Τετάρτη 2 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι ψεύτικες υποσχέσεις...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πολλά είπε στη μακροσκελέστατη συνέντευξή του στα «Νέα», χτες και προχτές, ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος. Κυρίως, βέβαια, προσπάθησε να πείσει ότι η εξαγγελθείσα, προ λίγων ημερών από τον ίδιο, κυβερνητική μεταρρύθμιση της δημόσιας υγείας είναι απολύτως αναγκαία και θα αποβεί επωφελής για τους εργαζομένους και το λαό, γενικότερα.

Και όσον φορά το πρώτο, έχει δίκιο. Πάντα, βέβαια, από τη σκοπιά της πολιτικής της κυβέρνησης. Η εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση είναι απολύτως σύμφωνη και υλοποιεί τις γενικότερες κυβερνητικές πολιτικές και επιλογές της δραστικής μείωσης των κρατικών δαπανών και της ακόμη μεγαλύτερης - απ' ό,τι μέχρι σήμερα - πολύμορφης ενίσχυσης της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Οσον αφορά το δεύτερο, όμως, έχει απολύτως άδικο. Το σημερινό δημόσιο σύστημα υγείας έχει ανάγκη μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής, απ' αυτήν της κυβέρνησης, για να ικανοποιήσει με επάρκεια τις ανάγκες και απαιτήσεις των εργαζομένων. Εχει την ανάγκη μιας ριζικά διαφορετικής μεταρρύθμισης.

Αλλωστε, τόσο η επιβολή μιας σκληρότερης μονόπλευρης λιτότητας στο χώρο της δημόσιας υγείας, με την παραπέρα, δραστική περικοπή των κρατικών δαπανών, όσο και η ακόμη μεγαλύτερη εισβολή του μεγάλου κεφαλαίου και η άκρατη εμπορευματοποίηση του χώρου, μόνο στην παραπέρα, σοβαρή υποβάθμιση της δημόσιας υγείας μπορούν να οδηγήσουν, όπως και στην παραπέρα ένταση των ταξικών ανισοτήτων.

Δε νομίζουμε πως δεν τα γνωρίζει αυτά ο κ. υπουργός. Ας αφήσει, λοιπόν, κατά μέρος το μοίρασμα ψεύτικων υποσχέσεων...

... και η πραγματικότητα

Και για να μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία, διαβάστε τα παρακάτω αποσπάσματα, από τη συνέντευξη του υπουργού Υγείας στα «Νέα»:

«ΕΡ.: Και τώρα η κρίσιμη ερώτηση: Πού θα βρείτε τα χρήματα για να εφαρμόσετε τη μεταρρύθμιση;

ΑΠ.: Πρέπει να σας πω κάτι. Οι βασικές δομές της μεταρρύθμισης ίσως χρειαστούν κάποια κονδύλια, όχι μεγάλης αξίας για να στηριχτούν στην πρώτη φάση. Από κει και πέρα θα υπάρχει μια αυτοχρηματοδότηση από το ίδιο το σύστημα».

Και σ' ένα άλλο σημείο:

«ΕΡ.: Μια άλλη πρότασή σας αφορά τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα. Εχετε στοιχεία ότι γίνεται κατάχρηση ιατρικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία;

ΑΠ.: Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό μέτρο πολιτικής. Ισχύει σε όλες τις χώρες, θα ισχύσει και στην Ελλάδα, ούτως ώστε να αυτοπεριορίζονται οι γιατροί και όχι να έχουν με το στιλό τους ανοιχτό ένα μπλοκ επιταγής, είτε για φάρμακα, είτε για παραπομπές διαγνωστικού χαρακτήρα. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν ακριβή ιατρική (με ό,τι σημαίνει αυτό το πράγμα), μπορούν να επιλέξουν νοσοκομείο εκτός ΕΣΥ...».

Με άλλα λόγια, δηλαδή, αλίμονο σε όποιον δεν έχει λεφτά...

Η αναβάθμιση

Αϊντε, έγινε και η αναμενόμενη από καιρό τώρα αναβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου και πανηγυρίζουν οι απανταχού οπαδοί του «λαϊκού καπιταλισμού». Η αναβάθμιση ανακοινώθηκε προχτές από τη Μόργκαν Στάνλεϊ, αλλά θα ισχύσει από την 1η Μάρτη του 2001.

Ε, δέκα μήνες είναι θα περάσουν. Μετά, όλοι θα τρώνε με χρυσά κουτάλια... Αρκεί να σκεφθείτε ότι η διοίκηση του Χρηματιστηρίου προβληματίζεται, εάν θα παραγγείλει νέα τραπεζομάντιλα. Για τους λίγους, που μαζεύουν τα χρήματα των πολλών, εννοείται...

Η επικήρυξη

Associated Press

Ελάχιστο χώρο διέθεσαν ορισμένες χτεσινές εφημερίδες στην είδηση, που ήρθε από το Βελιγράδι και ανέφερε τη σύλληψη τεσσάρων Ολλανδών, που σχεδίαζαν και προετοίμαζαν την απαγωγή του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλ. Μιλόσεβιτς. Οι περισσότερες, μάλιστα, αμφισβητούσαν την αλήθεια των καταγγελιών της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Και, βέβαια, δεν είναι της δικής μας αρμοδιότητας, είτε η επιβεβαίωση της αλήθειας των καταγγελιών, είτε η προσκόμιση των σχετικών στοιχείων, αλλά μας κάνει εντύπωση η βιασύνη των αμφισβητούντων, όπως και το αυθαίρετο των όποιων αμφισβητήσεών τους. Το μοναδικό τους ...επιχείρημα είναι πως η καταγγελία προέρχεται από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

Η προκήρυξη - αφίσα, πάντως, που εικονίζεται στη διπλανή φωτογραφία, είναι έκδοσης της αμερικανικής πρεσβείας στο Σεράγεβο, κυκλοφορεί αρκετό καιρό τώρα και είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης. Και όπως βλέπετε, αναφέρει πως καταζητούνται ο Μιλόσεβιτς, ο Κάρατζιτς και ο Μλάντιτς, ενώ σημειώνει πως όποιος δώσει ουσιαστικές πληροφορίες ή συμβάλλει, τέλος πάντων, στη σύλληψή τους, θα αμειφθεί με 5 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

Απλά και μόνο, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, δηλαδή.

Τα καλοκαιρινά...

ΩΡΑΙΕΣ επιλογές έχουν για το... πρότυπο μητροπολίτη, που προτιμούν οι χριστιανοί ορθόδοξοι αυτής της χώρας! `Η την «εκσυγχρονιστική» εκδοχή του μητροπολίτη Ζακύνθου, που στηρίζει Σημίτη και άμα λάχει δίνει συνέντευξη και στο «Πλέι -Μπόι», ή την «κλασική» εκδοχή του Αμβροσίου με προϋπηρεσία στη Χωροφυλακή της δεκαετίας του 1950 και συντηρητικό μέχρι το κόκαλο!

Φαινομενικά τα... δύο στιλ έχουν αβυσσαλέες διαφορές, αλλά βέβαια έχουν κάτι κοινό. Ο καθένας με τον τρόπο του διεκδικεί ένα κομμάτι από την πίτα. Και όπου «πίτα», βέβαια, η εκκλησιαστική εξουσία και όσα αυτή συνεπάγεται μαζί με τη σχετική περιουσία.

Καλή είναι η κόντρα τους πάντως, έτσι για να βγαίνει στη φόρα και κανένα «άπλυτο» από τα πολλά που υπάρχουν στα «άδυτα» της ιεραρχίας, όπως άπαντες έχουν καταλάβει...

Οσο για το θόρυβο που ξέσπασε με την υπόθεση του ορίου ηλικίας των μητροπολιτών, είναι φανερό ότι εδώ η Εκκλησία παίζει με όρους πολιτικής. Η θεσμική διαμόρφωση βασίζεται στα προσωπικά συμφέροντα.

ΚΑΝΟΥΝ Ο,ΤΙ μπορούν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για να δώσουν την αίσθηση ότι πάει καλά το Χρηματιστήριο, αλλά... δεν τους προκύπτει. Η απόφαση της «Μόργκαν Στάνλεϊ» για αναβάθμισή του σε ώριμη αγορά πανηγυρίστηκε ως μεγάλη επιτυχία αλλά... μόνο από τον Παπαντωνίου.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οι «επενδυτές» παντός είδους δεν το είδαν έτσι το πράγμα, διότι... καλή η αναβάθμιση αλλά... δε ρευστοποιείται άμεσα. Τι να κάνουμε, κύριοι της κυβέρνησης, έτσι τους μάθατε, έτσι σας φέρονται!

ΠΡΕΠΕΙ ΑΡΑΓΕ να ανατριχιάσουμε ή κάτι να πάθουμε τέλος πάντων που ο Σημίτης ήπιε χτες καφέ στα Καμένα Βούρλα; Το σημειώνουμε, μια και προβλήθηκε υπέρ του δέοντος από τα τηλεοπτικά κανάλια. Πάλι καλά πάντως που δεν έκανε δηλώσεις, παραφράζοντας ποιητές αυτή τη φορά. Δεν υπέφεραν τα αυτιά μας...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ τους τα 'ψαλε ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Σε ποιους τα έψαλε; Μα σ' αυτούς που κυβερνούν τον τόπο τις τελευταίες δυο δεκαετίες...

Ναι, βέβαια, τους τα 'πε έξω από τα δόντια. Είπε και, μάλιστα, με το απαραίτητο αυστηρό ύφος: «Ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία λειτουργεί ανεξέλεγκτα και κάνει αφαίμαξη των δημοσίων πόρων».

Τέλος πάντων, τα προβλήματα θα λυθούν μόνον όταν γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ...

Κόλπα του... «διαλόγου»

Παλιά οι πολιτικάντες τάζανε «θα σας κάνουμε και γεφύρια». Εδώ και μερικά χρόνια - με εξαίρεση τις προεκλογικές περιόδους, οπότε και συνεχίζουν να τάζουν όχι μόνο γεφύρια αλλά μέχρι ζεύξη Ρίου - Αντίρριου σε... μακέτα (!) - το τροπάρι άλλαξε. Τώρα πια το παραμύθι αρχίζει και τελειώνει με την εξής υποσημείωση: «Θα σας κάνουμε και... διάλογο»!

Τούτη, δε, η κυβέρνηση φαίνεται ότι απαρτίζεται από ένα επιτελείο παθιασμένων... συζητητών:

Ο κ. Γιαννίτσης, αφού πρώτα εξήγγειλε την κατάργηση του 8ωρου και γενικότερα την κατάργηση του... 20ού αιώνα (αφού με τα μέτρα του ο κόσμος της εργατιάς γυρίζει πίσω στο 19ο αιώνα και βάλε), κατόπιν έστειλε και μια πρόταση «διαλόγου».

Ο κ. Παπαδόπουλος, αφού πρώτα αποφάσισε και εξήγγειλε 200 (!) μέτρα για την, μετά τιμών, τέλεση της ευθανασίας του δημόσιου συστήματος Υγείας, κατόπιν δήλωσε έτοιμος για «διάλογο», στο πλαίσιο του οποίου δεν αποκλείει - όπως λέει - να αλλάξει όλες τις αποφάσεις του, εκτός όμως από εκείνες τις 200... που οδηγούν τους μεν ασθενείς βορά στους εμπόρους της Υγείας, τα δε νοσοκομεία στους «μάνατζερ».

Ανάλογη είναι η τακτική της κας Β.Παπανδρέου, η οποία επίσης πρόσθεσε το κερασάκι του «διαλόγου» και στο δικό της «μεταρρυθμιστικό» οίστρο (βλέπε αντιδραστικοποίηση του συστήματος δημόσιας διοίκησης), αλλά και του κ. Παπουτσή, που έσπευσε να καλέσει σε «διάλογο» τους ναυτεργάτες, τους οποίους προηγουμένως προσφέρει ως έδεσμα για τα δόντια των μεγαλοκαρχαριών - εφοπλιστών.

Οπως γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, η κυβέρνηση, αφού παρατάξει το «απόσπασμα», μετά το «σκοπεύσατε» και κυρίως αμέσως μετά το «πυρ», τα μέλη της έμπλεα από συναισθήματα... στοργής για τους «αιμόφυρτους» που τα ίδια προκάλεσαν και μέσα σε ένα «αγλάισμα»... δημοκρατικότητας, τρέχουν πάνω από τα θύματά τους και πιάνουν μαζί τους ψιλή κουβεντούλα!

Ετσι, σύμφωνα με την τρέχουσα κυβερνητική μεθοδολογία, το πρόγραμμα έναντι των λαϊκών στρωμάτων έχει ως εξής: Πρώτα τους «εντοπίζουμε», αυτομάτως τους «καθαρίζουμε» και μετά πιάνουμε και μια συζητησούλα μαζί τους για να τους πείσουμε τι «ωραίο» ήταν αυτό που τους κάναμε!

Τα παραπάνω δε συνιστούν μια ανεξήγητη «παραξενιά» της κυβέρνησης. Ακόμα και μια τόσο αντιλαϊκή κυβέρνηση όπως η σημερινή, όταν προωθεί τόσο βαθύτατα αντιδραστικά μέτρα, έχει την ανάγκη της κατασκευής προσχημάτων. Περί αυτού πρόκειται, περί ενός «διαλόγου» - πρόσχημα και κοροϊδία. Πρόκειται για μια προκατασκευασμένη απάτη, η οποία χρειάζεται στην κυβέρνηση, ώστε να καμώνεται μετά πως τα θύματά της αναγνωρίζουν στο πρόσωπό της όχι το δήμιο των δικαιωμάτων τους, αλλά έναν καλοκάγαθο συνομιλητή...

Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί, θέτει σε εφαρμογή την τακτική των «Δούρειων Ιππων».

Σε αυτή ακριβώς τη φάση βρισκόμαστε τώρα. Οι κύριοι που απαρτίζουν τον κυβερνητικοδίαιτο «συνδικαλισμό» παρακάθονται στα τραπέζια της συναλλαγής με την κυβέρνηση, προσποιούμενοι ότι εκπροσωπούν τους εργαζόμενους! Τι εκπροσωπούν στην πραγματικότητα; Το γνωρίζουν καλύτερα οι ίδιοι.

Σε κάθε περίπτωση η αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και που εκδηλώθηκε κατακαλόκαιρο, ώστε να έχει απαλλαγεί η κυβέρνηση από την παρουσία των εργαζομένων (άλλη μια απόδειξη της διάθεσης της κυβέρνησης να... «συνδιαλλαγεί» με τα λαϊκά στρώματα), δηλώνει ότι οι κυβερνώντες βιάζονται να εφαρμόσουν το «κι από Αύγουστο - χειμώνας» πάνω στις πλάτες του λαού.

Γι' αυτό και η απάντηση του λαού στις προσκλήσεις «διαλόγου» δεν μπορεί να είναι παρά η ασυζητητί απόρριψη και της πολιτικής της κυβέρνησης και των προσχημάτων με τα οποία επιχειρεί να την προωθήσει.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τι περιμένει;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αλλεπάλληλα σενάρια «αλλαγών και βελτιώσεων» της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. «Αλλαγές», τις οποίες - πάντα σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά - σκέφτεται και μελετά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κάτω από το βάρος των εξελίξεων και της γενικευμένης αγανάκτησης, που προκάλεσαν οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής.

Ολες οι «αλλαγές» αυτές, όμως, είναι δευτερεύουσες και ανούσιες. Η πλέον αξιοσημείωτη αφορά στη δυνατότητα να ξαναδώσουν εξετάσεις το Σεπτέμβρη, όσοι μαθητές της Β΄ Λυκείου απέτυχαν να προβιβαστούν. Και αυτό μόνο για φέτος. Θα έχουμε, δηλαδή, την προσωρινή και πάλι επαναφορά του θεσμού των μετεξεταστέων. Το μέτρο, βέβαια - αν τελικά ανακοινωθεί - θα ανακουφίσει τους φετινούς μαθητές, αλλά δε λύνει, ούτε καν επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα πραγματικά προβλήματα της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, όπως ο καθένας καταλαβαίνει. Και, τέλος πάντων, έστω και τη δευτερεύουσα αυτή «αλλαγή», πότε περιμένει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να την ανακοινώσει; Μήπως δεν έχει καταλάβει, ότι έχουμε μπει στον Αύγουστο κι αν δώσουν εξετάσεις οι μαθητές, στις αρχές Σεπτέμβρη, πρέπει να έχουν τον απαραίτητο χρόνο προετοιμασίας;

Γιατί δεν το παραδέχεται;

Ισως, βέβαια, σκεφτείτε, ότι ζητάμε πολλά από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την κυβέρνηση συνολικά. Στο κάτω κάτω της γραφής συνέχεια της προηγούμενης είναι, η οποία επεξεργάστηκε, ψήφισε και προώθησε την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, με τις ευλογίες του Κ. Σημίτη, που ήταν και είναι πρωθυπουργός.

Δεν το ξεχνάμε και ούτε πιστεύουμε, ότι από μόνη της η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε κάποιες ουσιαστικές βελτιώσεις. Αρκετά, όμως, μπορεί να γίνουν, όταν δυναμώσει ακόμη περισσότερο η λαϊκή κατακραυγή και οι αγώνες ενάντια στη μεταρρύθμιση και την πολιτική της. Πέρα απ' αυτό, όμως, θεωρούμε σκόπιμο να σημειώσουμε και το εξής: Υποτίθεται, πως η κυβερνητική μεταρρύθμιση διαμόρφωνε ένα Λύκειο ως ανεξάρτητη βαθμίδα εκπαίδευσης και η πράξη απέδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως έγινε ακόμη περισσότερο - απ' ό,τι ήταν πριν - προθάλαμος ανταγωνισμού για την ανώτατη και ανώτερη εκπαίδευση. Γιατί δεν παραδέχεται το γεγονός αυτό η κυβέρνηση, όταν κανείς, ακόμη και οι οπαδοί της μεταρρύθμισης, δεν τολμά να το αρνηθεί; Νομίζει, άραγε, πως όσο δεν το παραδέχεται, δεν το καταλαβαίνουν και οι εργαζόμενοι; `Η τρομάζει μπροστά στις συνέπειες μιας τέτοιας παραδοχής; Ετσι ή αλλιώς, πάντως, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Και αυτή τη βλέπουν πολύ καθαρά και - ακόμη χειρότερα - την υφίστανται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι γονείς και μαθητές. Ας έχει κι αυτό υπόψη της η κυβέρνηση...

Καλλιεργούν το έδαφος

Αλλαγές στο υπάρχον, βαθιά αντιλαϊκό, φορολογικό σύστημα ετοιμάζει η κυβέρνηση και, όπως είναι φυσικό, αρκετά δημοσιεύματα, τον τελευταίο καιρό, ασχολούνται με το ένα ή το άλλο σενάριο. Σημειώνουμε το γεγονός, γιατί αρκετά από τα δημοσιεύματα αυτά εμφανίζουν μια φιλολαϊκή εικόνα, στον ένα ή άλλο βαθμό, για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές. Και δεν αμφιβάλλουμε, βέβαια, ότι μέσα στις διάφορες φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις και τα νέα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα, που θα αποτελούν την ουσία και το βασικό περιεχόμενο των αλλαγών, θα υπάρχουν και κάποια ψήγματα «ελάφρυνσης» των μόνιμων φορολογικών «υποζυγίων», των μισθωτών και των συνταξιούχων, δηλαδή. Εστω κι αν αυτά είναι, απλά και μόνο, η απαλλαγή τους από κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ισως ακόμη και η απαλλαγή τους από την υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση. Δε βρίσκεται σ' αυτά, όμως, η ουσία ενός φορολογικού συστήματος, αλλά στο πώς, πόσα και από ποιους τα παίρνει.

Ας μην προσπαθούν κάποιοι, επομένως, να καλλιεργούν ψευδαισθήσεις και έδαφος προς όφελος της κυβερνητικής επιχείρησης παραπλάνησης της κοινής γνώμης, που - σίγουρα - θα συνοδεύσει τα νέα φορολογικά μέτρα.

Εύλογα ερωτηματικά

Αναρωτιόμαστε, πόση έκταση και βάθος έχει αποκτήσει το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας, όταν έχουμε φτάσει στο σημείο, να σημειώνονται αλλεπάλληλες δολοφονικές εκτελέσεις και αιματηρά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών, όπως αυτά των τελευταίων ημερών. Αναρωτιόμαστε, πόσο τεράστια είναι τα ποσά και οι παράνομοι τζίροι, είτε από «πώληση προστασίας» είτε από άλλους εγκληματικούς τομείς, ώστε να μην έχουν τον παραμικρό δισταγμό και να αφαιρούν τη μια ζωή μετά την άλλη. Αναρωτιόμαστε, επίσης, αν αισθάνονται τον παραμικρό φόβο και ανασφάλεια, από την παρουσία και δράση των αστυνομικών αρχών, όταν οι αλλεπάλληλες εκτελέσεις γίνονται με διαφορά τόσων λίγων ημερών η μία από την άλλη, λες κι έχουν εξασφαλισμένο το ακαταδίωκτο.

Απλώς, αναρωτιόμαστε. Απαντήσεις δεν έχουμε. Βλέπουμε, όμως, τις αλλεπάλληλες εγκληματικές ενέργειες και η Αστυνομία μάς δίνει την εντύπωση, πως παρακολουθεί κι αυτή τα γεγονότα, όπως κι εμείς. Αλλοι πρέπει να δώσουν τις απαντήσεις. Αλλοι χρωστούν εξηγήσεις, πρώτα και κύρια οι πολιτικοί προϊστάμενοι των διωκτικών αρχών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΟΙ ΜΠΟΝΑΜΑΔΕΣ

Ηδεκαετία του 1990, που αποτελεί πια παρελθόν, ήταν η δεκαετία που οι κυβερνώντες -ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- με πρόσχημα τη «σύγκλιση» της Ελλάδας με τις άλλες πιο ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, εξασφάλισαν τις κατάλληλες συνθήκες για τη θεαματική αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων. Ετσι, με αυτόματο πιλότο τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και κεντρικό το επιχείρημα ότι η «σύγκλιση είναι μονόδρομος για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ», εφαρμόστηκαν δέσμες και δεσμίδες αντιλαϊκών μέτρων, που είχαν σαν αποτέλεσμα την ένταση της εκμετάλλευσης, με τη βίαιη απόσπαση ακόμη μεγαλύτερου μέρους του παραγόμενου από τους εργαζομένους πλούτου, από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Στην ίδια κατεύθυνση, της αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αξιοποιήθηκαν και τα κοινοτικά κονδύλια, όπως το Β΄ πακέτο Ντελόρ ή Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Τα «επιτεύγματα» των πολιτικών της περασμένης δεκαετίας, είναι γνωστά, με κυρίαρχο στοιχείο την προκλητική αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων, σε ποσοστά που αγγίζουν ή και ξεπερνούν το 3.000%! Στην ουσία δηλαδή, με τις πολιτικές της δεκαετίας του 1990, δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι μεγαλοεπιχειρηματίες, να τρώνε με «χρυσά κουτάλια».

Αλλά και με το ξημέρωμα της δεκαετίας του 2000 οι «καλύτερες μέρες» για τους εργαζόμενους γίνονται χειρότερες. Μειώθηκαν βεβαίως ο πληθωρισμός, τα ελλείμματα, τα επιτόκια και εκπληρώθηκε ο «εθνικός στόχος» - που ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Η χώρα λένε ότι μπήκε με το ένα πόδι στη λέσχη των «πλουσίων της Ευρώπης», αλλά η Ελλάδα παραμένει η φτωχότερη χώρα, με το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα των Ελλήνων να αντιπροσωπεύει μόλις το 70% της ΕΕ. Οσοι πίστεψαν στις κάλπικες διακηρύξεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - καθώς και όλων εκείνων που υπερψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας αργότερα - ότι με την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ τερματίζονται οι πολιτικές λιτότητας, ξέχασαν τη λαϊκή παροιμία που λέει «τρώγοντας ανοίγει η όρεξη».

Αν η ολιγαρχία του πλούτου στήριξε την κυβέρνηση Σημίτη έμπρακτα και έβαλε πλάτες για να ξανακερδίσει πέρσι το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, δεν το έκανε τυχαία. Οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου στήριξαν το ΠΑΣΟΚ, γιατί εκτιμούσαν πως θα καταφέρει να περάσει πιο ανώδυνα και με λιγότερους τρανταγμούς την πολιτική που χαράσσεται από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών πολυεθνικών μαζί και των Ελλήνων επιχειρηματιών. Και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική που με κάθε τρόπο κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Με στόχο την ενίσχυση της καπιταλιστικής Ελλάδας, η κυβέρνηση Σημίτη αξιοποίησε το σύνολο των οικονομικών πολιτικών που εξάγγειλε και εφαρμόζει για το 2000 (δημοσιονομική, εισοδηματική, νομισματοπιστωτική, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις κλπ). Στην ίδια κατεύθυνση, προτίθεται -και ανακοίνωσε ήδη την απόφασή της- να αξιοποιήσει και τα κοινοτικά κονδύλια από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (το γνωστό Γ΄ ΚΠΣ). Ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Οικονομίας αποκάλυψε, προχτές, ότι τη μερίδα του λέοντος από τον μποναμά των 17,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών του Γ΄ ΚΠΣ, θα την καρπωθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, σαν «ανταμοιβή τους» για να γίνουν πιο ισχυρές οι επιχειρήσεις τους (με συγχωνεύσεις και εξαγορές), για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας κλπ.

Στην ουσία δηλαδή, η κυβέρνηση Σημίτη, προτίθεται να αξιοποιήσει το Γ΄ ΚΠΣ ώστε οι μεγαλοεπιχειρηματίες να ξεζουμίζουν ακόμη πιο εντατικά τους εργαζόμενους και να τρώνε στο εξής όχι απλά με χρυσά κουτάλια, αλλά με χρυσές κουτάλες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ