Παρασκευή 5 Ιούλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η νομιμότητα των μονοπωλίων

Γρηγοριάδης Κώστας

Επειδή στους κύκλους των μυστικών υπηρεσιών σχεδόν τίποτα δε διαρρέεται τυχαία ούτε προκύπτει ξαφνικά, παραμένει ερωτηματικό ποια ήταν τα πραγματικά αίτια που άρχισαν όλες αυτές οι «αποκαλύψεις» (που όλοι γνώριζαν και πολλοί χρησιμοποιούσαν) γύρω απο τις παρακολουθήσεις. Ανεξάρτητα πάντως απο τις εσωτερικές διαμάχες αυτών των υπηρεσιών που σε περιπτώσεις αντανακλούν άμεσα ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων απ' όταν άρχισαν οι «αποκαλύψεις» δεν λένε να σταματήσουν σχεδόν καθημερινά. Ετσι μόλις χτες η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» αναφέρει πως η υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της Γαλλίας κατασκοπεύει τα τηλεφωνήματα, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) και τη δραστηριότητα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης του γαλλικού κοινού στη Γαλλία και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η υπηρεσία πληροφοριών DGSE υποκλέπτει σήματα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλέφωνα στη Γαλλία και μεταξύ της Γαλλίας και άλλων χωρών, αν και όχι το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων, για να δημιουργήσει ένα χάρτη του «ποιος ομιλεί με ποιον». Η εφημερίδα προσθέτει πως η δραστηριότητα αυτή είναι παράνομη.

«Κατασκοπεύονται όλες οι επικοινωνίες μας», γράφει η «Λε Μοντ», η οποία βάσισε το δημοσίευμά της σε πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών τις οποίες δεν κατονομάζει, καθώς και σε δηλώσεις που έχουν γίνει δημοσίως από αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών.

«E-mails, μηνύματα κειμένου, τηλεφωνικά αρχεία, πρόσβαση στο Facebook και το Twitter αποθηκεύονται στη συνέχεια για χρόνια», προσθέτει η εφημερίδα. Οι δραστηριότητες που περιγράφονται είναι παρόμοιες με αυτές που πραγματοποιεί η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, όπως περιγράφουν ντοκουμέντα τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα πρόσφατα ο πρώην σύμβουλος της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν. Η γαλλική DGSE δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει το δημοσίευμα. Και να σκεφτεί κανείς πως μόλις λίγες μέρες πριν, με αφορμή τα δημοσιεύματα στο βρετανικό «Γκάρντιαν» και στο γερμανικό «Ντε Σπίγκελ» για την αντίστοιχη δράση της αμερικανικής NSA, οι γαλλικές αρχές και μαζί ο πρόεδρος Ολάντ «έσκιζαν χασέδες» και απειλούσαν θεούς και δαίμονες... Δεν ξέρουμε αν τώρα καταπιούν τη γλώσσα τους και η λίγη σημασία που έχει η όλη υπόθεση είναι πως έστω και έτσι ανοίγει μια χαραμάδα και φαίνεται το αληθινό πρόσωπο της δικτατορίας των μονοπωλίων που τη μόνη «νομιμότητα» που ανέχεται είναι αυτή που διαιωνίζει και αυξάνει τα κέρδη τους.

Η «ανάπτυξη» του Τουρισμού τους...

«...Ο τουρισμός ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας για την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση»... Αυτό δε χάνουν ευκαιρία να διατυμπανίζουν οι επιχειρηματίες στον κλάδο αλλά και η συγκυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να διαμορφώσουν «κλίμα» και έδαφος για την προώθηση μέτρων και πολιτικών που θα εξασφαλίζουν νέο κύμα κερδοφορίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις επιχειρήσεις του Τουρισμού.

Μέτρα όμως που περνούν σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώματα των εργαζομένων στον κλάδο. Το τελευταίο τρίχρονο το μαύρο μέτωπο εργοδοσίας, κυβερνήσεων και κομμάτων που βρίσκονται εναρμονισμένα με τις πολιτικές της ΕΕ, κατάφεραν συντριπτικό πλήγμα σε μια σειρά κατακτήσεις και δικαιώματα που είχαν απομείνει από την προηγούμενη επίθεση. Αυξήθηκε κατακόρυφα ο βαθμός εκμετάλλευσης των εργαζομένων με μεγάλες μειώσεις μισθών που αγγίζουν το 40%, κυριαρχεί η απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά που ξεπερνά το 60%, μειώθηκε η απασχόληση, επεκτάθηκαν οι εργασιακές σχέσεις εξάντλησης κλπ. Το φαινόμενο να βλέπει κανείς, για παράδειγμα, τον ίδιο σερβιτόρο στα πρωινά, στα γεύματα και στα δείπνα είναι όχι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.

... σαρώνει σαν τυφώνας τα δικαιώματα των εργαζομένων

Για παράδειγμα, σε μεγάλο αθηναϊκό κεντρικό ξενοδοχείο με 500 περίπου δωμάτια - που παρουσιάζει αύξηση κερδών το 2013 - εργάζονται 17 μόνιμες καμαριέρες που τακτοποιούν μέχρι και 13 δωμάτια η κάθε μια ημερησίως. Αν υποθέσουμε ότι η μέση πληρότητα είναι 50% - που βέβαια δεν είναι, ακόμη και στη χαμηλή περίοδο - θα χρειάζονταν συνολικά 25 καμαριέρες για μία βάρδια την ημέρα.

Επειδή οι 17 εργαζόμενες δεν επαρκούν ούτε για το 50% της πληρότητας ακόμη κι αν εργάζονταν κάθε μέρα χωρίς ρεπό, η πολυεθνική διαχειρίστρια του ξενοδοχείου προσλαμβάνει καθημερινά καμαριέρες από εξωτερικό συνεργείο. Αυτές για το πρώτο 5μηνο του 2013 έφτασαν σε αριθμό τις 38 (!) με εργασία μεταξύ 14 και 20 ημερών για κάθε μήνα. Είναι καμαριέρες που εργάζονται για χρόνια στο ίδιο ξενοδοχείο, ενώ αμείβονται από την εργολαβική εταιρεία με αποδοχές κάτω από αυτές που λαμβάνουν οι μόνιμες καμαριέρες. Που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, που εκβιάζονται για να κάνουν περισσότερα δωμάτια, που δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην απεργία, που οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές δεν τις γράφουν ούτε στα σωματεία που ελέγχουν.

Αυτός είναι ο τουρισμός που ονειρεύονται κεφάλαιο και συγκυβέρνηση και οι δυνάμεις στο κίνημα που βάζουν πλάτη στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης του τουρισμού.

«Ανθρακες» το μείγμα του ΣΥΡΙΖΑ

Προσπαθώντας να αντιπαρατεθεί στο κυρίαρχο μείγμα της διαχείρισης, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα ωθήσει την ανάπτυξη με δημόσιο έλεγχο των τραπεζών, ώστε αυτές να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις οποίες παρουσιάζει σαν μοχλούς για την ανάπτυξη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Λέει ακόμα ότι, σε αντίθεση με τη σημερινή κυβέρνηση, θα φορολογήσει τους πλούσιους για να ξαλαφρώσει τα λαϊκά στρώματα και να καλύψει τα ελλείμματα και τα χρέη. Στην πραγματικότητα, ο ΣΥΡΙΖΑ τίποτα καινούριο δεν κομίζει για τους εργαζόμενους και το λαό, από τη σκοπιά των πραγματικών τους συμφερόντων. Οι προτάσεις του, ακόμα κι αν υλοποιηθούν, δεν πρόκειται να σώσουν τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Για παράδειγμα, μια τράπεζα, ακόμα κι αν η πλειοψηφία των μετοχών της ανήκει στο κράτος, δεν μπορεί παρά να λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος στον καπιταλισμό, δηλαδή να χρηματοδοτεί με τόκο, να μειώνει τις επισφάλειες από τις επενδύσεις και τα δάνεια. Αλήθεια, ποια τράπεζα με τέτοια λειτουργία θα δανειοδοτήσει μικρές επιχειρήσεις που συνθλίβονται από τα μονοπώλια και με μαθηματική ακρίβεια οδηγούνται σε εξαφάνιση; Και πώς θα ανακόψει αυτή τη νομοτελειακή πορεία στον καπιταλισμό ελέω ανταγωνισμού; Μήπως θα αρνηθεί να δανείζει τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, για να τους εμποδίσει να κυριαρχήσουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας; Είναι αστεία και μόνο η σκέψη για κάτι τέτοιο.

Αλλά ούτε και από τις υποσχέσεις για φορολόγηση των πλουσίων έχει να περιμένει κάτι ο λαός. Καταρχήν, παραμένει σκόπιμα θολό αυτό με τους πλούσιους. Σκοπεύει να φορολογήσει τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ και με ποιον τρόπο; Μα αυτές ζητούν φοροελαφρύνσεις ως κίνητρο για επενδύσεις. Δεύτερο, ακόμα κι αν το κάνει, δε λέει από πού θα μαζέψει τα χρήματα που χρειάζονται για να καλύψει τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις του αστικού κράτους, τις οποίες αναγνωρίζει στο σύνολό τους. Δε λέει, δηλαδή, πώς θα μαζέψει τα δεκάδες δισ. που του χρειάζονται για να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους. Οταν μάλιστα υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που στις συνθήκες της κρίσης παρουσιάζουν και κάμψη των κερδών, τα οποία λέει ότι θα ήθελε να φορολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα όμως κι αν καταφέρει να βάλει φόρους στους πλούσιους, θα σωθεί ο λαός; Η απάντηση είναι πως όχι. Το έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος, για να θολώσει τα νερά, φορολόγησε τις πολύ μεγάλες περιουσίες. Για να γλιτώσουν το φόρο, ορισμένοι απ' τους πλούσιους άλλαξαν μέχρι και χώρα! Το ίδιο είναι πιθανό να κάνουν και πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αν δουν ότι θίγονται από το φορολογικό καθεστώς. Αλλά ακόμα και με αυτούς τους φόρους, τα μέτρα σε βάρος του γαλλικού λαού δε σταμάτησαν. Αντίθετα, κλιμακώνονται, παρά το γεγονός ότι, επιπλέον, η χώρα πήρε παράταση στη δημοσιονομική της προσαρμογή. Συμπέρασμα: Αν ο λαός δεν πάρει στα χέρια του τα εργαλεία της οικονομίας, δηλαδή να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, για να την σχεδιάσει κεντρικά με βάση τις δικές του ανάγκες, αποδεσμευμένος από την ΕΕ και χωρίς το χρέος στο κεφάλι του, καμιά ανακούφιση δεν πρόκειται να βρει. Ολα τα μείγματα διαχείρισης του καπιταλισμού έχουν για βασικό τους συστατικό τη φοροαφαίμαξη του λαού και τα μέτρα που φτηναίνουν την εργατική του δύναμη.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ

Οι ναζί υμνούν χούντες και αριστοκρατία

Τιμή στις αντιδραστικές τους ρίζες αποδίδουν στην ιστοσελίδα τους τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής σε ανάρτηση με τίτλο «Ο μύθος της Χρυσής Αυγής»: «(...) Η Χρυσή Αυγή (...) δεν αποτελεί ένα ιστορικό "ατύχημα", μια σφήνα σε μια χώρα δίχως το ανάλογο παρελθόν, μια ύβρις ενάντια στην δημοκρατική παράδοση της χώρας (...) αλλά μια ρεβάνς δικαίωσης (...)».

Παραπέμπουν στο «κίνημα των Επίστρατων υπό την άτυπη ηγεσία του Ι. Μεταξά, το πρώτο μαζικό Εθνικιστικό κίνημα (αυτά που η πολιτειακή ανάλυση ονομάζει "φασιστικά") της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Εδώ οφείλουμε μια παρένθεση: Η τελευταία λεπτομέρεια ας λειτουργήσει σαν σφυρί που θα τσακίσει το γνωστό τσιτάτο των απολογητών της δημοκρατικής παρακμής "στη χώρα που πολέμησε το φασισμό, δεν νοείται η αναβίωσή του". Η χώρα μας ποτέ δεν "πολέμησε τον φασισμό", ίσα ίσα στα σπλάχνα της γεννήθηκε και ανδρώθηκε».

Παραπέρα, αφού μιλούν εναντίον της «απολίτιστης μπολσεβίκικης επιδρομής» και «αριστερών αποστατών», στέκονται στην «αναλαμπή διεκδίκησης της παλιάς αίγλης που συντελέστηκε με το πραξικόπημα του 1967», δίνοντας τον χαρακτηρισμό στους συνταγματάρχες «άνθρωποι καλής προαίρεσης».

Ακολούθως διακηρύσσουν ότι «Η ζωή έχει νόημα μόνο όταν βιώνεται στα χαρακώματα και στα άκρα (...) όπερ εγένετο ο σύγχρονος Χρυσαυγιτισμός. Βίαιος, οργισμένος και ρωμαλέος (...) έρχεται η Χρυσή Αυγή στο προσκήνιο, όπου θα κληθεί να παίξει τον ρόλο της μάνας που θα γεννήσει την νέα Αριστοκρατία του Αίματος! Την Αριστοκρατία που θα εισακούσει στον Ιερό Νόμο της Εκδίκησης (...)» κτλ, κτλ σε ένα παραλήρημα που επιβεβαιώνει ότι: οι χρυσαυγίτες, πολιτικοί απόγονοι των ναζί, των φασιστών, των χουντικών, είναι εφεδρεία του εκμεταλλευτικού συστήματος, μπράβοι των μονοπωλίων, που τους ανασύρουν από το βόθρο τους ως εφεδρεία τραμπούκων, στην προσπάθεια του μεγάλου κεφαλαίου να εκφοβίσει το λαό (απειλώντας τον με χαρακώματα, ρεβάνς, βία, εκδίκηση!), να τον αφοπλίσει, προκειμένου να σκύψει κεφάλι και να πληρώσει, να σηκώσει όλα τα βάρη της κρίσης του για να μείνει αλώβητη η αριστοκρατία του πλούτου.

Ο λαός έχει μεγαλύτερη δύναμη

Γρηγοριάδης Κώστας

«Με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ και κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης είχαμε και την ανατροπή, την πτώση της πρώτης κυβέρνησης Σαμαρά. Στον ανασχηματισμό αυτόν δεν πήγαμε κάτω από ιδανικές συνθήκες. Είχαμε την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ και βρεθήκαμε μπροστά σε μια κυβερνητική κρίση ακριβώς λόγω της κινητοποίησης του κόσμου, λόγω της κοινωνικής κατακραυγής. Στις δημοκρατίες δεν υπάρχει άλλος τρόπος... με κινητοποιήσεις να οδηγούμαστε στη δημοκρατική ανατροπή της κυβέρνησης». Αυτά δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης (ρ/σ ΣΚΑΪ).

Εκεί εξαντλείται, κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο ρόλος του λαϊκού παράγοντα, του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στις «δημοκρατίες» τις αστικές, όπως αυτή στην οποία ζούμε. Να ανεβοκατεβάζει ο λαός κυβερνήσεις είτε ανά τετραετία είτε στο ενδιάμεσο με τους αγώνες του. Και μετά σιωπητήριο έως ότου η νέα κυβέρνηση πυροδοτήσει οργή, άρα νέους αγώνες που θα την «ανατρέψουν» και θα την αντικαταστήσουν με μια άλλη.

Είναι λογικό να υπερασπίζεται κάτι τέτοιο ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο τώρα αλλά και παλιότερα που δεν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν όμως πάντα με το σύστημα, αρνούμενος ότι υπάρχει προοπτική και ελπίδα εκτός των τειχών του καπιταλισμού. Πολύ περισσότερο σήμερα, που προσδοκά και προετοιμάζεται να διαχειριστεί το σύστημα αυτό, δεν θα μπορούσε να έχει άλλη άποψη. Το κακό είναι ότι προβάλλει την άποψή του αυτή στο λαό, προσπαθώντας να τον πείσει ότι έως εκεί φτάνει η δύναμή του και η δυνατότητα παρέμβασής του. Να προκαλεί έναν ανασχηματισμό, το πολύ εκλογές για την ανάδειξη του επόμενου που θα του κάτσει στο σβέρκο εφαρμόζοντας πολιτική στα μέτρα των μονοπωλίων.

Ο λαός, όμως, έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη απ' όση ομολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Εχει δυνατότητα παρέμβασης που ούτε καν έχει συνειδητοποιήσει ο ίδιος. Να φέρει τα πάνω κάτω. Να δρομολογήσει εξελίξεις όχι αλλαγής φρουράς στο πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, αλλά ανατροπής της εξουσίας της, που αποτελεί και την αιτία των προβλημάτων του. Κι όσοι «κονταίνουν» το μπόι του λαού και της δύναμής του, είναι εχθροί κι όχι φίλοι του.

Οι απαραίτητες συναινέσεις...

«Αγάλι αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι» λέει ο λαός και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σιγά σιγά προετοιμάζει το έδαφος των «απαραίτητων συναινέσεων» για την άσκηση της αστικής διαχείρισης. Χτες, ο βουλευτής του Π. Τατσόπουλος δήλωσε στο ρ/σ «Βήμα» ότι «για μένα δε θα ήταν ταμπού των ταμπού να συνεργαστώ με ένα κομμάτι πατριωτών της ΝΔ, δε θα ήταν ταμπού να συνεργαστώ με ένα κομμάτι της σοσιαλδημοκρατίας που εκφράζεται μέσα απ' το ΠΑΣΟΚ»... Για να καταλαβαινόμαστε, αναφέρεται σε τμήμα των κομμάτων που οδήγησαν το λαό στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και που ενδεχομένως αύριο στο πλαίσιο των αντιθέσεων στο εσωτερικό της αστικής τάξης που αντανακλώνται στα κόμματά της και στο υπό αναμόρφωση πολιτικό σκηνικό, μείνουν ανέστια...

Εξάλλου, στην πατριωτική δεξιά ομνύει και ο Αλ. Τσίπρας, αν και ο Π. Τατσόπουλος πιο καθαρά υποδεικνύει στο στελεχικό δυναμικό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Την ίδια ώρα ο Π. Σκουρλέτης («ΣΚΑΪ») ερωτάται πώς θα προωθήσουν τις αλλαγές που προτείνουν στο πολιτικό σύστημα αφού απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση που με τη σειρά της απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφους στη Βουλή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διαθέτει ακόμα κι αν έρθει πρώτο κόμμα. Και απαντά: «Οπως προβλέπεται. Δεν πάμε να υπερβούμε τα προβλεπόμενα. Αυτό βέβαια σημαίνει ευρύτερες συναινέσεις».

Αναμενόμενο, ούτως ή άλλως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προσφέρει στέγη σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα του στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ που αναζήτησε αλλού την τύχη του. Αντιλαμβάνεται ότι για να κυβερνήσει πρέπει να στεγάσει κι άλλους, να τείνει χείρα φιλίας σε πολλούς. Κι εδώ υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι, άλλωστε ταμπέλα μόνο θα αλλάξουν και όχι περιεχόμενο. Αυτό που κάνουν ως σήμερα θα συνεχίσουν να κάνουν, να εκπροσωπούν και να εκφράζουν την αστική τάξη και τα συμφέροντά της κόντρα στα συμφέροντα του λαού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εφαλτήριο για νέους αγώνες

Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα στις 11 Ιούλη είναι η απάντηση των εργαζομένων της Αττικής στην αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαιοκρατών, που κάθε μέρα γιγαντώνεται φέρνοντας νέα δεινά στις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Είναι το βήμα απ' όπου θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατή η φωνή των Συνδικάτων, των Επιτροπών Αγώνα, των Λαϊκών Επιτροπών, των τίμιων αγωνιστών συνδικαλιστών, που μπροστά στην επίθεση στέκονται όρθιοι, συνεχίζουν να δίνουν αποφασιστικά τη μάχη για να αποτραπούν τα χειρότερα, να μπει φρένο στην κατρακύλα του βιοτικού επιπέδου, της ζωής όλων των εργαζομένων.

Γιατί αυτό ακριβώς σηματοδοτούν τα μέτρα που υπό τη μορφή πολυνομοσχεδίου θα προωθηθούν τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και κλείσιμο οργανισμών και δημόσιων υπηρεσιών, ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και μάλιστα στρατηγικής σημασίας, σχέδια για απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, παραπέρα περικοπές στον ΕΟΠΥΥ και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εκατομμυρίων ασφαλισμένων, ενώ στο βάθος ετοιμάζονται για νέα λεηλασία των ήδη πενιχρών συντάξεων με πρόσχημα την «τρύπα» των Ταμείων, νέα επίθεση στους μισθούς. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι ο δρόμος των βάρβαρων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων δεν έχει τέλος. Σε κάθε στροφή του, η επίθεση κλιμακώνεται, κυβέρνηση και τρόικα βάζουν σε εφαρμογή παλιότερα μέτρα και επεξεργάζονται νέα, οδηγούν ακόμα πιο βαθιά στο Μεσαίωνα τη ζωή εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών. Τα χαράτσια και οι φόροι, νέοι και παλιοί, αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα, το εργατικό εισόδημα βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται στη διαρκή πρέσα της «οικονομικής εξυγίανσης», όπως οι κρατούντες συνηθίζουν να αποκαλούν την οικονομική λεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, προς όφελος του κεφαλαίου.

Απέναντι σε αυτό το μονόδρομο που επιβάλλεται για χάρη της πλουτοκρατίας και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, οι εργάτες πρέπει να απαντήσουν ακολουθώντας το δικό τους δρόμο. Με την οργάνωση της πάλης σε κάθε τόπο δουλειάς, επιχείρηση, εργοστάσιο και γραφείο, σε κάθε δημόσια υπηρεσία και οργανισμό, στα σχολεία και στις γειτονιές. Μέσα από τα σωματεία, σε ρήξη με τις δυνάμεις του συμβιβασμού και του «ευρωπαϊκού ονείρου», που αποδείχτηκε κόλαση για το λαό, με συμμετοχή και πρωτοβουλία στις Λαϊκές Επιτροπές και στις Επιτροπές Αγώνα, οι εργάτες και ο λαός να βγούνε στο προσκήνιο, να διεκδικήσουν τη ζωή που τους πρέπει, να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις και στην πορεία της χώρας.

Σε αυτή την πορεία, το συλλαλητήριο στις 11 Ιούλη μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για την κλιμάκωση των αγώνων, μέχρι την ανατροπή της πολιτικής των μονοπωλίων και των κομμάτων τους. Για τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό κίνημα, για τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας δεν υπάρχει ούτε περιθώριο αναμονής, ούτε διάλειμμα στην οργάνωση της πάλης. Ακόμα και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες να μη δοθεί στην κυβέρνηση χρόνος να ξετυλίξει την επίθεσή της. Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, εκεί που κάθε μέρα οι εργάτες και οι υπάλληλοι αιμορραγούν και βρίσκονται μπροστά στο έρεβος της ανεργίας, στις γειτονιές που οι άνεργοι σβήνουν μέσα στην απραξία, να οργανωθεί η αντίσταση, να ζεστάνει την πλάτη των καταφρονεμένων το ζεστό χέρι της αλληλεγγύης. Κανένας να μη μείνει μόνος του στην κρίση. Ολοι μαζί, εργάτες και υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, νέοι και γυναίκες, να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ