Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παράταξη ή... εταιρία;

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να «γκρεμίσει τη λογική της αδράνειας, της αδιαφορίας και του συμβιβασμού με τα προβλήματα και τα μεγάλα συμφέροντα» αναφέρει η προκήρυξη της παράταξης «Ιατρική Ενότητα - Νέοι Γιατροί», που διεκδικεί την ψήφο των γιατρών στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, με σύνθημα: «Ψήφισε για Νίκη τώρα: Πέταξε έξω τις "κουρασμένες" συντεχνίες».

Η παράταξη, σύμφωνα με πρόσκληση, που έστειλε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Γ. Πατούλης, έχει έδρα στην οδό Σούτσου 48 και τηλέφωνο 0106425866 και φαξ 0106438615. Στα πρακτικά, όμως, της συνεδρίασης του ΙΣΑ της 28.3.2002 υπάρχει καταχωρημένη επιστολή - με ημερομηνία 20.1.2001 - της εταιρίας «Ιατρική Παρέμβαση ΑΕ» που την υπογράφει ο Γ. Πατούλης, ως πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας και έχει την ίδια διεύθυνση, το ίδιο τηλέφωνο και το ίδιο φαξ. Η επιστολή απευθύνεται στους γιατρούς, τους γνωστοποιεί τους σκοπούς της εταιρίας και τους καλεί εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά μετοχών να το κάνουν γνωστό στην εταιρία.

Και το ερώτημα που γεννάται είναι: Τι σχέση έχει η εταιρία με την παράταξη; Και οι γιατροί με ποιο κριτήριο θα επιλέξουν; Ερωτήματα εύλογα, ιδιαίτερα με τον καταγγελτικό τόνο προς κάθε κατεύθυνση που παρουσιάζει η παράταξη στην προεκλογική εκστρατεία.

Εύλογο συμπέρασμα

Εμμονη ιδέα φαίνεται πως έχουν γίνει για τον πρωθυπουργό οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ετσι, χτες, αν και το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε επί άσχετου θέματος (για το περιβάλλον), ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε να επανέλθει στις εκλογές σε δήμους και νομαρχίες για να επαναλάβει ότι «σε αυτές τις δημοτικές εκλογές το διακύβευμα δεν είναι η κυβέρνηση». Και, ακόμη, ότι «εκείνο το οποίο διακυβεύεται είναι το μέλλον και η πορεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένα δημοψήφισμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», όπως με έμφαση υποστήριξε.

Μάλλον θα έχει σοβαρούς λόγους για να λέει και να ξαναλέει κάθε τρεις και λίγο τα ίδια ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να αποδεσμεύσει τις εκλογές για τους ΟΤΑ από το ευρύτερο πολιτικό μήνυμα που θα εκπέμψουν. Γεγονός που εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάτι ξέρει... `Η, αλλιώς, μόνον καλά δεν είναι τα μαντάτα για τους κυβερνητικούς υποψήφιους...

Γιατί εξανίσταται;

Δεν τον «αποκεφάλισε» μόνο, αλλά φρόντισε και τη δημόσια διαπόμπευσή του. Για τον Ν. Χριστοδουλάκη μιλάμε και τον Κ. Μπακούρη, πρώην -πλέον- πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ). Στην προχθεσινή ημερίδα του ΕΛΚΕ η ομιλία του υπουργού περιείχε και την παρακάτω παράγραφο, με την οποία «φωτογράφισε» τον Κ. Μπακούρη και δεν την εκφώνησε μεν, αλλά έφθασε στους δημοσιογράφους: «Οι επενδύσεις κυρίες και κύριοι δεν έρχονται με πανάκριβες φιέστες και πολυτελείς Πόρσε, ούτε με πολυτελή ταξίδια στο εξωτερικό. Οι επενδύσεις δεν έρχονται όταν δίδουμε την αίσθηση της νεόπλουτης σπατάλης...».

Και μεις, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, ότι έτσι έχουν τα πράγματα. Γεννιούνται, όμως, μια σειρά σοβαρά ερωτήματα: Πρώτον, γιατί δεν τα έλεγε και προηγούμενα αυτά ο κ. Χριστοδουλάκης; Ο κ. Μπακούρης δεν είναι χθεσινός. Πριν από το ΕΛΚΕ, ήταν γενικός δερβέναγας της «ΑΘΗΝΑ 2004», πάλι με απόφαση της κυβέρνησης. Δεύτερον, δεν είναι ο μοναδικός, που επιδίδεται σε νεόπλουτη σπατάλη, με χρήματα του κρατικού κορβανά, ενώ την ίδια στιγμή εκατομμύρια Ελλήνων εργαζομένων γίνονται συνεχώς και φτωχότεροι και περιθωριοποιούνται. Πιστεύει, μήπως, ο κ. Χριστοδουλάκης, ότι οι μισθοί και οι συμβάσεις εκατομμυρίων, τόσων και τόσων «γιάπηδων», που έχουν αναλάβει τη μεταλαμπάδευση των «ιδιωτικο-οικονομικών» κριτηρίων σε δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις είναι λιγότερο προκλητικοί; Και τρίτον, γιατί εξανίσταται ο Ν. Χριστοδουλάκης; Ετσι δε δουλεύει ο λεγόμενος ιδιωτικός τομέας, τον οποίον έχει ως πρότυπο; Για να μην πούμε κι άλλα...

Κρίση ειλικρίνειας...

Απροκάλυπτα συναινετικός προς την κυβέρνηση στον οικονομικό τομέα εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης, στην ομιλία του στην προχτεσινή ημερίδα του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ). Τόσο συναινετικός ώστε σε μια στιγμή αναφώνησε: «Ολοι πρέπει να συμβάλουμε για να πουλήσουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό».

Προφανώς, η συγκεκριμένη αναφώνηση έγινε σε μια στιγμή μεγάλης ειλικρίνειας. Συνήθως, αυτά λέγονται με λέξεις και φράσεις, που χρειάζονται αποκωδικοποίηση. Πάντως, ο Ν. Χριστοδουλάκης παρακολουθούσε με ενδιαφέρον την ομιλία του Γ. Αλογοσκούφη. Αλλωστε, δεν είναι κρυφό, ότι μεταξύ των δύο υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων σε όλα...

«Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία»...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΛΑ ΓΑΛΛΙΚΑ... εν τέλει η ιδιωτικοποίηση του «φιλέτου» των ΕΛΤΑ όπως αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων ανακηρύσσοντας «νικητή» του σχετικού διαγωνισμού τα Γαλλικά Ταχυδρομεία. Το μόνο που μένει πλέον είναι να μας παρουσιάσουν την όλη διαδικασία ως κίνηση ενίσχυσης της εξωτερικής πολιτικής.

Μάλιστα «διαρρέει» πως έτσι τα ΕΛΤΑ θα αναπτυχθούν σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και θα προοδεύσουν, κι όλα αυτά έχουν προβλεφτεί από τη μεγαλοφυέστατη σύλληψη του υπουργού Οικονομίας.

Είναι φοβερό πάντως το πώς, ενώ όσο μια επιχείρηση είναι δημόσια, δεν μπορεί να κάνει τίποτε, μόλις ιδιωτικοποιηθεί, χωρίς ο «στρατηγικός εταίρος» να δώσει φράγκο, ανοίγουν όλοι οι ορίζοντες ανάπτυξης. Τα «μαγικά» του εκσυγχρονισμού...

ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ για εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα προβλέπει για το επόμενο χρονικό διάστημα ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς και φυσικά δεν έχει κανένα λόγο να πει ψέματα. Τα αρμόδια υπουργεία όμως τι κάνουν;

Ξέρουμε, ότι αποφεύγουν ως αντίπαλοι του παρεμβατισμού να εμπλέκονται σε ό,τι γίνεται στην αγορά. Ομως οι χιλιάδες τραπεζοϋπάλληλοι που «πληρώνουν τη νύφη» σε αυτές τις ιστορίες δεν τους αφορούν άραγε;

Εκτος και από τις ως τώρα συγχωνεύσεις διαπίστωσαν ότι προστατεύθηκαν τα δικαιώματα των υπαλλήλων και ενισχύθηκαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο να μας το πουν κι εμάς να το ξέρουμε.


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ στην αντιπολιτευτική συνοχή της Νέας Δημοκρατίας παρατηρήθηκαν χτες στη Βουλή, όπου συζητείται ο περίφημος «βασικός μέτοχος» στα ΜΜΕ, ανάμεσα στο Μανόλη Κεφαλογιάννη και τον Αρη Σπηλιωτόπουλο για τα άρθρα που αφορούν την προβολή των βουλευτών.

Είναι φανερό πως τέτοια θέματα δημιουργούν έριδες τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη Νέα Δημοκρατία. Λογικό όταν οι «διαπλεκόμενοι» μιλούν για τη «διαπλοκή», αντικειμενικά συγκρούονται. Κατά τα αλλά πάντως όλοι μαζί θέλουν να χτυπήσουν τη διαφθορά και να σώσουν τη δημοκρατία...

Εξασφάλισε την ψήφο σου!

Υπάρχει πρόβλημα με τους εκλογικούς καταλόγους; Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να είναι καθησυχαστική, το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών πιστοποιεί την ύπαρξη του προβλήματος. Τόσο στα διαφημιστικά μηνύματα που προβάλλονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όσο και στα γραπτά ενημερωτικά φυλλάδια, ακόμη και στην ιστοσελίδα του υπουργείου, υπάρχει η οδηγία προς τους εκλογείς να φροντίσουν να πάνε το αργότερο μέχρι 30 του Ιούνη στο Δήμο όπου έχουν οικογενειακή μερίδα, προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι αλλαγές που αποφάσισε η κυβέρνηση (ψηφίζουν όλοι εκεί που είναι δημότες - αντικαθίσταται το εκλογικό βιβλιάριο με τον προσωπικό ειδικό εκλογικό αριθμό), αλλά κυρίως οι διαδικασίες υλοποίησης αυτών των αλλαγών, έχουν δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου πρόβλημα, και μάλιστα λίγους μόλις μήνες πριν τις εκλογές. Μέχρι τις προηγούμενες εκλογές ο κάθε ψηφοφόρος γνώριζε πού είχε τα εκλογικά του δικαιώματα και άρα πού ψήφιζε. Από τις επερχόμενες εκλογές θα ψηφίζει στο δήμο που έχει οικογενειακή μερίδα. Για το λόγο αυτό, ανασυντάσσονται οι εκλογικοί κατάλογοι, καθώς ήταν σύνηθες φαινόμενο κάποιος να είναι δημότης ενός δήμου και να ψηφίζει σε κάποιον άλλο.

Η μεγάλης έκτασης ανασύνταξη των εκλογικών καταλόγων, έχει προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα. Δεν είναι μόνο οι διπλοεγγραφές (στις 380.000 τις υπολογίζει το υπουργείο Εσωτερικών) αλλά και το γεγονός ότι πάρα πολλοί δε γνωρίζουν πού ψηφίζουν, καθώς δε φέρονται εγγεγραμμένοι πουθενά. Γιατί ο δήμος στον οποίο ψήφιζαν στο παρελθόν τους έχει διαγράψει από τους εκλογικούς καταλόγους, ενώ ο δήμος στον οποίο έχουν οικογενειακή μερίδα δεν τους έχει εγγράψει στους δικούς του. Επίσης, ενδεικτικά αναφέρουμε: Εκλογείς εμφανίζονται να ψηφίζουν στον τόπο γέννησής τους, παρότι άνοιξαν οικογενειακή μερίδα στο δήμο όπου διαμένουν. Εκλογείς φέρονται να έχουν δύο εκλογικούς αριθμούς, επειδή εμφανίζονται ως διαφορετικά πρόσωπα, λόγω εναλλακτικών καταγραφών του μητρωνύμου ή του πατρωνύμου. Αλλοι που φαίνονται εγγεγραμμένοι στο δήμο όπου διαμένουν, στον οποίο, όμως, ουδέποτε είχαν ανοίξει μερίδα και είναι παραδοσιακά δημότες άλλου δήμου.

Την ίδια ώρα, κι ενώ η κυβέρνηση «ευελπιστεί» ότι η τελική αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων να έχει ολοκληρωθεί στις 20 του Ιούλη, υπάρχουν αρκετοί δήμοι που δεν έχουν στείλει στο υπουργείο ούτε καν τα αποτελέσματα της πρώτης αναθεώρησης. Η κατάσταση είναι κωμικοτραγική, παρότι ολοκληρώνεται η πρώτη αναθεώρηση, γεγονός που υπογραμμίζει την οξύτητα του προβλήματος.

Θα βγει άκρη απ' όλη αυτή τη βαβυλωνία; Υπεύθυνη είναι ασφαλώς η κυβέρνηση που ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό, αλλά και οι προσκείμενοι στο δικομματισμό δημοτικοί άρχοντες (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία). Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει αμέσως όλα τα μέτρα για να ξεκαθαριστεί πλήρως η κατάσταση. Διαφορετικά, όσο περνούν οι μέρες, τόσο θα αυξάνονται οι υποψίες ότι το «μπάχαλο» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος. Και επειδή τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, όλοι οι πολίτες πρέπει να φροντίσουν να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν. Να απευθυνθούν στο δήμο τους και αν τυχόν διαπιστώσουν πρόβλημα, να πιέσουν για την επίλυσή του.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Εστησαν «μηχανή» κλιμάκωσης...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αποκαλυπτικά ήταν τα ρεπορτάζ των προχτεσινών εφημερίδων - τα οποία δε διαψεύστηκαν χτες από τους αρμοδίους - σχετικά με το «μυστικό γεύμα» Ν. Χριστοδουλάκη με την ηγεσία του ΣΕΒ και το περιεχόμενό του. Εγραφε συγκεκριμένα η «Καθημερινή» - συνήθως πολύ καλά πληροφορημένη σε ό,τι αφορά την οικονομική ολιγαρχία - στο σχετικό πρωτοσέλιδο θέμα της:

«Μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις από το 2003, περιορισμό της συμμετοχής του κράτους στο 35% στις δημόσιες επιχειρήσεις, περισσότερες επιδοτήσεις για επενδύσεις στη Βόρεια Ελλάδα και κάλυψη των κινδύνων εκ του Ασφαλιστικού υποσχέθηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους εκπροσώπους της βιομηχανίας.

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, σε κλειστό γεύμα με τη Διοίκηση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης περιέγραψε μια ευρεία προσπάθεια αναγέννησης της οικονομίας, η οποία θα δίδει έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις, θα στηρίζει μέσω αυτών τα δημόσια οικονομικά και θα εξασφαλίζει πόρους για την άσκηση της φορολογικής αναπτυξιακής πολιτικής».

... της αντιλαϊκής πολιτικής

Και για να κάνουμε ακόμη πιο καθαρή τη «μηχανή», που συμφώνησαν - σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», αλλά και άλλων εφημερίδων, όπως του φιλοκυβερνητικού «Βήματος» - η ηγεσία του ΣΕΒ με το Ν. Χριστοδουλάκη, σας την περιγράφουμε περισσότερο παραστατικά:

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερο ξεπούλημα των κερδοφόρων δημοσίων επιχειρήσεων, που έχουν στηθεί με πολύχρονους κόπους και μόχθους των Ελλήνων εργαζομένων. Τα όποια χρήματα δώσουν οι βιομήχανοι και ακόμη περισσότερα, για την «αγορά» των επιχειρήσεων αυτών - είτε από τα τεράστια κέρδη τους, είτε απ' όσα συγκεντρώσουν με την επιχειρούμενη «αναζωογόνηση» του Χρηματιστηρίου - θα τα πάρουν πίσω από την κυβέρνηση, είτε ως μείωση της φορολογίας, είτε ως παραπέρα ενίσχυση των επιδοτήσεων, των κινήτρων κλπ., είτε για την «κάλυψη κινδύνων εκ του Ασφαλιστικού», είτε με διάφορους άλλους τρόπους. Την ίδια στιγμή, θα συνεχίζονται και θα εντείνονται η εισοδηματική πολιτική σκληρής μονόπλευρης λιτότητας για τους εργαζόμενους και οι αυξήσεις - κοροϊδία των 2 και 3%, οι συνταξιούχοι θα φυτοζωούν με τις συντάξεις πείνας, οι φτωχοί και μικροί αγρότες θα ζουν με το φάσμα του ξεριζωμού κλπ., κλπ.

Κι αν αναρωτιέστε, γιατί γίνονται όλ' αυτά, έχουν έτοιμη την απάντηση: Χάριν της ανάπτυξης. Ποιας ανάπτυξης; Μα ποιας άλλης, της ανάπτυξης των ήδη τεράστιων και ανυπολόγιστων κερδών των βιομηχάνων και της ολιγαρχίας γενικότερα.

Απαγόρευση εισόδου

Στο σημερινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» που αφορά την κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών υπάρχει η έλλειψη της φωτογραφίας. Και αυτό, γιατί η αστυνομική δύναμη, εκτελώντας άνωθεν εντολές, απαγόρευσε, με το έτσι θέλω, την είσοδο στο υπουργείο Οικονομικών του φωτορεπόρτερ της εφημερίδας μας, που βρέθηκε εκεί για να απαθανατίσει το γεγονός.

Ετσι, οι αναγνώστες θα στερηθούν τη φωτογραφία από τη «συμβολική κατάληψη» στο γραφείο του υφυπουργού Απ. Φωτιάδη. Είναι κι αυτό, ένα ακόμη δείγμα - έστω και μικρό... - για το πώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται την ελεύθερη πληροφόρηση.

Με το πιο πάνω, ξεχωριστής έμπνευσης, φωτομοντάζ στο οπισθόφυλλό του -ανάμεσα σε αρκετά άλλα ενδιαφέροντα ρεπορτάζ- κυκλοφόρησε χτες το τελευταίο φύλλο της σατιρικής εφημερίδας «Ποντίκι».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοινή πορεία...

Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όταν βρίσκονται μπροστά σε αξιοσέβαστα ακροατήρια επιχειρηματιών, τραπεζιτών, ανθρώπων γενικώς των «αγορών», παραμερίζουν τη δημαγωγία και μιλάνε τη γλώσσα της αλήθειας. Τις δημαγωγικές και ανέξοδες «κορόνες», περί «δεξιάς» και «αντιδεξιάς», περί «φωτός» και «σκότους», τις χρησιμοποιούν όταν απευθύνονται στον... χύδην όχλο. Οταν, όμως, βρίσκονται μπροστά στους κυρίους με τα σμόκιν, τότε τα πράγματα αλλάζουν...

Αυτό ακριβώς έκανε την προηγούμενη Τετάρτη στην ημερίδα του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ) ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης. Στη διάρκεια της ομιλίας του ομολόγησε αυτό που έχει καταλάβει και ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας. Οτι τα δύο διαχειριστικά κόμματα εξουσίας έχουν κοινές οικονομικές επιλογές, ότι πιστεύουν στους ίδιους θεούς: Στο νεοφιλελευθερισμό και στην παντοδυναμία των αγορών. Ηταν, μάλιστα, τέτοια η ενωτική του ορμή, ώστε έφτασε στο σημείο να δηλώσει: «Ολοι πρέπει να συμβάλουμε για να πουλήσουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό»!

Δεν περιμέναμε, βέβαια, από τον κ. Αλογοσκούφη να ακούσουμε ότι τα προγράμματα οικονομικής πολιτικής των δύο διαχειριστικών κομμάτων εξουσίας μοιάζουν τόσο μεταξύ τους, ώστε και οι ελάχιστες διαφορές -- αν υπάρχουν -- να είναι πλέον δυσδιάκριτες. Αυτό, άλλωστε, δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας όλοι οι αναλυτές συμφωνούσαν ότι τα προγράμματα του «κεντροαριστερού» Ζοσπέν και του «κεντροδεξιού» Σιράκ ήταν απελπιστικά ίδια. Οτι, σε τελική ανάλυση, Ζοσπέν και Σιράκ ήταν οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Η ίδια, άλλωστε, η πράξη αποτελεί και το κριτήριο της αλήθειας. Κάνοντας μικρή μόνο αναδρομή στο παρελθόν, θυμίζουμε ότι το κόμμα της ΝΔ ήταν ο αποφασιστικός σύμμαχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στην επίτευξη των στόχων της ΟΝΕ. Οτι ήταν εκείνος ο πολιτικός παράγοντας που βοηθούσε και παράλληλα πίεζε, εκεί που διαπίστωνε ότι το κυβερνών κόμμα έκανε «κοιλιά», για την πιο γρήγορη εφαρμογή των προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης της δημόσιας περιουσίας, την εφαρμογή πιο επώδυνης δημοσιονομικής πολιτικής λιτότητας για τα λαϊκά στρώματα. Σήμερα και τα δύο αυτά κόμματα πορεύονται στα ίδια κοινά μονοπάτια. Από κοινού πασκίζουν για την ανατροπή του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, την ιδιωτικοποίηση των τομέων της Υγείας και της Παιδείας, την προώθηση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στο δημόσιο τομέα, την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Αυτό που πραγματικά χωρίζει σήμερα τους δύο μονομάχους είναι ποιος θα είναι καβάλα στο άλογο, ποιος θα διαχειρίζεται, για λογαριασμό του συστήματος, την κυβερνητική εξουσία, ποιος θα συνδιαλέγεται με τον ξένο παράγοντα, ποιος θα μοιράσει την τράπουλα των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ στους μεγαλοεργολάβους. Η λεία της εξουσίας στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας είναι το ζητούμενο.

Μπους

Στην Ευρώπη

ο δολοφόνος,

του πλανήτη

η αισχύνη

κι αντιδρά

παντού

το πλήθος

και πατόκορφα

τον φτύνει,

οι λαοί δε θέλουν

τέτοιες

επισκέψεις

από κτήνη!

* * *

Στην Ευρώπη

ο δολοφόνος,

τι γυρεύει

και τι θέλει;

Τα εγκλήματά του,

ο κόσμος,

όπου πάει,

καταγγέλλει

και αντί να πει

«καλώς τον»

στον αγύριστο

τον στέλλει!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ