έλεγχος σε σχολεία ξεκίνησε το 2004 και είχε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών μέχρι τον Απρίλη του 2006. Στη συνέχεια, είχε προγραμματιστεί ο έλεγχος στα κτίσματα μεταξύ 1959 - 1985. Η πρώτη φάση (2004 - 2006) ολοκληρώθηκε το 2009. Η δεύτερη, δηλαδή για τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια, που λόγω παλαιότητας ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα και που αποτελούν το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων της χώρας, δεν ξεκίνησε ποτέ. Ετσι, από το 2011 έως τις αρχές του 2017 δεν πραγματοποιήθηκαν καθόλου προσεισμικοί έλεγχοι σχολείων στην 6η σε σεισμικότητα χώρα της Γης. Στη συνέχεια ξεκίνησαν μέσα στο 2017 προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία, οι οποίοι σταμάτησαν το 2018.

Με ρυθμό ...χελώνας οι έλεγχοι

Χαρακτηριστικό του αριθμού των ελέγχων, που γίνονται σε ρυθμό ...χελώνας, είναι το γεγονός ότι το 2011, με απόφαση του τότε διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΚ, είχε αποφασιστεί η διενέργεια ταχέων οπτικών ελέγχων σε σχολικά κτίρια που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959 στην Αττική, και έγιναν αυτοψίες που αφορούν 37 ΣΜ και 71 στατικά ανεξάρτητα κτίρια.

Με τις απολύσεις, οι αυτοψίες συνεχίστηκαν με πολύ αργό ρυθμό από τους εναπομείναντες μηχανικούς, λόγω παράλληλων καθηκόντων. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 59 αυτοψίες στο πλαίσιο του πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου, σε συνδυασμό με ενεργειακή καταγραφή. Στις δε Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας έχουν γίνει συνολικά 76 αυτοψίες.

Αντί λοιπόν να ενισχυθεί πολύπλευρα η ΚΤΥΠ ως ο κατεξοχήν αρμόδιος τεχνικός - κατασκευαστικός φορέας του κράτους για τα σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια, την περασμένη χρονιά ο φορέας αποδυναμώθηκε πλήρως σε τεχνικό προσωπικό, χρηματοδότηση και έργα. Στις αρχές του χρόνου και υπό την απειλή ένταξης στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, μετατάχθηκαν σε άλλους φορείς του εποπτεύοντος υπουργείου Υποδομών πάνω από 150 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι από τους οποίους μηχανικοί διαφόρων ειδικοτήτων, γεγονός που είχε άμεσο αντίκτυπο στα έργα και τις υπηρεσίες που παρέχει η ΚΤΥΠ.

Ο προσεισμικός έλεγχος στα σχολεία και σε άλλα δημόσια κτίρια σταμάτησε τελείως, λόγω των σημαντικών ελλείψεων πλέον σε τεχνικό προσωπικό, ενώ πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρούν πλέον με μεγάλες δυσκολίες. Το γεγονός ότι το σημαντικό έργο και οι υπηρεσίες που παρέχει ο φορέας συνεχίζονται μέχρι και σήμερα οφείλεται στην αυταπάρνηση των εργαζομένων. Ομως αυτή η κατάσταση προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς η ΚΤΥΠ έχει πλέον μείνει με 65 μηχανικούς (από 185), με κάποιες ειδικότητες να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί (3 τοπογράφοι, 6 μηχανολόγοι και 6 ηλεκτρολόγοι), ενώ άλλες έχουν αποδυναμωθεί σε οριακό σημείο (25 πολιτικοί μηχανικοί και 22 αρχιτέκτονες). Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο λόγω της πολυδιάσπασης και διάχυσης αρμοδιοτήτων και ενός ιδιότυπου ανταγωνισμού απέναντι στην ΚΤΥΠ, στον οποίο εμπλέκονται Περιφέρειες, δήμοι, τα συναρμόδια υπουργεία, ακόμα και η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών του εποπτεύοντος υπουργείου.

Κόντρες για τις χρηματοδοτήσεις

Το Σωματείο Εργαζομένων ΚΤΥΠ από πέρυσι κάλεσε τόσο τη διοίκηση όσο και το εποπτεύον υπουργείο Υποδομών να ξεκινήσουν πλέον με ταχύτατους ρυθμούς οι πρωτοβάθμιοι οπτικοί προσεισμικοί έλεγχοι σε σχολεία, αλλά και σε μεγάλα νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια που έχουν προβλήματα. Πριν τη μείωση του προσωπικού του φορέα, μάλιστα, και με βάση την εμπειρία που υπάρχει, είχε εκτιμήσει ότι μέσα σε ένα οκτάμηνο θα μπορούσαν να γίνουν πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε πάνω από 800 σχολεία και τουλάχιστον 10 μεγάλα νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια. Επίσης, τόνισε ότι έχουν επισημανθεί στους αρμόδιους εκατοντάδες σχολεία που με βάση προηγούμενους ελέγχους χρήζουν παρεμβάσεων και επισκευών μεγαλύτερης ή μικρότερης κλίμακας.

Τέλος, οι εργαζόμενοι ανέδειξαν το σοβαρότατο ζήτημα ότι δεν προχωρούν οι απαραίτητες Υπουργικές Αποφάσεις ανάθεσης ελέγχων, παρεμβάσεων και έργων στην ΚΤΥΠ, καθώς και εκείνο του ανταγωνισμού από ορισμένες Περιφέρειες και δήμους με γνώμονα ποιος θα διαχειριστεί τις χρηματοδοτήσεις και όχι ποιος μπορεί να φέρει σε πέρας με επάρκεια τους αναγκαίους ελέγχους, τις παρεμβάσεις και τα έργα. Προειδοποίησαν δε υπουργείο και διοίκηση ότι δεν πρέπει να ακολουθήσουν την πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, η οποία υποτασσόταν στη λογική ότι «δεν κάνω ελέγχους αν δεν έχω εξασφαλίσει πρώτα κονδύλια για επισκευές - παρεμβάσεις», πολιτική που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Δυστυχώς, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά η κυβέρνηση προχώρησε και στην αποδυνάμωση του φορέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.


Γ. Α.

Μπροστά στις εκλογές των Συλλόγων Γονέων

Η φετινή σχολική χρονιά είναι εκλογική για τους Συλλόγους Γονέων αλλά και για το σύνολο των οργανώσεων Γονέων (Ενώσεις, Ομοσπονδίες, ΑΣΓΜΕ). Το διάστημα αυτό και μέχρι το Φλεβάρη του 2019, διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων Διοικητικών Συμβουλίων στους Συλλόγους Γονέων στα σχολεία και των αντιπροσώπων των Ενώσεων σε επίπεδο δήμου.

Το πρωτεύον στις αρχαιρεσίες των Συλλόγων Γονέων και πάρα πολύ σημαντικό είναι οι γονείς να δώσουν με μαζικό και αποφασιστικό τρόπο αγωνιστική απάντηση διεκδίκησης και συσπείρωσης.

Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Οχι και πολύ διαφορετική από τη γενικότερη κατάσταση. Με προβλήματα αλλά και δυνατότητες. Συνυπάρχουν δηλαδή η μικρή συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις, η λογική της ανάθεσης με σκιρτήματα κινητοποιήσεων, με διοργάνωση εκδηλώσεων για φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους γονείς, όπως θα δείξουμε παρακάτω.

Η πιεστική καθημερινότητα που αντιμετωπίζει η κάθε λαϊκή οικογένεια και το ερώτημα που πλανάται μόνιμα και είναι «σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η συμμετοχή μας την ασκούμενη πολιτική;». Ολοι αυτοί οι παράγοντες λειτουργούν ανασταλτικά και αποτρεπτικά.

Σήμερα όμως η χρόνια υποχρηματοδότηση κυριολεκτικά χειροτερεύει, επιβαρύνει ακόμα παραπέρα τη λειτουργία των σχολείων. Κάθε χρόνο προστίθενται στην ήδη βεβαρημένη σχολική ζωή νέα προβλήματα. Γι' αυτό πρέπει να γίνει «σημαία μας» ότι «το μια από τα ίδια στην Εκπαίδευση συνιστά χειροτέρευση των όρων μόρφωσης των παιδιών της λαϊκής οικογένειας».

Με βάση λοιπόν τα οξυμένα προβλήματα που συνεχίζονται στην Εκπαίδευση, υπάρχει αναγκαιότητα μαζικής συμμετοχής για να αποτρέψουμε το σχολείο και το μέλλον που ετοιμάζουν για τα παιδιά μας και να ξεκινήσουμε την αντεπίθεση με βάση τους στόχους που βάζουμε για το σχολείο που θέλουμε και έχουν ανάγκη τα παιδιά μας.

Γίνονται βήματα για αγωνιστικούς Συλλόγους Γονέων

Αυτό που προτάσσεται και είναι βασικό, κύριο και απασχολεί, προβληματίζει όλους τους γονείς, είτε συμμετέχουν είτε δεν συμμετέχουν στη λειτουργία των Συλλόγων - και έχει σημασία να ξεκινήσουμε απ' αυτό και να σταθούμε ιδιαίτερα στη συζήτησή μας στις Γενικές Συνελεύσεις - δεν είναι άλλο από το πώς σκέφτονται οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μορφωθούν, να αποκτήσουν γνώση για να σπουδάσουν και να έχουν αύριο μια αξιοπρεπή εργασία που να μπορεί να τους εξασφαλίσει ένα βασικό βιοτικό επίπεδο, να ζήσουν καλύτερα από αυτούς.

Αυτές οι αγωνίες, οι ανάγκες είναι και η βάση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που υπάρχει, με επιχειρήματα και κυρίως με την πείρα της οργάνωσης του αγώνα να δίνουμε την απάντηση στο ερώτημα: «Τι χαρακτήρα θέλουμε να έχει ο Σύλλογος Γονέων;».

Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει βήματα.

Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν αρκετοί Σύλλογοι Γονέων που στην πράξη αποκτούν αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Είναι θετικό το γεγονός ότι, κάτω από την πίεση των προβλημάτων στα σχολεία τους, ξεπερνούν τη λογική της διαχείρισης.

Εχουμε και φέτος, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, κινητοποιήσεις που οργανώνονται λόγω των μεγάλων προβλημάτων που παραμένουν άλυτα, επιβεβαιώνοντας ότι η «κανονικότητα» της κυβέρνησης δεν είναι κανονικότητα για τις λαϊκές ανάγκες. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, για τα ζητήματα υποδομών, για τα κτιριακά προβλήματα λόγω των παλιών και ασυντήρητων σχολικών κτιρίων, για τις ελλείψεις σε ειδικούς εκπαιδευτικούς της Παράλληλης Στήριξης, για τις καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, για την κάλυψη της μεταφοράς των μαθητών, για το κόψιμο τμημάτων στα ΓΕΛ σε τμήματα κατεύθυνσης, αναστατώνοντας τους μαθητές που μπαίνουν στη διαδικασία προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ομως, και όλο το προηγούμενο διάστημα, πολλοί Σύλλογοι Γονέων ξεπέρασαν τη λογική «έτσι είναι τα πράγματα, ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σχολείο» και έβαλαν στο επίκεντρο τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών.

Ετσι κατάφεραν, ως αποτέλεσμα συνεχούς αγώνα, μαζικής συμμετοχής και πίεσης, να αποτρέψουν καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων, πέτυχαν κάλυψη εκπαιδευτικών κενών, χρηματοδότηση σχολικών μονάδων για κάλυψη λειτουργικών αναγκών, κατάργηση της πληρωμής ξενόγλωσσων σχολικών βιβλίων, κάλυψη μεταφοράς μαθητών, δωρεάν δημιουργική καλοκαιρινή απασχόληση για μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων, ανέγερση νέων σχολείων κ.λπ.

Φυσικά, αυτές οι πρωτοβουλίες προϋποθέτουν γνώση για το πού πρέπει να στραφούν οι διεκδικήσεις, κάτι που δεν είναι πάντα δεδομένο για όλους τους Συλλόγους Γονέων. Για παράδειγμα, είναι πολύ σημαντικό ότι σε πολλούς Συλλόγους παίρνονται αποφάσεις που δίνουν απάντηση στην αντίληψη «να βάλουμε το χέρι στην τσέπη αν είναι για το καλό των παιδιών μας», αντίληψη που ακόμη και μέσα στα χρόνια της κρίσης υπήρχε και τελικά εκφράζει μειωμένες απαιτήσεις.

Μετράμε όμως θετικά βήματα, κυρίως εκεί που γνωρίζουν ποια είναι η ευθύνη του κράτους, ποιος είναι αρμόδιος για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου, ποιος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, πού πρέπει να απευθυνθούν για τις ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, το ρόλο των σχολικών επιτροπών και του σχολικού συμβουλίου.

Να ανοίξει η συζήτηση για όλη την γκάμα των σύγχρονων αναγκών των παιδιών

Η συνηθέστερη δράση των Συλλόγων Γονέων, ειδικά στα Δημοτικά Σχολεία που έχει και πιο μαζικό χαρακτήρα, είναι η πραγματοποίηση μιας σειράς δραστηριοτήτων στο πλαίσιο του σχολείου με ευθύνη τους. Αυτό είναι που ουσιαστικά αποτελεί τον πυρήνα συσπείρωσης γονιών και παιδιών σε επίπεδο σχολείου και δείχνει ακόμη σε μεγάλο βαθμό τι λείπει από τη λαϊκή οικογένεια σήμερα και τι αναζητά στην καθημερινότητά της.

Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία οδηγεί να ανοίξει και η συζήτηση για όλη την γκάμα των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας και των παιδιών της, που δεν ικανοποιούνται, που μετατρέπονται σε εμπόρευμα. Αλλωστε, πολλοί Σύλλογοι Γονέων - και σωστά - παράλληλα με την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων, διεκδικούν να γίνονται με κρατική ευθύνη, με αξιοποίηση των δομών των δήμων, χωρίς επιβάρυνση των γονιών.

Θέλουμε τέτοιες περιπτώσεις Συλλόγων Γονέων να πολλαπλασιαστούν γιατί δείχνουν στην πράξη και αναδεικνύουν ότι «τίποτα το ανθρώπινο δεν μας είναι ξένο» και δεν αφήνουν τα παιδιά τους έρμαιο των αντιδραστικών προτύπων και αξιών που προβάλλει από χίλιες δυο πλευρές και δρόμους το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Η διεκδίκηση ελεύθερου και ποιοτικού χρόνου με ισότιμη πρόσβαση για όλους στον αθλητισμό, στην τέχνη και τον πολιτισμό, που δίνουν το οξυγόνο μέσα στο οποίο αναπτύσσονται υγιείς προσωπικότητες, μακριά από κάθε μορφής εξαρτήσεις, αλλά και υγιείς σχέσεις μέσα στην οικογένεια, αποτελεί ακόμα ένα πεδίο δράσης και διεκδίκησης.

Υπάρχουν Σύλλογοι Γονέων που ανοίγουν συζητήσεις και πραγματοποιούν εκδηλώσεις γύρω από ζητήματα όπως η «ενδοσχολική βία», αναδεικνύοντας τις αιτίες, τη διέξοδο, την ανάγκη παρέμβασης του οργανωμένου κινήματος των μαθητών, ζητήματα όπως τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις, τις αιτίες της προσφυγιάς, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, απομονώνοντας ρατσιστικές και φασιστικές εκδηλώσεις στα σχολεία.

Θέλουμε να ανοίξει επίσης η συζήτηση για το περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων, για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, για τις αλλαγές στο Λύκειο και την πρόσβαση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που θα βρεθεί στην επικαιρότητα το επόμενο διάστημα μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ο φόβος, η ανασφάλεια, το μίσος που αν εισχωρήσουν στις ψυχές των παιδιών τις δηλητηριάζουν ανεπανόρθωτα, πρέπει να μας βρίσκουν επίσης απέναντί τους και γι' αυτό χρειάζεται να ανοίξει η συζήτηση για τις συνέπειες του πολέμου, από την ανασφάλεια των συνεπειών των διεθνών ιμπεριαλιστικών παιχνιδιών και από το μίσος για το «διαφορετικό».

Κοινή δράση με μαθητές και εκπαιδευτικούς

Πολύ καλύτερα ακόμη να επιμείνουμε στη συνεργασία με τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια για τον από κοινού συντονισμό για τα οξυμένα θέματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές αλλά και τη συνέχιση της συνεργασίας για κοινές δράσεις με τα ταξικά σωματεία των εκπαιδευτικών και, επίσης, μεγαλύτερο άνοιγμα για από κοινού πρωτοβουλίες και συνδιοργάνωση δραστηριοτήτων με προοδευτικούς Συλλόγους και Σωματεία που υπάρχουν σε επίπεδο της τοπικής κοινωνίας.

Μια τέτοια δράση των Συλλόγων Γονέων, σε συνδυασμό με μικρές ή μεγάλες κατακτήσεις, πέρα από το γεγονός ότι μέσα από τη συμμετοχή ένας σεβαστός αριθμός γονιών αντιλαμβάνεται την αξία του συλλογικού αγώνα και ότι «οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ», αφήνει μια παρακαταθήκη και για τα παιδιά μας γιατί τους δίνουμε το παράδειγμα της διεκδίκησης, το παράδειγμα να μη μένουν θεατές σε αυτό που τους συμβαίνει, να μπαίνουν μπροστά, να προσπαθούν καθημερινά να αλλάξουν τη ζωή τους και φυσικά με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται και σε γονείς και μαθητές η συλλογική δράση απέναντι στον ατομισμό που προωθείται από την κυρίαρχη αντίληψη.

Είναι καθήκον μας να παλέψουμε ώστε να έχουμε στροφή στις δράσεις και τις εκδηλώσεις των Συλλόγων Γονέων, βάζοντας στο επίκεντρο την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή εκπαιδευτική πολιτική, ώστε να βγάζουμε στην επιφάνεια και να αναδεικνύουμε τα ουσιαστικά προβλήματα τα οποία συνολικά καθορίζουν το μέλλον των παιδιών μας.

Στόχος η ένταξη νέων δυνάμεων στις οργανώσεις των Γονέων

Παρ' όλες τις αδυναμίες και τις δυσκολίες στη δράση των Συλλόγων Γονέων υπάρχει ένας πυρήνας κόσμου που δραστηριοποιείται, αγωνίζεται, διεκδικεί και βάζει τη δική του σφραγίδα στην έννοια του εθελοντή, που προβάλλουν κατά κόρον οι κυβερνήσεις, οι Τοπικές Διοικήσεις, οι ΜΚΟ.

Γιατί, για μας, ο γονιός που συμμετέχει στα όργανα των γονιών είναι ούτως ή άλλως «εθελοντής», αφού κανείς δεν του επέβαλε να συμμετέχει στα κοινά, παρά μόνο η συνείδησή του, η ευθύνη απέναντι στα παιδιά του και στα παιδιά της λαϊκής οικογένειας συνολικά και που ξέρει ότι το δικαίωμα στη μόρφωση, στην Εκπαίδευση για τα παιδιά του βρίσκεται στο στόχαστρο όλων των κυβερνήσεων λόγω της συνεχιζόμενης εμπορευματοποίησής της.

Ετσι καθορίζουμε εμείς την έννοια της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Δίνουμε τη μάχη της νέας σχολικής χρονιάς με γνώμονα την ένταξη νέων δυνάμεων στις οργανώσεις Γονέων. Να κάνουμε τους Συλλόγους Γονέων ζωντανή δύναμη μέσα στο κίνημα, να παρεμποδίζουν - μέσα στα όρια των δυνατοτήτων τους - τα σχέδια των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ, να αναπτύσσουν πολύμορφη δράση και πολιτιστική μορφωτική παρέμβαση με άξονα τα παιδιά.

Ας δώσουμε λοιπόν, όλες μας τις δυνάμεις ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή διότι η συμμετοχή μας μαζί με την ενίσχυση της δράσης μας είναι τα μόνα στοιχεία που μπορούν να εξασφαλίσουν και να εγγυηθούν τη συνέχιση των διεκδικήσεών μας και των δίκαιων αιτημάτων μας.


Δημήτρης ΛΑΜΠΡΟΥ
Πρόεδρος της ΑΣΓΜΕ

Διακοπή της κυκλοφορίας στο κέντρο το Σαββατοκύριακο

Διακόπτεται κατά διαστήματα η κυκλοφορία των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας το πρωί του Σαββάτου, λόγω διεξαγωγής της 30ής Ποδηλατικής Σπαρτακιάδας, και το πρωί της Κυριακής λόγω του 10ου Αγώνα Δρόμου και Περιπάτου «Greece Race for the Cure».

Συγκεκριμένα: Το Σάββατο οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν από τις 7 π.μ. έως τις 12 μ., στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και στη ΛΕΑ (όπου υπάρχει) κατά μήκος της διαδρομής Καλλιμάρμαρο (εκκίνηση) - Λ. Βασ. Ολγας - Λ. Αμαλίας - Πανεπιστημίου - Αγ. Κωνσταντίνου - Πλ. Μεταξουργείου - Αχιλλέως - Λ. Αθηνών - ΝΕΟ Αθηνών-Κορίνθου (έως το 59,8 χλμ.), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο.

Την Κυριακή η κυκλοφορία διακόπτεται τις ώρες 8 π.μ. έως 1 μ.μ., σε τμήματα των παρακάτω λεωφόρων και οδών: Λ. Βασ. Αμαλίας, Λ. Συγγρού, Λ. Βασ. Σοφίας, Ηρ. Αττικού, Λ. Βασ. Ολγας, Πανεπιστημίου, Μελεάγρου, Αραβαντινού, Κλεάνθους, Ακαδημίας, Βασ. Γεωργίου Β', Σταδίου, Φιλελλήνων.

Κλείνει οριστικά το «Mega»

Με δύο αποφάσεις (2018 - 2019) η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε την Παρασκευή τις αιτήσεις, του «Mega» και των 112 εργαζομένων στο σταθμό, να ακυρωθεί η απόφαση του ΕΣΡ με την οποία διατάχθηκε ο τερματισμός λειτουργίας του σταθμού, σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου 4496/2017.

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ότι μετά την εφαρμογή του εν λόγω νόμου οι τηλεοπτικοί σταθμοί εξαρτούν τη συνέχιση της λειτουργίας τους από τη συμμετοχή τους σε προκηρυχθείσα διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι το «Mega» από το Σεπτέμβρη του 2016 διέκοψε τη μετάδοση ειδήσεων και ενημερωτικών προγραμμάτων. Στη συνέχεια δεν υπέβαλε δήλωση αλλαγής φυσιογνωμίας του προγράμματός του, ούτε συμμετείχε στη διαδικασία χορήγησης αδειών «επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρο-εκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου». Η απόφαση του ΕΣΡ είχε ανασταλεί προσωρινά από το ΣτΕ και χτες εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις της Ολομέλειας.

Εκδήλωση για τη θέση του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη στις 12.00 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αίθουσα ASP1 E201) στις Βρυξέλλες με θέμα: «Οι επιπτώσεις της άναρχης εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη Μονεμβασιά και η θέση του ΚΚΕ».

Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι του Συλλόγου «ΑΡΤΕΜΙΣ - Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασιάς / Χερσονήσου Μαλέα».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να ανασταλούν οι εργασίες για ανεμογεννήτριες και ηλεκτρική διασύνδεση στη Λακωνία

Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη στρατηγική της ΕΕ για το σχεδιασμό ηλεκτρικής διασύνδεσης Πελοποννήσου - Κρήτης, που θα μετατρέψει το δήμο Μονεμβασιάς και το νομό Λακωνίας σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση των ευρωβουλευτών της, Κώστα Παπαδάκη και Σωτήρη Ζαριανόπουλου προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε τα εξής:

«Η άναρχη διασπορά ανεμογεννητριών, που προωθείται και από την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κρήτη με κατασκευή εναέριου δικτύου πυλώνων υψηλής τάσης, μετατρέπει με ταχείς ρυθμούς το δήμο Μονεμβάσιας, συνολικά το νομό Λακωνίας, σε απέραντο αιολικό πάρκο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προκατόχων της και της στρατηγικής της ΕΕ για την "απελευθέρωση", ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, την προώθηση των λεγόμενων ΑΠΕ, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου. Τα παραπάνω έργα, που εκτελούνται σε κατοικημένες περιοχές, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικής αξίας, έχουν καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, την υγεία και τις ζωές των κατοίκων της περιοχής.

Για το νομό έχουν αδειοδοτηθεί 1.052 MWΑΠΕ, από τα οποία 680 MW αφορούν αιολικά πάρκα και 349 MW, φωτοβολταϊκά. Μόνο για τα 9 από τα 35 αιολικά πάρκα, οι μονοπωλιακοί όμιλοι πήραν επιδοτήσεις που φτάνουν τα 69.686.078 ευρώ, ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες χρεώσεις.

Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στα αιτήματα για:

Αμεση αναστολή εργασιών των πάρκων αυτών, επανεξέταση του συνόλου των αδειοδοτήσεων και εκπόνηση συνολικής περιβαλλοντικής μελέτης επιπτώσεων.

Κατάργηση των τελών ΑΠΕ, άμεση μείωση των τιμολογίων οικιακού και αγροτικού ρεύματος κατά 50%.

Αμεση υπογειοποίηση του δικτύου σύνδεσης των αιολικών πάρκων με τους υποσταθμούς της ΔΕΗ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ