Παρασκευή 11 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μαγειρεύουν «εθνικές επιτυχίες»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πριν ακόμα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης στην Αθήνα άρχισε να φτιάχνεται κλίμα «εθνικών επιτυχιών» και «θριάμβων»! Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης προεξόφλησε χτες ότι «η έκβαση των συνομιλιών θα είναι καλή και θα τονώσει ακόμη περισσότερο τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Θα είναι θετική για όλα τα θέματα που αφορούν την περιοχή». Πού εδράζεται αυτή η αισιοδοξία του εκπροσώπου; Μήπως στο ότι ο Κ. Σημίτης, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του με τον Κ. Ανάν, είναι αποφασισμένος να «τα δώσει όλα» στο βωμό των συμφερόντων της νέας τάξης; (Ο,τι μας ζήτησαν οι ΗΠΑ για το Αφγανιστάν το δώσαμε και ακόμα παραπάνω, καυχήθηκε). Για ποια από «τα θέματα που αφορούν την περιοχή» θα είναι θετική η συνάντηση; Μήπως για το Κυπριακό που οδηγείται στη συνομοσπονδιοποίηση με τις ευλογίες και της κυβέρνησης; Μήπως στο Αιγαίο που γίνεται ολοένα και πιο «γκρίζο» πριν γίνει θάλασσα των ΗΠΑ; Ειρωνικά μειδιάματα μόνο προκαλεί η κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι τάχα ο Κ. Σημίτης θα συζητήσει «ίσος προς ίσο» με τον Τζ. Μπους. Ακόμα και αν οι Αμερικανοί δε θελήσουν να «στραπατσάρουν» τον Κ. Σημίτη -ο οποίος, άλλωστε, έχει αποδείξει έμπρακτα ότι είναι ο καλύτερος φίλος τους-το βέβαιο είναι ότι θα επιβάλουν τη θέλησή τους «εφ' όλης της ύλης» και αυτό θα φανεί γρήγορα ή αργά.

Η αμερικανο-δουλεία τυφλώνει

Στην ...«ψυχολογική προκατάληψη»(!) διαφόρων ...πρώην αξιωματούχων των ΗΠΑ απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου την εκπομπή του CBS για την τρομοκρατία στην Ελλάδα, σε προχτεσινή συνέντευξή του στα «Νέα». Η απάντηση έρχεται από ανάλυση της ίδιας εφημερίδας σε διπλανή στήλη: «Πρώην και εν ενεργεία στελέχη των ΗΠΑ έχουν μάλλον ταυτόσημες αντιλήψεις. Απλώς οι πρώτοι είναι ελεύθεροι να κάνουν δηλώσεις». Οταν η αμερικανο-δουλεία δεν «επιτρέπει» να βλέπουν και να ομολογούν τα αυτονόητα...

Το... κρυφτό

Η συνάντηση του Κ. Σημίτη με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, τον Ντικ Τσένεϊ, τελικά δεν έγινε. Η αιτία; Οταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κρύβεται, για το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης, κρύβεται ο αντιπρόεδρος (και τούμπαλιν), ώστε αν υπάρξει πλήγμα, να μην μη μείνουν οι ΗΠΑ ακυβέρνητες... Χτες, λοιπόν, ήταν η σειρά του Τσένεϊ να κρυφτεί. Κατά τα λοιπά, αυτοί οι κύριοι είναι που εμφανίζουν την Ελλάδα έρμαιο της τρομοκρατίας..

Αμερικανικό ... τακτ

Τι έχετε να πείτε για τη δήλωση του Μίλερ στο BBC ότι το θέμα του ευρωστρατού θα συζητηθεί μεταξύ του Τ. Μπους και του Κ. Σημίτη «κεκλεισμένων των θυρών», ρωτήθηκε χτες ο Τ. Χυτήρης. «Κεκλεισμένων των θυρών γίνονται όλες οι συζητήσεις», ήταν η απάντηση του τελευταίου... Αν μη τι άλλο οι Αμερικανοί έχουν και ένα «τακτ». Περιμένουν να βγεις από τις «κεκλεισμένων των θυρών» συναντήσεις και μετά, σε κάνουν «βούκινο»...

Για ποια ενιαία στάση μιλούν;

Πολλά λέγονται και γράφονται τις τελευταίες μέρες, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, με αφορμή το ταξίδι του Κ. Σημίτη στις ΗΠΑ. Κανείς δεν αρνείται, πως οι κίνδυνοι διογκώνονται. Ακόμη, πως η κατάσταση που διαμορφώνεται προϊδεάζει για μια εξαιρετικά δυσοίωνη προοπτική. Για την «ταμπακέρα», όμως, κάποιοι δυσκολεύονται να αρθρώσουν λόγο και την ώρα που κυριαρχικά δικαιώματα εκχωρούνται ή απειλούνται σοβαρά, προτιμούν να μιλάνε, περί της εθνικής ομοψυχίας για τη δήθεν υπεράσπισή τους. Οπως ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προχτές, δήλωσε: «Εμείς εκείνο που ζητάμε είναι να ξέρει ο κ. πρωθυπουργός ότι στα θέματα υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της διαμόρφωσης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή το σύνολο του ελληνικού λαού και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων έχουν ενιαία στάση. Από κει και πέρα, θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ενιαία στάση για να αποκρούσει τις οποιεσδήποτε πιέσεις ασκούνται και τις οποιεσδήποτε προκλήσεις έχουν δρομολογηθεί»!

Τα ευρω-ανατιμημένα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΛΛΟΝ δεν έχουν καταλάβει καλά την κατάσταση οι κυβερνώντες σε σχέση με τους αγρότες που ζημιώθηκαν από την κακοκαιρία. `Η, τουλάχιστον, κάνουν πως δεν κατάλαβαν. Δε ζημιώθηκαν απλά από την κακοκαιρία. Πάθανε ζημιά επί της ζημιάς.

Μην ξεχνάμε, ότι και πριν την κακοκαιρία δεν εφαρμοζόταν καμιά φιλοαγροτική πολιτική, ώστε να θεωρούνται κερδισμένοι. Εν ολίγοις και η κυβερνητική πολιτική στις «κακοκαιρίες» συμπεριλαμβάνεται και στα «παράσιτα». Και χρειάζεται ράντισμα.

Οσο για την περίφημη ενίσχυση, δε φτάνει που είναι λιγοστή, δε φθάνει που τα μισά λεφτά θα πάνε στους κάθε λογής μεσάζοντες, θα τα δώσουν και σε δυο δόσεις. Ας μην προσπαθεί λοιπόν να εντυπωσιάσει τον κόσμο ο Γ. Δρυς με αναφορές σε δισεκατομμύρια που θα δοθούν, γιατί και οι ζημιές μόνο σε δισεκατομμύρια μπορούν να μετρηθούν. Μόνο που τα δεύτερα είναι πολύ περισσότερα...

ΤΕΛΙΚΑ, αυτός ο πρωθυπουργός σε όποια γλώσσα και να μιλήσει βαρετός είναι. Αφήνουμε δε το χιούμορ του, που στην αγγλική είναι μάλλον δυστυχία, ιδίως όταν αναφέρεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΟΣΟ για το πληρωμένο δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδας, που λέει πως η Ελλάδα υποθάλπει την τρομοκρατία, κατά μια έννοια είναι αληθές. Υποθάλπουμε τη μεγαλύτερη τρομοκρατία που υπάρχει στον πλανήτη: Αυτή των Αμερικανών, και το ξέρουν πολύ καλά αυτό στις ΗΠΑ.

Αλλωστε, σε κάθε αποστροφή του λόγου του ο πρωθυπουργός φροντίζει να διευκρινίσει ότι «είμαστε με τους Αμερικανούς».

ΠΑΛΙ ΣΕ εχθρό του καταναλωτή προσπαθεί να μετατρέψει τον μανάβη της γειτονιάς και τον κάτοχο πάγκου στη λαϊκή η κυβέρνηση με την πρακτική της. Οι μικρέμποροι δέχονται τους ελέγχους του ΣΔΟΕ και η «3Ε» και η «Πέπσικο-ΗΒΗ» συστάσεις.

Αφήστε που οι ΑΕ μπορούν να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη διότι, ως γνωστόν, έχουμε απελευθερωμένο εμπόριο, οπότε ούτε καν τη δικαιολογία των στρογγυλοποιήσεων λόγω ευρώ έχουν ανάγκη να επικαλεστούν.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Είμαστε με τους Αμερικανούς»!

Υπάρχουν δηλώσεις που έμειναν ιστορικές σε αυτό τον τόπο. Φράσεις όπως το «στρατηγέ μου ιδού ο στρατός σας» του Π. Κανελλόπουλου προς τον Βαν Φλιτ, ή το «πάμε χέρι - χέρι με τον Κλίντον» του Α. Παπανδρέου, είναι τέτοια τυπικά δείγματα. Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι ο Κ.Σημίτης κατάφερε να είναι ίσως ο μόνος Ελληνας πρωθυπουργός που κατέστησε όχι μία, αλλά δύο φράσεις του, μνημειώδεις και αποκαλυπτικές της υποτέλειας της άρχουσας τάξης της χώρας έναντι των Αμερικανών.

Η πρώτη έγινε το βράδυ των Ιμίων. Πρόκειται για εκείνο το αλησμόνητο «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ». Η δεύτερη έγινε μόλις χτες στη Ν.Υόρκη (ξημερώματα Ελλάδας) και μεταδόθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: Απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του CNN στον ΟΗΕ για το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και για το γνωστό ρεπορτάζ του CBS, ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε: Ο Πρόεδρος Μπους και οι συνεργάτες του γνωρίζουν πολύ καλά ότι είμαστε με τους Αμερικανούς!

***

«

Είμαστε με τους Αμερικανούς», λοιπόν! Ιδού ο λόγος του ταξιδιού: Ο «φόρος υποτέλειας» που έσπευσε να καταβάλει αυτοπροσώπως στις ΗΠΑ ο κ.Σημίτης, καταβλήθηκε! Που σημαίνει ότι οι λεονταρισμοί κατά την αναχώρησή του από την Αθήνα δεν κράτησαν ούτε 24 ώρες. Ο πρωθυπουργός που «δε δέχεται πιέσεις» (!), όπως έλεγε προχτές, έδωσε μόνος του την απάντηση στο γιατί δε δέχεται πιέσεις: Διότι όταν είσαι τόσο ευθυγραμμισμένος με την πολιτική των ΗΠΑ, όπως ο κ.Σημίτης, είναι αναμενόμενο να μην εκλαμβάνεις τις εντολές των ΗΠΑ ως πίεση, αλλά ως υποχρέωση και καθήκον που πρέπει να εκπληρώσεις αυθωρεί και παραχρήμα.

***

«

Είμαστε με τους Αμερικανούς»... Με τους Αμερικανούς που καταργούν τα σύνορα στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια. Με τους ...«αντιτρομοκράτες» Αμερικανούς που έσφαξαν μερικές χιλιάδες άμαχους στη Γιουγκοσλαβία. Που μετά τα παιδιά του Ιράκ τώρα σφάζουν στο Αφγανιστάν.

Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στην Καμπούλ ανακοίνωσε προχτές ότι ο αμερικανικός βομβαρδισμός ενός χωριού του Ανατολικού Αφγανιστάν που πραγματοποιήθηκε στις 29/12/2001 εξακριβώθηκε ότι στοίχισε τη ζωή 52 ανθρώπων. Μεταξύ των νεκρών, υπάρχουν - σύμφωνα με τον ΟΗΕ - 17 άνδρες, 10 γυναίκες και 25 παιδιά.

Με αυτούς «είμαστε». Με τους δολοφόνους...

***

Είμαστε με τους ...«αντιτρομοκράτες» Αμερικανούς. Μόνο που οι Αμερικανοί είναι με το Πακιστάν που οι μυστικές υπηρεσίες του εκπαίδευσαν τους Μπιν Λάντεν και εγκατέστησαν τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Είμαστε με τους Αμερικανούς... Μόνο που οι Αμερικανοί είναι με τη Σαουδική Αραβία που, όπως έγραφε η «Φιγκαρό», την εξουσία στη χώρα αυτή κατέχουν «οι αληθινοί αρχηγοί της Αλ-Κάιντα». Βέβαια, η Σαουδική Αραβία δεν περιλαμβάνεται στον αμερικανικό κατάλογο των χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία, λόγω του πετρελαίου της καθώς και ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες της χρηματοδοτούν τους Αμερικανούς υποψηφίους...

Αλλά, «είμαστε με τους Αμερικανούς»... Μόνο που οι Αμερικανοί είναι με την Τουρκία, που χτες ο λαός της θρήνησε το 85ο θύμα των «λευκών κελιών».

Είμαστε με τους Αμερικανούς... Μόνο που οι Αμερικανοί θεωρούν «τρομοκράτη» τον ελληνικό λαό, επειδή διαδηλώνει έξω από την πρεσβεία τους...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μετά την «απόλυτη σύμπλευση»

Γρηγοριάδης Κώστας

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι βέβαια γνωστά τα αποτελέσματα της συνάντησης Σημίτη - Μπους. Ωστόσο, το χτεσινό άρθρο της «Καθημερινής» έχει τη σημασία του: «Απόλυτη σύμπλευση με την Ουάσιγκτον στο θέμα της τρομοκρατίας θα έχει ως συνέπεια την αλλοίωση κάποιων στοιχείων που χαρακτήριζαν την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, τη ρήξη κάποιων δεσμών της με την Αριστερά, εντός και εκτός του κυβερνώντος κόμματος. Αλλά ο κ. Σημίτης δεν έχει εναλλακτική λύση και μετά την 11η Σεπτεμβρίου θα πρέπει να αφαιρέσει το "δημοκρατικό" του προσωπείο, που είναι το μόνο που του απέμεινε για να διαφοροποιείται από τη συντηρητική παράταξη μετά την αποδοχή των φιλελεύθερων οικονομικών αντιλήψεων». Αν ο αρθρογράφος εννοεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει εξίσου αυταρχικό και αντιδημοκρατικό με τη «Δεξιά», αυτό έχει συντελεστεί προ πολλού. Υπάρχει βέβαια περιθώριο για να γίνει ακόμα χειρότερο...

Μόνον ακούει αυτός...

«Ηλθον, είδον (μάλλον, μόνον άκουσον) και απήλθον». Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά της δίωρης σύσκεψης του προέδρου της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, χτες το πρωί, στη Χαλκίδα.

Κι εκεί, που όλοι περίμεναν -στη συγκέντρωση των μαζικών φορέων και «παραγωγικών τάξεων» που έγινε στο Επιμελητήριο- να ανακοινώσει τις προτάσεις του κόμματός του, για την αντιμετώπιση των καταστροφών από την κακοκαιρία, ιδιαίτερα στους αγροτοκτηνοτρόφους του νομού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους «αποστόμωσε» όλους λέγοντας: «Δεν είμαι εδώ για να σας πω, ήρθα μόνο για ν' ακούσω». Ούτε καν σχολίασε τα σχετικά μέτρα, που εξάγγειλε προχτές η κυβέρνηση. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε και δύο κατεστραμμένα, από τη χιονόπτωση, ποιμνιοστάσια, με τη συνοδεία πάντα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και έληξε η «περιοδεία στην Εύβοια» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ετσι, αρκετοί από τους παραβρισκόμενους έμειναν με την απορία, που την εξέφραζαν και μεγαλόφωνα: Ηρθε που ήρθε, δεν μπορούσε να πει τι μέτρα προτείνει η ΝΔ; Για να πάρουν την απάντηση: Τι λέτε ρε παιδιά, τα μέτρα της κυβέρνησης θέλετε να ξαναπεί ο άνθρωπος;

Τα ανθυγιεινά πρότυπα...

Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο (ΩΚΚ) μπορεί να αποτελέσει πρότυπο στην οργάνωση, στη λειτουργία, στην οικονομική διαχείριση, στη μηχανοργάνωση, στη διαχείριση γενικά του ασθενή, στην ενσωμάτωση και αφομοίωση, είπε χτες ο υφυπουργός Υγείας, Εκτωρ Νασιώκας, στο χαιρετισμό του στη διάρκεια της κοπής της πίτας. Γι' αυτό, όπως είπε ο υφυπουργός, έχει προσπαθήσει η κυβέρνηση να γίνει το ΩΚΚ οικονομικά αυτοδύναμο και βιώσιμο. Ετσι ρύθμισε τα χρέη του ΩΚΚ και του αύξησε κατά 50% το τιμολόγιο των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων.

Η στήλη δε θα αμφισβητήσει την επιστημονική ή την υγειονομική επάρκεια του ΩΚΚ - αυτό ανήκει στην κρίση άλλων. Εκείνο όμως που θέλει να επισημάνει είναι ότι το ΩΚΚ χρηματοδοτείται με τους «ακριβότερους» όρους της κείμενης νομοθεσίας. Με τους ίδιους όρους, που πληρώνονται οι ιδιωτικές κλινικές, τόσο απ' το δημόσιο όσο και απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Χώρια την πολύμορφα ευνοϊκή μεταχείριση, που έχει από τους κυβερνώντες, κάθε φορά που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, σε αντίθεση με την αντίστοιχη συμπεριφορά τους έναντι των δημόσιων νοσοκομείων.

... της κυβέρνησης

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά, που ακούγονται τα παραπάνω από τους εκάστοτε αρμοδίους. Χρόνια τώρα, οι υπουργοί Υγείας επαναλαμβάνουν, ότι το ΩΚΚ αποτελεί το πρότυπο για τη λειτουργία των νοσοκομείων. (Μάλιστα, στις 7.11.2001 ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στο «Φλας» παρουσίασε το ΩΚΚ ως πρότυπο για τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία το απόγευμα).

Το, κατά τους κυβερνώντες, όμως, πρότυπο μαστίζεται από ελλείμματα, παρουσιάζει λίστες, ενώ υπήρξαν και καταγγελίες για τη λεγόμενη παραοικονομία και ούτω καθεξής. Αυτά δηλαδή που αντιμετωπίζουν και όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Και η κυβέρνηση ευελπιστεί να το κάνει οικονομικά αυτοδύναμο με τη διαχείριση του ασθενή. Με την απόλυτη δηλαδή εφαρμογή των νόμων της αγοράς και φορτώνοντας τα οικονομικά βάρη στα ασφαλιστικά ταμεία και στους εργαζόμενους.

Αυτό είναι το πρότυπο της κυβέρνησης και για τα υπόλοιπα νοσοκομεία.

Μια κακή ταινία...

Προχτές η κυρία Ε. Παπά δήλωνε ότι ενδιαφέρεται για το Δήμο της Αθήνας. Προχτές πληροφορίες την έφεραν να έχει μεταβάλει άποψη και να μην ενδιαφέρεται. Σήμερα, άλλες πληροφορίες, λένε ότι θα κάνει δήλωση για να ξεκαθαρίσει τη στάση της. Και στο μεταξύ, βέβαια, δεν υφίσταται καμιά, σχετική πρόταση από το ΠΑΣΟΚ, όπως λένε οι αρμόδιοι της Χ. Τρικούπη. Σε κάθε περίπτωση, όπως και η ίδια αντιλαμβάνεται, αν τα παραπάνω ήταν κινηματογραφικό σενάριο, θα επρόκειτο για μια πάρα πολύ κακή ταινία...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Κακούργημα» η αντίσταση!

Δεν είχε προλάβει ο Κ. Σημίτης να δηλώσει στη Ν. Υόρκη «είμαστε με τους Αμερικανούς» και στη Θεσσαλονίκη οι δικαστές είχαν ήδη αποφασίσει: Κακούργημα η αντίσταση στους Αμερικανούς! Κακούργημα που μεταφράστηκε και σε 8 μήνες φυλάκιση για έναν αγωνιστή, τον Ζαχαρία Καρακίτσιο απ' το Λιτόχωρο, που απ' τα γεννοφάσκια του έμαθε πως μεγαλύτερη ντροπή από το σκυμμένο κεφάλι δεν υπάρχει.

Το θέμα δεν αφορά γενικά στην πολύπλευρη εξάρτηση της χώρας στην εποχή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης. Αφορά στο πώς εκφράζεται ο αυτοματισμός του αστικού κράτους σε μια τέτοια εποχή, την ώρα που θίγονται τα ιερά και όσιά του. Εδώ που είμαστε σήμερα, με την καπιταλιστική κρίση να βαθαίνει, οι αφορμές για να θίγονται - μέσα από την απειθαρχία και την αντίσταση - τα ιερά και όσια του συστήματος είναι καθημερινές. Γι' αυτό και ο αυτοματισμός εκφράζεται πλέον σε κάθε στιγμή. Νωπός ο ερχομός Κλίντον και η βαρβαρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν χιλιάδες διαδηλωτές. Γνωστό το γεγονός ότι καθημερινά πληρώνονται 30 αστυνομικοί για να φυλάνε επί 24ώρου βάσεως το άγαλμα του Τρούμαν. Προχτές ακόμα είδαμε τον αυτοματισμό του κράτους να λειτουργεί κατά των Αφγανών προσφύγων στο Πεδίον του Αρεως και κατά των Κούρδων στη Ραφήνα. Τα γεγονότα φαίνονται αλλά δεν είναι ασύνδετα. Απομακρυσμένες ψηφίδες είναι ενός ενιαίου μωσαϊκού. Που στο σύνολό του περιέχει την εικόνα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης, μαζί και αυτήν των λειτουργιών του κράτους της.

Τα πράγματα έχουν φτάσει πλέον εκεί όπου γίνεται απόλυτα καθαρό πως αυτή η πραγματικότητα δε φτιασιδώνεται, όσοι όρκοι πίστης στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και στο αδέκαστο κράτος κι αν δοθούν. Αυτή η πραγματικότητα μόνο ανατρέπεται. Κι ο δρόμος ήταν, είναι και θα είναι μόνο ένας: Οργάνωση και αγώνας. Γνώση και πρωτοπόρα δράση που να δείχνει καθαρά τον ένοχο, να μην καλλιεργεί αυταπάτες, να ζυμώνει συνειδήσεις ικανές να τα βάλουν με το θεριό. Αυτός που καταδικάστηκε για κακούργημα επειδή αντιστάθηκε, δεν είναι - ευτυχώς - ο «έντιμος άνθρωπος κυρ Παντελής» του γνωστού τραγουδιού. Κόντρα σ' αυτούς που θέλουν το λαό μας ανθρωπάκια που θα κοιτάνε τη δουλιά τους και δε θα σκαλίζουν και πολύ τα πράγματα για να μην μπλέξουν, οι Ζαχαρίες - όπου Γης - αντιμετωπίζουν κατά πρόσωπο τη «νέα τάξη» και με τη στάση τους παραδειγματίζουν.

Η δικαίωση αυτού του αγώνα δεν μπορούσε να γίνει - ποτέ δε θα γίνει - στην αίθουσα ενός αστικού δικαστηρίου. Οι αγώνες αυτοί είναι ήδη δικαιωμένοι στα σημάδια που άφησαν πάνω στα νεοταξίτικα τανκς εκείνο το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στις γκρεμισμένες πύλες του λιμανιού, στα σύνορα, έξω από την πρεσβεία, στην αλληλεγγύη με τα θύματα του ιμπεριαλισμού, στους καθημερινούς αγώνες όχι γενικά για έναν καλύτερο κόσμο, αλλά για έναν ριζικά - διαμετρικά αντίθετο με το σημερινό - άλλον κόσμο. Μέχρι τότε, ό,τι από τους εξουσιαστές μας θεωρείται «κακούργημα» για μας θα είναι τιμή και παράδειγμα -έναυσμα για τη συνέχεια.

... Θρίαμβος

Καλά τα πήγε

με το Μπους

ο Κώστας

πάνω, κάτω

δέχτηκε να 'ναι

η Ελλάς σαφώς

προτεκτοράτο,

χάνι κι αμπέλι

ξέφραγο των ΗΠΑ

και του ΝΑΤΟ!

***

Καλά τα πήγε

με το Μπους

σε όλα τα σημεία

τα σύνορά μας

δέχτηκε να είναι

στη Λαμία

και το Αιγαίο

χώρες δυο

να το 'χουν

κι όχι μία!

***

Καλά τα πήγε

με το Μπους,

σαφώς

δεν αμφιβάλλω,

δυο, τρία ακόμη

τετ-α-τετ να 'χει

με το «μεγάλο»

και η Ελλάδα μας

θα πάει πεσκέσι

για το διάλο!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ