Σάββατο 9 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 10 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΕΣΒΟΣ - ΛΗΜΝΟΣ
Λένε «όχι» στις φυλακές της ΕΕ - Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες

Διαμαρτυρίες τη βδομάδα που μας πέρασε από σωματεία και φορείς

Από τη μαζική συγκέντρωση στη Μυτιλήνη
Από τη μαζική συγκέντρωση στη Μυτιλήνη
Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την κατασκευή των κλειστών κέντρων - φυλακών για τους ξεριζωμένους σε Λέρο και Κω, ενώ πραγματοποίησε και τη σχετική φιέστα με τα εγκαίνια της κλειστής - ελεγχόμενης δομής στη Σάμο, οι λαϊκές αντιδράσεις στα νησιά συνεχίζονται.

Ετσι, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια σε Λέσβο και Λήμνο, στο πλαίσιο του αγώνα των κατοίκων να μη μετατραπούν τα νησιά τους σε απέραντες φυλακές της ΕΕ για ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως γίνεται μέχρι σήμερα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Τα συλλαλητήρια διοργανώθηκαν με πρωτοβουλία του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου, σωματείων και φορέων.

Με τον συντονισμό της δράσης μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων, Φορέων και Συλλόγων συγκρούονται με τα σχέδια της κυβέρνησης, με παρακαταθήκη τις μαχητικές κινητοποιήσεις στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα.

«Η επιμονή αυτή της κυβέρνησης και της ΕΕ για τη δημιουργία νέων κέντρων - φυλακών δεν αποτέλεσε για τον λαό της Λέσβου, για τους νησιώτες γενικότερα, κεραυνό εν αιθρία. Είναι άλλωστε γνωστά τα σχέδιά τους, όπως γνωστό είναι και πώς αντιμετωπίζουν το ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού εδώ και χρόνια στο πλαίσιο των γεωπολιτικών ανταγωνισμών», τόνισε μεταξύ άλλων στην κεντρική ομιλία, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, ο Θοδωρής Ασλανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στις Δομές για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης και των φοιτητών. Αντίστοιχη συγκέντρωση έγινε και στη Λήμνο. Οι κάτοικοι μέσα από τα σωματεία και τους άλλους φορείς του κινήματος διεκδικούν:

  • Να μη γίνει κανένα νέο κέντρο ούτε στη Λέσβο ούτε πουθενά, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό, να μη μετατραπούν τα νησιά σε φυλακές ψυχών. Να κλείσουν η φυλακή του Καρά Τεπέ και τα άλλα hot spots.
  • Αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες. Να απεγκλωβιστούν άμεσα από τα νησιά και τη χώρα μας. Να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους, και για όσους παίρνουν άσυλο να υπάρξει μέριμνα και οργάνωση από το κράτος για την κοινωνική τους ένταξη, χωρίς την παρέμβαση των ΜΚΟ.
  • Ουσιαστική και πλήρης στήριξη των νησιωτών. Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό για όλα τα νησιά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ