Τρίτη 26 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απαγορεύσεις με σκοπό

Γρηγοριάδης Κώστας

Για μια ακόμη φορά, η Εταιρεία Σπαστικών αρνήθηκε σε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ να επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της στην Αργυρούπολη και να συναντηθεί με τους εργαζόμενους, προφασιζόμενη ότι ο κανονισμός απαγορεύει τις επισκέψεις κομμάτων και τις πολιτικές συζητήσεις. Η Εταιρεία Σπαστικών, μια κρατικοδίαιτη φιλανθρωπική οργάνωση, που τα παιδιά πληρώνουν και μέσω των ασφαλιστικών τους Ταμείων, λειτουργώντας ως εταιρεία, θεωρεί ότι μπορεί να ορίζει με ποιους θα συζητούν οι εργαζόμενοι και το τι θα συζητάνε. Αν μπορεί ένα πολιτικό κόμμα, που είναι το τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα της χώρας, να επισκέπτεται, να ενημερώνεται, να ελέγχει το πού πάνε τα χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά και να ενημερώνει τους εργαζόμενους για τις θέσεις του. Δείχνει ποια είναι η δημοκρατία τους και ότι ακόμα και αυτή τελειώνει μέσα στους τόπους δουλειάς. Είναι γελασμένοι, αν νομίζουν ότι με αυτούς τους τρόπους και τα προσχήματα μπορούν να εμποδίσουν να φτάνουν οι θέσεις του ΚΚΕ στους εργαζόμενους και τους γονείς και κηδεμόνες. Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, που χρόνια τώρα καλύπτουν τις «ευυπόληπτες» οργανώσεις, όπως η Εταιρεία Σπαστικών, ενώ χρηματοδοτούνται από το κράτος και τον ελληνικό λαό επ' ονόματι των αναπήρων, να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει και να απαγορεύουν στο ΚΚΕ να επισκέπτεται και να επικοινωνεί με τους εργαζόμενους, γονείς και κηδεμόνες. Η απάντηση είναι, ακόμα πιο δυνατά στη μάχη, για ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές.

Θεματοφύλακας του ανιστόρητου...

Τα ψέματα και οι συκοφαντίες της «Αυγής» ενάντια στο ΚΚΕ, σχετικά με την υπόθεση του ΚΝίτη μαθητή στο 1ο Λύκειο της Πετρούπολης, είναι γνωστά. Αυτό όμως, το ψευδές κατασκεύασμα που η «Αυγή» εμφάνισε ως ρεπορτάζ, το αναπαράγει στο σύνολό του ο... καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, Αντώνης Λιάκος, σε άρθρο του στο κυριακάτικο «Βήμα». Ούτε κουβέντα μέσα στο άρθρο του κυρίου καθηγητή, για την τριήμερη αποβολή του ΚΝίτη μαθητή, ο οποίος τόλμησε να ζητήσει το λόγο μέσα στην τάξη για να απαντήσει στην αντιΚΚΕ λάσπη της καθηγήτριάς του, ούτε κουβέντα για τον αυταρχισμό της καθηγήτριας.

Θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε καν με τον Αντ. Λιάκο που αναπαράγει ως άρθρο με την υπογραφή του ένα κατασκευασμένο δημοσίευμα, το οποίο διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Εξάλλου εκείνος εκτίθεται. Το ερώτημα που θέτουμε όμως είναι: Ετσι κάνει και την ιστορική έρευνα; Με πηγές που δεν ελέγχει την εγκυρότητα και την ορθότητά τους, φτάνει να τον βολεύουν για να κάνει τα σχόλιά του; Γι' αυτό υπερασπίστηκε με πάθος και το γνωστό βιβλίο Ιστορίας της Ρεπούση, που τάχα μάθαινε στους μαθητές να αναζητούν την ιστορική αλήθεια από τις... πηγές, αλλά στην ουσία εντασσόταν στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας από την ανάποδη;

Ο γνωστός βούρκος

Συνεχίζει την προβοκάτσια, την στημένη από κοινού με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο ΛΑ.Ο.Σ. Ο πρόεδρός του Καρατζαφέρης το Σάββατο στην Ηγουμενίτσα επέμενε να μιλά, φυσικά αναπόδεικτα, για την υπόθεση «Γερμανός». Οτι τάχα εμπλέκεται το ΚΚΕ. Να βάλλει κατά της «Τυποεκδοτικής» και των εκδόσεων που αναλαμβάνει. Οπως και εναντίον της προσπάθειας ανάδειξης του ιστορικού αρχείου του ΚΚΕ σε δικό του ξεχωριστό κτίριο, για το οποίο η ανταπόκριση του κόσμου ώστε να συγκεντρωθούν οι αναγκαίοι πόροι για αυτή την τόσο σημαντική δουλειά, αποδεικνύει τους άρρηκτους δεσμούς του ΚΚΕ με το λαό. Δεν είναι η πρώτη φορά που με ψέματα το κόμμα Καρατζαφέρη επιτίθεται στο ΚΚΕ. Αλλωστε είναι γνωστός ο άθλιος και ανέντιμος ρόλος του στην πολιτική ζωή. Οσο για τη λάσπη που ρίχνει στο ΚΚΕ, μόνο αυτό μπορούν να κάνουν οι βουτηγμένοι στο βούρκο του συστήματος.

«Δανεική δράση σε εικόνες»

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε πραγματικά τον εαυτό του, αφού κατόρθωσε να παρουσιάσει τηλεοπτικό δεκάλεπτο με ...«δανεικές» εικόνες. Δηλαδή επιχείρησε «γάμο με ξένα κουφέτα». Αναφερόμαστε στο δεκάλεπτο σποτ που παίζει στα τηλεοπτικά κανάλια, μεγάλο μέρος του οποίου αποτελείται από εικόνες κινητοποιήσεων για τις οποίες κάποιος που γνωρίζει τη στάση και δράση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια εύλογα θα αναρωτηθεί πότε ακριβώς συνέβησαν αυτά από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ; Είναι προφανής η λαθροχειρία. Η προσπάθεια να οικειοποιηθεί αγώνες στους οποίους όχι μόνο δεν είχε καμία ανάμειξη σε ό,τι αφορά στην οργάνωση και ανάπτυξή τους, αλλά έλαμπε διά της απουσίας του. Ανάμεσά τους και η εικόνα από κινητοποίηση στην οποία διακρίνεται ολοκάθαρα η φιγούρα του αείμνηστου συντρόφου μας Δ. Φέτση, τρανή απόδειξη της επιχείρησης «δανεική δράση σε εικόνες» από τον οπορτουνιστικό φορέα.

Αστειότητες...

Φαίνεται πως ο Μανώλης Γλέζος συνεχίζει τις αστειότητες. Ετσι, μετά τη - χωρίς καμία βάση - πρόταση συνεργασίας ΚΚΕ με ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε λίγες μέρες πριν τις εκλογές, χτες σε απάντησή του στα όσα είπε στη διακαναλική συνέντευξή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταδικάσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, όταν όλοι θυμούνται τη στάση του ΣΥΝ στη συγκεκριμένη ψηφοφορία και τα πανηγύρια όλων των ανανεωτών για το αποτέλεσμά της, και την ευλαβική τους προσήλωση στον ευρωμονόδρομο. Να πιστεύει πως οι Ελληνες έχουν τόσο μικρή μνήμη και κρίση;

Φοβούνται τη λαϊκή δύναμη

Στις 7 Ιούνη δίνεται μια ευκαιρία σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε άνθρωπο του μόχθου απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στα παιδιά τους, να τρομοκρατήσουν αυτούς που τους τρομοκρατούν κάθε μέρα, κάθε ώρα της ζωής τους. Αυτούς, που καθημερινά ανασύρουν «βέλη» απ' τη «φαρέτρα» της αντιλαϊκής αντιδραστικής τους πολιτικής και τα εκτοξεύουν εναντίον κεκτημένων δικαιωμάτων τους, εναντίον του δικαιώματός τους να ζουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Η μάχη των ευρωεκλογών είναι μια κορυφαίας σημασίας μάχη για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η άποψη που προβάλλεται ότι η απειθαρχία και ανυπακοή στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της πλουτοκρατίας θα φέρει μεγαλύτερα δεινά στο λαό επιδιώκει να τρομοκρατήσει κάθε μορφή πάλης για διεκδίκηση της ικανοποίησης των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, εκβιάζοντας τους ανθρώπους του μόχθου, κόντρα στο ΚΚΕ, γιατί τρέμουν την άνοδό του. Αλλωστε, σ' αυτό βλέπουν τον ένα και μοναδικό τους εχθρό.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και «Οικολόγοι Πράσινοι», παρά τις όποιες διαφορές τους με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ , αθροίζονται στις δυνάμεις του ευρωενωσιακού μονόδρομου. Ο, δε, ΛΑ.Ο.Σ είναι τσόντα τους. Τους έχουν στο χέρι, λοιπόν, οι πλουτοκράτες.

Ο λαός μπορεί! Εχει τη δύναμη να τους φοβίσει. Εχει τη δύναμη να εκφράσει κατηγορηματικά, με τρόπο που δε θα επιδέχεται παρερμηνείες, τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή του. Εχει τη δύναμη να παρεμποδίσει τη λαίλαπα που έρχεται. Τη δύναμη να σηματοδοτήσει με την ψήφο του θετικές εξελίξεις, διεργασίες σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Μπορεί να το κάνει με τη συμμετοχή του και με την ψήφο του στο ΚΚΕ.

Εχει τη δύναμη, στην τρομοκρατία και τον εκφοβισμό της απόλυσης και της ανεργίας, των καθηλωμένων εισοδημάτων και των χρεών, της πανάκριβης Παιδείας και Υγείας, της υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής του, να αντιτάξει την ψήφο του στις 7 Ιούνη, την πάλη του κάθε μέρα από εκεί κι έπειτα. Και τα δύο, σε κατεύθυνση σύγκρουσης, ρήξης με τους υπαίτιους της δυσβάσταχτης πραγματικότητας που ζει. Η ίδια του η καθημερινότητα, του υποδεικνύει χιλιάδες λόγους για να μαυρίσει όλους εκείνους που του μαυρίζουν τη ζωή. Χιλιάδες λόγους, για τους οποίους πρέπει να κάνει το αποφασιστικό βήμα, που θα τον οδηγήσει στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο μάχης και αντεπίθεσης, του ΚΚΕ.

Μπορεί να προσπεράσει, πρέπει να αγνοήσει τα εκβιαστικά διλήμματα, την καταστροφολογική προπαγάνδα, να κλείσει τα αυτιά στον αντικομμουνισμό, που χτυπά το ΚΚΕ για να χτυπήσει τον ίδιο, τη δυνατότητά του να πάρει τη ζωή του στα δικά του στιβαρά χέρια. Με την ψήφο του, να στείλει καθαρό το μήνυμα πως δεν ανέχεται άλλο να τον φοβίζουν, πως πήρε απόφαση να τους φοβίσει. Κι αυτό δε θα συμβεί παρά μόνον αν στην κάλπη πέσουν μαζικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ απευθύνεται στο λαό με θέσεις και προτάσεις, με τη μόνη εναλλακτική πολιτική πρόταση για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις ανάγκες του και όχι αυτές των μονοπωλίων. Απευθύνεται στο λαό, έχοντάς του εμπιστοσύνη. Μένει να αποκτήσει κι ο ίδιος εμπιστοσύνη στη δύναμή του, πίστη στο δίκιο του και στη δυνατότητά του να το επιβάλει. Και να το δείξει, ψηφίζοντας μαζικά ΚΚΕ.


Bάσω NIEΡΡΗ

Ενδιαφέρον μόνο για την κερδοφορία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΡΕΣ - ΩΡΕΣ, ΤΟΥΣ πιάνει μια κρίση ειλικρίνειας, φαίνεται. Αλλιώς δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τη δήλωση του υπουργού Τουρισμού Κώστα Μαρκόπουλου, που επισήμανε ότι το υπουργείο του «λειτούργησε για πρώτη φορά ως επιχείρηση»!

Τι έκανε; Επαφές με τις πολυεθνικές του τουρισμού και διασφάλισε, λέει, την ύπαρξη πτήσεων «τσάρτερ» προς την Ελλάδα. Ετσι οι μεγαλοξενοδόχοι είναι στα σίγουρα ευχαριστημένοι.

Μόνο που σε αυτή την χώρα ένας στους δύο εργαζόμενους δεν έχει την δυνατότητα να πάει διακοπές κι αυτοί που τα καταφέρνουν το κάνουν με θυσίες ή διακοποδάνεια.

Απασχολεί αυτό καθόλου την ...επιχείρηση του κ. Μαρκόπουλου; `Η - όπως κάθε επιχείρηση - δεν απασχολείται με τομείς που δεν είναι κερδοφόροι, ή δε βολεύουν τα συμφέροντά της;

«ΑΔΙΚΙΑ» ΚΑΙ «βαρβαρότητα» κατά των συνταξιούχων, διαπίστωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, που επισκέφθηκε χτες ένα ΚΑΠΗ, αφού προφανώς οι συνταξιούχοι ήταν στην επικοινωνιακή προεκλογική του λίστα χτες...

Εμείς πάλι, όταν σκεφτόμαστε τις λέξεις «βαρβαρότητα» και «συνταξιούχοι», γιατί μας έρχονται στο μυαλό τα ΜΑΤ να χτυπούν συνταξιούχους στην αρχή της Ηρώδου του Αττικού επί ΠΑΣΟΚ;

Τότε στην κυβέρνηση ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Και δε θυμόμαστε καμία παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα. Εκτός κι αν δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του το γεγονός...

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 80 χιλιάδες τιμές προϊόντων θα μπορούμε να παρακολουθούμε στο ηλεκτρονικό παρατηρητήριο του υπουργείου Ανάπτυξης, δήλωσε περιχαρής ο Κ. Χατζηδάκης.

Πολύ σωστό αυτό το μέτρο. Διότι μπορεί να μην μπορούμε να αγοράσουμε τα προϊόντα, έχουμε όμως την ευκαιρία να τα ...καμαρώνουμε στο Ιντερνετ.

Επίσης, πάντα θα μπορούμε να εντοπίσουμε να υπάρχει κάπου κάτι φθηνό. Θα πηγαίνουμε για γάλα στο Πέραμα, για πορτοκάλια στην Πεντέλη και για ντομάτες στη Λούτσα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Να μην τους γίνει η χάρη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τις μύχιες σκέψεις των ηγεσιών του δικομματισμού και του σκληρού πυρήνα του συστήματος απέναντι στο ζήτημα της αποχής καταγράφει το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυριανής». Κάτω από τον πηχυαίο τίτλο «Βουλιάζουν τα δύο μεγάλα κόμματα» η εφημερίδα του Ταύρου παροτρύνει τον κόσμο ...να πάει για μπάνιο! «Η αποχή αναμένεται να ξεπεράσει το 50% επειδή ο λαός χόρτασε από ψέματα και γι' αυτό θα προτιμήσει να πάει για μπάνιο αντί να ψηφίσει», σημειώνει, ενθαρρύνοντας τη γραμμή της αποχής και της παραίτησης. Αυτό ακριβώς θέλουν και οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, παρά τις υποκριτικές εκκλήσεις τους για συμμετοχή στις ευρωκάλπες. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν η δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία των λαϊκών στρωμάτων για την κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τους διαχειριστές της «εκφραστεί» με αποχή από τις ευρωεκλογές, τότε θα έχουν γλυτώσει από το γερό «χαστούκι» που με κάθε τρόπο επιχειρούν να αποφύγουν. Επιπλέον θα καταφέρουν, αν ψηφίσει το 50%, να εμφανίσουν υψηλά ποσοστά και να θεωρήσουν την ψήφο στις ευρωκάλπες ως πράσινο φως για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης. Δεν πρέπει λοιπόν να τους γίνει η χάρη, ώστε το βράδυ των ευρωεκλογών να κρυφοχαμογελούν και να θριαμβολογούν. Ο καλύτερος τρόπος για να τους κοπούν τα γέλια και η ψήφος να πιάσει τόπο είναι βέβαια η ψήφος στο ΚΚΕ.

Κυβέρνηση και εργατοπατέρες...

Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή με το υπουργείο Απασχόλησης, εκπρόσωποι των εργαζομένων στην «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» και στελέχη της ΓΣΕΕ, έλαβαν τη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι οι άνεργοι που θα προκύψουν από τα νέα λουκέτα στα εργοστάσια της εταιρείας θα κατευθυνθούν στους δήμους, μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων για βραχύχρονη απασχόληση. Πρόκειται για τα γνωστά προγράμματα που επινόησε η κυβέρνηση με αφορμή την κρίση, προκειμένου να καταστήσει τους δήμους και τις νομαρχίες συνέταιρους στη συγκάλυψη της ανεργίας και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ρόλο που κατά παράδοση έχουν αναλάβει οι δημοτικές αρχές του δικομματισμού και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Το συγκεκριμένο μάλιστα πρόγραμμα, προβλέπει την απασχόληση 20.000 ανέργων για 36 μήνες, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να καταβάλει το 75% των αναγκαίων κονδυλίων, ενώ ο ΟΑΕΔ θα βάλει το υπόλοιπο. Συνολικά, οι δήμοι θα δαπανήσουν μέχρι και 70 εκατ. ευρώ για να συνδράμουν το έργο της κυβέρνησης που καίγεται να κουκουλώσει τους άνεργους, οι οποίοι αυξάνουν λόγω και της κρίσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει να τρέχει μόνο όταν διασφαλιστεί και νομικά ότι οι χιλιάδες συμβασιούχοι δε θα έχουν κανένα δικαίωμα μονιμοποίησης μετά το τέλος του 36μηνου!

... φτιάχνουν «χωματερές ανέργων»

Τι επιβεβαιώνει και αυτή η εξέλιξη; Πρώτον, ότι ο ...αγώνας του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού για να χρηματοδοτηθεί η «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία» οδήγησε σε νέα λουκέτα και απολύσεις, όπως ακριβώς είχαν από την πρώτη στιγμή καταγγείλει οι ταξικές δυνάμεις. Επίσης, ότι αυτοί οι άνεργοι θα γίνει προσπάθεια να χωθούν κάτω από το χαλί, όπως ακριβώς κάνει τώρα η κυβέρνηση και οι δήμοι, σπρώχνοντας τους απολυμένους της «Κλωστοϋφαντουργίας» στα προγράμματα της 36μηνης απασχόλησης. Το παράδειγμα χτυπάει καμπανάκι για εργαζόμενους και άνεργους. Τόσο για το πού μπορεί να οδηγήσει η φιλοεργοδοτική τακτική της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και των εκπροσώπων της στα σωματεία, όσο και για το τι ετοιμάζουν κυβέρνηση και εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός για τους χιλιάδες άνεργους που αναμένεται να προκύψουν από την οικονομική κρίση. Από τη σκοπιά των πραγματικών εργατικών συμφερόντων, τα προγράμματα αυτά δε θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αλλιώς παρά σαν «χωματερές ανέργων». Οι οποίες, εκτός όλων των άλλων, αποτελούν και την καλύτερη ενθάρρυνση προς τους εργοδότες να προχωρούν ανενόχλητοι σε απολύσεις, αφού όλο και κανένα πρόγραμμα θα βρεθεί για να απορροφήσει έστω και για λίγους μήνες τους απολυμένους και να κατευνάσει την οργή και την αγανάκτησή τους.

Λυριτζήδες και Οικονόμοι λασπολογήσαντες

Οι συντελεστές της «Πρώτης Γραμμής» στη ΝΕΤ όλο παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Χτες έκλιναν σε όλες τις πτώσεις τη λέξη «διαφάνεια», με αφορμή την ανέντιμη επίθεση ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ. αφήνοντας όχι μόνο υπονοούμενα για το ΚΚΕ, αλλά εκτιμώντας ότι η άρνηση του ΚΚΕ να δώσει τα ονόματα των μελών και των φίλων του στο αστικό κράτος είναι ύποπτη. Συμπαθούντες των ανέντιμων της ανήθικης επίθεσης; Δεν είναι πρώτη φορά που δημοσιολογούν αναλόγως για το ΚΚΕ και εκτίθενται. Ως προς το ρόλο τους. Δημοσιογραφία είναι αυτή ή αθλιότητα; Αλλά οι υπεύθυνοι της ΝΕΤ και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι τι έχουν να πουν;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τιμωρία και στην κάλπη

Η Προγραμματική Συμφωνία που υπέγραψαν χτες η κυβέρνηση, οι εργοδοτικές ενώσεις και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποτελεί ποιοτικό βήμα στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει από κοινού οι «κοινωνικοί εταίροι» σε βάρος των εργαζομένων και των πραγματικών τους συμφερόντων. Είναι αλήθεια ότι το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι ποτέ δε λυπήθηκαν να δαπανήσουν τεράστια ποσά για να ενσωματώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, να το μετατρέψουν σε ιμάντα για το πέρασμα της πολιτικής τους στην εργατική τάξη. Το ίδιο κάνουν και τώρα, με τον πιο εκκωφαντικό μάλιστα τρόπο. Συνδικαλιστικές πλειοψηφίες και εργοδότες αναλαμβάνουν να διαχειριστούν 52 εκατ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων, επισφραγίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο την άθλια συμφωνία των 11 σημείων, εξασφαλίζοντας παράλληλα τα εύσημα της κυβέρνησης για τη συμβολή τους στο χτύπημα εργαζομένων και ανέργων.

Γιατί είναι επικίνδυνη και αντεργατική αυτή η συμφωνία; Πρώτον, επειδή γίνεται στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Η ΓΣΕΕ συνειδητά προωθεί και μ' αυτόν τον τρόπο τη λογική που λέει ότι το κεφάλαιο και οι εργάτες, δηλαδή αυτοί που ευθύνονται για την κρίση και αυτοί που βιώνουν τις συνέπειές της, είναι συνέταιροι και όχι αντίπαλοι και άρα πρέπει από κοινού να δουλέψουν για το ξεπέρασμά της. Δεύτερον, επειδή το σύνολο των δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν με αυτά τα κονδύλια έχουν στόχο να προωθήσουν την αντεργατική στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία ψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και προωθεί την ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Τρίτον, επειδή τα κονδύλια αυτά θα βοηθήσουν τη μεγαλοεργοδοσία ώστε μετά το ξεπέρασμα της κρίσης να έχει καταφέρει σαρωτικό πλήγμα στα εργασιακά δικαιώματα, στο όνομα του να αυξήσει την κερδοφορία της.

Γι' αυτούς τους λόγους η συνδικαλιστική πλειοψηφία είναι υπόλογη απέναντι στα εκατομμύρια των ανθρώπων του μόχθου. Κυβέρνηση, εργοδότες και εργατοπατέρες ξέρουν καλά πως η κρίση μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες για τα συμφέροντά τους εργατικές αντιδράσεις και σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους, εξασφαλίζοντας γι' αυτά τεράστια κονδύλια για την εξαγορά συνειδήσεων, για την ενσωμάτωση της αγανάκτησης, της οργής, την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης. Γι' αυτό επιτίθενται στο ΠΑΜΕ που τους αποκαλύπτει και χτες τους υποχρέωσε να κρυφτούν από τους εργαζόμενους και να υπογράψουν την αντεργατική τους συμφωνία στους τέσσερις τοίχους του σιδερόφραχτου υπουργείου.

Η χτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ έδειξε το δρόμο που μπορούν και πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και να τον τραβήξουν μέχρι και την κάλπη. ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ομονοούν με τους εργοδότες και την κυβερνητική στρατηγική στο ζήτημα της ανεργίας, επειδή τα κόμματά τους είναι κόμματα των εργοδοτών, που υπηρετούν και προωθούν τη στρατηγική της Λισαβόνας, την πολιτική της ΕΕ. Ολοκληρωμένη απάντηση σ' αυτή την αθλιότητα δεν μπορεί να δοθεί αν στις 7 του Ιούνη δεν τιμωρηθούν πολιτικά τα κόμματα του εργατοπατερισμού. Αν στην κάλπη των ευρωεκλογών δεν ενισχυθεί το ΚΚΕ, γεγονός που σηματοδοτεί και το δυνάμωμα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ