Σάββατο 8 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «δικαίωμα» της πλουτοκρατίας να... «ενημερώνει»

Γρηγοριάδης Κώστας

Στο στόχαστρο των αφεντικών του Τύπου έχει μπει το δικαίωμα της απεργίας των δημοσιογράφων και γενικότερα στον Τύπο και τα ΜΜΕ. Δεν πρέπει - λένε - να κάνουν απεργία, γιατί έτσι δεν υπάρχει «ενημέρωση των πολιτών»!

Ποιοι τα λένε και τα γράφουν αυτά; Οι πρωτομάστορες στην απόκρυψη της αλήθειας, στην παραπληροφόρηση, στη συσκότιση, στη διαστρέβλωση γεγονότων και απόψεων και γενικά στην προσπάθεια ιδεολογικής και πολιτικής χειραγώγησης των εργαζομένων. Οι εφημερίδες και οι σταθμοί των κεφαλαιοκρατών και τα καλοπληρωμένα τσιράκια τους, αρθρογράφοι, σχολιαστές και αναλυτές, αγύρτες και δήθεν σοβαροί.

Διπλός ό στόχος τους: Από τη μία, να αφαιρέσουν το όπλο της απεργίας από τους εργαζόμενους στα «μαγαζιά» τους, επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι, εκτός από τη γενικότερη κατάσταση που ξεσηκώνει τους εργαζόμενους, τα προβλήματα στον κλάδο του Τύπου και των ΜΜΕ είναι καζάνι που βράζει. Και από την άλλη - και αυτό είναι το σημαντικότερο γι' αυτούς - να μη σταματά ούτε δευτερόλεπτο η δυνατότητά τους να παρεμβαίνουν στις λαϊκές συνειδήσεις, να τρομοκρατούν, να κατασκευάζουν τη συναίνεση.

Χάρηκαν τα αστικά Μέσα, γιατί ανεστάλη η απεργία το απόγευμα της Τετάρτης. Γιατί, στο όνομα της «ενημέρωσης των πολιτών», εξαφάνισαν τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και επιδόθηκαν σε μια συντονισμένη ομοβροντία να αναδείξουν τις προβοκάτσιες, αλλά και να τις συνεχίσουν τους με ιδεολογικο-πολιτικούς όρους. Γι' αυτό θέλουν την ενημέρωση τ' αφεντικά. Τη δική τους ενημέρωση και όχι την πραγματική...

«Πράσινα» στηρίγματα

Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν στο σύστημα οι «Οικολόγοι - Πράσινοι», καλώντας το να διαχειριστεί την «οργή των πολιτών». Μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη Τύπου, χτες συμβούλεψαν την κυβέρνηση να προβεί σε κινήσεις εντυπωσιασμού όπως «ανάκτηση των χρημάτων που χάθηκαν από διαφθορά και φοροδιαφυγή» και να επιδιώξει «το σχεδιασμό ευρωπαϊκών εγγυήσεων δανεισμού που θα αντικαταστήσουν το συντομότερο το σημερινό μηχανισμό του ΔΝΤ», αναπαράγοντας τη ρητορεία που και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι δήθεν μια ευρωενωσιακή στήριξη θα συνιστούσε διέξοδο και δε θα απαιτούσε τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων και εξωραΐζοντας πλήρως την ευρωένωση του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικό είναι πως η μόνη κριτική που αρθρώνουν είναι για «κοντόφθαλμες εθνοκεντρικές επιλογές των κυβερνήσεων», για «έλλειμμα αλληλεγγύης», ενώ στην κυβέρνηση χρεώνουν ότι «δεν αξιοποίησε τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου»! Σαν να ενέκρινε κανένα σπουδαίο φιλολαϊκό μανιφέστο το Ευρωκοινοβούλιο. Τσιμουδιά για τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις. Μην και βγάλει κανένα συμπέρασμα ο λαός για την πραγματική φύση του αντιδραστικού ευρωενωσιακού οικοδομήματος που στηρίζουν. Ακόμα, προτείνουν «εκτεταμένο πρόγραμμα επενδύσεων για πράσινη στροφή της οικονομίας», αποσιωπώντας ότι ακόμα κι αν υπάρξει δε θα είναι παρά ένα ακόμα πεδίο για την αποκόμιση κερδών απ' το κεφάλαιο. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ούτε αυτή τη φορά οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» αφήνουν την ευκαιρία να χαθεί και προσάπτουν ευθύνες και στο λαό ισχυριζόμενοι ότι «πολύ πριν χάσουμε την αγοραστική μας δύναμη, είχαμε θυσιάσει τα συλλογικά αγαθά που στηρίζουν ποιότητα ζωής για όλους, όπως και τις αξίες εμπιστοσύνης και συνεργασίας που θα μας επέτρεπαν να οικοδομούμε κοινωνικές πρωτοβουλίες ανεξάρτητες από το κράτος και τις επιχειρήσεις»!!! Αυτά, απ' τις πράσινες παραφυάδες του συστήματος.

Αλλουνού είναι οι σκοπιμότητες

Για «σκοπιμότητα του ρεπορτάζ» και «προσπάθεια διαστρέβλωσης των απόψεών μου» κάνει λόγο σε επιστολή του στον «Ριζοσπάστη» ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, «εκλεγμένος με τις Αγωνιστικές Κινήσεις Παρεμβάσεις» στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ. Κι αυτό επειδή ο «Ρ» έγραψε για το ρόλο του στην πρόσφατη συνέλευση των εργαζομένων στους ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης. Αν, πραγματικά, και ο ίδιος και ο χώρος στον οποίο ανήκει υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων των εργαζομένων να συμμετέχουν στα συνδικάτα τους, γιατί στο περσινό συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ δεν τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της άμεσης αλλαγής του αντιδραστικού καταστατικού της ΑΔΕΔΥ (ώστε να πάψουν οι απαράδεκτοι αποκλεισμοί των συμβασιούχων), όπως έκαναν με σαφήνεια μόνο οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ; Γιατί αποχώρησαν για να γυρίσουν αμέσως μετά την ψηφοφορία; Είναι τυχαία η επιλογή τους στην εν λόγω συνέλευση να ...θυμίζουν στους εργαζόμενους το περιεχόμενο αυτού του καταστατικού και των ...δυσκολιών που δημιουργεί; Πού πήγε στην προκειμένη περίπτωση ο «επαναστατικός» τρόπος με τον οποίο - υποτίθεται - ότι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων; Μάλλον ...περίπατο.

Η ελπίδα στους αγώνες

Την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., με συνοπτικές διαδικασίες, και παραβιάζοντας το δικό τους, το αστικό Σύνταγμα, ψήφισαν το «Μηχανισμό Στήριξης», αυτό το αντεργατικό τερατούργημα που προώθησαν και επέβαλαν η διεθνής και η ελληνική αστική τάξη και έκαναν νόμο του κράτους. Πρόκειται για μέτρα, που γονατίζουν τον ελληνικό λαό, αλυσοδένουν τα όνειρα της νέας γενιάς, γυρίζουν την ελληνική κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω. Με την ψήφιση του «Μνημονίου» της ντροπής, περνούν μέτρα, με τα οποία ακρωτηριάζουν τους μισθούς και τις συντάξεις, επιβάλλουν ασήκωτα φορολογικά βάρη στα λαϊκά στρώματα, κυριολεκτικά κονιορτοποιούν τις εργασιακές σχέσεις, διαλύουν εκ θεμελίων το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς μετατρέπουν τις συντάξεις σε επιδόματα πτωχοκομείου. Η νέα γενιά καταδικάζεται να εργάζεται με μισθούς επαιτείας. Ετσι, ξένοι και ντόπιοι δυνάστες επιχειρούν να τσακίσουν το αγωνιστικό φρόνημα του ελληνικού λαού και να τον μετατρέψουν σε σύγχρονο είλωτα, ο οποίος θα εργάζεται στα καπιταλιστικά κάτεργα, για να παράγει υπεραξία για τα αφεντικά.

Για να καταπιεί ο ελληνικός λαός το δηλητήριο των μέτρων, καταφεύγουν σε αισχρά ψέματα. Υποστηρίζουν ότι τα πήραν για να σώσουν την πατρίδα από τη χρεοκοπία. Οι πολιτικοί της αστικής τάξης δεν τολμούν να πουν ανοιχτά, γιατί αυτό κάνουν, ότι τα φονικά αυτά μέτρα τα πήραν για τη διάσωση του ελληνικού καπιταλισμού, ο οποίος περιδινείται από βαθιά και παρατεταμένη κρίση. Η σημερινή κρίση ούτε γενική ούτε αφηρημένη είναι. Είναι κρίση καπιταλιστική. Είναι κρίση του τρόπου παραγωγής, που στηρίζεται στην ταξική εκμετάλλευση των εκατομμυρίων εργαζομένων από μία χούφτα κεφαλαιοκρατών. Και οι θυσίες των εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων, που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό, δεν είναι για... τη σωτηρία της πατρίδας, αλλά για τη διάσωση των κεφαλαιοκρατών. Οσο για τα μέτρα, είναι προαποφασισμένα από δεκαετίες τώρα. Μια ματιά αν ρίξει κανείς στις εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας την τελευταία 20ετία, ή στα κείμενα της ΕΕ, θα δει ότι περιγράφονται ένα προς ένα. Για να αποδειχτεί ότι ήταν καιρό τώρα προετοιμασμένοι για το έγκλημα. Και ως θρασύδειλα ανθρωπάκια που είναι, φωνάζουν τώρα ότι έγιναν δολοφόνοι για την τιμή της πατρίδας...

Είναι προφανές ότι η «φονική» αυτή καταιγίδα που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις της εκμετάλλευσης δεν πρέπει να περάσει. Είναι θέμα επιβίωσης του ελληνικού λαού, είναι θέμα αξιοπρέπειας, είναι θέμα πατριωτικού καθήκοντος. Ετσι όπως εννοούν η εργατική τάξη και οι απλοί άνθρωποι το πατριωτικό καθήκον και όχι οι παρείσακτοι κηφήνες, οι σφετεριστές του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, η αστική τάξη και το σάπιο πολιτικό σύστημα που την υπηρετεί.

Οι τελευταίοι μεγαλειώδεις εργατικοί αγώνες που ξεδιπλώθηκαν είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο για τον ελληνικό λαό. Και είναι ενδεικτικό. Οταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι αποφάσισαν να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν, ήρθαν στην επιφάνεια και οι πραγματικές αντιθέσεις της ελληνικής κοινωνίας. Οι φορείς της μεγάλης εργοδοσίας και οι πληρωμένοι κονδυλοφόροι τους έχουν λυσσάξει και βγάζουν αφρούς από το στόμα για τις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ. Ας αλυχτούν οι σκύλοι. Το καραβάνι συνεχίζει το δρόμο του...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

Λάστιχο η «δημοκρατία» τους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ θα πηγαίνουν στις Βρυξέλλες, στο ΔΝΤ, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα υπογράφουν ό,τι θέλουν, όπως το θέλουν και για όσο θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν.

Κι αν το θυμηθούν και έχουν χρόνο, θα ενημερώνουν τη Βουλή, τον ελληνικό λαό και κυρίως τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που θα αφορούν όσα υπογράφουν.

Ολα τούτα με μια απλή ...διόρθωση στο περίφημο νομοσχέδιό τους για το «μηχανισμό στήριξης», το οποίο έφεραν στη Βουλή 20 λεπτά πριν κλείσει άρον - άρον η συνεδρίαση!

Δηλαδή, η περίφημη «κοινοβουλευτική δημοκρατία» και το «πολίτευμα» που μας έφαγαν επί δύο μέρες τα αυτιά για το πόσο πρέπει να προστατευτεί ...πήγαν περίπατο!

Με τη διάταξη που φέρανε παραβίασαν τα μισά άρθρα του Συντάγματος που αφορούν τη λειτουργία του πολιτεύματος. Αυτό που δεν αποδέχονται - όπως λένε - να αμφισβητείται από κανέναν.

Απλούστατα, προκειμένου να προστατευτούν και να κατοχυρωθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας όλα μπορούν να παρακαμφθούν και όλα να γίνουν λάστιχο. Αν αυτό δεν είναι υποκρισία και ψέμα τότε τι άλλο μπορεί να είναι;

Κατά άλλα, η «δημοκρατία» (τους) είναι το υπέρτατο αγαθό και θα κάνουν το παν για την ενίσχυση και τη διατήρησή της.

ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ξεκίνησε και η συζήτηση περί του τι θα κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη και πληθαίνουν τα σενάρια για τη δημιουργία «νέου κόμματος».

Φυσικά, ίσως δημιουργήσει πολιτικό φορέα η πρώην υπουργός Εξωτερικών. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Ομως ...από πού και ως πού θα είναι κάτι «νέο»;

Γιατί οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών κάνουν ένα πράγμα σαφές ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος (όποιος κι αν είναι τέλος πάντων) ταυτίζεται χωρίς διαφοροποιήσεις με την εφαρμοζόμενη πολιτική. Εχει κανείς αμφιβολία;


Γρηγοριάδης Κώστας

Μονόδρομος η ανατροπή

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στα 41,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το πακέτο των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πέρασε στη Βουλή. Πόσα από αυτά θα πληρώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις; Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μόνο μια έκτακτη εισφορά από την οποία προσδοκάται ότι θα εισπραχθούν συνολικά 560 εκατομμύρια ευρώ από 1.000 επιχειρήσεις ΑΕ και ΕΠΕ. Εκεί τελειώνει και η συμμετοχή των «εχόντων και κατεχόντων». Ολα τα άλλα, που μόνο φέτος ανέρχονται σε 6,2 δισ. ευρώ επιπλέον όσων έχουν ήδη εισπραχθεί, καλείται να τα πληρώσει ο εργαζόμενος λαός. Ας τα θυμήσουμε, γιατί κάποιοι θέλουν να «ξεχνάμε». Εχουμε και λέμε μόνο για το 2010 (από εδώ και πέρα). Από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ 800 εκατ. ευρώ, από την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα 450 εκατ. ευρώ, από μείωση του μισθολογίου των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα (κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, μείωση επιδομάτων κ.ά.) 1,1 δισ. ευρώ, από κατακρεούργηση των συντάξεων 350 εκατ. ευρώ, από κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης 400 εκατ. ευρώ, από μείωση του επιδόματος ανεργίας πάνω από 500 εκατ. ευρώ... Ολα αυτά τα νούμερα περιλαμβάνονται στο μνημόνιο της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ) που συνοδεύει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ και βέβαια στηρίζεται από τη ΝΔ. Οσο όμως και αν η κοινωνική αδικία βγάζει μάτι και εξοργίζει, ωστόσο πρέπει να είναι καθαρό ότι δεν μπορεί να «διορθωθεί» ή «μετριαστεί» με οποιαδήποτε παρέμβαση στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Μόνος δρόμος είναι η ανατροπή της.

Θέλει να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα...

Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα για να το διαβάσει και να το εμπεδώσει καλά ο Π. Μανδραβέλης της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»: Το ΠΑΜΕ την περασμένη Τετάρτη, τη στιγμή κατά την οποία κάποιοι προσπάθησαν να στήσουν προβοκάτσια σε βάρος του, περιφρούρησε τη μεγαλειώδη συγκέντρωσή του με αποτέλεσμα να μην γίνει το παραμικρό επεισόδιο. Η προβοκάτσια αποκαλύφθηκε με πολύ συγκεκριμένα στοιχεία προς απογοήτευση του Μανδραβέλη, της κυβέρνησης, του Καρατζαφέρη και όλων όσοι ήλπιζαν να υλοποιηθεί το σχέδιο.

Αυτό το λέμε γιατί ο συγκεκριμένος έγραφε χτες σχετικά με το γεγονός ότι η περιφρούρηση του ΚΚΕ απόκρουσε την προβοκάτσια και τους προβοκάτορες: «...Και μετά; Τι τους έκανε; Τους παρέδωσε στην αστυνομία; Τους πέρασε από λαϊκό δικαστήριο; `Η απλώς τους μάλωσε και τους είπε να μην το ξανακάνουν;».

Ξέρει ο Π. Μανδραβέλης και πολλοί άλλοι πως οι προβοκάτορες ξεπηδούν κάθε φορά από μηχανισμούς στημένους ή χρησιμοποιούμενους από κρατικές υπηρεσίες. Γιατί δεν απευθύνει εκεί τα ερωτήματά του, τι τους κάνουν;

Αλλά ο Μανδραβέλης το πάει αλλού. Γράφει: «Κανονικά αυτοί οι παραβάτες του νόμου έπρεπε να παραδοθούν στην αστυνομία και να δικαστούν. Εδώ όμως προκύπτει η βαθιά αντίφαση του ΚΚΕ σε σχέση με την αστική δημοκρατία που στοιχειώνει την πολιτική του. Οταν το Σύνταγμα δεν είναι σεβαστό γιατί να είναι η Βουλή; Οταν «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», πώς θα ζητήσεις να δικαστεί κάποιος για παράβαση ενός αστικού νόμου; Τι θέλει να πει; Οτι οι προβοκάτορες δρουν προβοκατόρικα επειδή το ΚΚΕ έχει τη θέση ότι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»; Και νομίζει ότι θα στριμώξει το ΚΚΕ γράφοντας ότι δεν παρέδωσε τους προβοκάτορες που χρησιμοποιούν κρατικές υπηρεσίες στους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς που παραβιάζουν τους νόμους επειδή το ίδιο λέει οτι «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Δηλαδή ταυτίζει τους προβοκάτορες με τους αγωνιζόμενους για το δίκιο τους εργάτες, όταν οι προβοκάτορες δρουν για να χτυπηθούν οι αγώνες. Αυτό θέλει ο Μανδραβέλης. Να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα.

... και καλά κάνει και αγωνιά

Οι πάσης φύσεως προβοκάτορες, είτε φορούν κουκούλα και καίνε ζωντανούς εργαζόμενους, είτε αγορεύουν μέσα στη Βουλή, είτε με τη γραφίδα τους συκοφαντούν το ταξικό εργατικό λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ εξυπηρετούν την αστική νομιμότητα και τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης. Νομιμότητα που στέλνει εκατομμύρια εργάτες στην εξαθλίωση και την ανεργία. Αστική νομιμότητα που στέλνει στο θάνατο ανθρώπους από την πείνα.

Απέναντι σε όλους αυτούς βρίσκονται οι ταξικοί αγώνες. Η οργανωμένη περιφρουρημένη πάλη που έχει σαν στόχο σήμερα να διεκδικεί καλύτερους μισθούς, συντάξεις, Ασφάλιση, δωρεάν Υγεία και Παιδεία, σε συνδυασμό με την πάλη για την πλήρη απαλλαγή της κοινωνίας από τους εκμεταλλευτές της, τους καπιταλιστές και τα τσιράκια τους. Από αυτήν τη σκοπιά, ο κάθε Μανδραβέλης αγωνιά για το εάν τηρείται ή όχι η αστική νομιμότητα. Αλλωστε, αυτή η αγωνία είναι ταυτισμένη με την υπαρξιακή αγωνία για το ίδιο το μέλλον της τάξης που υπηρετούν αυτός και οι όμοιοί του...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνέδριο ελπίδας

Εχουν στήσει το μέλλον μας στον τοίχο. Ο λαός απαντά με μεγάλες κινητοποιήσεις και οι κομμουνιστές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Καλούν το λαό σε ξεσηκωμό, σε ανειρήνευτη ταξική πάλη με τους εκμεταλλευτές του. Η συμβολή της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας στην οργάνωση της πάλης έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί οι νέοι κομμουνιστές δίνουν την ελπίδα, στο πλευρό του ΚΚΕ, για το αύριο, για το μέλλον. Χτες ξεκίνησε το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σ' αυτούς που νομίζουν πως έχουν αλυσοδέσει λαό και νεολαία: Δε θα γίνουμε οι δούλοι του 21ου αιώνα - Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός.

Οι νέοι κομμουνιστές, μετά από μια πλούσια προσυνεδριακή διαδικασία, συζητούν, συμπεραίνουν, σχεδιάζουν τους αυριανούς αγώνες. Η ορμή και αποφασιστικότητα της έναρξης των εργασιών δεν άφηνε καμία αμφιβολία: Η ΚΝΕ, στο πλευρό του ΚΚΕ, πιο ισχυρή, είναι έτοιμη να δώσει τις δυσκολότερες και ωραιότερες μάχες. Θα αποκαλύπτει, καθημερινά, την αλήθεια στη νεολαία και το λαό, θα μπαίνει μπροστά στην ταξική πάλη, θα εμπνέει όλο και περισσότερους νέους. Η ΚΝΕ θα συνεχίσει τον πρωτοπόρο ρόλο της, στους τόπους δουλειάς, στους τόπους όπου ζει και μορφώνεται η νεολαία, πιο ώριμη και πιο ικανή θα οργανώνει την πάλη απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να ρίξουν στον Καιάδα τα χρόνια που έρχονται. Τα χρόνια που έχουμε μπροστά μας δεν είναι χαμένα χρόνια, δεν είναι χρόνια υποταγής σε έναν «πατριωτισμό» της υποταγής. Η κρίση ενός συστήματος που σαπίζει μπορεί να αποτελέσει την αρχή για τις πιο όμορφες μέρες μας.

Η προσυνεδριακή διαδικασία, η θεματολογία του Συνεδρίου, οι μάχες που έδωσαν οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, όλο το προηγούμενο διάστημα, στις απεργίες, στους χώρους δουλειάς, στις σχολές και τα σχολεία, είναι σημαντική παρακαταθήκη για το αύριο. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, η απάντηση που πρέπει να δοθεί στην κλιμάκωση της αστικής προπαγάνδας, η ανάγκη ακόμα μεγαλύτερης ιδεολογικής ενίσχυσης της Οργάνωσης μπροστά στις νέες σκληρές συνθήκες, όπου, μεταξύ άλλων, οι αντικομμουνιστικές επιθέσεις γίνονται καθημερινή πρακτική. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στη στήριξη των δυνάμεων της ΚΝΕ, αλλά και συνολικά της νεολαίας, στα δύσκολα μεταβατικά στάδια (δουλειά - δημιουργία οικογένειας), όπου το σύστημα θέτει τους πιο άγριους εκβιασμούς και επιδιώκει να ενσωματώσει τους νέους.

Από τη Δευτέρα, με τις αποφάσεις του 10ου Συνεδρίου, ο αγώνας θα δυναμώσει. Η νεολαία θα έχει ένα επιπλέον όπλο κόντρα στο ρεύμα της μοιρολατρίας, ενάντια στις λογικές του μικρότερου κακού, που καλλιεργούν αυταπάτες και επιστρέφουν στο συμβιβασμό. Την ώρα που οι κυρίαρχες δυνάμεις αποφασίζουν και διατάζουν την επίθεση στο λαό, για να σώσουν το πολιτικοοικονομικό τους σύστημα, το 10ο Συνέδριο της ΚΝΕ είναι μια μεγάλη ελπίδα. Η ισχυροποίηση της ΚΝΕ είναι βασικός παράγοντας για την αντεπίθεση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ