Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αισιοδοξία και γκάλοπ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τι σου είναι πάντως αυτοί οι γκαλοπατζήδες. Δεν ψηφίζουν μόνον πριν από σένα για σένα, δεν εκτιμούν πρώτοι και καλύτεροι και για λογαριασμό σου την εφαρμοζόμενη πολιτική, την κυβέρνηση και τα κόμματα κ.ο.κ., έχουν φτάσει στο σημείο να σου μετράνε και την ψυχολογική διάθεσή σου! Ετσι, στο χτεσινό γκάλοπ του «Φλας» διαβάζουμε ότι «ο βαθμός προσωπικής αισιοδοξίας έχει επανέλθει σε επίπεδα άνω του 50% (52%) για πρώτη φορά μετά τις τελευταίες εκλογές. Οι απαισιόδοξοι (όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση) περιορίζονται στο 43,5%. Σημειώνουμε ότι λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές (το Μάη το αντίστοιχο ποσοστό υπερέβαινε το 50%, και κατά το τρίτο δεκαήμερο του Μάη κυμαινόταν στο 55,5%». Προφανώς, οι ερωτηθέντες δεν περιλαμβάνονται σε αυτούς που γύρισαν από τις διακοπές και βρήκαν τους λογαριασμούς να περιμένουν, τα έξοδα για τα παιδιά (φροντιστήρια, δίδακτρα, βιβλία, τετράδια, κ.ο.κ.) να είναι δυσβάστακτα, το «τρέξιμο» στο μαγκανοπήγαδο της βιοπάλης να γίνεται με πιο εξοντωτικούς ρυθμούς, κ.λπ. κ.λπ. Αισιοδοξία υπάρχει, αλλά αυτή δεν την καταγράφουν οι γκαλοπατζήδες. Είναι αυτή που πηγάζει από την πίστη στη δύναμη του λαού να μπορέσει να αλλάξει με τους αγώνες του τη ζωή του, να φτιάξει ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτός ο χειμώνας μπορεί να γίνει η αρχή της δική του «άνοιξης».

Η πολυτέλεια...

«Είναι πολυτέλεια να διαθέτουμε γιατρό ή νοσηλευτικό προσωπικό σε κάθε ασθενοφόρο, αν τυχαίνει να βρίσκονται την ίδια ώρα σε αποστολή, δύο τρία μαζί». Η απάντηση αυτή του προέδρου του νοσοκομείου Χαλκίδας, Γιάννη Παπουτσή, στον γραμματέα της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, που έκανε παράσταση διαμαρτυρίας, με αφορμή τον άδικο χαμό της 80χρονης Ζωής Μέλιου την προηγούμενη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της διακομιδής της στο νοσοκομείο, από ασθενοφόρο που είχε μόνον οδηγό ως πλήρωμα, ήταν τόσο κυνική (ασχέτως αν κατάλαβε τι εξεστόμισε και άλλαξε το «πολυτέλεια» με το «αδυνατούμε»), όσο κυνική και απάνθρωπη είναι και η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας και όχι μόνο.

Μήπως, άραγε, υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία ότι το διορισμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ (στην προκειμένη περίπτωση στη θέση του προέδρου του νοσοκομείου) εξέφρασε τη λογική της κυβέρνησής του; Αν όχι, δε χρειάζεται το παραμικρό σχόλιο από μας. Μόνο μια επισήμανση: Ας πάψουμε να τους παρέχουμε την πολυτέλεια της εφαρμογής αυτής της απάνθρωπης και ανθυγιεινής πολιτικής τους. Τώρα ΜΕΤΩΠΟ!

Ειλικρίνεια...

Μια ακόμα θετική εμπειρία για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και πώς, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου, πέρα από τις κομματικές ταμπέλες που τους βάζουν λογής κομματάρχες και οι μηχανισμοί του δικομματισμού, ζήσαμε το Σαββατοκύριακο όταν παρακολουθήσαμε το οδοιπορικό της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε χωριά του Δήμου Γόργιανης, με την ευκαιρία της ανακήρυξής της, ομόφωνα από το ΔΣ, σε επίτιμο δημότη του δήμου. Δεν ήταν μόνο η ζεστή υποδοχή που επιφύλαξαν στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Ηταν κυρίως το γεγονός πως οι κάτοικοι των εγκαταλειμμένων από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού χωριών εξέφραζαν την εμπιστοσύνη και την πίστη τους ότι το ΚΚΕ μπορεί και θα κάνει ό,τι πρέπει για να προωθηθούν οι λύσεις στα προβλήματά τους. Ενώ ανοιχτά εξέφραζαν την απογοήτευσή τους από τα κόμματα του δικομματισμού. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του Παπά στα Πριόνια πως «από το '50 μας χτυπάνε τις πλάτες και μας τάζουν δρόμο. Μα εγώ γέρασα κι ακόμα δρόμο δεν είδαμε...».

... και σταράτες κουβέντες

Η ειλικρίνεια και τα ζεστά λόγια των κατοίκων στο Δήμο Γόργιανης έδωσαν την αφορμή στην Αλέκα Παπαρήγα να σημειώσει πως «συναντήσαμε αγνούς ανθρώπους, ειλικρινείς. Και ακριβώς γι' αυτό ήρθαμε εδώ. Ν' ακούσουμε από τους ίδιους για τα προβλήματα, τα ζητήματα, που τους βασανίζουν, γιατί "όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος"». Ωστόσο, «επειδή, ως ΚΚΕ, δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει με σταράτες κουβέντες: «Εμείς θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για τα προβλήματά σας. Ομως χρειάζεται και ο δικός σας αγώνας και οι ίδιοι να βγάλετε πολιτικά συμπεράσματα, να γυρίσετε την πλάτη στα κόμματα και τους παράγοντες που σας τάζουν, αλλά την επομένη των εκλογών ξεχνάνε τις υποσχέσεις τους».

Γκάλοπ και πάλι...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ, όμως, αυτή η «ελληνική κοινή γνώμη» ε; Μέχρι πρότινος ήθελε Νέα Δημοκρατία και τώρα μάθαμε, σύμφωνα με το νέο γκάλοπ που δημοσιοποιήθηκε προχτές, θέλει πάλι ΠΑΣΟΚ! Πάλι καλά, πάντως, που μπαίνουν στον κόπο να δώσουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία, να ξέρουμε κι εμείς... ποια είναι η γνώμη μας τέλος πάντων.

Αν περιμένει, πάντως, με τέτοιους τρόπους και με «κοινή γνώμη» επί παραγγελία ο Κώστας Σημίτης να καθαρίσει με τον ελληνικό λαό, μάλλον έχει κάνει λάθος. Ούτε, βέβαια, με τα ψίχουλα που μοίρασε προχτές με τις εξαγγελίες του θα επιτύχει κάτι τέτοιο.

Γιατί, βέβαια, κανείς δεν ξεχνά, ότι και το Ασφαλιστικό θα μας «ξεφουρνίσει» το ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο, και ανεξαρτήτως των εξελίξεων που θα έχουμε εκεί, και τις ιδιωτικοποιήσεις τις προχωράει και η λιτότητα συνεχίζεται και όλα τα συναφή, τέλος πάντων.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ Νέα Δημοκρατία, μάλλον φαντάζει αμήχανη. Πότε κατηγορούν την κυβέρνηση για τις ταυτότητες, πότε για τις ελληνοποιήσεις και έτσι θα συνεχίσουν με σκόρπιες τουφεκιές. Τι να γίνει, όταν συμφωνείς ουσιαστικά με την πολιτική του δήθεν αντιπάλου σου αυτά παθαίνεις.

Είσαι καταδικασμένος, από τη μια να καταγγέλλεις την κλοπή των θέσεων και του προγράμματός σου και από την άλλη να παριστάνεις τον διαφωνούντα με την πολιτική που εφαρμόζει. Δηλαδή, με την κλεμμένη από σένα πολιτική...

Βέβαια, από την άλλη είναι απορίας άξιο γιατί δεν αφήνουν ήσυχη την κυβέρνηση να φέρει σε πέρας τους κοινούς τους στόχους. Ούτως ή άλλως με τις επιλογές της και τα εσωτερικά μαχαιρώματα μπορεί ωραιότατα να χάσει τις εκλογές και από μόνη της.

«ΣΤΑ ΚΡΥΑ ΤΟΥ ΛΟΥΤΡΟΥ» άφησε χτες την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Αλέκος Παπαδόπουλος, και ας συζητούνταν το σημαντικό νομοσχέδιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων!

Βλέπετε, ξεκίνησε η συνεδρίαση γύρω στις 6.30 και μέχρι να συζητηθούν τα διαδικαστικά πήγε 7.30! «Εχω Εκτελεστικό», είπε ο Αλέκος Παπαδόπουλος και αποχώρησε, έχοντας την πλήρη κατανόηση από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Καλό το «κυβερνητικό έργο» αλλά οι προσυνεδριακές εξελίξεις τρέχουν.

«Το μελάνι της σουπιάς»

«

Επαναστάτης» χωρίς ούτε να το θέλει, ούτε να το ξέρει. Το ήθελαν όμως και το ήξεραν εκείνες οι πολιτικές ηγεσίες που στόχο ζωής τους έχουν κάνει άλλο να είναι και άλλο να φαίνονται. Πού αλλού θα μπορούσαν να βρουν, για παράδειγμα, σύνθημα - σύμβολο - στόχο σαν το «φόρο Τόμπιν» να το πετάξουν όπως το μελάνι της σουπιάς στο λαϊκό κίνημα; Πού θα μπορούσαν να βρουν άλλη περίπτωση που να συνδυάζει την αυταπάτη ότι νοιάζεται για την παγκόσμια φτώχεια και την ίδια ώρα να νοιάζεται μόνο για τη σωτηρία του εκμεταλλευτικού συστήματος;

Ομως, έστω και με καθυστέρηση ο ίδιος ο Τζ. Τόμπιν για δικούς του λόγους βγαίνει και τους αποκαλύπτει. Στο χτεσινό «Ριζοσπάστη» αναδημοσιεύονται αποσπάσματα συνέντευξής του στο «Σπίγκελ», όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ο άνθρωπος καταγγέλλει ότι όσοι τον επευφημούν «το κάνουν για τους λάθος λόγους. Καταχρώνται το όνομά μου... δεν έχω το παραμικρό κοινό με τους αντιπάλους της παγκοσμιοποίησης. Είμαι οικονομολόγος και όπως οι περισσότεροι οικονομολόγοι είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου. Υποστηρίζω το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου -όλα αυτά στα οποία επιτίθενται».

Επίσης, ο ίδιος ο Τζ. Τόμπιν θεωρεί ανεφάρμοστη την παλιά ιδέα του για το «φόρο Τόμπιν» και αντί αυτού προτείνει «ενίσχυση και διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του ΔΝΤ, της ΠΤ, και του ΠΟΕ...».

Αυτά και μόνο αρκούν, για να βγει αβίαστα το συμπέρασμα πως ενώ ο ίδιος έχει κάνει τις επιλογές του και υπερασπίζεται τον κόσμο του κεφαλαίου κάποιοι άλλοι χρησιμοποιούν το όνομά του, για να βάλουν «δυο καρπούζια σε μια μασχάλη...». Επειδή αυτό φυσικά δεν είναι δυνατόν να γίνει αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα πως στόχος και αυτών είναι το ένα και μοναδικό «καρπούζι» εκείνο του μεγάλου κεφαλαίου. Τα άλλα όλα είναι «η στολή παραλλαγής».

Είναι σαν το άλλο σύντομο ανέκδοτο που πετάνε οι ίδιοι κύκλοι για «τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη». Λες και είναι δυνατόν να νοιάζεσαι για τον άνθρωπο και να υπάρχουν και τα καπιταλιστικά κέρδη. Ομως, πώς είναι δυνατόν να σωθούν ή και να αυξηθούν τα κέρδη και να είναι και οι άνθρωποι ευχαριστημένοι; Μόνο με τις αυταπάτες τέτοιων συνθημάτων που πρέπει να τα διαβάζεις ανάποδα, για να βγάζεις το «κρυπτογραφημένο μήνυμα». Ευτυχώς με τόσα χρόνια σοσιαλδημοκρατικής θεωρίας υπάρχει και η σχετική πλέον πείρα στο γνήσιο λαϊκό κίνημα για το «ανάποδο διάβασμα».

Η υπόθεση με τον Τζ. Τόμπιν και την αποκαλυπτική συνέντευξή του είναι ιδιαίτερα διδακτική για το πώς χρησιμοποιούν οι σοσιαλδημοκράτες και οι παραφυάδες τους και άλλους θεωρητικούς ή και ιστορικούς βραχυπρόθεσμους σωτήρες του καπιταλισμού. Για παράδειγμα, όλο και συχνότερα με αφορμή και την ύφεση, όταν στριμώχνονται θυμούνται να ψελλίζουν το όνομα του Κέινς του θεωρητικού του Κρατικού Μονοπωλιακού Καπιταλισμού (ΚΜΚ) και εμπνευστή του ΔΝΤ.

Αν και αυτός ζούσε με τον κυνισμό που τον διέκρινε και με τον μόνιμο ειλικρινή «καημό του» να σώσει το εκμεταλλευτικό σύστημα θα έλεγε στους σημερινούς σοσιαλδημοκράτες και «αριστερίζοντες» πολιτικολογούντες πως η «συνταγή δεν πιάνει πια γιατί έχουν αλλάξει τα υλικά...».


Παύλος Αλέπης

Η λογική του «ρεαλισμού»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε «μάχη για το εισόδημα» καλεί με την πρότασή της για το πρόγραμμα δράσης της ΓΣΕΕ η παράταξη της «Αυτόνομης Παρέμβασης» και αφού αραδιάζει μια σειρά στοιχεία για την κατάσταση των εργαζομένων και κάνει συγκρίσεις των μισθών των Ελλήνων εργαζομένων με των Ευρωπαίων συναδέλφων τους, καταλήγει στο διά ταύτα. Ζητά να διαμορφωθεί το κατώτερο μεροκάματο στις 8.100 δραχμές από 7.221 δραχμές που είναι σήμερα και ο κατώτερος μισθός στις 180.000 από 161.131 δραχμές. Μάλιστα, το προτείνουν αυτό για να ευθυγραμμίζεται -όπως λένε - ο εισοδηματικός στόχος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με το επίσημο όριο της φτώχειας που είναι οι 180.000 δραχμές.

Το πόσο φιλεργατικός, όμως, είναι αυτός ο στόχος, δεν έχει να κάνει μόνον ή κυρίως με το αν οι 180.000 σήμερα αποτελούν πραγματικά το «όριο της φτώχειας». Εχει να κάνει, πριν απ' όλα, με τη γενικότερη λογική της υιοθέτησης ως στόχων από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα των διάφορων ορίων που θέτουν οι ταξικοί αντίπαλοί του. Ορια που βρίσκονται μακριά από την ικανοποίηση των πραγματικών και σύγχρονων αναγκών της εργατικής οικογένειας, αλλά χωράνε άνετα τα υπερκέρδη των κεφαλαιοκρατών. Και μπορεί, βέβαια, οι έχοντες τη λογική αυτή, να ισχυρίζονται διάφορα περί ρεαλισμού, αλλά στην πραγματικότητα οι προτάσεις τους προσανατολίζουν τη δράση των συνδικάτων στην αποδοχή ή - το περισσότερο - στον εξωραϊσμό της μίζερης και απαράδεκτης πραγματικότητας. Γαλουχεί τη συνείδηση των εργαζομένων στη λογική του ρεαλισμού της υποταγής και στην προσαρμογή στο «εφικτό», καθιστώντας ουσιαστικά τα συνδικάτα ουρά της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα «στοιχήματα» του Χρ. Πολυζωγόπουλου

Τη δήλωση με την οποία ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σχολίασε το «κοινωνικό πακέτο»-πρόκληση και κοροϊδία ίσως την ακούσατε ή τη διαβάσατε. Πρόκειται για μνημείο ξεπουλήματος των συμφερόντων των εργαζομένων και υποταγής στα κυβερνητικά κελεύσματα και για του λόγου το αληθές ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: «Θεωρώ ότι η πίεση που άσκησε το συνδικαλιστικό κίνημα δημιούργησε νέους όρους και νέες συνθήκες. Χωρίς να υπερεκτιμούμε τα μέτρα, θεωρούμε ότι μπορούν να συμβάλουν στην άμβλυνση των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα εργαζομένων και συνταξιούχων. Χρειάζεται όμως συνέχιση των προσπαθειών». Κάθε σχόλιο περιττεύει.

Δεν είναι καθόλου περιττό όμως να αντιγράψουμε ένα σχόλιο από το χτεσινό «Εθνος»: «Η ώρα του Πολυζωγόπουλου έφτασε πλέον στο ΠΑΣΟΚ. Ως πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναμένεται να συμβάλει στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος το προσεχές διάστημα, τόσο με τις αποφάσεις που θα λάβει το ανώτερο όργανο των συνδικαλιστών σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όσο και με τη διάσκεψη για το Ασφαλιστικό στο τέλος του μήνα... Στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, στοιχηματίζουν πως ο κ. Πολυζωγόπουλος θα είναι στο συνέδριο στους δέκα πρώτους για τη νέα ΚΕ». Δεν ξέρουμε αν κερδίσουν το στοίχημα. Αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι ο Χρ. Πολυζωγόπουλος έχει χάσει προ πολλού το στοίχημα της εκπροσώπησης των εργατικών συμφερόντων.

Στυλοβάτες του σύγχρονου ρατσισμού

Associated Press

Η Λορέιν Νεσάνε είναι μια δεκαπεντάχρονη Νοτιοαφρικανή. Και, προχτές, είχε την τύχη να μεταφέρει στην παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού, που πραγματοποιείται στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, λίγες από τις οδυνηρές εμπειρίες της μέχρι σήμερα, μικρής σχετικά, ζωής της. Με δάκρυα στα μάτια και με λόγια απλά, απευθύνθηκε στους συνέδρους και τους εξιστόρησε την άγρια συμπεριφορά ενός λευκού καταστηματάρχη, που την έγδυσε και την έβαψε λευκή, θέλοντας να την τιμωρήσει, επειδή τη θεώρησε ύποπτη κλοπής...

Η συγκινητική, όμως, αυτή παρουσία καθώς και αρκετές άλλες παρόμοιες δεν απέτρεψαν την αποχώρηση των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και του Ισραήλ από τη διάσκεψη. Ούτε μπόρεσαν να συγκινήσουν τις αντιπροσωπείες των χωρών- μελών της ΕΕ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ιαπωνίας και άλλων καπιταλιστικών χωρών, που απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ουσιαστική πρόταση, είτε για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του σύγχρονου ρατσισμού, είτε για κάποια αποζημίωση, έναντι του δουλεμπορίου, που «άνθισε» στους προηγούμενους αιώνες, με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και τις αποικιοκρατικές χώρες της Ευρώπης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επιχείρηση φίμωσης του λαού

Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη, πόσο μάλλον όταν τα εδέσματα είναι τόσο λαχταριστά όσο τα ...ατομικά και δημοκρατικά λαϊκά δικαιώματα. Επιδεικνύοντας βουλιμικές διαθέσεις η κυβέρνηση επιχειρεί να κατασπαράξει όσα δομήθηκαν στο έδαφος πολύχρονων και σκληρών αγώνων του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Μετά τον «τρομονόμο», μετά το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και το νομοσχέδιο απαγόρευσης της αφισοκόλλησης, του περιορισμού δηλαδή της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Οι οφθαλμοφανείς αντιδημοκρατικές στοχεύσεις του νομοσχεδίου και οι αντιδράσεις στην καταφανή πρόθεση φίμωσης του λαού ανάγκασαν την κυβέρνηση να προβεί σε ελιγμό, εξαιρώντας από τις διατάξεις του τις απαγορεύσεις για την προβολή πολιτικών δραστηριοτήτων. Το γεγονός αυτό όμως διόλου δεν απαλύνει τον επικίνδυνο χαρακτήρα του νομοσχεδίου, ο οποίος αποκαλύφτηκε και από την επίμονη άρνηση της αρμόδιας υπουργού να εξαιρέσει και τις κοινωνικές δραστηριότητες από τις απαγορεύσεις. Αλλωστε, και από μόνη της η επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος που συνοδεύει το νέο νόμο - έκτρωμα αποκαλύπτει πολλά, κυρίως γιατί προέρχεται από μια κυβέρνηση που καμιά περιβαλλοντική ευαισθησία δεν έχει επιδείξει ως σήμερα, το αντίθετα μάλιστα.

Με λίγα λόγια, το νομοσχέδιο έρχεται να βάλει φραγμούς στη διακίνηση ιδεών και δη των επικίνδυνων για το σύστημα που με περισσό ζήλο υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οσο για το διαχωρισμό των πολιτικών δραστηριοτήτων από τις κοινωνικές συνιστά «στάχτη στα μάτια» του κόσμου και λαθροχειρία ολκής. Ποιος άραγε μπορεί να θέσει ευδιάκριτα όρια μεταξύ τους; Ποιος μπορεί να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα δε συνδέονται άμεσα; Και ποιος θα αποφασίζει αύριο για την καταχώριση στην πολιτική ή την κοινωνική δραστηριότητα, για το αν θα είναι νόμιμη ή παράνομη μια «υπαίθρια διαφήμιση» ενός πολιτικού φορέα αναλόγως του περιεχομένου της; Μήπως ο εισαγγελέας;

Ακόμα κι αν παραβλέψουμε τα παραπάνω ερωτήματα, γεννούνται άλλα. Για παράδειγμα, με ποιο κριτήριο το δικαίωμα της προπαγάνδας, της προβολής της δράσης, αφαιρείται από τα σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς του λαού; Πολύ δε περισσότερο που οι δικές τους δυνατότητες επικοινωνίας είναι ούτως ή άλλως περιορισμένες και η «υπαίθρια διαφήμιση», κοινώς η αφισοκόλληση, αποτελεί το πιο διαδεδομένο και πρόσφορο μέσο για τη διακίνηση των ιδεών, των θέσεων και προτάσεών τους. Είναι φανερό ότι θα δεχτούν καίριο πλήγμα, όντας γνωστό εκ των προτέρων ότι οι περιορισμένοι χώροι όπου θα επιτρέπεται η ανάρτηση αφίσας θα περιέλθουν στον έλεγχο λίγων και ισχυρών.

Γίνεται κατανοητό ότι η επιχειρούμενη «αποστείρωση» δεν αφορά την εξάλειψη των ιδεών της αστικής τάξης. Αυτή, οι πολιτικοί και μαζικοί φορείς και οι εκπρόσωποί της έχουν πλείστα όσα μέσα στη διάθεσή τους για τη διασπορά των ιδεών τους και τη χειραγώγηση των λαϊκών συνειδήσεων. Η προσπάθεια φίμωσης αφορά αποκλειστικά και μόνο τις μη αρεστές φωνές, εκείνες που προτρέπουν αγωνιστικά και ανατρεπτικά τα λαϊκά στρώματα, την εργατική τάξη. Αφορά τον ίδιο το λαό και τα κινήματά του. Στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, όπου θα συζητηθεί το νομοσχέδιο και όχι στην Ολομέλεια όπως πρότεινε το ΚΚΕ, θα επιχειρηθεί από την κυβέρνηση μια ακόμα αντιδημοκρατική εκτροπή. Ας μη μείνει αναπάντητη από το μόνο αρμόδιο και ικανό να την ακυρώσει, το λαό.

Επιστροφή με «τόκο»

Εκατό δραχμές

και κάτι,

να, η νέα του

απάτη,

να το «μπόνους»

που θα δώσει

σ' όσους έχει

εξοντώσει.

* * *

Εκατό,

χωρίς αισχύνη,

λες και δίνει

ελεημοσύνη

εκατό

νέτες και σκέτες

σ' όσους έκανε

επαίτες!

* * *

Εκατό,

ε, δεν τα θέλω,

πίσω Κώστα

σου τα στέλνω

κι άλλα... «πέντε»

σου προσθέτω

στης απάτης

το πακέτο!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ