Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περισσεύει η ανθρώπινη ζωή...

Γρηγοριάδης Κώστας

Συχνά πυκνά είναι τα σιδηροδρομικά ατυχήματα στη Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία χρόνια. Αρκετά απ' αυτά, μάλιστα, ήταν και πολύνεκρα. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι, που εκτιμούν ότι η ιδιωτικοποίηση των βρετανικών σιδηροδρόμων και το κυνηγητό του κέρδους, από τις νυν ιδιοκτήτριες ιδιωτικές εταιρίες, αποτελούν τη βασική και κύρια αιτία του θλιβερού αυτού φαινομένου.

Το τελευταίο δυστύχημα έγινε την περασμένη βδομάδα και, όπως έδειξαν οι σχετικές έρευνες, η αιτία ήταν μια βλάβη σ' ένα μηχανισμό αλλαγής σιδηροτροχιάς. Η βλάβη αυτή προκάλεσε το θανατηφόρο εκτροχιασμό. Τι λένε γι' αυτό οι υπεύθυνοι των εταιριών; Η «Jarvis PLC», υπεύθυνη για τη συντήρηση των σιδηροτροχιών, αναφέρει ότι οι επιθεωρητές της είχαν εντοπίσει το πρόβλημα, εννιά μέρες πριν το δυστύχημα και είχαν κάνει τις απαραίτητες επιδιορθώσεις. Ο δε διευθυντής της εταιρίας «Railtrack», που διαχειρίζεται την υποδομή του οργανισμού σιδηροδρόμων, δήλωσε ότι η εταιρία του δεν έλαβε ποτέ επίσημη ειδοποίηση, σχετικά με το πρόβλημα.

Ποια είναι η αλήθεια; Γνώριζαν για τη βλάβη και δεν έκαναν τίποτε, για την ασφάλεια των τρένων και των επιβατών; Ηταν πρόχειρη και ακατάλληλη η «επιδιόρθωση» της βλάβης; Κάτι άλλο; Οποια απάντηση και αν δοθεί, δεν αλλάζει η ουσία. Οταν κυριαρχεί το καπιταλιστικό κέρδος, η ανθρώπινη ζωή περισσεύει...

Κόλπα με το Φορολογικό

Μπορεί, στις αρχές του χρόνου, τα σχέδια της κυβέρνησης να ήθελαν την προώθηση της φορολογικής μεταρρύθμισης μέσα στο πρώτο εξάμηνο, αλλά η εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και οι επικείμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση υποχρεώνουν σε νέους σχεδιασμούς. Ετσι, προχτές, ο υπουργός Οικονομίας, κ. Χριστοδουλάκης, δήλωσε, ότι το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2003, όπου πιθανόν θα συμπεριλαμβάνονται και τα φορολογικά μέτρα, θα δημοσιοποιηθεί στις 7 του Οκτώβρη, δηλαδή, μια βδομάδα πριν τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Τι θα συμβεί; `Η θα αναβληθεί για μερικές μέρες η δημοσιοποίηση του προσχεδίου ή δε θα συμπεριλαμβάνονται σ' αυτό τα φορολογικά μέτρα και, αντ' αυτών, θα διοχετεύονται στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ «πληροφορίες» για δήθεν φιλολαϊκές -- δηλαδή ψηφοθηρικές -- ρυθμίσεις.

Φορτσάρισμα «παροχολογίας»

Η λαϊκή δυσαρέσκεια και καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής καλά κρατεί, οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πλησιάζουν και η κυβέρνηση φορτσάρει, με στόχο την ανατροπή του δυσμενούς γι' αυτήν κλίματος. Ολα ρίχνονται στη μάχη. Το υπουργείο Οικονομίας εξαγγέλλει τη μαζική προκήρυξη έργων του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, συνολικού ύψους 2,96 τρισ. δραχμών, μέχρι το τέλος του 2002. Ο Δ. Ρέππας βάζει μπροστά την επιδότηση ανέργων για να γίνουν ...επιχειρηματίες (6.500 άνεργοι θα επιδοτηθούν με 2,6 περίπου εκατομμύρια δραχμές ο καθένας, για να δημιουργήσουν τη δική τους μικρή επιχείρηση...). Αλλα υπουργεία εξαγγέλλουν προσλήψεις, με ταυτόχρονη προώθηση της μερικής απασχόλησης και των κάθε λογής αντιδραστικών νέων εργασιακών σχέσεων. Τα υπουργεία Χωροταξίας και Γεωργίας ...υπόσχονταν δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις και παραλίες, κλπ., «παίζοντας» με τους εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και παράνομων κτισμάτων, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τους μικροϊδιοκτήτες οικοπέδων. Και πάει λέγοντας...

Κι όποιος νομίζει ότι όλ' αυτά και διάφορα άλλα παρόμοια μέτρα θα αντιμετωπίσουν - στον ένα ή άλλο βαθμό - τα συνεχώς οξυνόμενα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα είναι βαθιά γελασμένος.

«Κάρφωμα» από Βρυξέλλες

Τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των Βρυξελλών, των «Συμφώνων Σταθερότητας» κλπ., κλπ., θυμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κυβέρνηση. «Δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη καμία λεπτομερής έκθεση για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος που αποτελεί και την κύρια πηγή του προβλήματος» (σ.σ. της αύξησης των δημοσίων δαπανών) υπογραμμίζεται στην έκθεση για τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών - μελών της ΕΕ, ενώ σημειώνεται, ότι οι κρατικές δαπάνες για τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, οι μισθοί και συντάξεις του δημοσίου, είναι υψηλές, σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της χώρας.

Φαίνεται, πως στις Βρυξέλλες, δε γνωρίζουν από... διακριτικότητα και... διπλωματία. Μάλλον αγνοούν, ότι δε λέγονται τέτοια πράγματα, μπροστά σε δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και ενώ η κυβέρνηση Σημίτη ξεδιπλώνει ολόκληρη εκστρατεία παροχολογίας και αντιστροφής του κλίματος της λαϊκής δυσαρέσκειας...

Τα... ευρωστρατιωτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΛΛΑ «ΟΧΙ», λένε τελευταία, και μάλιστα δημοσίως, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και τα κυβερνητικά στελέχη για το διαβόητο κείμενο της Αγκυρας για το λεγόμενο ευρωστρατό.

Αραγε, το λένε γιατί το εννοούνε ή για να το πιστέψουν κι οι ίδιοι; `Η, γνωρίζουν περισσότερα από μας, για τις σχετικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και το «παίζουν» ...τζάμπα μάγκες.

Γιατί, δυσκολευόμαστε πολύ να πιστέψουμε ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα συνεχίσει για πολύ να φέρνει εμπόδια στη συγκρότηση του ευρωστρατού, στον κοινοτικό, δηλαδή, μοχλό στρατιωτικών επεμβάσεων, στο πλάι του ΝΑΤΟ...

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ δεν ...ανατριχιάσαμε κιόλας με τη χτεσινή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή περί των κρατικών προμηθειών και της αδιαφάνειας, όπου έκανε ευθεία επίθεση προς την κυβέρνηση. Για την ακρίβεια, μάλλον χασμουρητά προκαλούν αυτές οι δηλώσεις. Βαρεθήκαμε!!!

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, εδώ και πολύ καιρό έχουμε περάσει από την εποχή των παράνομων σκανδάλων στα ...νόμιμα σκάνδαλα. Γιατί, βέβαια, μόνο σκάνδαλο είναι η ιδιωτικοποίηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας που ολοκληρώνεται.

Κι εδώ, βέβαια, η ΝΔ δεν είναι απλά συνένοχος, συνεργός και όλα τα σχετικά. Είναι ο καλύτερος χειροκροτητής αυτής της πολιτικής.

ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ο ΟΗΕ την Παλαιστινιακή Αρχή, ζήτησε ο εκπρόσωπος του οργανισμού στη Μέση Ανατολή. Ομολογούμε ότι είναι πρωτότυπη η πρόταση. Θα συζητηθεί το θέμα του παλαιστινιακού κράτους επί παραδείγματι ...χωρίς τους Παλαιστίνιους.

Φυσικά, το Ισραήλ, εδώ και καιρό, σπρώχνει τα πράγματα σε τέτοια κατεύθυνση και αξιωματούχοι του δηλώνουν ότι δεν υπάρχει συνομιλητής για να συνομιλήσουν. Μόνο που με τέτοια κολπάκια δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια. Που δεν είναι άλλη από το ότι δε θέλουν συνομιλήσουν. Προτιμούν να σκοτώνουν.


Γρηγοριάδης Κώστας

Σύμφυτη η διαπλοκή

Από μια πλευρά, ευτυχώς που πιάνονται όλο και συχνότερα στα πράσα και διαλύονται οι αυταπάτες που έχουν τόσα χρόνια ποτίσει την κοινωνική συνείδηση. Βέβαια, δεν μπορούν πρακτικά να κάνουν κι αλλιώς, αφού γι' αυτό εκλέγονται και αυτός είναι ο προορισμός τους. Να εξυπηρετούν με κάθε δυνατό μέσο τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και στο όνομα αυτής της εξυπηρέτησης να τινάζουν οι ίδιοι στον αέρα τα παραμύθια περί ισονομίας, ελευθερίας, δημοκρατίας, θεσμών, νόμων κ.ά.

Ολα αυτά τα αστικά ιδεολογήματα είναι χρήσιμα νοητά «τείχη», για να εμποδίζουν το λαό, να διακρίνει «στην ποδιά τίνος σφάζονται τα παλικάρια» (κυβέρνηση και αντιπολίτευση), που, όμως, είναι έτοιμοι πάντα να τραγουδήσουν «ψέματα ήτανε ό,τι κι αν έλεγα...», αν είναι να κάνουν το χατίρι μερίδας του μεγάλου κεφαλαίου. Η περίπτωση του νομοσχεδίου: «Περιορισμοί στη σύναψη δημόσιων συμβάσεων με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις ΜΜΕ», μαζί με τη (ν)τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Τύπου για τα ραδιόφωνα είναι αποκαλυπτικά αυτής της πρακτικής.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, αντί να βρει τρόπους η κυβέρνηση να σταματήσει τη διαπλοκή, που επικρατεί με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ προμηθευτές του Δημοσίου, κάνει το εντελώς αντίθετο και τους μπάζει όλους από το παραπόρτι του 5% των μετοχών. Αν προσθέσει κανείς πως, όπως κάνουν, άλλωστε, και σήμερα, μπορούν αυτοί οι μεγαλοϊδιοκτήτες να μασκαρεύονται μέσω έμπιστων συνεργατών και συγγενικών προσώπων, ολοκληρώνει την εικόνα της πλήρους παράδοσης. Η ίδια λογική επικρατεί και στην τροπολογία, που φωτογραφίζει, ουσιαστικά, επτά ραδιοσταθμούς, που θα έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν με πιο ισχυρό σήμα, αν όχι και με δυο συχνότητες, έτσι που να μπορέσουν, να εξαφανίσουν τους υπόλοιπους και να μονοπωλήσουν οριστικά την «ενημέρωση».

Μάλιστα, η κυβέρνηση δε φτάνει, που λέει κυνικά «όλα για σένα μάτια μου...» στους εκλεκτούς της, αλλά επιδιώκει, να μας κάνει να αποδεχτούμε - χωνέψουμε τις «καινούριες» - παλιές αξίες της, για ποιον πρέπει, τελικά, να υποκλίνεται. «Σε όσους έκαναν μεγάλες επενδύσεις...», διακήρυξε στη Βουλή ο υπουργός Τύπου, δίνοντας σήμα προθυμίας στους μεγαλοϊδιοκτήτες και, ταυτόχρονα, σπέρνοντας την ιδέα πως είναι ηθικό και τίμιο, οι πλούσιοι να έχουν όλα τα προνόμια, για να γίνονται ισχυρότεροι. Πως δικαιούνται, δηλαδή, και να πλουτίζουν σε βάρος του λαού και να γεμίζουν «αλογόμυγες» τις λαϊκές συνειδήσεις, έτσι που να στηρίζονται στη συνέχεια ο υπουργός Τύπου, η κυβέρνησή του και όλοι οι όμοιοί τους.

Δε μας έπιασε ξαφνικά το παράπονο. Παραπονιούνται όσοι περίμεναν πραγματικά κάτι άλλο από τέτοιες κυβερνήσεις. Εμείς τους έχουμε πάρει είδηση από καιρό. Δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, παρά στην πράξη να αποκαλύπτονται. Η δουλιά μας είναι, όχι μόνο να καταγγέλλουμε, αλλά και να διεκδικούμε διαρκώς, μέχρι την ανατροπή τους.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Η ... ατολμία της ΕΤΕ και...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν το σκέφθηκαν σωστά οι αρμόδιοι της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Στα ημίμετρα κατέφυγαν πάλι. Ετσι, όμως, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε γρήγορα μπροστά. Δεν μπορούν να φουλάρουν οι μηχανές της οικονομίας και να πετύχουμε τους κυβερνητικούς στόχους της «πραγματικής σύγκλισης». Είναι σωστό, για παράδειγμα, να υπάρχουν περίπου 22 δισ. ευρώ (7,5 τρισ. δραχμές) σε καταθέσεις ταμιευτηρίου - λαϊκές καταθέσεις κατά κανόνα - αντί να βρίσκονται στα χέρια των κάθε λογής μεγαλοεπιχειρηματιών, για να κάνουν επενδύσεις, εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεών τους, εξαγορές και συγχωνεύσεις, «ανοίγματα» στα Βαλκάνια και άλλες χώρες, κλπ., κλπ., ώστε να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο τα κέρδη τους και να ανταγωνιστούν τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές επιχειρήσεις και πολυεθνικές; Οχι, βέβαια. Στο κάτω κάτω της γραφής, τι να τις κάνουν οι εργαζόμενοι τις καταθέσεις; Αφού τα πάντα είναι εξασφαλισμένα από την κυβέρνηση. Υγεία, Παιδεία, εργασία, στέγη, ποιότητα ζωής, ικανοποιητικές συντάξεις, πολιτισμός, αθλητισμός, κλπ., κλπ.

Γι' αυτό και επαναλαμβάνουμε: Τα μέτρα της ΕΤΕ ήταν άτολμα. Πρέπει να επέμβει ο Χριστοδουλάκης. Καλή είναι η «απελευθέρωση» του τραπεζικού συστήματος, αλλά δεν μπορεί η ΕΤΕ, να υπονομεύει με τέτοιον τρόπο την κυβερνητική πολιτική και τους στόχους της...

... τα ... ψιλοπράγματα

Αν δεν καταλάβατε, αναφερόμαστε στην προχτεσινή απόφαση της ΕΤΕ, σύμφωνα με την οποία, από δω και πέρα, οι καταθέσεις μέχρι 1.000 ευρώ θα έχουν μηδενικό επιτόκιο και μειώνονται τα επιτόκια των μεγαλύτερων καταθέσεων, με το μεγαλύτερο να βρίσκεται πλέον στο 2,25%, ενώ, την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό γύρω στο 4%.

Εμείς, θα λέγαμε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη τόλμη. Για παράδειγμα, να μηδενιστούν εντελώς όλα τα επιτόκια καταθέσεων. Οσοι εργαζόμενοι έχουν περισσευούμενα χρήματα και θέλουν να τα φυλάξουν στις τράπεζες, να πληρώνουν «φύλακτρα», αντί να παίρνουν τόκους. Και, μάλιστα, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσόν της κατάθεσης, τόσο μεγαλύτερα να είναι και τα «φύλακτρα». Αυτές, μάλιστα, θα ήταν ριζικές αποφάσεις. Μέσα σε τρία τέσσερα χρόνια, τα τρισεκατομμύρια των λαϊκών καταθέσεων θα έβρισκαν τη θέση που τους αρμόζει στα θησαυροφυλάκια της ολιγαρχίας. Ενώ, τώρα, με τα μέτρα της ΕΤΕ, θα σημειωθεί μια αύξηση των κερδών της τράπεζας, μέσα στο 2002, μόνο κατά 700 ...ψωροδισεκατομμύρια δραχμές... Ψιλοπράγματα, δηλαδή...

Δολοφονικοί... προϋπολογισμοί

Σε πελάγη ευτυχίας πρέπει να πλέουν οι μεγαλομέτοχοι των αμερικανικών πολυεθνικών των όπλων και οπλικών συστημάτων. Γύρω στα 12,5 δισ. δολάρια έχει στοιχίσει ήδη ο «αντιτρομοκρατικός» πόλεμος των ΗΠΑ, από τις 11 Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα και το αμερικανικό Πεντάγωνο ζητά επιπλέον κονδύλια. Να σημειώσουμε ότι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, το αμερικανικό Πεντάγωνο ζήτησε ένα κονδύλι 18 δισ. δολαρίων για τη διεξαγωγή του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου, επιπλέον του τακτικού προϋπολογισμού του έτους 2002. Τώρα, ο υπουργός Αμυνας, Ντ. Ράμσφελντ, ζητά τη διάθεση ακόμη 14 δισ. δολαρίων μέχρι το Σεπτέμβρη και άλλων 48 δισ. επιπλέον του προϋπολογισμού του 2003, ο οποίος παρουσίαζε ήδη σοβαρή αύξηση στα κονδύλια της «άμυνας».

Αν θέλετε να καταλάβετε καλύτερα τι σημαίνουν αυτά τα τεράστια ποσά, αρκεί να σκεφθείτε ότι μόνον η αύξηση των 48 δισ. δολαρίων ξεπερνά κατά πολύ τον συνολικό ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό της Ελλάδας και, ακόμη, ότι οι φονικοί βομβαρδισμοί ενάντια στη Γιουγκοσλαβία πραγματοποιήθηκαν χωρίς να απαιτηθούν επιπλέον κονδύλια...

Εκαναν το... καθήκον τους

Είπαμε κι εμείς, είναι δυνατόν η «Αυγή» να μην πάρει μέρος στη σκόπιμη και εν πολλοίς προβοκατόρικη σεναριολογία, περί δήθεν συμφωνίας, για εκλογική σύμπραξη του ΚΚΕ με το ΔΗΚΚΙ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές; Τόσες μέρες γράφουν σχετικά διάφορες άλλες εφημερίδες («Ελευθεροτυπία», «Νέα», κλπ.), με προφανή στόχο την υπονόμευση της επιτευχθείσας συνεργασίας στο τοπικοαυτοδιοικητικό επίπεδο και η «Αυγή» δεν είχε γράψει τίποτε. Χτες, λοιπόν, έδωσε τη δική της συμβολή.

Αξιος ο μισθός σας παιδιά. Το κάνατε και πάλι το... καθήκον σας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο «ευρωστρατός» η κορυφή του παγόβουνου

Αυτό που κρίνεται στην πολυσυζητημένη υπόθεση του λεγόμενου ευρωστρατού, δηλαδή της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης -- ενός ακόμη εξαρτήματος επιβολής της «νέας τάξης» -- είναι η ίδια η υπόθεση του δικαιώματος άμυνας της χώρας. Με όλα όσα έχουν δρομολογηθεί, ένα από τα οποία είναι και το περιβόητο κείμενο της Αγκυρας, αυτό το ζωτικής σημασίας δικαίωμα για την υπόσταση μιας χώρας, είτε εγκαταλείπεται είτε εκχωρείται σε υπερεθνικούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, στην προκειμένη περίπτωση του ΝΑΤΟ και της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, όπου η Τουρκία αναγορεύεται σε πρωταγωνιστή χωρίς να είναι καν μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Ελλάδα καλείται να ακολουθήσει.

Το θέμα αυτό φέρνει με τρόπο δραματικό στο προσκήνιο όλο το πλέγμα των καταστροφικών επιπτώσεων στα κυριαρχικά δικαιώματα και στα συμφέροντα του ελληνικού λαού, από την όλο και πιο ενεργό συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Στην ουσία, δρομολογείται ένα είδος θεσμοθέτησης, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και της επικυριαρχίας της Τουρκίας επί της Κύπρου, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε επιθετικά επεμβατικά σχέδια ενάντια σε άλλους λαούς και χώρες. Εξάλλου, η πολυσυζητημένη αγγλοτουρκική συμφωνία της Αγκυρας μεταφέρει τη ΝΑΤΟική λογική περί μη εμπλοκής της συμμαχίας σε περίπτωση διένεξης μεταξύ δύο ΝΑΤΟικών συμμάχων και στον υπό συγκρότηση ευρωστρατό, καθώς επίσης και επιβάλλει τον αποφασιστικό ρόλο της Τουρκίας για επιχειρήσεις ή ασκήσεις στον περίγυρό της.

Είναι μια γενίκευση της νεοταξικής λογικής της εγκατάλειψης της έννοιας της Εθνικής Αμυνας υπέρ ευρύτερων ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΕΕ), στο όνομα της διεκδίκησης ενός κάποιου ρόλου στον ιμπεριαλιστικό καταμερισμό, στην καταλήστευση δηλαδή και στη λεηλασία λαών και χωρών. Ηδη, σε επίπεδο ΝΑΤΟ τα παραπάνω έχουν θεσμοθετηθεί και αυτό εκφράζεται με την υπαγωγή του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένης ουσιαστικά και της άμυνας των ελληνικών νησιών, κατευθείαν στον επιχειρησιακό έλεγχο του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Νάπολης, πράγμα που επιβλήθηκε με τη νέα δομή του ΝΑΤΟ και την εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων κατευθείαν σε ΝΑΤΟικά όργανα, στο όνομα της λεγόμενης συλλογικής ασφάλειας.

Δεδομένου ότι εξ ορισμού ο ευρωστρατός δε θα είναι κανένας στρατιωτικός μηχανισμός προάσπισης των «κοινών» ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά ένα εργαλείο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αστυνομικού χαρακτήρα -- η πρώτη αποστολή που πρόκειται να αναλάβει είναι η αντικατάσταση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα Βαλκάνια -- καθίσταται σαφές ότι αυτό που κρίνεται δεν είναι αν τα ελληνικά σύνορα θα τύχουν προστασίας από έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό. Αυτό πλέον κανείς δεν μπορεί να το ισχυριστεί.

Κρίνεται λοιπόν το ποιος θα είναι ο πρώτος στην ιεραρχία τοποτηρητής της «νέας τάξης» του ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Και η πλάστιγγα των «συμμάχων» μας σε αυτό έχει γείρει υπέρ της Τουρκίας. Ετσι, οι όποιες ρυθμίσεις, στα πλαίσια αυτής της λογικής που η κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει τη χώρα, θα είναι βλαπτικές για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και για την υπόθεση της ειρήνης ευρύτερα. Η υπόθεση του ευρωστρατού λοιπόν είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου του δεσίματος πισθάγκωνα της χώρας στο ιμπεριαλιστικό άρμα.

Προσοχή!

Μάσκες βάζουν

προσωπίδες

και οι δύο

μπαταξήδες

προσπαθούν

ν' αλλάξουν όψη

ας το έχετε

υπόψη!

* * *

Λίφτινγκ κάνουν

με φτιασίδια,

τα γνωστά τους

τα παιχνίδια,

προσπαθούν

ν' αλλάξουν φάτσα,

μακριά απ' αυτή

τη ράτσα!

* * *

Προσπαθούν

να δείξουν άλλοι

να σου φαν

την ψήφο πάλι,

ανοιχτό λαέ

το μάτι

και στων δύο

την απάτη!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ