Σάββατο 20 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Καθαρίζουν» οι Βρυξέλλες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ως επίτευγμα της κυβέρνησης και του ίδιου εμφάνισε ο Κ. Χατζηδάκης ότι αυτή τη φορά η συμφωνία για λουκέτο - ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» έχει την έγκριση της Κομισιόν. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Πέρα από το γεγονός ότι κυβέρνηση και Κομισιόν συμπίπτουν απόλυτα στο στόχο, το σχέδιο και την εφαρμογή του, αυτή τη φορά η Κομισιόν φρόντισε να βάλει ασφαλιστικές δικλίδες και εγγυήσεις, θέτοντας ουσιαστικά το όλο εγχείρημα υπό την άμεση και ασφυκτική εποπτεία της. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν που εκδόθηκε χτες στις Βρυξέλλες «τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης θα επιβλέπει ανεξάρτητος επίτροπος παρακολούθησης, ο οποίος θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση με την απόφαση και τις αναληφθείσες δεσμεύσεις». Ο επίτροπος παρακολούθησης, συνεχίζει, θα υποβάλλει στην Επιτροπή τακτικές εκθέσεις σχετικά με την πρόοδο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης και τα ληφθέντα μέτρα. Προειδοποιεί σαφώς πως «εάν η Επιτροπή δεν είναι ικανοποιημένη με οιεσδήποτε πτυχές της διαδικασίας, μπορεί να ανοίξει εκ νέου την υπόθεση». Ο άλλος ισχυρός μοχλός άσκησης πίεσης και εκβιασμών είναι ότι η Κομισιόν κρατά ανοιχτό το φάκελο των «κρατικών ενισχύσεων» προς την «Ολυμπιακή» μετά το 2005. Διαπιστώνοντας ότι οι ενισχύσεις αυτές είναι «παράνομες και μη συμβιβάσιμες με την κοινή αγορά» αναφέρει ότι ο φάκελος παραμένει «ανοικτός και δεν περατώνεται σήμερα». Είναι ολοφάνερο ότι οι Βρυξέλλες δεν αφήνουν την τύχη της «Ολυμπιακής» στα χέρια μόνο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και αποφάσισαν να «καθαρίσουν» οριστικά.

Εγκλημα διαρκείας

Οχτώ ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν πάλι χτες στη διάρκεια αμερικανικού αεροπορικού βομβαρδισμού σε χωριό κοντά στην πόλη Τικρίτ, βορείως της Βαγδάτης, δήλωσαν εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας και μάρτυρες. «Οχτώ άνθρωποι, πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες, μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν στη διάρκεια αμερικανικού βομβαρδισμού που είχε στόχο την κατοικία τους, τα ξημερώματα στο χωριό Αλ-Ντουρ, κοντά στο Τικρίτ, 180 χλμ βορείως της Βαγδάτης», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος. Το πιο επικίνδυνο είναι πλέον το γεγονός πως σχεδόν έχει πάψει να αποτελεί είδηση. Δηλαδή, είναι πλέον δεδομένο πως σχεδόν καθημερινά είτε στο Αφγανιστάν είτε στο Ιράκ οι κατοχικές δυνάμεις θα δολοφονήσουν αθώους αμάχους. Ενα έγκλημα διαρκείας που πλέον περνάει στα ψιλά των εφημερίδων, αν περνάει και καθόλου. Αλλη μια ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα που όχι μόνο τρομοκρατεί τους λαούς αλλά και τους εθίζει στην αποδοχή του εγκλήματος. Σαν να είναι «φυσιολογική» η δολοφονία αθώων αμάχων, μικρών παιδιών, το ξεκλήρισμα ολόκληρων οικογενειών και «αφύσικη» η ανησυχία για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα.

Ούτε ένα ένσημο;

Ωρα 10 το πρωί, σε κάποιο ΙΚΑ, στο κέντρο της Αθήνας. Οι ουρές ατελείωτες, μέσα στο συνωστισμό, κάποια απ' τα έγγραφα που κρατούσα μου πέφτουν απ' τα χέρια. Μια νέα κοπέλα με βοηθά να τα συμμαζέψω. Πιάνουμε την κουβέντα. Μου λέει ότι κάνει το διάλειμμά της. Εργάζεται στο ΙΚΑ με το πρόγραμμα stage. Απόφοιτος Πανεπιστημίου. «Ξέρετε τι είναι το stage;», με ρωτάει και απαντά μόνη της «εκμετάλλευση στο τετράγωνο, καλύπτουμε ανάγκες, συγκεκριμένες, πάγιες, δουλεύουμε σκυλίσια και πληρωνόμαστε με 26 ευρώ οι πτυχιούχοι και 23 οι υπόλοιποι, χωρίς ένσημα. Περισσότερο μας καίει αυτό, έφτασα τόσο χρόνων και δεν έχω κολλήσει ούτε ένα, βλέπω στην τηλεόραση τα ρεπορτάζ με τις γιαγιάδες που μετράνε τα φραγκοδίφραγκα στις λαϊκές αν τους βγαίνουν να αγοράσουν δυο πορτοκάλια και είναι σαν να βλέπω τον εαυτό μου σε 30 χρόνια. Εντάξει, 26 ευρώ, μας μάθανε να φυτοζωούμε, κόψε από δω κόψε από κει, ακόμα κι απ' το φαγητό, αλλά η ασφάλιση;.. Μας μάθανε και να φοβόμαστε, το συζητάμε όλα τα παιδιά, ξέρεις τι λένε οι περισσότεροι; Πως, αν σηκώσουμε κεφάλι, δε θα έχουμε ούτε αυτά τα 26 ευρώ, την άλλη φορά δε θα μας πάρουν κι έτσι πορευόμαστε με το φόβο, την ανέχεια και την ανασφάλεια, έτσι όπως θέλουν να είμαστε». Μετά το «ξέσπασμα», με χαιρετά με χαμόγελο και επιστρέφει στο πόστο της, στο ΙΚΑ...

Οι αγορές...

Αυξάνονται και πάλι από χτες οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Επειδή, λένε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να στηρίξει τις αγορές.

Αλλά αφού θα τις στηρίξει, τότε γιατί να ανέβουν οι τιμές; Αν είναι έτσι να πάνε στράφι οι «αγορές» μπας και ανακουφιστεί λίγο η τσέπη μας. Αλλά αν πάνε κατά διαόλου οι αγορές, θα έρθουν, λένε, μεγάλα δεινά στον κοσμάκη.

Αρα, είτε πέφτουν είτε ανεβαίνουν οι αγορές, εμείς θα πληρώσουμε. Αυτό είναι δεδομένο. Εκείνο που αλλάζει είναι αν θα πληρώσουμε τη «νύφη» ή το «γαμπρό».

Μήπως μας κοροϊδεύουν; Μήπως;

Σχέδια που πρέπει να καταστραφούν

«

Με κοινωνικό προφίλ ο Γιώργος στη Θεσσαλονίκη - Μήνυμα ανατροπής με κατεδάφιση Αλογοσκούφη» («Νέα») - «Εδειξε νέο πρόσωπο (σ.σ. ο Γ. Παπανδρέου) - Θα τα πάρω από τους πλούσιους και θα ενισχύσω τους αδύναμους» («Ελευθεροτυπία») -«Κάθαρση και γρήγορα εκλογές - Πρόταση Γιώργου για έξοδο από πολιτικο-οικονομική κρίση» («Εθνος»). Μια ματιά στους πρωτοσέλιδους τίτλους της περασμένης Δευτέρας των παραπάνω εφημερίδων ήταν αρκετή για να φανεί ότι, με αφορμή την παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ, είχε αρχίσει η προσπάθεια «αναδιαμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού». Λεπτομέρεια: Ο Γ. Παπανδρέου δεν είπε τίποτα καινούριο ούτε φυσικά πιο φιλολαϊκό. Αντίθετα, ήταν σκόπιμα ασαφής και γενικόλογος ακριβώς για να μην αναλάβει καμία σοβαρή δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό...

Την «αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού» ήρθε να επιβεβαιώσει - ω του θαύματος! - το ίδιο βράδυ η πρώτη δημοσκόπηση που κατέγραψε προβάδισμα - οριακό έστω - για πρώτη φορά μετά από χρόνια του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ. Ηδη έχει δει το φως της δημοσιότητας μία ακόμα δημοσκόπηση με τα ίδια «ευρήματα» και αναμένονται και άλλες το Σαββατοκύριακο στην ίδια κατεύθυνση... Το μήνυμα έχει σταλεί και είναι εύληπτο: Η δικομματική εναλλαγή παραμένει η κυρίαρχη επιλογή της πλουτοκρατίας. «Τέλος», λοιπόν, στην εικόνα του ζορισμένου δικομματισμού και στα σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας που έπαιξαν τους προηγούμενους μήνες. Ξεκινά η επιχείρηση «αναστήλωση» του δικομματισμού, με πρώτο και βασικό μέλημα την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία συνθηκών εμφάνισης «δικομματικού ντέρμπι». Και, ταυτόχρονα, η ένταση των προσπαθειών υπονόμευσης της κυβέρνησης με νέα επεισόδια σκανδάλων και την εμπλοκή σ' αυτά και άλλων υπουργών. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπορέσει ο δικομματισμός να «λειτουργήσει», να μπορέσει δηλαδή να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αποτρέψει τη ριζοσπαστικοποίησή της.

Ενισχυτική για το δικομματισμό είναι η κυριαρχία των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας στην πολιτική ζωή, μετατοπίζοντας τη συζήτηση στο ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο έντιμος διαχειριστής μεταξύ των δύο μονομάχων. Είναι ολοφάνερο ότι η υπόθεση του Βατοπεδίου χρησιμοποιείται ως «όχημα» για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Το ζητούμενο, για τους δύο μονομάχους και τους «χειριστές» του θέματος από τα ΜΜΕ, δεν είναι βέβαια η επιστροφή στο δημόσιο όλων των δημόσιων εκτάσεων που έχουν εκχωρηθεί σε μοναστήρια και ιδιώτες καθώς και η αφαίρεση κάθε ιδιοκτησιακού δικαιώματος σε δάση, βουνά και βιότοπους, αλλά τα πλήγματα και η φθορά των «αντιπάλων».

Η ειρωνεία είναι ότι η εξελισσόμενη πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό καθόλου δεν εμποδίζει την επιτάχυνση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων». Αντίθετα, τη διευκολύνει, επιβεβαιώνοντας ότι η εμφανιζόμενη «πρωτιά» του ΠΑΣΟΚ στα γκάλοπ καθόλου δε φοβίζει την κυβέρνηση και την κυρίαρχη πολιτική. Ακριβώς γιατί το ΠΑΣΟΚ με το δήθεν «νέο πρόσωπο» συμπίπτει πλήρως με την πολιτική των γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων, την κατάργηση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, που εφαρμόζει «με στοχοπροσήλωση και συνέπεια» η κυβέρνηση της ΝΔ. Απαιτείται, λοιπόν, ανατροπή, που θα τσακίσει το δικομματισμό και θα αλλάξει ριζικά τους κοινωνικοπολιτικούς συσχετισμούς δύναμης, πράγμα που απλά σημαίνει ολόπλευρη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και συγκρότηση της λαϊκής αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας με στόχο τη λαϊκή εξουσία.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Μη σου τύχει να είσαι μετανάστης

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την περασμένη βδομάδα όλα τα μέσα ενημέρωσης έδιναν την εξής είδηση: ότι ύστερα από 4 χρόνια εντοπίστηκε στην Κω η 8χρονη Ντενίς Πιπιτόνε που είχε εξαφανιστεί την 1η Σεπτέμβρη στη Σικελία. Το κοριτσάκι ήταν μαζί με μία 29χρονη Αλβανή Τσιγγάνα, η οποία συνελήφθη, ανακρίθηκε και της ασκήθηκε δίωξη για αρπαγή ανηλίκου.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη, επειδή κάποια τουρίστρια κατήγγειλε πως το κοριτσάκι έμοιαζε με μια φωτογραφία της μικρής Ντενίς που είχε δει. Μάλιστα. Κινητοποιήθηκε, λοιπόν, ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι η γυναίκα ήταν η μάνα του παιδιού. Αυτό προέκυψε μετά από εξέταση DNA από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Στο μεταξύ, η μάνα ήταν κρατούμενη και το κοριτσάκι ζητούσε τη μητέρα του. Απ' ό,τι φαίνεται, είχε την ατυχία, όπως και χιλιάδες άλλοι μετανάστες στη χώρα μας, να μην έχει τα απαραίτητα χαρτιά για τα δείξει στους αστυνομικούς που τη συνέλαβαν και να αποδείξει ότι είναι η μάνα του παιδιού. Και το παιδί είχε την ατυχία να ζήσει μιαν εφιαλτική κατάσταση μακριά από τη μητέρα του. Μόνο που τα χαρτιά που ...έλειπαν από τη μητέρα δεν τα έδωσαν η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, λειτουργώντας στο πλαίσιο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Αλίμονο, λοιπόν, μη σου τύχει να είσαι μετανάστης...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ας φοβούνται την επανάσταση

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν πιάνονται σε επινοήσεις, δικαιολογίες και ψέματα οι κυβερνώντες, όταν επιχειρούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Για την υπόθεση του Βατοπεδίου, για παράδειγμα, αρχικά μας είπαν ότι «οι υπουργοί παραπλανήθηκαν» από... τα γνωμοδοτικά όργανα του κράτους! Τώρα προχωράνε ακόμα ένα βήμα (στην αυτογελιοποίησή τους) και ισχυρίζονται ότι αντάλλαξαν την περιουσία του δημοσίου με τη λίμνη Βιστονίδα που την είχαν νωρίτερα χαρίσει στη Μονή Βατοπεδίου για το καλό των ακτημόνων και των αγροτών της περιοχής! Το είπε με κάθε σοβαρότητα χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (στον Αθήνα 9,84). Ιδού: «Εάν τελικά δεν είχαν γίνει οι ανταλλαγές (...) θα είχαμε μια επανάσταση. Διότι, φανταστείτε 34 χιλιάδες στρέμματα που πάρα πολλοί στα στρέμματα αυτά είχαν τίτλους ιδιοκτησίας - τα είχαν κληρονομήσει από τους παππούδες τους που ήρθαν από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο, οι πρόσφυγες δηλαδή - να τα χάσουν και να ερχόταν η Μονή να τους πάρει τα αγροτεμάχιά τους»(!). Και συνέχισε ακάθεκτος: «Εμείς φοβηθήκαμε πάνω στη Θράκη ότι θα είχαμε μια επανάσταση. Και αυτή η ανταλλαγή, όταν ξεκίνησε, θεωρήσαμε και θεωρώ ακόμα ότι έδωσε λύση. Λύση για να μην ξεσηκωθεί ο κόσμος». Συμπέρασμα; Μια επανάσταση τους χρειάζεται για να τους ξεφορτωθεί ο λαός από το σβέρκο του...

Σύμπνοια στη μερική απασχόληση

Με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, Μπουτάρη και ΛΑ.Ο.Σ πέρασε η πρόταση της γαλάζιας διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για πρόσληψη 200 εργαζομένων μερικής απασχόλησης στην αντιδημαρχία Πρασίνου. Σε πλήρη σύμπνοια, όλοι τους ψήφισαν τη μερική απασχόληση με χέρια και με πόδια, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στην οποία ο δήμος έχει αποδειχτεί «μανούλα». Οι θιασώτες του ευρωμονόδρομου ψήφισαν για μισή δουλειά, μισή σύνταξη, μισή ζωή για τους εργαζόμενους και βέβαια εκλογική πελατεία για τη διοίκηση, που εκμεταλλεύεται τη φτώχεια και την ανέχεια των εργαζομένων. Ανάμεσά τους και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, του κόμματος που «νοιάζεται» δήθεν για τη γενιά των 600 ευρώ και δημαγωγεί για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οταν όμως το καθήκον τον καλεί, τότε δείχνει ποιος είναι πραγματικά ο ρόλος και η πολιτική του. Να βάζει πλάτη στο πέρασμα μιας πολιτικής βαθιά ταξικής, που πετσοκόβει δικαιώματα. Σε κοινό πάντα μέτωπο με τους γαλαζοπράσινους παράγοντες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα.

Εποχές των δηλώσεων μετανοίας

Μπορεί ο χώρος της Ψυχικής Υγείας να απαιτεί ευαισθησίες για τις δραστηριότητες, όμως αυτό δεν εμποδίζει την εταιρεία «Κλίμακα», που υλοποιεί - με το αζημίωτο, βέβαια - προγράμματα του «Ψυχαργώς» στην Κέρκυρα και στην Αθήνα να αποκαλύψει, και να επιδείξει, τον αυταρχισμό της ως εργοδοσία.

Οπως καταγγέλλουν από κοινού τα Σωματεία Εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα Υγείας και τις ιδιωτικές κοινωνικές υπηρεσίες Κέρκυρας ο εργοδότης της «Κλίμακας» απέλυσε και μήνυσε τον γραμματέα του Κλαδικού Σωματείου Κέρκυρας, ενώ θυμίζοντας αλήστου μνήμης εποχές κυκλοφόρησε κείμενο εν είδει δηλώσεων αποκήρυξης, ζητώντας απ' τους εργαζόμενους να το υπογράψουν ενάντια στους συνδικαλιστές -συναδέλφους τους στην Κέρκυρα. Η άρνηση -καταγγέλλουν τα σωματεία - των εργαζομένων της «Κλίμακας» στην Αθήνα να υπογράψουν το αυθαίρετο κείμενο εξόργισε την εταιρεία και ξεκίνησε πόλεμο στους «αντιφρονούντες», δεν ανανεώθηκαν συμβάσεις και αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες, με στόχο τον εξαναγκασμό σε παραιτήσεις.

«Η εποχή των δηλώσεων μετανοίας, αποκήρυξης και νομιμοφροσύνης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί με τους αγώνες του λαού μας», τονίζουν τα δυο σωματεία και καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν την καλύτερη απάντηση που είναι η εγγραφή στα πρωτοβάθμια σωματεία και η διεκδίκηση σταθερής εργασίας με πλήρη δικαιώματα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόντρα στο έγκλημα της «Ολυμπιακής»

Το έγκλημα που διαπράττεται στην «Ολυμπιακή», το κλείσιμο της εταιρείας με την απόλυση των εργαζομένων και η παράδοσή της σε ιδιωτικά κεφάλαια, ήταν προδιαγεγραμμένο. Οι ανακοινώσεις που έγιναν την προηγούμενη Τετάρτη από την κυβέρνηση, απλά επικύρωσαν μια διαδρομή, που το ξεκίνημά της ήταν η Συνθήκη του Μάαστριχτ και η απόφαση για απελευθέρωση των μεταφορών, που κρίθηκαν ότι αποτελούν θεμελιώδη στρατηγικό τομέα για το κεφάλαιο και επομένως πρέπει να μπουν σε διαδικασία απελευθέρωσης, δηλαδή, να ιδιωτικοποιηθούν.

Οι «κινήσεις» για την οριστική διάλυση του εθνικού αερομεταφορέα δρομολογούνται, τουλάχιστον από το 1994. Από τα διαφόρων λογής σχέδια «εξυγίανσης» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και την πολιτική υπονόμευσης της «Ολυμπιακής» τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι την επαίσχυντη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση της ΝΔ με την ΕΕ. Μόνο που, ευθύνες για την πολιτική υπονόμευσης της «Ολυμπιακής» και την επιλογή της ιδιωτικοποίησης, που τώρα ολοκληρώνεται, έχουν όλα τα κόμματα που τάχθηκαν υπέρ εκείνης της Συνθήκης και έδωσαν μάχες για να ψηφιστεί από τη Βουλή και να γίνει αποδεκτή από τον ελληνικό λαό. Ευθύνες, δηλαδή, μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχει και ο ΣΥΝ, που τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της Συνθήκης, που αποκλειστικός της στόχος ήταν η εξυπηρέτηση της οικονομικής ολιγαρχίας στις σύγχρονες συνθήκες εξέλιξης του καπιταλισμού.

Το σημερινό σκηνικό είναι ξεκάθαρο: Από τη μία πλευρά είναι η κυβέρνηση και οι δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής». Είναι αυτοί που με τις πολιτικές τους επιλογές συρρίκνωσαν την εταιρεία και τώρα ετοιμάζονται να την πωλήσουν σε ιδιώτες, σχεδιάζουν να απολύσουν το προσωπικό της, παραδίνουν τις υποδομές της στο κεφάλαιο, καταστρέφουν την τεχνική της βάση, δημιουργούν ιδιωτικά αεροδρόμια. Στην αντίπερα όχθη, οφείλουμε να βρεθούμε όλοι όσοι θιγόμαστε από αυτή την πολιτική. Ολοι όσοι έχουμε άμεσο ενδιαφέρον να υπάρχουν φτηνές, ασφαλείς και υψηλής ποιότητας μαζικές συγκοινωνίες. Και, όπως τόνισε προχτές η Αλέκα Παπαρήγα στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ, έχει πολύ μεγάλη σημασία και για τους εργαζόμενους στο χώρο και γενικότερα, να μπορέσουμε να αποτρέψουμε και να παρεμποδίσουμε τα αντιδραστικά σενάρια, να χαλάσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια για παράδοση και της «Ολυμπιακής» στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Τέτοιο κίνημα απαιτείται εδώ και τώρα, και το ΚΚΕ θα συμβάλλει σ' αυτό.

Το ΚΚΕ, ταυτόχρονα, σταθερά και αταλάντευτα, προβάλλει τη θέση ότι μόνο ένας δημόσιος τομέας αερομεταφορών, ενταγμένος μέσα σε έναν κοινωνικοποιημένο τομέα συγκοινωνιών - μεταφορών, μπορεί να εξασφαλίσει και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και στις αερομεταφορές και γενικότερα. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει άλλη πολιτική, λαϊκή εξουσία, επομένως απαιτεί και την εγκατάλειψη των κομμάτων της πλουτοκρατίας και την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, ώστε να πάρει σάρκα και οστά το λαϊκό κοινωνικοπολιτικό μέτωπο πάλης, που θα αγωνιστεί και θα ανατρέψει τη σημερινή πραγματικότητα, σε όφελος του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ