Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί... ευαισθησίας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ότι η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στην εφαρμογή του καταστροφικού της σχεδίου για τον όμιλο της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» μέχρι το τέλος του χρόνου και ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή αντίστοιχο σχέδιο για τον ΟΣΕ, είναι γνωστό. Οπως είναι γνωστό ότι κεντρική φιλοσοφία και των δύο κυβερνητικών σχεδίων είναι η ιδιωτικοποίηση και η δραστική μείωση του προσωπικού και στον όμιλο ΟΑ και στον ΟΣΕ.

Εκείνο που δεν είχε γίνει απολύτως κατανοητό μέχρι τώρα, ήταν ότι η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά με λογική και με ευαισθησία», όπως... εξήγησε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών. Δε θα σταθούμε στην κυβερνητική «λογική», για να μην τρελαθούμε. Διότι, δεν έχει μέσα του λογική, ο ψευδέστατος ισχυρισμός «ιδιωτικοποιούμε ελλειμματικές κρατικές επιχειρήσεις για να απαλλάξουμε τους Ελληνες φορολογούμενους». Αν ήταν έτσι, ποιος ο λόγος που η κυβέρνηση ξεπουλά και τα κερδοφόρα περιφερειακά αεροδρόμια;

Επειδή, όμως είναι γνωστό ότι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων δεν έχει την παραμικρή σχέση με την απαλλαγή των Ελλήνων φορολογουμένων, ενώ έχει άμεση σχέση με την εξασφάλιση των υπερκερδών των μονοπωλίων, λέμε να σταθούμε, στην ...«ευαισθησία» που είπε ο Κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι εννοεί «ευαισθησία για τους εργαζόμενους».

Αραγε, πόση,... ευαισθησία μπορεί να... χωρά μια πολιτική που καταργεί περισσότερες από 6.000 θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας από ΟΑ και ΟΣΕ, αντικαθιστώντας τις - όσες τελικά αντικαταστήσει - με ελαστικές και ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Για να υπόσχεται, όμως, η κυβέρνηση «ευαισθησία» δεν μπορεί, θα πρέπει να έχει ήδη ανακαλύψει τους... ευαίσθητους επιχειρηματίες προς τους οποίους θα εκχωρήσει τα φιλέτα του ομίλου ΟΑ και του ΟΣΕ.

Ξεγραμμένη η αγροτιά

Ξεγραμμένοι ήταν οι μικρομεσαίοι αγρότες από την ομιλία του πρωθυπουργού στην 73η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αφού ξεγραμμένοι είναι και από την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός ελάχιστα αναφέρθηκε για τον αγροτικό τομέα και τα λίγα που είπε αποτελούσαν σκέτη κοροϊδία και πρόκληση για την αγροτιά. Ανέφερε ο πρωθυπουργός ότι «ο αγρότης ενθαρρύνεται έμπρακτα να στραφεί σε νέες καλλιέργειες» και πως «οι νέοι της ελληνικής περιφέρειας υποστηρίζονται να κρατηθούν στη γη τους». Ομως, σε ποιες άλλες καλλιέργειες μπορούν να στραφούν οι αγρότες και πώς τους κράτησε στη γη τους τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ;.. Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι δυστυχώς αποκαρδιωτικά. Την τελευταία δεκαετία το ποσοστό των απασχολούμενων στη γεωργία έπεσε από το 17% στο 10,9%. Καλλιέργειες όπως ο καπνός και τα τεύτλα μειώθηκαν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ κατά 89% και 86% αντίστοιχα. Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε στο διάστημα 2004 - 2007 κατά 22,9%, ενώ το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε στο διάστημα 2003 - 2007 κατά 16% σε αποπληθωρισμένες τιμές. Και μετά έρχεται ο πρωθυπουργός και ρίχνει ατάκες περί στήριξης της αγροτιάς από την κυβέρνησή του...

Δύο δρόμοι

Η ομιλία και η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ σηματοδότησαν την κλιμάκωση της επέλασης στα δικαιώματα των εργαζομένων και παράλληλα σκιαγράφησαν την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δρομολογήσει με ταχύτερους ρυθμούς την προώθηση νέων αντιδραστικών «μεταρρυθμίσεων» που επιζητά το μεγάλο κεφάλαιο. Οι προκλητικές δημόσιες τοποθετήσεις του Κ. Καραμανλή «πυροδότησαν» ταυτόχρονα και πλήθος ανακοινώσεων ...αντιπολιτευτικού περιεχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, το ΛΑ.Ο.Σ.

Κοινή συνισταμένη των βαρύγδουπων δηλώσεων, μαζί με την αναγκαία καταγραφή των λαϊκών προβλημάτων για να δικαιολογείται και το «φιλολαϊκό» περιτύλιγμά τους, η κριτική στις «διαχειριστικές ικανότητες» της κυβέρνησης. Για «ανίκανη κυβέρνηση» και «θλιβερό πρωθυπουργό» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ. Για «κυβερνητικό ναυάγιο» από «την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων» που η «ύπαρξή» της είναι το «μεγαλύτερο σκάνδαλο», μίλησε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. «Ομηρο των ανομημάτων που περιβάλλουν τη ΝΔ» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο ΛΑ.Ο.Σ. Γιατί όμως συλλήβδην τα τρία κόμματα οδηγούνται σε φληναφήματα και φραστικές κορόνες, για να ...πείσουν ότι ασκούν αντιπολίτευση στο όνομα, δήθεν, των λαϊκών δικαιωμάτων; Γιατί ακριβώς δεν έχουν άλλον τρόπο για να την κάνουν.

Δεν μπορούν να το πράξουν, γιατί στρατηγικά συμφωνούν με τις «ευρωενωσιακές» κατευθύνσεις, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές τους. Πίνουν νερό στο όνομα ακριβώς μιας πολιτικής που εκπονήθηκε από το μονοπωλιακό κεφάλαιο της ΕΕ και τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις σ' αυτήν. Στην εφαρμογή, λοιπόν, αυτών των ταξικών κατευθύνσεων, η ΝΔ όχι μόνο δεν έχει «ναυαγήσει», αλλά ως καλός «καπετάνιος» της άρχουσας τάξης προωθεί μια πολιτική που διασφαλίζει τα συμφέροντά της και εξασφαλίζει τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας της.

Ποιο άλλο επιχείρημα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ για να... εναντιωθεί, δήθεν, στην κυβέρνηση εκτός από το ότι είναι «ανίκανη»; Μήπως θα μπορούσε να υπερασπιστεί τις κατηγορίες των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα που είναι έτοιμη να καρατομήσει η κυβέρνηση, όταν αποτελεί προγραμματική του δέσμευση η ...«αναθεώρησή» τους; Μήπως θα ζητούσε στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, όταν χαρακτηρίζει την αύξηση του ενός ευρώ τη μέρα που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ σαν ...έκφραση των «δυνατοτήτων της οικονομίας»!; Ποιο άλλο σαθρό επιχείρημα θα χρησιμοποιούσε η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εκτός από το αποπροσανατολιστικό περί «νεοφιλελεύθερων επιλογών» της ΝΔ για να δικαιολογήσει την «αντιδεξιά ρητορεία» της, προκειμένου να κρύψει ότι οι προτάσεις της για την ανώτατη εκπαίδευση, την Υγεία στηρίζονται στη συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα λειτουργούν μέσα σ' ένα «ανταγωνιστικό» πλαίσιο με τους κανόνες της αγοράς.

Οσο και αν ισχυρίζονται τα κόμματα του ευρωμονόδρομου πως αντιπολιτεύονται την εφαρμοζόμενη πολιτική, οι δεσμεύσεις τους απέναντι στις επιλογές της ΕΕ έρχονται να τους ξεσκεπάσουν. Τα περί «αναδιανομής του πλούτου» μέσα από μια «άλλη διακυβέρνηση» του Γ. Παπανδρέου και οι αόριστες υποσχέσεις του «άλλου δρόμου» του Αλ. Τσίπρα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια καλοστημένη παγίδα που μέσα της επιδιώκουν να εγκλωβίσουν τα λαϊκά στρώματα. Απέναντι στο δικό τους αντιδραστικό «μονόδρομο», για τα λαϊκά στρώματα ο μόνος δρόμος είναι η κλιμάκωση της πάλης τους και η ενίσχυση της συμμαχίας τους με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ξανάπιασαν δουλειά...

Ξανάρχισαν οι ειδικευόμενοι στα σενάρια περί των οικονομικών του ΚΚΕ τη δουλειά τους. Ετσι το «Βήμα» της Κυριακής δημοσιεύει ένα σοβαροφανές ρεπορτάζ με τίτλο «Οι κόκκινες μπίζνες της... Μπουμπουλίνας». Η σκοπιμότητα εκ των προτέρων σαφής. Να ανοίξει νέο κύκλο συκοφαντικής εκστρατείας σ' ένα θέμα προσφιλές μεν για τους ίδιους, τα οικονομικά του, με προφανή επιδίωξη να παρουσιάσουν και το ΚΚΕ στα μέτρα τους, ή να δείξουν ότι είναι σαν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που πατρονάρουν. Ετσι το ρεπορτάζ πραγματεύεται την πορεία του ιστορικού κτιρίου στην ομώνυμη οδό και αναφέρει πως το ΚΚΕ διαπραγματεύεται εκ νέου την απόκτησή του, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς ενάντια στο Κόμμα μας, με υπότιτλους του τύπου «τι υποσχέθηκε ο Καραμανλής στην κυρία Παπαρήγα», που μένουν μετέωρες αφού στο ρεπορτάζ τίποτα τέτοιο δεν αποδεικνύεται. Ασε που λέει και ψέματα ότι το ΚΚΕ αγόρασε το κτίριο το 1992, αφήνοντας να εννοηθεί επί κυβέρνησης ΝΔ, ενώ αυτό είχε γίνει στη 10ετία του '80, δηλαδή επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Αλλά είπαμε, ο στοχοπροσηλωμένος κοντυλοφόρος γράφει με το κοντύλι του την πραγματικότητα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα που τον βολεύουν. Αρκεί να χτυπά το ΚΚΕ.

Βαστάζος του δικομματισμού

«Μέχρι τώρα ξέραμε, τι Ρουσόπουλος, τι Καραμανλής. Τώρα μάθαμε, τι Βουλγαράκης, τι Καραμανλής». Αυτό απάντησε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης όταν του ζήτησαν να σχολιάσει τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Λέξη δεν είχε να πει για την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και τη σχεδιαζόμενη ακόμα σκληρότερη αντεργατική επίθεση. Μόνο έσπευσε να αποπροσανατολίσει ακριβώς αυτά τα θιγόμενα λαϊκά στρώματα, προσπαθώντας να περιορίσει την κριτική προς την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας ανούσιας ονοματολογίας. Λες κι αν αλλάξουν δυο υπουργοί, αν διοριστούν κάποιοι «ηθικότεροι» στις θέσεις τους, θα βελτιωθεί η ζωή των μικρομεσαίων.

Ωστόσο, αυτός είναι ο ρόλος του κόμματος Καρατζαφέρη στην πολιτική. Να αποπροσανατολίζει το λαό, βαστώντας κλειστή την πόρτα στη στρούγκα της εφαρμοζόμενης πολιτικής που το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματά του επουδενί δε θέλουν να αδειάσει. Τυχαίο είναι που κάθε τρεις και λίγο εμφανίζεται πρόθυμος να συνεργαστεί με ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση «συνεργασίας»;

Τα συμπονετικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ καλά, το πρωθυπουργικό μήνυμα του Σαββατοκύριακου ήταν το εξής: Πολύ θα ήθελε να ενισχύσει τα «ασθενέστερα στρώματα» αλλά ...η παγκόσμια συγκυρία δεν το επιτρέπει.

Περίεργο πράγμα όμως! Οταν μισθωτοί και συνταξιούχοι χρειάζονται κάτι, το σύμπαν ολόκληρο συνωμοτεί για να μην μπορεί να γίνει.

Για πετρελαϊκή κρίση μας είπαν, για απρόσμενη αύξηση του πληθωρισμού στην ΕΕ, για μείωση της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, για χρηματιστηριακές κρίσεις πέρα από τον Ατλαντικό.

Ολο αυτό το μπέρδεμα απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη καταλήγει στην ίδια αναγκαιότητα: Λιτότητα για μια ακόμη χρονιά.

Εξίσου περίεργο όμως είναι πώς, παρά τον παγκόσμιο χαμό, τα κέρδη στην Ελλάδα δεν επηρεάζονται καθόλου. Ολες οι εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών) τα «κονομάνε» με το παραπάνω.

Αλλά, όπως μας λένε και οι κυβερνώντες, εμείς ...δεν ξέρουμε απ' αυτά. Ετσι, παρόλο που πολύ τους θλίβει, για ένα χρόνο ακόμη θα μας ξεζουμίζουν.

ΠΑΝΤΩΣ, ΟΙ πλειοψηφίες στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ έκαναν μία διαπίστωση: Δεν αλλάζουν - συμπέραναν - οι πολιτικές που προκαλούν τα προβλήματα και τη φτώχεια.

(Για την ακρίβεια, δεν έχουν αλλάξει σε τίποτε τα τελευταία είκοσι χρόνια, που μας κυβερνάνε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αυτό όμως δεν το πρόσεξαν).

Κι εμείς όμως δεν μπορούμε παρά να παρατηρήσουμε πως δεν έχουν αντίστοιχα αλλάξει ούτε και οι δικές τους αντιλήψεις. Ο «κοινωνικός εταιρισμός» καλά κρατεί και το παιγνίδι σε βάρος των εργαζομένων συνεχίζεται κανονικότατα.

ΟΣΟΝ αφορά στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως φαίνεται, με ανασχηματισμούς θα ασχολούνται αφού ...αυτή η καραμέλα τους έχει «κολλήσει».

Αναλύσεις επί αναλύσεων και ανέξοδη πολιτικολογία. Ετσι, για να έχουμε κάτι να λέμε (και να μην ασχολούμαστε με αυτά που θα 'πρεπε να ασχολούμαστε).


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Σοβατζήδες» του συστήματος με τα όλα τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκτεθειμένος μέχρι τα μπούνια για την κάλυψη που προσφέρει σταθερά στη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε, χτες, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το γεγονός ότι η «διακριτή» - όπως επί μέρες τη χαρακτήριζε - παρουσία του στη ΔΕΘ μετατράπηκε -κατά το αναμενόμενο - σε καραμπινάτη συμμετοχή σε μια συγκέντρωση, επικεφαλής της οποίας τέθηκαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο και καλύτερο τον γραμματέα του κόμματος, Γ. Ραγκούση.

«Η πρόωρη αποχώρηση ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ από το χώρο της συγκέντρωσης, προκειμένου να τεθούν επικεφαλής της πορείας και να εκμεταλλευτούν τη δίκαιη αγανάκτηση των εργαζομένων, δεν μπορεί να συγκαλύψει το νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα των πολιτικών επιλογών της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τις δικές τους ευθύνες για την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εργαζόμενοι», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Αυτόνομη Παρέμβαση», παράταξη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣΕΕ.

Δηλαδή, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα φρόντισε να συνδράμει το ακροατήριο των ΠΑΣΟΚων και να προσφέρει το απαραίτητο ντεκόρ για να κάνουν δηλώσεις ο Ραγκούσης και ο Βενιζέλος, αφού πρώτα φρόντισε με την παρουσία του να νομιμοποιήσει το «αγωνιστικό προφίλ» εκείνων που ρήμαξαν τον κοσμάκη πριν δώσουν τη σκυτάλη στη ΝΔ, έρχεται δυο μέρες μετά να καταγγείλει τους συνδαιτυμόνες του και να θολώσει τα νερά στα μάτια των εργαζομένων. Το ίδιο έκανε και στο θέμα της Συλλογικής Σύμβασης, το ίδιο κάνει πάντα. Γιατί ο οπορτουνισμός δεν είναι επιδημική ασθένεια αλλά ανίατο σύμπτωμα όσων έχουν αναλάβει το ρόλο του σοβατζή της κυρίαρχης πολιτικής και των κομμάτων της...

Είναι ζήτημα «προοδευτικότητας»...

Τα δελτία παροχής υπηρεσιών, τα χαμηλά εισοδήματα, τα προγράμματα «stage» (ανασφάλιστη εργασία) και άλλα πολλά, «ανακάλυψε» χτες κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Οταν όμως ο Θ. Κούτρας, στέλεχος του ΠΑΜΕ, του υπενθύμισε ότι όσα ανέφερε εφαρμόστηκαν με συγκεκριμένους αντεργατικούς νόμους από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανταπάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μια «προοδευτική αντίληψη», ως κυβέρνηση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ!

Δηλαδή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι κυβερνήσεις του κόμματός του είχαν μια «προοδευτική» αντίληψη όταν ψήφιζαν και εφάρμοζαν αντεργατικούς νόμους που χτύπησαν το ωράριο, τη σταθερή και πλήρη εργασία, ενίσχυσαν κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης, έβαλαν τα θεμέλια για το χτύπημα του ασφαλιστικού, των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, κλπ. Ενα αντεργατικό νομοθετικό έργο που αξιοποίησε και επεκτείνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά δίχως «προοδευτική» αντίληψη... Συνεπώς, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έγκειται στην «προοδευτικότητα», με την οποία γδέρνουν τους εργαζόμενους...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δικαίωμα όλων ο αθλητισμός

Και φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, η παράσταση δόθηκε με επιτυχία... Τα όσα διαδραματίστηκαν τις 16 μέρες, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά τα όσα καθορίζουν οι πρακτικές της εμπορευματοποίησης του σημερινού παγκόσμιου αθλητισμού και φυσικά όλων των διοργανώσεών του όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Στον αθλητισμό - επιχείρηση όπου η δομή του αποτελεί ένα μηχανισμό οικονομικών συμφερόντων, οι διοργανώσεις του είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν αποτελούν παρά μια υπόθεση των πολυεθνικών μονοπωλίων. Που ελέγχοντας το χώρο, προσπαθούν να πουλήσουν καλύτερα και όσο το δυνατόν ακριβότερα το προϊόν τους στηριζόμενα στη δημιουργία από τα ίδια, με το ντόπινγκ, υπεραθλητών ή υπερομάδων προκειμένου έτσι να κάνουν πιο αποδεκτή την κυριαρχία τους και να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς τους.

Τα όσα γίνονται εντός των σταδίων με τους αθλητές σε ρόλο μαριονέτας... δεμένους στα σχοινιά των συμφερόντων, ουδεμία σχέση έχουν με τον πραγματικό αθλητισμό ως λαϊκή ανάγκη. Την ώρα που γίνεται λόγος για την αξία της συμμετοχής, είναι γνωστό ότι σε όλες αυτές τις διοργανώσεις το μόνο που επιβραβεύεται είναι ο πρωταθλητισμός. Ρίχνονται στην... πυρά ως μοναδικοί ένοχοι οι αθλητές που συλλαμβάνονται για χρήση αναβολικών όταν είναι πασιφανές ότι το ίδιο το σύστημα που επιβάλλει το κυνήγι της επιτυχίας «οδηγεί» στα σκοτεινά μονοπάτια των ουσιών. Με χειροπιαστά παραδείγματα αποδεικνύεται πλέον ότι ο πόλεμος οικονομικών συμφερόντων είναι αυτός που συντηρεί το γραφικό παιχνιδάκι της «γάτας με το ποντίκι» όσον αφορά το ντόπινγκ και το αντιντόπινγκ. Ολα αυτά συνθέτουν το παζλ της εμπορικότητας του σημερινού αθλητισμού που αποτελεί μέσο έκφρασης για τις ανάγκες των μονοπωλίων. Αλλά και οι πρωταθλητές μπαίνουν στο ίδιο «λούκι», ελπίζοντας στην ατομική ανέλιξη στον κόσμο των ψευδαισθήσεων του πλουτισμού. Μοναδική τους αξία γίνεται το χρήμα.

Την ιδία ώρα τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό αθλητισμό όντας και αυτός ενταγμένος στα γενικότερα πλαίσια της καπιταλιστικής αγοράς... Με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίες εφάρμοσαν τις καθορισμένες πολιτικές του κέρδους που επιβάλλει και σε αυτόν τον τομέα η Ευρωπαϊκή Ενωση, ο αθλητισμός παραδόθηκε στις ορέξεις των επιχειρηματιών. Εγινε πολυτέλεια ή και απαγορευτικός για τα λαϊκά στρώματα, διαχωρισμένος πλήρως από την έννοια της «φυσικής αγωγής», κάνοντας τη δεύτερη να είναι πλέον εξαφανισμένη λέξη. Ενισχύεται μόνο ο υψηλός πρωταθλητισμός και ο επαγγελματικός αθλητισμός. Με συνοπτικές διαδικασίες και σημαντική κρατική βοήθεια πραγματοποιούνται άμεσα τα κάθε «θέλω» των επιχειρηματιών που λυμαίνονται τον χώρο του αθλητισμού ενώ την ιδία στιγμή κλείνουν ερμητικά οι πόρτες στα αντίστοιχα «θέλω» του λαού. Η κάθε αθλητική επιτυχία γίνεται προϊόν εκμετάλλευσης για πολιτικούς λόγους προκειμένου να κρυφτούν η στυγνή πραγματικότητα αλλά και οι ευθύνες των αρμοδίων.

Για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ο πόλεμος συμφερόντων που διεξάγεται σήμερα στον χώρο του αθλητισμού θα πρέπει να τους αφήνει αδιάφορους. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν την εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Να καταργήσουν τον αθλητισμό - επιχείρηση και να παλέψουν για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα όλων στη φυσική αγωγή και στον αθλητισμό.

Πήραν ό,τι ήθελαν

«Η αποφασιστικότητα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, εφαρμοζόμενη στην πράξη, είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται ο τόπος αυτές τις δύσκολες μέρες». Η χεσινή δήλωση αυτή του προέδρου του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλου, για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, έρχεται απλά να υπενθυμίσει σε όφελος ποιων ασκεί πολιτική η κυβέρνηση και τίνος τα συμφέροντα υπηρετεί. Κονιορτοποιεί ταυτόχρονα και τους αστείους ισχυρισμούς του Κ. Καραμανλή ότι η κυβερνητική πολιτική υπηρετεί τα συμφέροντα όλου του λαού ή ότι «δε θίγει τα δικαιώματα των εργαζομένων»(!). Το γεγονός πάντως είναι ένα. Οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, γενικότερα η πλουτοκρατία, αυτό που περίμεναν από τον Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ το πήραν και με το παραπάνω. Δηλαδή, σαφείς δεσμεύσεις ότι όχι μόνο δε θα χαλαρώσει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης, αλλά θα τους εντείνει παρουσιάζοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα νέα μέτωπα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Εύλογο είναι η επίδειξη αποφασιστικότητας του Κ. Καραμανλή ότι δε θα διστάσει να θυσιαστεί για χάρη των συμφερόντων τους να τους γέμισε ικανοποίηση...

Υμνοι στο κεφάλαιο

Αποθέωση στην επιχειρηματικότητα και το κεφάλαιο αποτέλεσε η χτεσινή ομιλία - μανιφέστο του Κ. Καραμανλή σε εκδήλωση της ΟΚΕ της ΕΕ με θέμα «Επιχειρηματικότητα με ανθρώπινο πρόσωπο». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο πρωθυπουργός αξίωσε από την κοινωνία «να ενσωματώνει την επιχειρηματική δράση τις θεμελιώδεις αξίες της»(!), ενώ εγκωμίασε τη δήθεν «κοινωνική αποστολή» και ρόλο του κεφαλαίου, συνηγορώντας υπέρ της εκχώρησης ακόμα περισσότερης ελευθερίας στη δράση του! Για του λόγου το αληθές ιδού δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα: «Για τη μεγάλη παράδοση πολιτικής σκέψης στην οποία ανήκω προσωπικά, η επιχειρηματικότητα είναι μια έννοια που ανοίγεται πολύ ευρύτερα από το καθαρά οικονομικό πεδίο δράσης. Είναι το γνώρισμα του ανθρώπου να χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες γνώσεις, τα ταλέντα και τις δεξιότητές του για να επιλύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, για να βελτιώνει τους όρους της ζωής του ίδιου και των συνανθρώπων του»... Και ακόμα: «Για τη μεγάλη λοιπόν παράδοση πολιτικής σκέψης στην οποία ανήκω, η πρόοδος, αλλά και η επιβίωση, μιας κοινωνίας εξαρτάται από το βαθμό ελευθερίας και τα κίνητρα των ανθρώπων να αναλαμβάνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, από τη γνώση που είναι διαθέσιμη στον καθένα ως κοινωνικό κεφάλαιο, από την ευκολία με την οποία το αποτέλεσμα της επιχειρηματικής δράσης μπορεί να περάσει στην κοινωνία»... Μόνο για ασυνέπεια μεταξύ ιδεολογικών αρχών και πολιτικής πρακτικής δεν μπορεί πάντως να κατηγορήσει κανείς τον πρωθυπουργό...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ