Σάββατο 9 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 10 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
Χιλιάδες παραμένουν ξεσπιτωμένοι ενώ ο καιρός αγριεύει

Προβλήματα που προϋπήρχαν, όπως της σχολικής στέγης, οξύνθηκαν με τον σεισμό, προκαλώντας αγανάκτηση και ανησυχία στους κατοίκους

Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των πληγέντων
Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των πληγέντων
Δυο βδομάδες μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών Ρίχτερ οι ανάγκες των κατοίκων στα σεισμόπληκτα χωριά της Κρήτης γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

Από τους χιλιάδες ξεσπιτωμένους, άλλοι είναι σε σκηνές, άλλοι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, άλλοι φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους, ενώ οι λιγοστοί οικίσκοι που έστειλε ο κρατικός μηχανισμός (κάπου 35, από τους πάνω από 430 που έχουν ζητηθεί από τους δήμους) αρχίζουν να τοποθετούνται, αλλά αυτό θα πάρει χρόνο, καθώς απαιτούνται στοιχειώδεις υποδομές - ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού.

Στις καθημερινές περιοδείες στα σεισμόπληκτα χωριά από τα κλιμάκια του ΚΚΕ με τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή του Κόμματος, και στελέχη της ΤΟ Ηρακλείου, καταγράφονται τα μεγάλα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων.

Οι καταγγελίες και οι διαμαρτυρίες για τη στάση και την εγκατάλειψη από τον κρατικό μηχανισμό είναι οργισμένες. Ειδικά σε ό,τι αφορά στη στέγαση, οι σεισμόπληκτοι καταγγέλλουν ότι τα διαμερίσματα του προγράμματος «Εστία», που προορίζονταν για τους πρόσφυγες και έχουν δοθεί για την προσωρινή δική τους στέγαση, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις μιας λειτουργικής κατοίκησης, ενώ κάποια είναι σε άθλια κατάσταση.

Αλλά και στο ζήτημα της σίτισης, που αντιμετωπίζεται κυρίως μέσα από τη μεγάλη λαϊκή αλληλεγγύη και την εθελοντική προσφορά, τα προβλήματα είναι μεγάλα, καθώς όπως λένε οι κάτοικοι, μειώνεται η ποσότητα των τροφίμων και άλλων προμηθειών που στέλνονται και αποθηκεύονται. Μέχρι πρόσφατα στην κουζίνα του εκθεσιακού χώρου στο Αρκαλοχώρι μαγειρεύονταν 1.300 μερίδες φαγητού και άλλες 700 στην Αγ. Μαρίνα.

Οπως ανέδειξε και το επιτόπιο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», σε αρκετά χωριά του Ηρακλείου η καταγραφή των ζημιών ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και οι άνθρωποι παλεύουν μόνοι τους να επιβιώσουν.

Σημαντικά προβλήματα ζημιών ή και στατικότητας έχουν πολλά σχολεία της περιοχής. Το πρόβλημα της σχολικής στέγης, που προϋπήρχε, τώρα οξύνεται κι άλλο, ενώ σε ορισμένα χωριά υπάρχει ανησυχία ότι η καταστροφή από τον σεισμό θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για να προχωρήσουν προϋπάρχοντα σχέδια για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων.

Αυτή η εκρηκτική κατάσταση σε όλους τους τομείς αναδεικνύει την ανάγκη οι ίδιοι οι κάτοικοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να διεκδικήσουν οργανωμένα και συλλογικά την ουσιαστική ανακούφιση, αποκατάσταση και προστασία τους. Ηδη έχει δημιουργηθεί η πρώτη Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων, στις Αγιές Παρασκιές, και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στηρίζουν την οργάνωση των κατοίκων και αναδεικνύουν ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην άμεση αποζημίωση στο 100% χωρίς προϋποθέσεις των ζημιών που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις. Να διασφαλιστούν οικίσκοι, ώστε οι κάτοικοι να μην εγκαταλείψουν τα χωριά και τις περιουσίες τους, να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των κατεστραμμένων σπιτιών, να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα σχολεία για τα παιδιά της περιοχής.

ΛΕΣΒΟΣ - ΛΗΜΝΟΣ
Λένε «όχι» στις φυλακές της ΕΕ - Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες

Διαμαρτυρίες τη βδομάδα που μας πέρασε από σωματεία και φορείς

Από τη μαζική συγκέντρωση στη Μυτιλήνη
Από τη μαζική συγκέντρωση στη Μυτιλήνη
Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την κατασκευή των κλειστών κέντρων - φυλακών για τους ξεριζωμένους σε Λέρο και Κω, ενώ πραγματοποίησε και τη σχετική φιέστα με τα εγκαίνια της κλειστής - ελεγχόμενης δομής στη Σάμο, οι λαϊκές αντιδράσεις στα νησιά συνεχίζονται.

Ετσι, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια σε Λέσβο και Λήμνο, στο πλαίσιο του αγώνα των κατοίκων να μη μετατραπούν τα νησιά τους σε απέραντες φυλακές της ΕΕ για ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Τα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, σωματείων και φορέων.

Με τον συντονισμό της δράσης μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Φορέων και Συλλόγων συγκρούονται με τα σχέδια της κυβέρνησης, με παρακαταθήκη τις μαχητικές κινητοποιήσεις στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα.

«Η επιμονή αυτή της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη δημιουργία νέων κέντρων - φυλακών δεν αποτέλεσε για τον λαό της Λέσβου, για τους νησιώτες γενικότερα, κεραυνό εν αιθρία. Είναι άλλωστε γνωστά τα σχέδιά τους, όπως γνωστό είναι και πώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού εδώ και χρόνια στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών», τόνισε μεταξύ άλλων στην κεντρική ομιλία, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στις Δομές για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης και των φοιτητών. Αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε και στη Λήμνο. Οι κάτοικοι μέσα από τα σωματεία και τους άλλους φορείς του κινήματος διεκδικούν:

  • Να μη γίνει κανένα νέο κέντρο ούτε στη Λέσβο ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό, να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών. Να κλείσουν η φυλακή του Καρά Τεπέ και τα άλλα hot spots.
  • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους, και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη, χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.
  • Ουσιαστική και πλήρης στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό για όλα τα νησιά.
ΗΛΕΙΑ - ΑΧΑΪΑ
Πυρόπληκτοι και αγρότες βγαίνουν μπροστά και διεκδικούν

Συλλαλητήριο στον Πύργο στις 14/10 από τη Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας

Οι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά τον δρόμο στο Αίγιο
Οι αγρότες απέκλεισαν συμβολικά τον δρόμο στο Αίγιο
Σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 14 Οκτώβρη στον Πύργο καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Ηλείας, απόφαση που στηρίζει το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (συμμετέχει στη Συντονιστική). Κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτήν την περίοδο εκατοντάδες αγρότες είναι αυτό της σταφίδας, με τον πρόεδρο της ΟΑΣ Θανάση Βομπίρη να τονίζει ότι «δεν υπάρχει καν τιμή».

«Η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη για τους πυρόπληκτους αγρότες, συνολικά για τους κατοίκους στα χωριά που δοκιμάστηκαν από την πύρινη λαίλαπα», συνεχίζει και εξηγεί ότι «εδώ και δύο μήνες δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση προς επίλυση των προβλημάτων μας συνολικά, αντιθέτως είδαμε να αυξάνεται το ρεύμα, να παίρνουν την ανηφόρα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και να εκτοξεύεται το κόστος παραγωγής μας, αν λάβουμε υπόψη μας μόνο π.χ. την τιμή του πετρελαίου».

Και προσθέτει: «Το πλαίσιο πάλης που συμφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή συγκρότησης της Συντονιστικής Επιτροπής ισχύει στο σύνολό του, και η Ομοσπονδία θα προσθέσει τα αιτήματά της για κατώτατες εγγυημένες τιμές, μείωση του κόστους παραγωγής κ.λπ. Με τον τρόπο που λειτουργεί ο ΕΛΓΑ, ακόμα δεν έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί για τις ζημιές που είχαν στη σταφίδα από παγετούς την άνοιξη».

Ηδη στα χωριά πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά συνελεύσεις από κλιμάκια της Συντονιστικής και της Ομοσπονδίας, που καλεί τους αγρότες σε προσυγκέντρωση με τα μηχανήματά τους στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, από όπου θα ακολουθήσει πορεία στην πόλη του Πύργου με κατάληξη στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Επίσης, η Συντονιστική προγραμματίζει την πραγματοποίηση δύο μεγάλων συναυλιών αλληλεγγύης στον Πύργο. Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Οκτώβρη με τον Β. Παπακωνσταντίνου και η δεύτερη το Σάββατο 13 Νοέμβρη με τη συμμετοχή καλλιτεχνών που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Απέκλεισαν το δρόμο στο Αίγιο

Σε νέα δυναμική κινητοποίηση, με συμβολικό αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής οδού Πατρών - Αθηνών στο ύψος της γέφυρας Μεγανίτη, προχώρησαν την Πέμπτη το απόγευμα αγρότες της Αιγιάλειας μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας».

Συνεχίζουν μ' αυτόν τον τρόπο τις δράσεις που έχει αποφασίσει ο Σύλλογος, με αιχμές την πολύ χαμηλή τιμή της σταφίδας (διεκδικώντας κατώτατες εγγυημένες τιμές), τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα πυρόπληκτα χωριά και της Αιγιάλειας (διεκδικώντας αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις), την επικείμενη μετακίνηση ή συγχώνευση του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Πατρών (που εδρεύει στο Αίγιο), καθώς και με αίτημα να μη γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου από την ΕΒΟ.

«Ο,τι κερδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν αποτέλεσμα του αγώνα μας! Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα επιλέγοντας να παλέψουμε με ψηφίσματα, υπομνήματα και αγωγές που προτείνουν τα τοπικά στελέχη της νυν και της προηγούμενης κυβέρνησης στον δήμο και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αποσκοπώντας έτσι στο να μην κλιμακωθεί ο αγώνας», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιάννης Μποδιώτης.

Παράλληλα συνεχίζονται περιοδείες, συσκέψεις και ενημερώσεις στα χωριά, ενώ σχεδιάζεται να υπάρξει και συντονισμός με αγροτικούς συλλόγους στην Αχαΐα και σε άλλους νομούς, προκειμένου να δοθεί συντονισμένη απάντηση στην κυβέρνηση και σε μεταποιητές - βιομήχανους και μεγαλέμπορους.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή Αχαΐας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κάλεσμα για συντονισμό όλων των πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Την Τρίτη 12 Οκτώβρη η σύσκεψη, στις 6 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Από το μεγάλο συλλαλητήριο στη Στροφυλιά
Από το μεγάλο συλλαλητήριο στη Στροφυλιά
Η Συντονιστική Επιτροπή Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τις Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές από όλη τη χώρα να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα, καλώντας σε κοινή σύσκεψη την Τρίτη 12 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 στην πλατεία Κάνιγγος).

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα: «Εμείς όλοι που ζούμε τις συνέπειες από τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες που κόστισαν και ανθρώπινες ζωές, που "γκρεμίστηκαν" οι ζωές μας από τους σεισμούς, έχουμε έναν κοινό αντίπαλο, που αποτελεί την αιτία για τα δεινά μας. Αιτία είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, που θεωρούν κόστος τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού, γι' αυτό και μας αφήνουν απροστάτευτους απέναντι σε όλους τους φυσικούς κινδύνους.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, με τους Συλλόγους και τα Σωματεία που ανήκουμε, με την οργάνωσή μας στις Επιτροπές Αγώνα κατά χωριό και περιοχή, έχουμε ορθώσει το ανάστημά μας. Αναμετριόμαστε καθημερινά και ανυποχώρητα, βάζοντας σε προτεραιότητα τις δικές μας ανάγκες, για την αποκατάσταση και την ολική στο 100% αποζημίωση όλων των ζημιών, την άμεση λήψη μέτρων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης για να μην ξανασυμβούν αντίστοιχα γεγονότα ούτε στα μέρη μας ούτε πουθενά στην Ελλάδα».

Και καταλήγει: «Ο οργανωμένος, καλά συντονισμένος αγώνας μας και η αγωνιστική αλληλεγγύη που έχει δείξει ο λαός μας, αποτελούν ισχυρό όπλο που μπορεί να επιβάλει την ικανοποίηση των αιτημάτων μας», σημειώνει.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Διεκδικούν Υγεία που να καλύπτει και τις πρόσθετες ανάγκες από την πυρκαγιά

Σε άθλια κατάσταση τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, εμφανής η έλλειψη νοσοκομείου

Οι ανάγκες του λαού της Βόρειας Εύβοιας για επαρκείς και σύγχρονες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας συνθλίβονται από την πολιτική που τις αντιμετωπίζει ως κόστος. Από την πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, που προωθεί την εμπορευματοποίηση της Υγείας και εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι η ίδια εγκληματική πολιτική στην οποία οφείλεται η έλλειψη μέτρων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας και οδήγησε στην καταστροφική πυρκαγιά.

Η Βόρεια Εύβοια αποτελεί μια ενιαία γεωγραφική περιοχή, έκτασης 1.084 τ. χλμ. Διοικητικά διαιρείται στους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού, με πληθυσμό 33.000 κατοίκους (απογραφή 2011), ο οποίος κατανέμεται σε πάνω από 100 κοινότητες και οικισμούς. Τους θερινούς μήνες, ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης και των παραθεριστών.

Διαθέτει λιμάνια για τη σύνδεση με τη Στερεά Ελλάδα και τις Σποράδες, δεκάδες μικρές και μεγάλες τουριστικές μονάδες, λατομεία και γενικότερα επαγγελματικές δραστηριότητες με αυξημένη επικινδυνότητα για την υγεία των εργαζομένων και την εκδήλωση εργατικών δυστυχημάτων, όπως η δουλειά στο δάσος και τις αγροτικές καλλιέργειες.

Υγειονομικά καλύπτεται από τα ΚΥ Ιστιαίας και Μαντουδίου και έναν μικρό αριθμό Περιφερειακών Ιατρείων, που, όμως, ούτε στο ελάχιστο δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών και παραθεριστών. Ούτε αυτές που προϋπήρχαν και είχαν ήδη αυξηθεί από την πανδημία, ούτε τις πρόσθετες που προέκυψαν από τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς.

Στην εικόνα αυτή θα πρέπει κανείς να συμπεριλάβει τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και τις άθλιες υποδομές στο οδικό δίκτυο, που δυσκολεύουν κατά πολύ τη διακομιδή σε κοντινό νοσοκομείο, είτε αυτό είναι της Χαλκίδας, είτε της Λαμίας.

Υπό διάλυση το ΚΥ Μαντουδίου

Στα δύο Κέντρα Υγείας στην Ιστιαία και το Μαντούδι κυριαρχούν οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό, με την κατάσταση να είναι τραγική στο ΚΥ Μαντουδίου, όπου υπηρετούν μόλις δύο ιατροί γενικής ιατρικής, με τη στήριξη τριών ακόμη από τα Περιφερειακά Ιατρεία καθώς επίσης ένας παιδίατρος και ένας οδοντίατρος. Ουσιαστικά παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης.

Στο ΚΥ Ιστιαίας έγιναν κάποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, χωρίς να λύνονται τα προβλήματα που οξύνει η έλλειψη προσωπικού. Αυτήν τη στιγμή στο ΚΥ υπηρετούν, είτε ως μόνιμο προσωπικό είτε ως επικουρικό, 5 γενικοί γιατροί και ορισμένες ακόμη ειδικότητες όπως καρδιολόγος, χειρουργός, ακτινολόγος, μικροβιολόγος, παιδίατρος. Ωστόσο, το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των εφημεριών και την εξυπηρέτηση των περιστατικών που προκύπτουν καθ' όλη την διάρκεια του 24ώρου, ενώ χαρακτηριστική είναι η έλλειψη παθολόγου.

Ουσιαστικά, τα δύο Κέντρα Υγείας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν απλά καθημερινά περιστατικά, πόσο μάλλον να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, να εξυπηρετούν σοβαρά και επείγοντα περιστατικά και παράλληλα να στηρίζουν ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο χρόνια τώρα δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας και για την προστασία του πληθυσμού της περιοχής από την πανδημία. Δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και παραμένουν στα σπίτια τους ή άμεσης διασωλήνωσης σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασής τους. Επίσης, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων, αναγκάζοντας ηλικιωμένους να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να εμβολιαστούν, ενώ ιδιαίτερα προβληματική είναι η διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης του ιού και ιχνηλάτηση των επαφών.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για ασθενείς με χρόνιες σοβαρές παθήσεις, όπως καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς, με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα κ.ά., οι οποίοι προκειμένου να τύχουν ιατρικής παρακολούθησης θα πρέπει να υποστούν πολύωρη μετακίνηση, με μεγάλη ταλαιπωρία και υψηλό κόστος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 32 συνολικά νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στην περιοχή της Ιστιαίας και ακόμη περιμένουν τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού.

Αντίστοιχα προβλήματα βιώνουν και νέες γυναίκες της περιοχής, οι οποίες σε περίπτωση εγκυμοσύνης θα πρέπει να μεταβούν στη Χαλκίδα, προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες και ανά τακτά διαστήματα εξετάσεις, ενώ όταν πλησιάζουν οι μέρες για να γεννήσουν θα πρέπει είτε να μετακομίσουν κάποιες μέρες πριν, είτε να βρεθούν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να γεννήσουν στον δρόμο για το μαιευτήριο.

Πρόσθετες ανάγκες δημιούργησε η πυρκαγιά

Τεράστιες ποσότητες στάχτης και μικροσωματιδίων από την καύση μιας σειράς υλικών, ακόμη και επικίνδυνων για την υγεία του ανθρώπου, αιωρούνταν επί πολλές μέρες στην ατμόσφαιρα, ενώ τμήμα των επικίνδυνων αυτών μικροσωματιδίων επικάθισε στο έδαφος και σε κάθε επιφάνεια. Ακόμη και σήμερα, δύο μήνες μετά την πυρκαγιά, η μυρωδιά του καμένου είναι έντονη.

Ο πύρινος όλεθρος που επικρατούσε στην περιοχή για τόσες μέρες, εκτός από τις συνέπειες σε ζωτικά όργανα, όπως οι πνεύμονες και η καρδιά, διαμορφώνει προϋποθέσεις για σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Χιλιάδες κάτοικοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές. Αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τα χωριά τους, πολλοί από αυτούς είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται, έχασαν τις δουλειές και τα μέσα βιοπορισμού. Ακόμη πιο ευάλωτη η ψυχική υγεία των παιδιών, που, εκτός από την καταστροφή, βιώνουν το άγχος και την ανασφάλεια που επικρατεί στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Καμία μέριμνα από το κράτος

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δεν έλαβαν καμία μέριμνα για την προστασία της υγείας του λαού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις μέρες που η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτα, το υπουργείο Υγείας και η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας έδωσαν εντολή εκκένωσης του ΚΥ Μαντουδίου, αφήνοντας τον λαό και τους πυροσβέστες που έδιναν μάχη με τις φλόγες απροστάτευτους και χωρίς καμία μέριμνα ιατρικής φροντίδας για ενδεχόμενα εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα.

Η υποστελέχωση των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας, ιδιαίτερα του ΚΥ Μαντουδίου, παραμένει. Δεν έχει ληφθεί καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή προληπτικών εξετάσεων, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού καθώς και για την ψυχολογική τους υποστήριξη. Δεν έχει ξεκινήσει καμία διαδικασία μελέτης των επιπτώσεων που προκάλεσε η πυρκαγιά, είτε άμεσα στην υγεία των κατοίκων, είτε στο περιβάλλον, για τον κίνδυνο μακροπρόθεσμων συνεπειών στην υγεία του λαού.

Η μόνη πρωτοβουλία είναι η συνεργασία με διάφορες ΜΚΟ για την αποστολή κινητών μονάδων Υγείας στις πληγείσες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν προληπτικές εξετάσεις. Πλήρης απουσία δηλαδή της κρατικής μέριμνας και του οργανωμένου σχεδιασμού παρακολούθησης της υγείας του λαού και της αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχόμενα έχουν προκληθεί, ενώ δίνεται πεδίο για ανάπτυξη και κερδοφορία των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτική περίπτωση για το πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις ανάγκες και την υγεία του λαού και ποιες προτεραιότητες θέτει, είναι η τοποθέτηση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη, στην εκδήλωση που έγινε στην Λίμνη Ευβοίας για την παρουσίαση του σχεδίου «ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας.

Συγκεκριμένα, λέγοντας αρχικά ότι το υπουργείο Υγείας έχει θέσει ως «άμεση προτεραιότητα» την ενίσχυση των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας στις πληγείσες περιοχές, σημείωσε στη συνέχεια ότι η ενίσχυση αυτή αφορά και τη διαμόρφωση προϋποθέσεων, έτσι ώστε να αναπτυχθεί στην περιοχή με σοβαρές προοπτικές ο θεραπευτικός ιαματικός τουρισμός. «Διότι δεν μπορεί να αναπτύξουμε τον τουρισμό εάν δεν έχουμε αναπτυγμένες μονάδες Υγείας», είχε τονίσει.

Αναπόσπαστα μέτωπα ενός μεγάλου αγώνα

Η κάλυψη των αναγκών του λαού της περιοχής της Βόρειας Εύβοιας και οι γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής κάνουν επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία δευτεροβάθμιας μονάδας Υγείας: Ενός νοσοκομείου πλήρως στελεχωμένου, που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.

Ταυτόχρονα, απαιτείται ενίσχυση και στελέχωση πρωτοβάθμιων δομών, με επίκεντρο το ΚΥ και αποκεντρωμένα ιατρεία για την κάλυψη των απομακρυσμένων και απομονωμένων χωριών και οικισμών. Με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή - συμμετοχή ιδιώτη. Με πλήρη στελέχωση από όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσιοθεραπευτήρια, φαρμακεία κ.τ.λ.

Σε σύνδεση με την οικογένεια, τα σχολεία, τους τόπους δουλειάς, άθλησης και κάθε είδους δομή που λειτουργεί στην περιοχή. Με άμεση προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού, με ανάπτυξη υπηρεσιών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.

Η ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας και δωρεάν Υγείας στην Βόρεια Εύβοια αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσει ο λαός της περιοχής να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά και να συνεχίσει να ζει στον τόπο του. Η Υγεία, όπως και η Παιδεία, ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός είναι αναπόσπαστα μέτωπα στον αγώνα που δίνει ο πυρόπληκτος λαός της Βόρειας Εύβοιας για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, για πραγματικά μέτρα στήριξης και αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, για άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ